FIKSNA PROTEZA – Saznajte Sve o Njoj!

FIKSNA PROTEZA

Osobama koje imaju nepravilan položaj zuba ili poremećaj zagrižaja savremena ortodoncija nudi pregršt opcija za njihovo ispravljanje. Ipak, fiksna proteza je naprava koja se i dan danas najčešće koristi za korekciju problema zbijenih i nepravilnih zuba.

Šta je to Fiksna Proteza za Zube?

Fiksna proteza je ortodonstski aparat kojom se omogućava poravnanje i dovođenje zuba u pravilan položaj u nizu. Nošenje fiksne proteze je popularan tretman krivih zuba i malokluzije među mlađom populacijom, mada sve više odraslih pacijenata se odlučuje za ovu opciju.

fiksna proteza za zube

Kod jako komplikovanih slučajeva kada dodatno postoji poremećen odnos gornje i donje vilice, fixna proteza može da se koristiti zajedno sa hirurškim zahvatom. Na ovaj način se dovode i vilice i zubi u prirodan normalan položaj. 

Ko je Kandidat za Fiksni Aparat za Zube?

Nedavna istraživanja su pokazala da samo 35 % svetske populacije ima dovoljno pravilno poređane zube. Svima ostalima se savetuje neki vid proteze za ispravljanje zuba, odnosno za njihovo dovođenje u pravilan niz. Nema starosnog ograničenja za nošenje fiksne proteze, pa tako ona može da se postavi u bilo kom uzrastu posle 12-13. godine kada su prisutni svi stalni zubi. 

Neki od znakova koji upućuju da vam je potreban aparat za zube su:

 • zubi koji su vidljivo zbijeni i rotirani,
 • otežano čišćenje međuzubnih prostora zubnim koncem,
 • otežano četkanje četkicom za zube među zbijenim zubima,
 • zubi koji se ne preklapaju kad su usta zatvorena, ili se preklapaju previše ili imaju obrnut preklop (donji preko gornjih zuba),
 • poteškoće u izgovoru određenih reči,
 • pucketanje ili krckanje vilice pri žvakanju.

Kad je reč o deci, već na prvom pregledu kod opšteg stomatologa može da se utvrdi da li postoji zbijenost mlečnih ili stalnih zuba, pa u zavisnosti od toga se savetuje da li dete treba da ima ortodontsku terapiju. Preporuka je da se dete obavezno odvede na prvi ortodontski pregled već sa 6-7 godina.

vrste aparata za ispravljanje zuba
Vrste aparata za ispravljanje zuba

Neki drugi znakovi kod dece koji ukazuju da date treba da nosi proteze su:

 • rani gubitak mlečnih zuba,
 • zubi koji se ne preklapaju pri zatvorenim ustima kada postoji takozvani otvoreni zagrižaj,
 • dugo cuclanje prsta ili cucle,
 • pucketanje zgloba pri žvakanju

Kome se Ne Savetuju Fiksne Proteze

Fiksna proteza se nikako ne savetuje pacijentima koji imaju lošu oralnu higijenu, oboljenja parodoncijuma (gingivitis i parodontopatija) i opsežnim karijesima. Takođe, osobe koje boluju od raznih uznapredovalih sistemskih bolesti se ne uključuju u terapiju ispravljanja položaja zuba.

Nadalje, s obzirom na dugotrajnost terapije (oko 1,5-2 godine) i potencijalnu ličnu neugodnost prilikom njegovog nošenja, fiksni aparat za zube se takođe ne savetuje pacijentima sa nedostatkom motivacije.

Prvi Pregled i Priprema za Nošenje

Na prvom pregledu specijalista ortodont pregleda pacijentove zube, usta i zagrižaj. Doktor potom traži od pacijenta da zagrize da vidi kako se zubi preklapaju. Takođe, postavlja brojna pitanja koja se odnose na potencijalne prethodne probleme sa žvakanjem ili gutanjem, da li je kao beba dugo sisao cuclu ili palac, i da li je ikad osetio „preskakanje“ zgloba.

Nakon toga, pacijent se upučuje na rendgensko slikanje obe vilice odnosno izradu ortopantomograma i profilnog snimka glave. Na ovim snimcima ortodont može da vidi kako su zubi postavljeni, da li postoje prekobrojni zubi, i u slučaju dece gde se u kosti nalaze stalni zubi čije se nicanje očekuje.

Sledeći korak je uzimanje otisaka obe vilice na osnovu kojih se izliva gipsani model. Ovaj model svih zuba i vilice služi ortodontu za planiranje cele buduće terapije ispravljanja zuba. U današnje vrijeme moderne tehnologije, intraoralni skeneri su u bolje opremljenim stomatološkim ordinacijama zamenili klasični neugodni otisak, pa je i taj deo tretmana potpuno prijatan. 

U sledećoj poseti se na pacijentove zube lepi fiksna proteza to jest postavljaju se bravice i vezuju se žicom. Ovaj postupak traje otprilike 1 sat i potpuno je bezbolan.

delovi fiksnog aparata za zube

Periodične kontrole se zakazuju na mesec dana kako bi se pratio napredak terapije i menjale gumice na protezi u skladu sa željenim rezultatom.

Kako se Stavlja Fiksna Proteza? – Fiksna Proteza Postavljanje

Postavljanje fiksne proteze može da traje između 30 minuta do čak 2 sata, u zavisnosti koliko je slučaj komplikovan. Pre lepljenja bravica ortodont će pastom i četkicom za poliranje da očisti zube.

Nakon toga, mora da se osigura suvo i čisto radno polje. U tu svrhu se u usta pacijenta postavlja retraktor, plastična sprava koji odiže usne i obraze dalje od zuba. Ipod se stavljaju vaterolne da se upije pljuvačka koje ne sme da dođe u kontakt sa zubnim površinama.

Zatim se zubi premazuju specijalnom kiselinom koja je u obliku gela plave boje. Nakon njenog ispiranja i sušenja, nanosi se specijalni lepak kojim se bravice lepe za spoljašnje ili untrašnje površine zuba u zavisnoti od tipa fiksne proteze koja se stavlja.

Nakon što se postave sve bravice, ortodont postavlja žicu koja povezuje zube i učvršćuje je za metalne prstenove na kutnjacima. Zadnji korak uključuje kačenje malih gumenih ligatura, takozvane gumice koje mogu da budu raznih bolja prema želji pacijenta, kako bi držale žicu na mestu. Pogledajte video koji prikazuje korak po korak kako se stavlja fiksna proteza.

Kako Proteza Ispravlja Zube?

Fiksna proteza deluje na takav način da vrši konstantan pritisak na zube i kost vilice kako bi promenila njihov položaj. Bravice koje su zalepljene za spoljašnje ili untrašnje površine zuba vuku zube kroz kost pomoću žičanog luka što dovodi do njihovog pomeranja na željeno mesto.

Tkivo koje okružuje zube se naziva parodontalni ligament i sastoji se od brojnih vlakana kojime se zubi vezuju za kost zubne čašice. Ovi ligamenti drže zube na mestu i djeluju kao „amortizeri“, odnosno oni se stiskaju ili šire kako se zubi miču. Pa tako, kad bravice deluju silom tako da pomeraju zube u desno, parodontni ligament sa desne strane zuba se stisne, tu se kost gubi (resorbuje), a na levoj strani se kost stvara.

Vrste Fiksne Proteze

U suštini postoje dve vrste fiksnih protezametalne i estetske. Svake imaju svoje prednosti i mane, a najbolje je posavetovati se sa ortodontom koja je najbolja za vas.

Klasični obični metalni aparat za zube se sastoji od četiri komponente:

 • bravice – lepe se na površine zuba,
 • žice – fleksibilna je i povezuje sve bravice,
 • prstenova – postavljaju se na molare, a omogućavaju brzo i efiksno micanje zuba i
 • elastične gumiceomogućavaju vezivanje žice uz bravicu, mogu biti u raznim bojama.

fiksna proteza vrste

Dalje, proteze za ispravljanje zuba mogu da budu:

 • ligirajuće kod kojih gumice drže žicu u žlebu bravice ili
 • samoligirajuće kada žicu drže klipovi unutar bravice, pa je kod ovog tipa higijena znatno olakšana i pomeranje zuba je brže.

Estetske fiksne proteze se sastoje od keramičkih ili safirnih bravica i žice. One su slične boji zubi kako bi bile manje uočljive. Skuplje su u odnosu na klasične metalne fiksne proteze.

Nevidljive proteze se postavljaju sa unutrašnje strane gornjih ili donjih zuba i kako im samo ime kaže skoro su potpuno neprimetne.

Fiksna Proteza Iskustva Pacijenata

Pacijentima su uglavnom najbolniji prvih nedelju dana od postavljanja proteze. Početna neprijatnost je pre svega vezana za neprijatan osećaj bravica na zubima preko kojih jezik često zapinje. Takođe, javljaju se i poteškoće prilikom pričanja. Naravno, nakon svake kontrole kada se menjaju gumice, može doći do prolaznog osećaja blagog bola u zubima zbog pojačane sile koja uzrokuje njihovo pomeranje.

Međutim, nakon nekoliko dana pacijenti se vrlo brzo naviknu na prisustvo “stranog tela” u ustima, a posebno kada nakon nekoliko meseci vide pomak, tada dobiju još više motivacije za dalje nošenje. Rezultati koji se postignu na kraju završene terapije su uglavnom zapanjujuće fantastični i skoro svi pacijenti svoja iskustva opisuju kao veoma zadovoljno. 

fiksna proteza iskustva pacijenata

Koliko Dugo se Nosi Fiksna Proteza?

Ortodontska terapija je individualna za svakog pojedinca. U proseku, fiksna proteza se nosi oko 2 godine kako bi se ortodontska terapija uspešno privela kraju i zubi poređali u koliko god je moguće idealan položaj. Koliko se nosi fiksna proteza zavisi od komplikovanosti situacije. Pa tako, neki pacijenti treba da nose protezu manje od 12 meseci. Međutim, postoje i oni kojima je potrebno i do 3 godine nošenja kako bi se zubi pravilno poređali. 

Fiksna Proteza Pre i Posle

Rezultati koji se postignu nakon završene terapije fiksnim aparatom za ispravljanje zuba su često zadivljujući. Pogledajte slike ispod da se uverite sami.

fiksna proteza pre i posle slike

Da li Može da se Nosi Fiksna Proteza u Trudnoći?

Stručnjaci se slažu da nema medicinski opravdanog razloga da se izbegava fiksna proteza u trudnoći. Odlučujući faktor za ortodontsku terapiju svakog pacijenta je stanje zuba i desni.

Jedini problem kada se planira postavljanje fiksknog aparata tokom trudnoće je potrebno rendgensko snimanje zuba, zbog zračenja koje je štetno za plod. Naime, poznato je da i mala doza zračenja može da dovede do poremećaja rasta i razvoja fetusa što bi moglo da dovede do pojave defekata na rođenju. Zato je najbolje da se nošenje fiksne proteze odloži nakon porođaja, ukoliko ona nije postavljena pre trudnoće. U tom slučaju nema nikakve brige za nastavak terapije.

Šta se Radi Nakon Skidanja Ortodontskog Aparata?

Ortodontski tretman se ne završava skidanjem fiksne proteze. Nakon njenog uklanjanja, ortodont uzima novi otisak zuba na temelju kojeg se izrađuje retenciona folija za zube. Ova providna folija se pravi od specijalne vrste plastike i potrebno je da se nosi maltene doživotno ako pacijent želi da zadrži svoj novi osmeh. 

retenciona folija

Folija za zube posle fiksne proteze se u početku nosi skoro stalno, a nakon par meseci potrebno je da se stavlja samo noću, a danju po potrebi. Za duži vek trajanja, preporuka je da se opere mekom četkicom bez paste nakon svakog korišćenja. Takođe, potrebno je da se povremeno ostavi u čaši sa hladnom vodom i tabletom za protezu (Corega) na 15 minuta radi dezinfekcije i uklanjanja naslaga kamenca. Ove retencione folije ne smeju da se peru u toploj ni vrućoj vodi kako se plastika ne bi deformisala.

Da li Boli Nošenje Fiksnog Aparata za Zube?

Kada je u pitanju fiksna proteza bolovi i neugodnost mogu da se jave na početku i u toku terapije. Najčešće pacijenti osete blage bolove odmah nakon prvog postavljanja bravica. Takođe, blaga nelagodnost i pritisak u zubima i kosti vilice mogu da se jave posle redovnih pregleda kada se zateže žica koja vrši pomeranje zuba.

Ukoliko se jave bol ili žuljanje uzrokovano bravicama, možete na njih da nanesete rozi vosak koji vam da vaš ortodont. Osim toga, bol može da se javi ako deo žice ili bravice bocka pacijenta u obraz ili jezik, što se lako ispravi odlaskom kod stomatologa.

fiksna proteza bolovi koji mogu da se jave

Fiksna Proteza Cena

Koliko košta fiksna proteza varira od tipa aparata i mesta u Srbiji u kojem se nalazi stomatološka ordinacija. Pa tako za Beograd cena se kreće 550-850 za običnu metalnu protezu, dok estetska proteza košta oko 1000 evra. Ako je mesto vašeg stanovanja Novi Sad ili okolina, fiksna proteza cena se kreće od 500-750 evra.  Za Niš, Kruševac i Kragujevac količina novca koja treba da se izdvoji je nešto niža i iznosi oko 450-650 evra po jednom aparatu.

Često može da se plati fiksna proteza na rate ili ako je u toku neka promotivna akcija može da bude znatno jeftinija za po čak par stotina evra. Za razliku od mobilne proteze za decu koja može da se finansira preko fonda za zdravstveno osiguranje, besplatna fiksna proteza ne može da se dobije.

GRADCENA PO VILICI
Beograd550-850 evra
Novi Sad500-750 evra
Kragujevac450-650 evra
Niš450-650 evra
Kruševac450-650 evra

Fiksna Proteza Ishrana – Šta Jesti, a šta Ne?

Mnogi se pitaju kada se postavi fiksna proteza šta jesti a da se ne oštete njeni delovi ili “pokvare” zubi. Ljepljiva i tvrda hrana poput oraha, badema, lešnika, žvakaćih guma, tvrdih bombona i lizalica može da ošteti bravice i žice, što će samo da produži trajanje terapije. Hrana koja bi striktno trebalo da se izbegava su: orašasti plodovi, kokice, tvrde bombone, kukuruz, jabuke, kora od pita i tost.

Osim navedenih namirnica, treba poptpuno da se prestane sa žvakanjem tvrdih objekata odnosno loših navika poput grickanja olovke, noktiju, čačkalica i sl.

Hrana koja je preporučljiva da se konzumira obično je mekše konzistencije kao šro su testenina, meso bez kostiju, mekano povrće i voće, supa, mlečni proizvodi, mekana peciva i sredina hleba.

fiksna proteza ishrana

Održavanje Oralne Higijene

Održavanje pravilne oralne higijene ne bi se trebalo da se menja bez obzira da li se nosi fiksna proteza ili ne. Zube treba prati nakon svakog obroka i uveče pre spavanja, dakle najmanje 3 puta dnevno. Nežno četkanje zuba mekanom četkicom, kao i korišćenje zubnog konca ili interdentalnih četkica je neophodno da se svakodnevno primenjuju. Potrebno je samo prilagoditi tehniku četkanja i upotrebe konca za zube.

Najbolje je da se koristi obična četkica za zube, dok se upotreba električne četkice ne preporučuje da se ne bi odvalile zalepljene bravice sa površine zuba. Obavezna je upotreba paste sa fluorom kako bi se zaštitila i ojačala gleđ zuba. Ako se običnom četkicom uspešno ne uklone svi ostaci hrane, može se dodatno koristiti meka mala interdentalna četkica između žice i bravica.

Još neki dodatni saveti:

 • Pokušajte da izbegnete grickanje hrane između glavnih obroka, jer jedenje naročito slatkiša povećava mogućnost zadršavanja šećera na delovima proteze i bržeg stvaranja karijesa.
 • Menjajte četkicu za pranje zuba redovno, preporuka je svaka tri meseca, međutim kod pacijenata sa aparatom za zube one se brže troše i “rascvetaju” pa ih možete promeniti i češće.
 • Izbjegavajte upotrebu pasta za izbeljivanje zuba jer one neće delovati na delove zuba gde su zalepljene bravice. Rezultat može biti nejednaka boja zuba, pa je najbolje da ih koristite tek nakon što se fiksna proteza ukloni.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE