FASETE ZA ZUBE – Cena, Iskustva, Slike Pre i Posle!

FASETE ZA ZUBE – Cena, Iskustva, Slike Pre i Posle!

Fasete za zube su možda poznatije pod nazivima ljuspice ili viniri. Čitajte dalje da saznate sve o njihovoj Ceni, Izradi, Izgledu i Iskustvima Pacijenata!

Šta su Fasete za Zube?

Fasete se prave kao ljuspe male debljine do pola milimetra koje se lepe samo na prednju površinu zuba. Prave se od tankog materijala koji može da bude jeftiniji kompozit ili skuplji porcelan. Tanke su, ali imaju veliku čvrstoću, tako da se pokazalo u praksi da mogu dosta dugo da traju nepromenjene. Predstavljaju najznačajnije dostignuće savremene protetike.

Postavljanjem vinira pacijenti dobijaju u potpunosti nov i savršen osmeh. Zbog toga su jako popularni kod osoba koje su nezadovoljne izgledom svojih zuba, a nemaju velike kvarove ili su im zubi vremenom promenili boju usled čestog unošenja kafe, čajeva ili pušenja cigareta.

sta su fasete za zube

Kada se Fasete za Zube Prave, a Kada NE?

Fasete za zube mogu da se prave u većini slučajeva kada pacijenti traže manje korekcije oblika, boje, veličine ili pozicije zuba. Dakle razlozi mogu da budu okrnjenost zuba, promena boje ili ispravljanje prednjih zuba.

Fasete ne mogu da se stavljaju kada je položaj zuba nepraviliniji ili kada su oni značajnije rotirani. Ukoliko fali veća količina prirodne supstance zuba, fasete ne mogu da se primene. U tom slučaju se stomatolog najčešće odlučuje da napravi keramičku krunicu.

Da li se Zubi Bruse Pri Izradi Vinira?

Jedna od najvećih prednosti vinira je to da se zubna supstance sa prirodnih zuba uklanja minimalno. Naime, brusi se samo mali sloj sa prednje strane zuba.

Da bi se napravili zubne ljuspice potrebne su dve posete kod stomatologa. Prvo se radi priprema zuba kada se oni bruse, a nakon toga ide uzimanje otiska. Sve se to posalje u zubotehničku laboratoriju gde se fasete prave i u sledećem dolasku se cementiraju na prirodne zube.

viniri izgled i brušenje

Šta se Postiže Ugradnjom Faseta?

Fasete se pre svega preporučuju za prednje zube. Najčešće se postavljaju na više zuba odjednom kako bi se postigla savršena estetika i simetrija osmeha.

Izgled vinira u potpunosti odgovara savršenom izgledu pravih zuba, pa se ni ne primećuje da se ustima pacijenta nalaze veštački zubi.

Postoje dva tipa faseta za zube – kompozitne i keramičke. Sam odabir je na stomatologu, jer je on taj koji će proceiti stanje u ustima i samim tim preporučiti koje će fasete najbolje da odgovaraju pacijentu.

Vrste Zubnih Faseta

Fasete mogu da se izrade od dve različite vrste materijala, pa tako razlikujemo:

  1. KERAMIČKE FASETE – prave se od porcelana, to jest visoko kvalitetne keramike. Samim tim imaju daleko bolju otpornost na pucanje. Odlično se prilagođavaju prirodnim zubima i imaju mnogo bolji i prirodniji estetski efekat. Mogu da traju nepromenjene jako dugo, preko 10 godina. Mana im je što je potrebno da se skine veća količina zubne supstance pri brušenju u odnosu na kompozitne. Takođe i cena im nije zanemarljiva, najčešće koštaju od 200-260 evra.
  2. KOMPOZITNE FASETE – izrađuju se od belih plombi. Dosta su jeftinije od keramičkih, koštaju oko 50-70 evra, ali su skoro duplo kraćeg veka trajanja.

fasete za zube forum

KERAMIČKE FASETE ZA ZUBE

Keramičke fasete su debljine svega oko 0,5 mm. Prave se u zubnoj tehnici posebno za svakog pacijenta nakon prethodno uzetog otiska i brušenja prednje strane zuba na koju će da se zalepe. Preporučuje se da se istovremeno postave na više prednjih zuba, od očnjaka do očnjaka. Na taj način se dobija jednaki estetski efekat sa obe strane vilice, a pacijent je vrlo zadovoljan svojim novim osmehom.

Keramičke fasete za zube imaju dosta veliku čvrstinu. Ipak, može da dođe do njihovog pucanja i tada moraju da se izrade nove. Obično ne postoji mogućnost da se stare ljuspice preprave ili poprave.

U odnosu na fasete od kompozita, poseduju odličnu mogućnost modelovanja kombinacijom različitih nijansi i debljine keramike i cementa, pa se samim tim dobija mnogo bolji estetski rezultat na kraju. Ono što je možda važno da se napomene je da hrana i pića ne mogu da ih preboje, pa tako mogu da se konzumiraju u neograničenim količinama bez posledica na izgled zuba.

Kada je u pitanju plaćanje, za keramičke fasete za zube cena je dosta veća i iznosi oko 200-260 evra.

keramicke fasete za zube

KOMPOZITNE FASETE ZA ZUBE

Kompozitne fasete za zube imaju kraći vek trajanja, ali su dosta jefitinije od prethodnih, pa se pacijenti često odlučuju za njih. Ukoliko postoji neujednačena boja zuba, kompozitne fasete su mnogo bolje rešenje od beljenja zuba. Pored toga, ako su zubi okrnjeni, blago nepravilno postavljeni i zarotirani, ili ukoliko su zubi sitni sa razmakom između njih, kompozitne fasete su najbolje rešenje.

Najčešće se izrađuju u jednoj dužoj poseti, direktno u ustima pacijenta. Površina zuba se uopšte ne brusi ili jako malo, tek toliko da se napravi mali prostor za kompozit. Procedura podrazumeva direktno lepljenje materijala od kojeg se prave bele plombe na zub.

Ukoliko se kompozitna faseta prelomi, stomatolog će najčešće da pokuša da je popravi bez prethodnog uklanjanja cele fasete ili izrade nove.

kompozitne fasete za zube

NO PREP FASETE

Non prep fasete predstavlju protetsku nadonkade kod kojih se uopste ne oštećuje niti uklanja nijedan deo prirodne zubne krune. Za razliku od ovih faseta bez brušenja, kod keramičkog vinira ili veštačke krunice je potrebno da se obrusi deo ili cela krunica zuba. Zbog ovoga su ove ljuspice odlično rešenje kod osoba koje imaju preosetljive zube i slabe zube.

Izrada, Ugradnja i Cementiranje

Kada se pacijent odluči za bilo kakvu prepravku na svojim zubima potrebno je da se posvetuje sa svojim stomatologom da zajedno dođu do najboljeg rešenja. Ukoliko je moguća postavka faseta, stomatolog je dužan da pacijenta obavesti o prednostima i manama svakog tipa.

Kada se pacijent odluči koje ljuspice želi, potrebno je prvo da se zubi pripreme. Kod pravljenja keramičkih faseta neophodna su najmanje dva dolaska kod stomatologa. Izrada je nešto duža u odnosu na postavku kompozitnih faseta. Ako je potrebno daje se lokalna anestezija i kreće se sa brušenjem zuba. Nakon toga se uzima otisak koji se dalje šalje u tehniku gde se prave viniri od porcelana. Zakazuje se sledeća poseta u kojoj se vrši njihovo lepljenje specijalnim visoko estetkim i jakim cementima kao što su Variolink LC ili RelyX Veneer.

Na kraju, pacijent se obučava kako se održavaju fasete i daju mu se saveti oko ishrane. Navikavanje na prisustvo vinira je jako brzo, tako da u najvećem broju slučajeva nema nikakvih problema i smetnji. Najviše treba da se vodi računa da ne dođe do pucanja ljuspica.

Da li Ceo Ovaj Proces Boli?

Sama postavka vinira je bezbolna. Priprema zuba može da bude nelagodna ili pak malo bolna zbog brušenja. U slučaju da je pacijent oseljiviji, daje se anestezija tako da u svakom slučaju rešenje za bezbolan rad postoji. Anestezija se daje u vidu igle i šprica. Za jako bojažljive pacijente može da se primeni i sprej koji se prethodno naprska na buduće mesto uboda i time se bol smanjuje na minimum.

Nakon intervencije, kada anestezija prođe često se javlja blaga nelagodnost u zubima i desnima. Ovde nema većeg oštećenja desni, kao što je to slučaj kod pripreme zuba za keramičke krune. Da bi se ona ublažila može da se uzme neki od analgetika: Nimulid, Brufen ili Kafetin. Takođe ovo je jako individulno.Pored toga uzimanje otiska takođe može da bude neprijatno za pacijenta, ali kratko traje.

Razlike Između Navlake i Fasete za Zube

U slučaju da je moguće da se izrade, fasete su uvek prvi izbor stomatologa, jer kod njih najmanje oštećuje zubna sustanca koja je jako bitna u zaštiti zuba. Kao što smo spomenuli uklanja se mali procenat gleđi i to samo sa prednje strane. Ostale površine zuba ostaju u potpunosti očuvane.

Za razliku od vinira, za keramičku krunicu potrebno je da se ukloni dosta zubne supstance sa svih pet površina zuba. Ovo je neophodno da bi mogla da se postavi krunica, a sama procedura je složenija i potrebno je više poseta kod stomatologa. Ipak, smatra se da je sigurnije rešenje i sama po sebi je čvršća i dugotrajnija. Pored toga, krunice se uvek savetuju za bočne zube zbog svoje čvrstoće, jer ipak pretkutnjaci i kutnjaci trpe sav pritisak žvakanja. Takođe, izrada zubne krune se savetuje kada nedostaje velika količina zubne supstance ili je karijes zahvatio veću površinu zuba.

Za razliku od krunice, nekada može da dođe do otpadanja vinira, što predstavlja problem za pacijenta ukoliko nije u mogućnosti da u kraćem vremenskom roku poseti svog stomatologa.

razlika između fasete i krunice

Fasete za Zube Cena

Koliko otprilike koštaju fasete za zube u većim gradovima Srbije saznajte iz sledeće tabele.

GRADKOMPOZITNA FASETAKERMIČKA FASETA
Fasete za Zube Cena Nis40-60 evra180-220 evra
Fasete za Zube Cena Novi Sad50-60 evra180-250 evra
Fasete za Zube Cena Beograd50-70 evra200-270 evra

Kakva su Iskustva Pacijenata sa Fasetama?

Iskustva su pokazala da fasete za zube od keramike mogu da traju i preko 10 godina, čak i 15, ukoliko se pacijent pridržava svih saveta i pravila o adekvatnom održavanju. Takođe vek trajanja zavisi i od mateijala od kojeg se prave, odnosno da li su fasete keramičke ili kompozitne.

Ankete i forumi su pokazali da su pacijenti koji imaju fasete jako zadovoljni u čak 97% slučajeva. Pored toga što se vrlo brzo naviknu na njihovo prisustvo u ustima, one estetski zadovoljavaju i najviše standarde. Detaljnije o iskustvima procitajte u članku Fasete za Zube Iskustva.

Pre i posle ugradnje

Kako se Održavaju Fasete za Zube?

Održavanje je isto kao i sa prirodnim zubima, s tim što bi treba malo više da se povede računa kada je u pitanju ishrana. Naime, mora stalno da se izbegava odgrizanje i kidanje hrane prednjim zubima kako ne bi došlo do pucanja vinira. Savetuje se da se hrana isecka i da se prednji zubi rasterete koliko god je to moguće.

Nakon postavke vinira, pacijent može da nastavi sa svojom dnevnom rutinom. Normalno je da tokom prvih par dana oseća blaga nelagodnost koja prolazi uzimanjem analgetika.

Savetuje se da se posebno obrati pažnja na pravilnu higijenu zuba. Neophodno je da se svakodnevno koristi četkica za zube sa mekšim vlaknima i pravilna tehnika pranja zuba. Pored toga, kao dodatno sredstvo, pacijent obavezno treba da koristi tečnost za ispiranje usta bez alkohola, konac za zube ili interdentalne četkice odgovarajuće veličine.

Pojava kamenca ili karijesa mogu prilično da utiču na smanjenje veka trajanja vinira. Naslage kamenca mogu da se pojave i na samoj faseti i moraju što pre da se uklone da n bi dovele do povlačenja desni. Dok karijes koji se javi na zubu ispod fasete može da stvori neželjene komplikacije i otpadanje ljuskice. Ipak, ništa od navedenog ne predstavlja ozbiljan problem za fasete za zube ukoliko se stomatolog posećuje redovno na svakih 6 meseci.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE