BRUŠENJE ZUBA – Sve o Ovoj Proceduri!

BRUŠENJE ZUBA – Sve o Ovoj Proceduri!

Šta je Brušenje Zuba?

Brušenje zuba je postupak u protetici pri kojem se smanjuje zub tako da na njega može da se navuče i fiksira zubna navlaka – krunica, faseta ili most. Stomatolozi ga zovu preparacija zuba.

Ukoliko brusimo jedan zub onda govorimo o kruni, a ukoliko je više zuba u pitanju onda je to most. Zub moze u potpunosti ceo da se brusi da bi se kasnije postavila navlaka, ili samo prednja strana zuba ukoliko pravimo fasete. Ceo proces se radi uz primenu lokalne anestezije tako da je brušenje potpuno bezbolna procedura.

zbrušen zub i krunica

Radi se određenim stomatološkim instrumentima dijamantskim borerima koji se koriste na sličan način kao prilikom popravke zuba. Postoje propisana pravila brušenja koje svaki stomatolog treba da poštuje da bi količina uklonjene supstance i oblik zbrušenog zuba bili optimalni za određenu krunu ili vinir.

Odmah nakon što stomatolog umanji zube, uzima određene otiske vilica kako bi mogli da se naprave veštački zubi. Krune treba da se izrade i postave u pravilan položaj da kasnije ne smetaju u ustima.

Par dana nakon brušenja potrebno je doći na kratku probu. A nakon toga stižu gotove krune spremne za postavljanje. Probe su jako važne jer tu možete da vidite oblik, veličinu i boju zuba. Sve je to promenljivo dok ne stignu gotove krune koje se cementiraju u ustima.

Zašto se Zubi Bruse?

U slučaju kada treba da se brusi samo jedan zub da se napravi zubna krunica, razloge za brušenje zuba možemo da podelimo na estetske i funkcionalne.

Estetski razlozi podrazumevaju brušenje u slučajevima:

 • kada je zub promenio boju, a pokušaj beljenja nije uspeo uobičajenim načinom,
 • kada je zub jako veliki ili mali u odnosu na druge zube,
 • kada postoji veliki razmak između zuba,
 • za brzo ispravljanje zuba kada je položaj zuba jako nepravilan – kriv, rotiran, uvučen ili izbačen.

Funkcionalni razlozi podrazumevaju brušenje zuba:

 • kada je zub pukao a ostao je veći deo krunice koji može da se sačuva,
 • kada na zubu postoji velika plomba pa je savet stomatologa da se takav zub zaštiti krunom i sačuva od preloma.

Sa druge strane kada imamo nedostatak jednog ili više zuba u ustima, radimo zubni most u cilju popunjavanja tog prostora i nadoknade zuba koji nedostaju. Da bi se nadoknadili zubi potrebno je da se zbruse zubi ispred i iza koji ce biti nosači mosta.

Kakva je Priprema Zuba za Brušenje?

Pre samog brušenja zuba potrebno je da se odradi detaljan pregled usne duplje i zuba u ustima, kao i izrada RTG snimka – najšečće ortopana.

Ukoliko je potrebno stomatolog mora da pripremi zube za brušenje i nošenje samih krunica. Te pripreme najčešće podrazumevaju uklanjanje kamenca i zubnih naslaga, popravku, lečenje zuba ili izradu metalnog kočića. Ako pacijent već ima most ili krunu koju treba da zameni novim, često nije moguće da se najtačnije predvidi da li će biti neophodni neki pripremni radovi dok se stari rad ne ukloni sa zuba.

Koliko Traje Brušenje Zuba?

Vreme koje treba da se kvalitetno zbrusi jedan zub zavisi od stručnosti stomatologa i komplikovanosti položaja i izgleda samog zuba. Obično iznosi od 10 do 25 minuta.

U jednoj seansi se najčešće brusi 2-5 zuba da sam process ne bi bio previše naporan i dug za pacijenta. Može da se brusi i više zuba u jednom danu, na primer za više mostova ili jedan veliki most, sa pauzama između da bi se odmorili pacijentov vilični zglob i vilice.

koliko traje brusenje zuba

Da li Boli Brušenje Zuba?

Kada se radi brušenje zuba, prvo se daje lokalna anestezija svih zuba koji se smanjuju, tako da je sama procedura potpuno bezbolna. Nakon ubrizgavanja anestetika potrebno je da se sačekati nekoliko minuta da njeno dejstvo počne, a onda se kreće sa brušenjem. Tako da odgovor na često pitanje brusenje zuba da li boli je – NE.

Ipak, ukoliko se pojave nakon procedure brušenje zuba bolovi, može da se popije neki od analgetika: Brufen, Kafetin ili Nimulid.

Da li se Prave Privremeni Zubi Nakon Brušenja?

Nakon brušenja zuba mogu da se izrade privremene krune ili most koje pacijent nosi dok ne stigne gotov rad.

Privremeni zubi štite brušene zube i pružaju pacijentu komfornije funkcionisanje i obavljanje uobičajenih dnevnih aktivnosti.  Zbrušeni zubi koji imaju očuvan živac su osetljivi na spoljašnje draži kao što su hladno, toplo i slatko. Kada se naprave privremene krune, ta osetljivost se skoro u potpunosti gubi.

Vazno je da se privremeni zubi redovno peru četkicom kao i prirodni. Neophodno je da se posebno obrati pažnja na ishranu u tom periodu dok se oni nose. Pacijenti ne smeju da jedu tvrdu i lepljivu hranu koja može da dovede do loma ili ispadanja kruna. Ukoliko do toga dođe, stomatolog izradi nove ili cementira stare.

Čime se Zubi Bruse?

Brušenje zuba stomatolog vrši uz pomoć dijamantskih borera koji izgledaju kao izduženi stapići. Koristi se turbina koja ispusta jak mlaz hladne vode da bi se zub hladio prilikom uklanjanja zubne supstance. Uklanja se deo po deo zuba dok se ne dobije željeni oblik.

dijamantski boreri

Kakvo je Brušenje Zuba za Fasete?

Zubne fasete za razliku od kruna prekrivaju celu prednju površinu zuba i mali deo bočnih. Prilikom brušenja zuba za fasete potrebno je da se ukloni oko 0,3-0,5mm sa prednjeg dela zubne gleđi i minimalno skine sa bočnih delova zuba da bi se faseta čvrsto držala. Više o sikustvima pacijenata sa ovim radom procitajte u našem članku Fasete za Zube Iskustva.

Takođe, i ova procedura se vrši uz davanje lokalne anestezije. S obzirom da su fasete slabije pričvršćene za zub u odnosu na zubne krunice, neophodno je da pacijenti budu pažljivi sa njima u toku korišćenja.

Ono što se još savetuje je da se potpuno izbegava odgrizanje bilo kakvih čvrtstih namirnica (jabuke, keksa ili tosta). I potrebno je redovno i adekvatno da se održava oralna higijena uz obaveznu upotrebu interdentalnih četkica i zubnog konca.

Kako Izgleda Brušenje Zuba za Krunice?

Brušenje zuba za krunice je proces prilikom kog stomatolog treba da umanji zub da bi stvorio prostor za krunu – metalokeramičku ili keramičku. Naravno, cela procedura se radi uz korišćenje lokalne anestezije da bi pacijentu sam tretman bio sto prijatniji.

U zavisnosti od kog materijala se izrađuje kruna (metal ili keramika) stomatolog će toliko da umanji zub. Otprilike se zub umanji sa svih strana za 20-40% do nivoa zubnog mesa ili milimetar ispod. Količina zubne supstance koja se skida kada se radi brušenje zuba za bezmetalnu keramiku je nešto veća nego kada se izrađuju metalokeramičke krunice.

brusenje zuba za krunice

Kakve su to Navlake za Zube bez Brušenja?

U slučaju kada želimo samo da promenimo boju, položaj ili veličinu zuba, to možemo da učinimo i bez brušenja zuba. Naravno, ukoliko su naši zubi odgovarajući kandidati – da nemaju velike plombe i da postoji povoljan zagrižaj.

U navlake za zube bez brušenja spadaju kompozitne i keramičke no prep fasete. Zovu se još i no prep viniri. Izrađuju se od keramike ili kompozitnih materijala koji se koriste prilikom postavljanja bele plombe. Keramičke fasete se prave u zubotehničkoj laboratoriji nakon uzetih otisaka vilica.

Kod izrade vinira bez brušenja od kompozita, stomatolog direktno u ustima nanosi material i oblikuje zube u željeni oblik, boju i veličinu. Kompozitne fasete su slabije izdržljive od keramičkih faseta. Ovakva vrsta nadoknade se održava na isti način kao i zdravi zubi korišćenjem četkice i konca za zube. Preporučuje se izbegavanje grickanja bilo kakvih čvrstih stvari. Takođe, vremenom mogu da promene boju i izgube sjaj za razliku od keramičkih faseta.

Brušenje Zuba za Most

Zubni most je konstrukcija koja se izrađuje u slučaju kada je potrebno da se krunama prekrije više zuba i nadoknadi prethodno izvađen jedan ili više zuba. U mostu imamo više krunica koje su sve međusobno spojene u jednu celinu.

U slučaju kada zubi nedostaju potrebno je da se zbruse zubi ispred i zubi iza praznog prostora kako bi nosili one koji nedostaju. Koliko će zubi biti umanjeni slučaju zavisi od toga koji material koristimo za izradu mosta – metalokeramika ili bezmetalna keramika.

brusenje zuba za most

Da li se Radi Brušenje Zdravog Zuba?

Stomatolog će uvek savetovati da ne brusite zdrav zub bez preke potrebe. Zdrav zub se brusi samo u slučaju kada drugo adekvatno rešenje ne može da se pronađe. Najčešći razlog za to je estetske prirode – ukoliko je zub promenio boju, ima nepravilan položaj, ili u slučaju izrade mosta kada imamo nedostatak nekog zuba.

Šta je to Selektivno Brušenje Zuba?

Selektivno brušenje zuba se vrši u slučaju kada je neki zub viši, odnosno duži u odnosu na ostale. Takav zub ima prevremeni kontakt sa zubima suprotne vilice i trpi konstantan pritisak koji vremenom može da dovede do bolnih senzacija.

U zavisnosti od toga koliko je viši, samo brušenje može da bude  minimalno bez prevelikog uklanjanja zubne supstance ili može biti značajnije kada se takav zub nakon brušenja mora zaštiti krunicom.

Saveti Nakon Brušenja Zuba i Oporavak

Nakon brušenja, zubi koji imaju očuvan živac su jako osetljivi na toplo i hladno. Iz tog razloga se pacijentu savetuje da sve što jede i pije bude na sobnoj ili temperaturi tela. U protivnom, može da se javi prejaka osetljivost i bol u zbrušenim zubima dok se čeka izrada gotovog protetskog rada.

Brušeni zubi moraju da se peru isto kao i prirodni zubi, samo dosta nežnijim pokretima četkice. Ukoliko na njima zaostane hrana, može da dođe do upale desni. S obzirom da su ovi zubi jako osetljivi prilikom odrzavanja higijene potrebno je da se koristi jako meka četkica (ultra soft) ili parče gaze kojim se prebrišu površine zuba. U periodu dok ne stigne gotov protetski rad poželjno je da se izbegava tvrda i lepljiva hrana.

Ako pacijent ima privremene krune preko zbrušenih zuba, vreme do cementiranja gotovih krunica ili mosta je znatno laksi. Zubi su zaštićeni od spoljašnjih draži, pa je osetljivost zuba minimalna ili je uopšte nema. Ipak, i u ovom slučaju potrebno je redovno i pravilno održavanje oralne higijene, kao i izbegavanje tvrde hrane.

Nakon što se finalno cementiraju gotove krune, može da se javi privremena osetljivost. Ona se spontano smanjuje i najčešće potpuno prolazi kroz par dana. 2h nakon postavke gotovog rada ne sme uopšte da se jede. Takoše, u prva 24h treba da se konzumira isključivo mekša hrana dok se cement kojim su krune fiksirane za zub u potpunosti stegne.

Veoma je bitno pravilno i redovno održavanje higijene oko protetskog rada. Krune moraju da se trljaju kao i prirodni zube, mekom četkicom najmanje dva puta dnevno (ujutru i uveče) pravilnom tehnikom pranja zuba. Savetuje se i svakodnevna upotreba interdentalnih četkica, a na uzanim mestima upotreba zubnog konca. Pored svega ovoga, poželjna je upotreba irigatora (vodeni tuš) koji vrši ispiranje prostora između i oko kruna mlazom vode.

Brušenje Zuba Iskustva Pacijenata

Pacijenti koji se pripremaju za brušenje zuba vrlo često navode prisustvo straha. Neretko nisu upoznati sa samom procedurom i nemaju odgovore na sva ova pitanja:

 • koliko traje samo brušenje,
 • da li je bolno,
 • koja će biti finalna cena protetskog rada,
 • kakav je tretman nakon brušenja,
 • da li će moći normalno da pričaju, jedu i slično.

brusenje zuba iskustva

Međutim, pacijenti koji su prosli ovo iskustvo navode da je sama procedura potpuno bezbolna. Kada dobiju novi osmeh najčešće kažu da vrlo brzo zaborave sam proces izrade i da se brzo i lako navikavaju na nadoknade. Već posle par dana prestaje osećaj stranog tela u ustima i gubi se strah za novo brušenje zuba ukoliko nekada opet bude potrebno.

10 thoughts on “BRUŠENJE ZUBA – Sve o Ovoj Proceduri!”

  • Poštovani Simo,

   u toku brušenja se daje lokalna anestezija, tako da ako je anestezija pravilno primenjena zubi ne bi trebalo da bole u toku same procedure. Nekada se predlaže da se zubi koji nisu vitalni (kojima je izvađen zivac) ne anesteziraju, ali to je veoma retko jer je anestezija ipak potrebna za tkiva koja okružuju zub. Može da se javi osetljivost ili blaga bol u desnima, naročito sa unutrašnje strane (ka jeziku ili nepcu) jer se na tom mestu anestezija za brušenje zuba uglavnom ne daje, mada može i da se primeni radi potpunog komfora pacijenta.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 1. Obruseni su mi zubi prije dva dana, kada ih taknem ne bole me uopste, ali kad pricam i ovako mi smeta i kao neki cudan bol da imam? Da li je to normalno?

  Reply
 2. Postovani,
  Zbog migracije gornjih jedinica i dvojki, (jedinice su pošle napred, a dvojke se povile prema njima) morala sam da prihvatim brusenje zuba radi izrade zubnog mosta. Izbrusene su i trojke, da bi bili nosaci, jer one nisu migrirale. Medjutim, kako izgleda, zubi su previse izbruseni sa prednje strane, onda je prema takvom stanju uradjen otisak, i moj proteticar je odmah presao na izradu bezmetalnih krunica kao konacnih. Postavio ih je sa privremenim cementiranjem, ali ja imam problem. Previse su povuceni unazad, udaram jezikom kod izgovora glasova “t” i “d” jako je neprijatno, osecam da mi napred fali prostora za jezik, a i jedinice i dvojke su izgleda prekratke, em se vidi supljina izmedju gornjih i donjih zuba, em sa naporom izgovaram glas “s”, jer jezik trazi te sekutice, a oni su nedovoljno dugacki da bi ih dotakao, pa onda me primorava da i podizem i isturam napred donju vilicu kako bih mogla izgovoriti to “s”. Ukratko, naporno i grozno. Molim vas da mi odgovorite da li se moze na tako izbrusenim, previse povucenim zubima, uraditi novi most, koji ce biti izbaceniji ka napred, i ukloniti ovaj problem, ili je pogresnim brusenjem stanje nepopravljivo…Jako sam uplasena, jer ne mogu govoriti uz takav napor sa ovim mostom. Moj proteticar je odsutan par dana, i pitam se da li ce uvaziti moje osnovane tegobe, izmeniti ovaj most ako moze, ili raditi novi…

  Reply
  • Poštovana,

   savetujemo vam da se obratite svom stomatologu koji je izradio most i objasnite sve sumnje i nelagodnosti koje imate. Sobzirom da je most privremeno cementiran, postoji mogućnost njegove korekcije. Ukoliko ne nađete adekvatno rešenje, potražite kosultaciju i mišljenje drugog stomatologa, kao i kosultaciju sa specijalistom ortodoncije.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 3. Poštovani,
  Obrusili su mi zube i stavili nove, ali imam bol u desnima i malo je jedan deo pomodreo kao da su priklještene. Šta predlažete da se radi jer imam taj neki tup konstntan bol dok ne popijem lek protiv bolova? Takođe me interesuje šta bi moglo da se maže na desni da se smanji malo taj intezivni bol? Hvala

  Reply
  • Poštovani,

   osećaj nelagodnosti i blagog bola u desnima može da bude propratna pojava nakon cementiranja veštačkih krunica. Nekada je potrebno da prođe i više dana/nedelja dok se simtomi u potpunosti ne povuku. Savetujemo Vam da utrljavate Gengigel blagim kružnim i vertikalnim pokretima navlačenja desni ka veštačkim krunicama, kao i redovo ispiranje usta čajem od žalfije.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 4. Molim vas ako moze odgovor, u velikoj sam dilemi sta dalje da radim, naime stavila sam implantate prije godinu dana u gornju vilicu, jedna strana je potpuno ok (2 implantata jedan do drugog i ona je na svu srecu uspjesno zavrsena), dok na drugoj strani gdje se treba staviti 1 implantat i dvije krune ( ukupno 3 zuba, 1 implantni vijak, druga dva zuba su pripremljena za krune, medjutim ta strana na mjestu gdje je implantat se stalno gnoji, uradjen je laser, hirusko odstranjivanje ostecenog tkiva, implantplastika ali nista ne uspjeva, gnoj i dalje izlazi i implantata, vec puna 4 mjeseca. Sta dalje u tom slucaju, implantat je oseointegriran, ne moze se ni lako izvaditi ali desni se gnoje, ta dva susjedna zuba stoje bez krune ogoljena vec skoro godinu dana, koliko smiju tako izbruseni da stoje? Postoji neki cement na njim ali bez obzira bojim se da ih ne izgubim, stomatolog implantolog zeli da prati situaciju sa upaljenom i zagnojenom desni ali ja sam uplasena sta dalje jer sve sto pokusa ne uspjeva, a mene taj nedostatak zuba koji se vidi smeta, to je 4 gornja desno, da li traziti drugo misljenje ako uopste neko zeli prihvatiti moj slucaj sada, ili cekati dalji razvoj situacije, koliko sanse su sa se gelovima smiri ta situacija sa gnojem?. Da li cekati propadanje implantata koje je ocigledno i koje moze trajati godinama, jer krune na gnoj ne mogu se cementirati. Molim vas za bilo kakav savjet i odgovor. Hvala mnogo

  Reply
  • Poštovana,

   naš savet je kada postoji bilo kakva sumnja i nedoumica kod pacijenta, da se uvek najpre otvoreno porazgovara sa ordinirajućim stomatologom kod kojeg se već lečite i koji je radio intervenciju. Ukoliko ipak ne uspe da se pronađe zajednički jezik i rešenje date situacije, onda je najbolje da se potraži drugo stručno mišljenje. U Vašem slučaju najbolje bi bilo da se obratite Klinici za implantologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE