BOL U ZUBU – Zašto Sve Zub Može da Boli?

BOL U ZUBU – Zašto Sve Zub Može da Boli?

Ukoliko ste u bilo kom momentu života osetili šta znači kad zub zaboli znate kako takvo iskustvo može biti neprijatno. Nekada je bol u zubu toliko nepodnošljiv da otežava vaše svakodnevne aktivnosti pa čak i san. Saznajte kako sve zub može da zaboli i na koje načine se umanjuje ili zaustavlja.

Šta je Bol u Zubu?

Bol zuba (dentalni bol), ili narodski zubobolja, je bol koji se javlja unutar samog zuba ili u njegovim potpornim tkivima koji ga okružuju.

Veoma je važno da stomatolog utvrdi šta je dovelo do njegove pojave. Neki od najčešćih UZROKA zubnog bola mogu da budu:

 • Osetljivost na hladno, slatko ili toplo kada je dublje tkivo zuba izloženo spoljašnjim dražima
 • Zapaljenje unutar samog zuba sa infekcijom ili bez nje
 • Trauma – u ovu grupu spadaju povrede zuba i neke loše navike kao što su grickanje noktiju, usne, stiskanje vilica ili škrgotanje zubima
 • Parodontalni uzroci poreklom od potpornog tkiva oko zuba a to su kost, desni i vlakna koja vezuju zub za kost
 • Strano telo – kada na primer komadić hrane zapadne u mali prostor između zuba ili se uglavi između proteze i tkiva pa provocira bol.

Bol u Zubu na Hladno ili na Slatko

Kratkotrajna osetljivost zuba na neki nadražaj ne mora da znači da postoji neki veliki problem. Najčešće je u pitanju izloženi dentin, manji karijes ili prelom plombe. Nekad se takav karatak, oštar i jak bol može javiti i kao posledica povlačenja desni i izloženosti korenskog dela zuba nadražajima iz usne duplje. Često lako može da se odredi koji je tačno zub u pitanju, na primer da li jedinica ili šestica.

Ukoliko se blagi bol javi nakon postavljanja plombe, to može da znači da je sam karijesni proces došao blizu živca zuba te je doveo do njegove nadraženosti. Ova nelagodnost u zubu koji je popravljen se obično povlači nakon 1-2 nedelje, a nekada i nakon par meseci.

Konstantan bol ili bol koji traje duže od 30 sekundi nakon što unesete nešto hladno (na primer na hladnu vodu) ili slatko ukazuje na nepovratno oštećenje živca zuba. To ne znači da je i sam zub nepovratno izgubljen. Najčešće je samo potrebno da se živac izvadi i zub sačuva.

bol u zubu na slatko i hladno

Bolan Zub na Toplo – Pulsirajući Bol u Zubu

Prisustvo gnoja u i oko korena zuba dovodi do osetljivosti zuba na toplotu. Ova bol nastaje kao posledica širenja gasova koje proizvode bakterije u unutrašnjosti zuba. Pod dejstvom toplote iz hrane i napitaka dolazi do pritiska gasova na zubni nerv koji je u samom zubu ograđen čvrstim tkivima.

Ovi bolovi mogu biti prilično intenzivni, a opisuje se kao jak i pulsirajući bol u zubu. Obično prija da se zub hladi, pa pacijenti često dolaze sa flašom hladne vode koji često pijuckaju jer im ublažava bolne senzacije.

Ako se zub koji boli na toplo ignoriše i rešava privremenim kućnim lečenjem bez odlaska kod stomatologa, može da dođe do odumiranja pulpnog tkiva. Tada pacijenti osete da je zub magično prestao da boli. Ali treba imati na umu da je ta mirna faza kratkog veka dok se proces ne proširi i na okolna tkiva preko vrha korena zuba. A onda se često javi otok obraza koji pacijenta odvede kod zubara.

Šta Uzrokuje Bol u Zubu Bez Živca?

Može da se dogodi da posle određenog vremena lečeni zub koji nema živac počne da boli iz čista mira bez dejstva nekog nadražaja (toplo, hladno ili slatko). Obično je u pitanju infekcija koja je zaostala na vrhu korena i koja se ponovo aktivirala usled na primer pada imuniteta, bolesti ili stresa. Tada treba da se javite svom stomatologu kako bi se utvrdio uzrok zašto se javio bol u zubu nakon vadjenja živca.

Nekada su kanali tako komplikovane građe da, uprkos trudu i znanju stomatologa, može da ostane mali deo živca u takozvanim sitnim bočnim kanalićima i da on zub kome je izvađen živac prouzrokuje bol. Ukoliko je to slučaj trebalo bi uraditi reviziju odnosno ponovni tretman tog zuba bez živca ako se smatra da ga je moguće spasiti.

Takođe treba napomenuti da i tokom lečenja kanala zuba može da se javi bol na zagrižaj. To je u velikom broju slučajeva normalan tok koji ne treba da zabrinjava pacijenta, ali ne škodi da svom stomatologu spomenete bilo koji simptom koji osetite.

bol u zubu nakon vadjenja zivca - infekcija na vrhu korena zuba

Bol u Zubu na Dodir, Zagrižaj ili na Pritisak kad se Jede

Postoji mnogo različitih uzroka ovakve vrste bola. To su:

 • Dugotrajno zapaljenje pulpe zuba (hronični pulpitis) koje se javlja kada zub ima dubok kvar. On je postepeno inficirao njegovu unutrašnjost, došao do vrha korena i napravio infekciju u kosti vilice koja sada boli na zagrižaj.
 • Kada mikroorganizmi nađu put do mekog tkiva koje okružuje koren zuba i povezuje zub sa viličnom kosti javja se periodontitis. Ova upala može da bude posledica nepopravljenog karijesa na zubnom korenu ili prodora bakterija u to tkivo sa strane zuba preko džepa.
 • Upaljeni parodontalni džep koji predstavlja patološki prostor između desni i zuba i javlja se u sklopu parodontopatije. Kada je džep jako dubok, u njemu može da se pojavi gnoj, pa tada se javlja jak bol u zubu na dodir.

bol u zubu na dodir kod upaljenog parodontalnog džepa

 • Visoka plomba nakon skorijeg postavljanja
 • Nakon udarca ili pada kada dođe do preloma korena zuba može da se javi osetljivost na dodir ili zagrižaj
 • Kod zuba s karijesom ili stare plombe koja je krenula da “popušta” tj. kad dođe vreme za njenu zamenu
 • Kada više bočnih zuba boli na zagrižaj i prilikom žvakanja jer se pravi pritisak kad se jede, onda često uzrok može da bude zapaljenje sinusa (sinuzitis).

Zašto se Javlja Bol u Zubu Nakon Stavljanja Leka ili Nakon Plombiranja?

Bol u zubu posle stavljanja leka se najčešće javlja kada je karijes bio dubok i nadražio nerv, a lek još uvek nije ispoljio svoje puno dejstvo. Ako se i nakon par dana zub sa lekom ne smiri, idite kod stomatologa da vam zameni lek ili uradi proceduru vađenja živca.

Bol u zubu posle leka može da se javi i nakon stavljanja otrova koji zapravi ima ulogu da umrtvi živac. Sasvim je normalna pojava da nakon leka taj dan zub bude osetljiv, a nakon toga treba da se potpuno smiri.

Ukoliko se bol na zagrižaj javlja nedugo nakon postavljanja plombe postoji šansa da je samo neophodno korigovati visinu plombe na zubu koji je popravljen.

Moguća je prolazna osetljivost zuba par nedelja posle plombe zbog rada takozvanom bušilicom u dentinu, ukoliko se karijes približio živcu ali ga nije i zahvatio. Slično tome i neki materijali koji se koriste ispod plombe mogu izazvati kratkotrajnu osetljivost zuba. Ako se bol u zubu nakon plombiranja (posle popravke) pogoršava treba otići na kontrolu.

bol u zubu posle plombiranja

Bolovi u Vilici, Uvetu, Vratu i Glavi

Ovakav tip bola se opisuje u sklopu temporomandibularnog poremećaja kada je došlo do promena u viličnom zglobu. Njih karakterišu bolne senzacije ispred uha koje se javljaju pri žvakanju, govoru i otvaranju usta, osećaj ukočenosti vilice i vrata, glavobolje koje počinju u predelu ispred uha, a zatim se šire na ostatak glave i vrata.

 • povreda vilice kao posledica pada ili udarca,
 • dugotrajno škrgutanje zubima ili stiskanje vilice zbog napetosti i stresa koji dovode do grčeva u mišićima lica ,
 • nepravilan raspored zuba.

Bol u Zubima i Desnima

Najčešći uzrok bola u desnima je gingivitis – upala desni. Gingivitis može da nastane kao posledica loše oralne higijene, neadekvatnih ispuna (plombi) ili nepovoljnih traumatskih kontakata zuba. Treba da napomenemo da takođe postoje neke bolesti i fiziološka stanja u sklopu kojih se javlja hormonski izazvan gingivitis – među njima su dijabetes, menopauza i trudnoća.

Bol u desnima može da nastane i kao posledica grubog pranja zuba. Ukoliko se takve navike ne koriguju na vreme dolazi do povlačenja desni i ogoljavanja zubnog korena sa posledičnim bolom na nadražaje. 

Da li Parodontalni Džep Uzrokuje Bolne Senzacije?

Prilikom povlačenja desni i smanjenja kosti oko zuba nastaju takozvani parodontalni džepovi. Oni ne moraju uvek da daju simptome ako su u mirnom stanju, ali mogu da se “aktiviraju” i prouzrokuju baš jak ili tupi bol u zubu zbog džepa i neretko lokalni otok. Kod nekih pacijenatat se javlja ovaj bol u zubu samo noću.

Kada se javi parodontalni džep važno je da znamo da postoji dublji prostor nego što treba da bude oko zuba. Tu je onemogućena uloga pljuvačke u čisćenju površine zuba i otežan je pristup vlaknima četkice kojom perete zube. Nakupljaju se bakterije i ostaci hrane pa se stvaraju odlični uslovi za zapaljenje i infekciju.

Da bi se pravilno očistili međuzubni prostori, neophodno je da se prilikom održavanja oralne higijene svakodnevno koriste interdentalne četkice. To treba da činite makar oko problematičnog zuba, iako je preporuka njihova upotreba između svih zuba.

bol u zubu samo nocu kod gnojnog procesa oko zuba

Bol u Zubu Ispod Navlake

Bolne senzacije mogu da se jave neposredno nakon postavljanja protetske nadoknade (krunice ili mosta). Uglavnom su prolaznog karaktera i traju od par do 7 dana. One nastaju jer se prilikom pripreme zuba uklanja deo zubnog tkiva koje može da dovede do iritacije zubnog živca. Najčešće će stomatolog privremeno da cementira gotovu krunicu. U slučaju da dođe do pojave produženog ili jakog bola pod navalakom zubar, će da izvadi zubni živac bez pravljenja otvora na samoj protetskoj nadoknadi a pre definitivnog cementiranja.

Nekada može da se dogodi da se prilikom brušenja zuba napravi mikropukotina u zidu koji okružuje sredinu zuba. Ona nije vidljiva golim okom, ali preko nje postoji komunikacija komore zuba u kojoj se nalazi živac sa spoljašnjom sredinom. Takve situacije dovode do pojave jačih bolova neposredno nakon brušenja zuba kada prođe anestezija i rešavaju se vađenjem živca.

Koje Vrste Zubnih Bolova Postoje?

Radi boljeg razumevanja narednosg teksta na slici možete da vidite osnovnu građu samog zuba. Mi ćemo opisati različite vrste bola i njihove simptome, a vi pokušajte da pronađete najsličnije objašnjenje vašeg problema. 

građa zuba

Pa tako u zavisnosti od lokalizacije dentalni bol može da bude:

 1. Dentinski – dentin je u zdravom zubu zaštićen od nadražaja iz spoljašnje sredine jer ga ka usnoj duplji okružuje gleđ. Međutim, kad dođe do oštećenja u gleđi  kao posledica preloma zuba, povlačenja desni ili većeg karijesa dolazi do pojave kratkotrajnog bola na draži kao što su hladno ili slatko.
 2. Pulpni – ovaj jači bol nastaje kao posledica prodora bakterija u pulpu (koja sadrži zubni živac) ili zbog mehaničke povrede zuba (prelom). Bol pulpe se uglavnom opisuje kao spontan (sam od sebe), oštar i sevajući. Zub je jako osetljiv na hladno, a traje duže od dejstva tog nadražaja.
 3. Periapikalni – nastaje kao posledica prodora bakterija u periapeks, odnosno prostor oko vrha korena zuba. Bol je izražen na pritisak, pa zub boli pri žvakanju ili kuckanju.
 4. Parodontalni – javlja se kada uzrok bola leži u tkivima koja okružuju zuba i najčešće je povezan sa gingivalnim ili parodontalnim džepovima. Čest je kod osoba koje boluju od upale desni ili parodontopatije. Ovo se više opisuje kao nelagodnot ili duboke bolne senzacije negde oko zuba. Može da se pojavi osećaj trnjenja ili pečenja u desnima, kao i prisustva “stranog tela” koje smeta.
 5. Neodontogeni– kada bol uopše nije poreklom od zuba. Primer za takav bol je kod upale sinusa (sinizitis) kada se pacijent žali da ga bole gotovo svi gornji bočni zubi sa jedne ili obe strane.

Kako Zaustaviti Bol u Zubu?

Na pitanje kako da prestane bol u zubu – najbolji savet za sve pacijente koji osete bilo kakav bol u usnoj duplji je da se što pre jave svom stomatologu i zakažu pregled! Svi znamo da često nije tako jednostavno organizovati svoje vreme kako bi se takav problem pravovremeno rešio odlaskom kod stomatologa. Zato mnogi pacijenti posežu za varijantama rešavanja bola u vidu lekova protiv bolova.

Međutim, dugotrajnim korišćenjem analgetika se samo privremeno ublažavju posledice ali ne i sam uzrok problema. Njega jedino stomatolog može da reši postavljanjem dijagnoze i izradom daljeg plana terapije. U velikom broju slučajeva proces se može zaustaviti u početnoj fazi čim zaboli, pre nego što se nepotrebno zakomplikujei završi vađenjem zuba.

Bol u Zubu Lek iz Apoteke – Kako Smanjiti i Ublažiti? 

Ukoliko je bol jak možete popiti neki analgetik, kao što su Brufen, Kafetin ili Nimulid dok ne stignete do stomatologa. Koliko god to većini ljudi bilo neprijatno, mnogo je bolje odmah otići kod stomatologa nego se zavaravati i tražiti privremeno rešenje. Najefikasnije sredstvo kako se ukljanja bol u zubu je odlazak kod zubara.

Antibiotici nikako ne smeju da se uzimaju na svoju ruku! Neophodno je da stručno lice, odnosno doktor donese odluku o neophodnosti upotrebe antibiotika.

Ublažavanjem ili smanjenjem bola se samo odlaže poseta stomatologu i verovatno daje prostora infektivnom procesu da se u međuvremenu zakomplikuje. To sve na kraju donosi samo komplikovaniju i skuplju terapiju. U našem članku LEK ZA ZUBOBOLJU možete da saznate koji se sve analgetici i antibiotici uzimaju kada zub zaboli i kako smiriti bolno stanje.

bol u zubu lek - prirodni ili iz apoteke

Narodni Prirodni Lek za Zubne Bolove

Ako možda već iskustveno znate da prepoznate da je vaš bol poreklom od parodontalnog džepa (tkiva oko zuba), možete da ispirate usta čajem od žalfije ujutru i uveče nekoliko dana uz obavezno korišćenje intedentalne četkice. Ukoliko se nelagodnost uz ovaj prirodan lek ne smiri za nekoliko dana posetite zubara.

Svakako bi bilo najbolje da se setite svog stomatologa i kada nemate nikakvih problema sa zubima i da dolazite na redovne stomatološke preglede jer i u stomatologiji važi pravilo “Bolje sprečiti nego lečiti’.

Postoje mnogi opisivani takozvani “bapski” lekovi protiv zubnog bola koje možete pronaći u svojoj kući ili obližnjoj prodavnici zdrave hrane. Neki uspevaju da ublaže bol u zubu, dok neki praktično nemaju  nikakakav efekat. Ovde možete da pročitate o najboljih 15 prirodnih lekova za zubobolju koji se najčešće koriste.

Međutim najbolje sto možete da uradite za bol u zubu je da popijete neki lek analgetik koji imate kod kuće i da odmah pozovete svog stomatologa da se dogovorite oko pregleda. Ukoliko se sve to odvija noću, a vi trpite nesnosne bolove koji su možda praćeni i otokom, obavezno se javite u neku dežurnu ambulantu što pre jer se takve situacije smatraju urgentnim.

1 thought on “BOL U ZUBU – Zašto Sve Zub Može da Boli?”

 1. Imao sam cudne bolove i posle pregleda kod stomatologa receno mi je da ovakav bol moze da se javi i zbog gingivitisa a koji vremenom moze da preraste i u paradentozu.Imao sam izuzetno osetljive desni pa sam poceo da koristim 100% prirodnu zubnu pastu sa zeolitom i onu posebnu cetkicu od mekih vlasi, preporuka je takva i to mi ostaje da tako negujem ako zelim da ne osecam promene.

  Reply

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE