FASETE – Sve o Njima!

FASETE – Sve o Njima!

FASETE, popularno nazvane “zubne ljuskice” ili “viniri za zube“, predstavlaju tanak sloj materijala kojim se prekrivaju manje nesavršenosti pre svega na prednjim zubima. Te nesavršenosti najčešće se odnose na različite kozmetičke probleme uključujući manja oštećenja zuba, nepravilan položaj, promenu boje i povećan razmak između zuba. U OVOM ČLANKU SAZNAJTE SVE O NJIMA!

Šta su Fasete?

Zubne fasete su veoma tanke protetske navlake koje se lepe na prednji deo zuba. Njihova debljina iznosi od 0.3 do 1.3 mm, a rade se isključivo na zdravim (vitalnim) zubima koji nisu lečeni. Sve se prave kao bezmetalne fasete, što znači da u sebi ne sadrže metalne legure.

Sta su zubne fasete

U slučaju kada je jedan zub slomljen ili okrnjen može da se izradi jedna ljuskica za taj zub. Međutim, pacijenti najčešće žele da im se šest do osam faseta postave na sve gornje prednje zube kako bi se stvorio novi savršen, ujednačen i simetričan osmeh.

Dokazano je da na estetiku lica najviše utiče izgled prednjih zuba i njihova simetrija. Upravo njihov narušen izgled bude glavni izvor nezadovoljstva pacijenta što često dovodi i do gubitka samopouzdanja, kao i izbjegavanja smejanja i na slikama i uživo. Svi ovi problemi nestaju u samo jednoj do dve posete zubaru izradom faseta.

Kada Mogu da se Prave Fasete za Zube?

Fasete na zubima su indikovane za estetske korekcije boje, oblika, nagiba i dužine zuba. Pored toga, koriste se i za zatvaranje manjeg razmaka između zuba (dijasteme). Pre svega se izrađuju u sledećim slučajevima kada želimo da se postigne:

 • Korekcija Boje Zuba

Korekcija boje zuba se isključivo radi na zdravim nelečenim zubima sa očuvanim živcem. Naime, kod avitalnih (lečenih) zuba sa izvađenim živcem je gotovo nemoguće dugoročno zadržati istu boju krunice, jer ovi zubi uprkos prethodnom izbeljivanju, često tamne. Ova tamna boja zubne krunice se providi kroz tanku ljuskicu, pa tako nakon nekog vremena imamo utisak da je faseta promenila boju.

Fasete na zubima i promena boje

 • Promena Oblika Zuba

Fasete za zube su idealan protetski rad za poboljšanje estetike zuba koji su manji od uobičajenih ili su okrnjeni. Pod promenom oblika podrazumeva se pre svega preoblikovanje zuba koji po veličini odstupaju od susednih zuba ili su atipičnog oblika. Zatim, ukoliko postoji blaga nepravilnost položaja ili nedostatak nekog zuba (najčešće gornjeg lateralnog sekutića, odnosno “dvojke”) i u tom slučaju može da se pomoću fasete radi preoblikovanje očnjaka.

 • Promena Dužine Zuba

Promena dužine zuba pomoću vinira mora da se radi izuzetno oprezno, jer nosi rizik za njihovo smanjeno trajanje i pojavu otpadanja. Ukoliko se zubne fasete koriste da se promeni dužina zuba kod abradiranih ili atricijom potrošenih zuba (“pojedeni zubi“), može doći do pucanja ili rascementiranja faseta. Preporuka je u tim slučajevima da se najpre neko vreme nose privremene fasete, pa se nakon analize njihovog (ne) uspeha izrađuje dalji plan terapije.

 • Promena Nagiba Zuba

Fasete za krive zube – ukoliko je potrebna manja promena nagiba zuba, kada su neki ili većina prednjih zuba veoma blago nagnuti ili rotirani, to je moguće da se uspešno uradi kada se koriste kompozitne ili keramičke fasete za ispravljanje zuba.

Fasete za krive zube

 • Zatvaranje razmaka između zuba (dijasteme)

Postojanje razmaka između zuba, naročito prednjih, narušava prirodnu harmoniju lica i ističe njegovu asimetričnost. Stoga ovo jedan od najčešćih razloga zašto pacijenti žele da postave fasete za zube. Zatvaranjem dijastema postiže se estetski zadovoljavajući, takozvani Holivudski osmeh, jer je uspostavljen pravilan simetričan kontinuitet zubnog luka.

Kada Zubne Fasete Ne Mogu da se Izrade?

Kontraindikacije za fasete za zube, odnosno slučajevi kada one ne mogu da se postave, su:

 • veliki karijesi na zubima,
 • loša oralna higijena,
 • upaljena gingiva (desni),
 • jako nagnuti ili krivi zubi,
 • veliki ispuni na zubima i
 • bruksizam (škripanje zubima).

Takođe, ljuskice treba potpuno izbjegavati kod lečenih zuba sa prethodno izvađenim živcem. U tom slučaju izbor su zubna nadogradnja i navlake za zube odnosno veštačke krunice od keramike ili metalo keramike.

Koje Vrste Faseta Postoje?

Materijali za izradu ovih navlaka su kompozit ili keramika, pa prema time i razlikujemo ove dve vrste faseta. Kompozitne fasete su dobre kao prelazna varijanta pre izrade dugotrajnih znatno kvalitetnijih keramičkih faseta.

Vrste FasetaMaterijalTrajanjeCena po Zubu
KOMPOZITNE FASETEKompozit ("bela plomba")3-5 godina50-60 evra
KERAMIČKE FASETEKeramika (porcelan)10 godina180-250 evra
NO PREP FASETEKeramika (porcelan)10 godina180-250 evra

KOMPOZITNE FASETE

Kompozitne fasete izrađuju se od posebno oblikovanog kompozitnog materijala koji se lepi na prednju stranu zuba i time se preoblikuje njihova boja, oblik i izgled.

Idealne su za pacijente koji će ih koristiti kao prelaznu varijantu ka keramičkim fasetama ili za pacijente koji uopšte ne žele opsežnije brušenje zuba.

Mogu da se rade na tri načina:

 • DIREKTNO – kada se materijal od kojeg se prave takozvane “bele plombe” nanosi direktno na zub i ce postupak se završava u jednoj poseti stomatološkoj ordinaciji, ili
 • INDIRETNO – ova metoda iziskuje dve posete: u prvoj se uzima otisak, nakon čega se u zubotehničkoj laboratoriji izrađuju kompozitne fasete, dok se u drugoj poseti one lepe na zube, ili
 • FABRIČKE – najpopularnije su Edelweiss fasete koje su već prethodno fabrički izrađene od najsavremenijeg nano-hibridnog kompozita. Međutim, ove ljuspice mogu da se individualno prilagode obliku i veličini zuba svakog pacijenta specijalnim metodama.

Prednosti kompozitnih faseta su:

 • prirodan izgled,
 • lako se popravljaju u slučaju pucanja,
 • zahtevaju manje uklanjanja zubne supstance u odnosu na druge fasete
 • cena kompozitnih faseta je znatno niža (40-60 evra po zubu).

Kompozitne fasete

Glavni nedostaci ovih faseta su njihov znatno kraći vek trajanja od porcelanskih koji iznosi do 5 godina. Podložne su lakoj promjeni boje usled konzumiranja obojene hrane i napitaka, kao i češćem pucanju. Iako današnji kompozitni materijali imaju duže estetsko i mehaničko trajanje, keramičke fasete su i dalje superiornije od kompozitnih u pogledu dugotrajnosti, manje iritacije desni, kao i estetskog dostignuća.

KERAMIČKE FASETE

Keramičke fasete su najpopularniji tip faseta zbog visoke estetike, čvrstoće i translucenije (imitriranja prirodne boje i izgleda zuba). Osim toga, jako bitno svojstvo je i njihova biokompatibilnost, odnosno osobina da ne iritiraju okolna meka tkiva oko zuba.

Dalja prednost keramičkih faseta je otpornost na promenu boje, što omogućava pacijentima da neograničeno uživaju u tamno obojenim pićima i hrani bez gubitka sjaja i blistavog osmeha. Veliki su benefiti i znatno duži vek trajanja (preko 10 godina), kao i manja mogućnost oštećenja ili preloma.

Od nedostataka su najznačajnije:

 • teško popravljanje u slučaju pucanja pa često moraju da se zamene novom fasetom, i
 • visoka cena, u proseku oko 200-250 evra po zubu.

Keramicke fasete

Keramičke fasete se izrađuju u dve posete. Prvo, nakon detaljne analize pacijentovog osmeha, sledi priprema površine zuba odnosno minimalno brušenje gleđi. Potom se uzimaju otisci obe vilice i zajedno s pacijentom bira boja budućih faseta. Otisci se zatim šalju u zubnu tehniku, a do idućeg posete pacijent nosi privremene fasete koje stomatolog odmah izradi i postavi na zube.

U drugoj poseti stomatolog proverava da li gotove keramički viniri dobro naležu na zube, zagrižaj, kao i da li je pacijent zadovoljan njihovom bojom i izgledom svog osmeha. Nakon odobravanja od strane pacijenta, cementiraju se na zube.

NO PREP FASETE

No prep fasete, kao što i samo ime kaže, se lepe na zub cementiranjem bez prethodnog brušenja zuba. Zovu se još i fasete bez brušenja ili no prep viniri.

Stavljaju se kada pacijent želi suptilno da poveća veličinu zuba i osmeha, ili blago ispravi oblik svojih zuba. S obzirom na uzan spektar indikacija i nemogućnosti pokrivanja većih nedostataka, ne koriste se često.

Postoji nekoliko vrsta koje se danas popularno zovu: Luminiri (Lumineers), DURAthin Viniri i Vivaneers.

Prednost za non prep fasete je što su nešto jeftiniji nego keramičke fasete i ne zahtevaju uklanjanje gleđi zuba, ali veliki nedostatak je veća mogućnost rascementiranja i odvajanja od zuba.

Način i Postupak Izrade

Kompozitne fasete se uglavnom završavaju za par sati, dok se keramičke fasete izrađuju u dve posete i uglavnom su gotove za manje od nedelju dana.

Često stomatolog mora najpre da napravi takozvani dijagnostički trodimenzionalni voštani model „wax-up“, koji oponaša željeni oblik zuba nakon terapije. Na taj način pacijent dobija uvid kako će novi zubi da izgledaju, a stomatolog ovaj model koristi u planiranju terapije.

U prvoj poseti stomatolog analizira pacijentov osmeh i radi nekoliko fotografija pacijentovog lica, osmeha i profila. Potom sledi brušenje zuba sa uklanjanjem male količine zubne gleđi što je potpuno bezbolno jer se pacijent prethodno lokalno anestezira. Nakon toga, stomatolog uzima otisak zbrušenih zuba posebnom otisnom masom ili intraoralnim skenerom. Bira se boja budućih faseta, a otisak se šalje u zubotehničku laboratoriju na izradu. Za to vreme dok čeka gotov rad, pacijent nosi privremene fasete na zubima.

U drugoj poseti, stomatolog proverava da li fasete viniri odgovaraju pacijentu, da li zadovoljan njihovim oblikom i bojom, pa ih potom cementira u ustima.

Kako se Ugrađuju i da li Boli?

Fasete se postavljaju na prethodno pripremljen zub cementiranjem. Postupak je potpuno bezbolan jer se pacijent prethodno anestezira.

FASETE CENA

Kada pogledate zubne fasete cena generalno nije mala. Pa tako za kompozitne fasete cena iznosi između 50-60 evra, dok za keramicke fasete cena je znatno veća otprilike oko 180- do ćak 250 evra po zubu. Za fasete bez brusenja zuba cena iznosi isto kao i za prethodne.

FASETE PRE i POSLE

Kada pogledate fasete slike pacijenata pre i posle ugradnje, razlika je više nego uočljiva. Možemo da kažemo da postavljanje faseta predstavlja najbrži i najjednostavniji način za postizanje savršenog izgleda zuba. Za razliku od ostalih stomatoloških radova koji zahtevaju više intervencija i faza izrade, fasete često mogu da se ugrade čak i u jednoj poseti. Idealne su za pacijente koji nisu zadovoljni svojim zubima, i kao takve mogu da pruže ono o čemu su oduvek sanjali – Holivudski osmeh.

Fasete slike - pre i posle

Fasete ili Krunice – Šta je Bolje?

Fasete na zubima i krunice su protetski radovi koji poboljšavaju estetiku i funkciju zuba.

Glavna razlika je ta što se faseta postavlja samo na prednji deo zuba, a zubna krunica pokriva celu površinu zuba. Fasete za zube se prave u vidu jako tankog sloja materijala od keramike ili kompozita, debljine do 1 mm. Krunica je znatno veće debljine, oko 2 mm, što znači da je potrebno da se brušenjem ukloni veći deo zubne supstance. Može biti keramička, metalna ili metalo-keramička.

Najvažnija stvar koju treba imati na umu pri odabiru fasete ili krunice je to da prve zahtevaju znatno manju redukciju zubnog tkiva nego druge. To daje veliku prednost fasetama jer se brusi samo jedna površina zuba, dok se kod krunica zubna supstanca uklanja sa svih strana.

Ukoliko zubi imaju velike plombe, lečen kanal korena ili su znatno istrošeni, najbolji izbor je veštačka krunica. Takođe, fasete za krive zube je često nemoguće postaviti.

S druge strane, ako su zubi zdravi ili na njima postoji mali karijes, tada su zubne fasete idealan izbor. 

faseta ili krunica - šta je bolje

Fasete Iskustva Pacijenata sa Njima

Iskustva pacijenata vezana uz fasete gotovo uvek su pozitivna jer ceo postupak je kratkotrajan, a daje odlične rezultate. Sve o tome možete da pročitate u našem članku FASETE ZA ZUBE ISKUSTVA .

Jedna od važnih karakteristika procedure ugradnje faseta, osim savršene estetike, je i bezbolnost intervencija. Pacijenti ostanu ugodno iznenađeni nakon što ceo postupak bude završen unutar nedelju dana, a pritom sve bude potpuno bezbolno.

Saveti za Održavanje

Keramičke fasete imaju relativno dug vek trajanja, otprilike deset godina, ali sa temeljnom oralnom higijenom i poboljšanjem životnih navika on može još produžiti.

Dobra oralna higijena je neophodna za održavanje faseta. O fasetama treba voditi računa kao i o ostalim prirodnim zubima, a to podrazumeva svakodnevno pranje zuba četkicom i korišćenje konca za zube minimum dva puta dnevno. Naročito mora da se vodi računa da četkica zube bude mekana, kako ne bi doslo do abrazije i mehaničkog oštećenja vinira.

Potrebno je da pacijenti izbegavaju odgrizanje i konzumaciju tvrde hrane poput tvrdih bombona, prepečene korice hleba ili orašastih plodova. Ostalu hranu je najbolje iseckati na manje komade pa žvakati bočnim zubima (kutnjacima). Također, nikako ne smeju da se zubima otvaraju boce napitaka (sokovi ili pivo), žvakati ili stavljati olovke u usta. Sve to vodi do oštećenja ili odlamanja faseta.

Škripanje zubima ili bruksizam je čest razlog oštećenja faseta. Ukoliko pacijent škripi zubima noću, potrebno je da se napravi folija za zube kako bi se sprečilo oštećenje zuba.

Redovne kontrole kod stomatologa su neophodne kako bi se na vreme ustanovilo eventualna prisutnost pigmentacija, karijesa ili pukotina, što se lako rešava ukoliko se ovi problemi rano uoče.

Smanjenje unosa alkohola je takođe jedan od važnijih saveta. Naime, alkohol slabi lepak (cement ili bond) kojim se ove ljuskice vezuju za zube. Alkoholna pića osim toga postepeno „potamnjuju“ belinu faseta, naročito kompozitnih, i na taj način doprinose nastajanju izgleda istrošene fasete.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE