ČIŠĆENJE ZUBNE PROTEZE SODOM BIKARBONOM

Čišćenje Zubne Proteze Sodom Bikarbonom

Kada pacijent počne sa nošenjem zubne proteze, njena higijena ne sme biti zanemarena. Nažalost, mnogi toga nisu svesni i misle da održavanje proteze za zube nije važno koliko i higijena zuba. Naprotiv! Ukoliko ste ljubitelj prirodnih preparata, na pravom ste mestu da otkrijete “čudesne moći” sode i kako da pravilno uradite čišćenje zubne proteze sodom bikarbonom!

Šta je Soda Bikarbona?

Soda bikarbona ili natrijum hidrogenkarbonat je prirodno sredstvo u vidu belog praha sa možda najviše primena, koje često svakodnevno koristimo. Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže sodu bikarbonu. Priznata je kao aditiv i vodi se pod brojem E500, pa se kao takva označava na deklaracijama. U kulinarstvu se najčešće koristi kao sredstvo za podizanje testa, ali koristi se i kao antacid, za suzbijanje viška kiseline iz želuca.

soda bikarbona

Za Šta se Koristi Soda Bikarbona?

Odavno se koristi kao lek za suzbijanje gorušice, lečenje gljivica u crevima, kao sredstvo za detoksikaciju celog tela jer pomaže u alkalizaciji organizma i mršavljenju. Naravno, sa količinom se ne sme preterivati. U većim količinama soda bikarbona može narušiti ravnotežu u želucu i posledično izazvati povećanje krvnog pritiska.

Kada se koristi u preporučenim dozama, vrlo je korisna u lečenju mnogih oboljenja. Koristi se u hemijskoj industriji, proizvodnji kozmetike, kulinarstvu, medicini. U stomatologiji je našla primenu u čišćenju zuba ili zubnih proteza.

Šta je Zubni Kamenac i Kako se Taloži na Protezi?

Jedan od znakova lošeg održavanja oralne higijene osoba koje nose protezu jeste pojava kamenca na protezi. Zubni kamenac nije ništa drugo do mineralizovani dentalni plak. Meka naslaga koja se svakodnevno stvara u našim ustima, taloži na zubima pa i protezama naziva se zubni plak, a redovnom i pravilnom oralnom higijenom plak uklanjamo sa svim zubnih površina i površina proteza.

zubni kamenac naslage

Dolazimo do još jedne zablude, često je prisutno mišljenje da kamenac uzrokuje voda za piće. Kada se usled loše tehnike pranja zuba ili neredovnog pranja meke naslage dugo ne uklone sa površina zuba ili proteze, one pod uticajem minerala pljuvačke postaju čvrste zubne naslage – kamenac. Izgleda kao žuta, čvrsta naslaga, na protezi najčešće lokalizovana na nepčanoj strani ili na zubima, u predelu gornjih šestica ili donjih prednjih zuba.

Čišćenje Zubne Proteze Sodom Bikarbonom – Postupak

Za čišćenje proteze za zube savetuje se da se soda bikarbona pomeša sa malo vode, tako da nastane smesa konzistencije paste. Pomoću četkice cela proteza se detaljno istrlja, a zatim ispere pod mlazom vode. Ova metoda se koristi za pranje bilo koje totalne i parcijalne proteze. Sve o zubnim protezama pročitajte u kategoriji protetika.

Nekada je neophodno čišćenje zubne proteze sodom bikarbonom ponavljati nekoliko dana kako bi se kamenac u potpunosti uklonio sa proteze.

Soda bikarbona je abrazivna, pa će vremenom u potpunosti ukloniti naslage, a neće oštetiti protezu ukoliko se postupak pravilno primenjuje. Soda u ustima ili prilikom kontakta s vodom daje slobodne radikale. To su jako reaktivni molekuli koji vrše oksidaciju supastanci od kojih su sačinjene mrlje od kafe, cigareta, pa će i vratiti blistavu boju zubima u protezi.

čišćenje zubne proteze od kamenca

Prednosti i Nedostaci Sode Bikarbone za Čišćenje Zubne Proteze i Zuba

Kada se primenjuje čišćenje zubne proteze sodom bikarbonom, prednosti su su:

  • ekonomičnost i
  • odlična efikasnost u uklanjanju kamenca i pigmentacija.

U kombinaciji sa limunom ili čak sirćetom soda bikarbona može značajno izbeleti zube, jer se ovim smesama uklanjaju sve pigmentacije sa površina zuba i proteze.

Nedostaci se ogledaju u potrebi da se postupak ponavlja neko vreme kako bi se rezultati postigli. Takođe, ako se pretera, može se na ovaj način oštetiti zubna gleđ, što nikako nije preporučljivo jer vodi povećanoj zubnoj osetljivosti i sklonosti ka nastanku karijesa. Soda bikarbona nije zamena za pastu jer ne ubija bakterije, pa o tome treba povesti računa.

Zašto je Važno Čišćenje Zubne Proteze Sodom Bikarbonom?

Proteza se nalazi u ustima, u jednoj dinamičnoj sredini. Kako bi služila pacijentu i omogućavala mu normalnu funkciju govora i žvakanja i bila dugotrajna, neophodno je voditi računa o higijeni proteze. Isto kao što se zubi peru ujutru i uveče, preporučuje se da se pere i proteza. Za održavanje proteze potrebna je samo četkica i pasta koje nisu previše abrazivne. To je sasvim dovoljno za detaljno uklanjanje plaka i održavanje proteze za zube čistom, a samim tim i za održavanje zdravog stanja.

Preporučuje se da se povremeno proteza opere sodom bikarbonom i četkicom kako bi se eliminisale neženjene prebojenosti i eventualno prisutan kamenac. Dobro održavanje proteze garantuje njenu trajnost, baš kao što i loša higijena umanjuje njen vek. Loše održavana proteza puna je naslaga, ali i bakterija i gljivica koje su uzročnici crvenila, peckanja i trnjenja desni. To protezu čini nekomfornom za nošenje, a i nebezbednom s aspekta zdravlja. Proteze koje se noću ne drže u vodi postaju vremenom sklonije frakturama. Higijena usta i zuba mora biti primarno važna osobi koja vodi računa o svom zdravlju i to se nošenjem proteze ne menja.

ciscenje zubne proteze sodom bikarbonom kod kuce

To znači da se makar dva puta dnevno, ujutru i uveče, proteza opere četkicom i pastom. Ispira se pod mlazom mlake vode i vraća u usta. Noću, dok se ne nosi, savetuje se držanje proteze u čaši vode, jer je materijal od kog je napravljena osetljiv na nedostatak vode. Zubna proteza mora se održavati čistom kako bi dugo trajala i kako bi okolna tkiva, bilo da su u pitanju tkiva ležišta proteze ili preostali zubi bili u stanju zdravlja.

Kako Izbeliti Zubnu Protezu?

Soda bikarbona idealno je sredstvo za izbeljivanje zubne proteze jer je bezbedno i ne sadrži nikakve agresivne sastojke. U kontaktu s vodom, soda bikarbona daje slobodne radikale koji se vezuju za pigmente i favorizuju njihovu razgradnju procesima oksidacije. Za upornije mrlje od cigareta neophodno je postupak ponavljati nekoliko puta, ali ukoliko ste uporni, rezultat ne može izostati.

Preporučuje se da se prah pomeša sa vodom i napravi malo gušća smesa, a onda se pomoću četkice proteza istrlja i ostavi da soda bikarbona deluje par minuta. Za to vreme slobodni radikali vrše  oksidaciju i razlažu pigmente.

kako izbeliti zubnu protezu

Izbeljivanje Zuba Sodom Bikarbonom

Po istom principu oksidacije razlažu se i pigmenti na zubima, ali se izbeljivanje zuba sodom bikarbonom samo povremeno preporučuje kada su zubi u pitanju.

Smesa za izbeljivanje pravi se mešanjem čajne kašičice sode bikarbone sa par kapi jabukovog sirćeta i malo vode, koja potom počinje da peni. Pomoću četkice nanosi se na zube i oni se detaljno istrljaju mešavinom. Ne preporučuje se da se postupak ponavlja češće od jednom nedeljno.

Drugi način jeste korišćenje sode bikarbone i hidrogena. Hidrogen od 3% ima istu ulogu kao soda bikarbona, pa se ovaj način smatra i efikasnijim. Zubi se jednom nedeljno mogu tretirati na ovaj način, što se smatra bezbednim. Češća upotreba može da dovede do oštećenja gleđi. Ako se desi da progutate ovu smesu, obavezno unesite u organizam dve čaše vode. Na taj način razblažujete smesu u želucu i sprečavate da napravi problem.

Čime se Još Vrši Čišćenje Zubne Proteze od Kamenca?

Uklanjanje kamenca sa proteze može se obavljati u kućnim uslovima ili kod stomatologa. Najefikasniji načini koje možemo praktikovati kod kuće su :

1. Soda Bikarbona sa Limunom

Kada pomislimo na prirodna sredstva, prvo što nam se nameće su soda birkarbona i limun. Ova mešavina je izuzetno dobra za uklanjanje kamenca, a limun daje dodatnu i svežinu. Efikasno se na ovaj način uklanja plak, kamenac, mrlje, a proteza ostaje čista i kao takva potpuno bezbedna za nošenje s aspekta zdravlja. Ova smesa ne može da zameni pastu za zube, ali se može povremeno koristiti kao dodatak čišćenju, za uklanjanje čvrstih naslaga.

2. Corega Tablete za Čišćenje Proteze

Specijalno su namenjene za dezinfekciju i skidanje naslaga kamenca sa zubne proteze. Uputstvo je sledeće – jedna Corega tableta za ciscenje proteze se najpre rastvori u manjoj količini vode, a zatim se proteza cela potopi u rastvor. Najbolje bi bilo svako veče nakon pranja mekom četkicom potapati protezu u ovaj rastvor, a ako niste u mogućnosti barem jedanput nedeljno.

Na ovaj način pomoću specijalne tablete za cišćenje proteze se efikasno uklanjaju zubni plak, naslage hrane, bakterije i gljivice, a sprečava se dalje taloženje kamenca.

3. Abrazivne Paste za Čišćenje Zubne Proteze Prirodnim Sredstvima 

Specijalne paste za čišćenje zubne proteze od kamenca mogu se povremeno koristiti kao pomoćna sredstva u borbi protiv čvrstih naslaga, ali s tim ne treba preterivati. Previše abraziva može da ošteti protezu.

4. Sirće za Efikasno Čišćenje Zubne Proteze od Kamenca

Kao što se koristi za uklanjanje kamenca u domaćinstvu, može se koristiti i u svrhe čišćenja proteza. Malo jabukovog sirćeta pomeša se sa sodom bikarbonom i proteza se dobro istrplja. Ova smesa odlična je i za izbeljivanje proteze, a preporučuje se povremeno na svakih nekoliko meseci.

Profesionalno Čišćenje Proteze za Zube u Stomatološkoj Ordinaciji

Kako je kamenac koji se taloži na protezu zapravo zubni kamenac, idealno rešenje za uklanjanje jeste odlazak kod stomatologa. Kamenac se ne može ukloniti četkicom i pastom, a za ukanjanje u kućnim uslovima neophodno je vreme i ponavljanje procesa. U ordinaciji je postupak gotov kroz svega desetak minuta.

Ništa ne uklanja čvrste naslage efikasno kao ultrazvučni aparat. Ultrazvuk razbija samu strukturu zubnog kamenca i na taj način ga odvaja od podloge. Ispod naslaga kamenca ostaje površina proteze koju je nakon čišćenja neophodno ispolirati, kako bi bila idealno glatka. Samo takva površina neće biti prijemčiva za dalje taloženje plaka i kamenca, a neće ni mehanički oštećivati sluznicu. Mnoge ordinacije nude uslugu profesionalnog čišćenja proteze.

Ultrazvučna Kadica za Razgradnju Tvrdokornih Naslaga Kamenca

U stomatologiji se prvenstveno koristi za čišćenje instrumenata u ordinaciji, ali vrlo je efikasna i za čišćenje proteze za zube. Proteza se na par minuta potopi u ovaj aparat za ciscenje proteze, gde će je ultrazvučni talasi do detalja očistiti, bez grebanja i oštećenja površine proteze. Na isti način može da se u ultrazvučnoj kadici obavi i čišćenje dečije proteze za ispravljanje zuba.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE