FOLIJE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA – Sve O Njima!

FOLIJE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA – Sve O Njima!

Preduslov za savršen osmeh su pre svega lepo raspoređeni zubi i pravilno održavanje oralne higijene. Ukoliko samo jedan zub nedostaje ili nema pravilan položaj u zubnom nizu, lep osmeh će biti narušen. Stoga se u većini slučajeva upotrebljavaju razne proteze za ispravljanje zuba koje ih dovode u adekvatan raspored. Pored proteza, danas se veoma često koriste i folije za ispravljanje zuba koje su gotovo potpuno neprimetne prilikom nošenja.

Šta su to Folije za Ispravljanje Zuba?

Sve traženiji način za “ređanje zuba u niz” jeste pomoću folija za ispravljanje zuba. Popularno se zovu zubni alajneri, folije za zube ili Invisalign. Predstavljaju jako jednostavan i sve traženiji aparat za korekciju položaja zuba, koji je poslednjih desetak godina aktuelan zbog svoje praktičnosti.

folija za ispravljanje zuba

Ove mobilne proteze za ispravljanje zuba su potpuno praktične i lagane za nošenje zbog čega su obično broj jedan prilikom izbora ortodontske terapije. Takođe, jednostavnije su za održavanje od fiksnih proteza. Ne ograničavaju izbor hrane prilikom obroka zato što se tokom jela skidaju. Izrađuju se u setovima  i rezultati su jako brzo vidljivi.

Pored folija za ispravljanje zuba, postoje još tri vrste folija za zube a to su:

  • ZAŠTITNA FOLIJA ZA ZUBE – ona se preporučuje pacijentima sa bruksizmom koji stiskaju i škripe zubima,
  • RETENCIONA FOLIJA – takozvani ritejner, se primenjuje kod pacijenata nakon završene ortodontske terapije,
  • FOLIJA za IZBELJIVANJE ZUBA – izbeljivanje zuba folijom se radi kod kuće primenom specijalnih gelova za beljenje zuba koji se dobijaju od stomatologa.

Kada i Kome se Preporučuju Folije za Zube

Da bi znali da li ste kandidat za ispravljanje zuba pomoću folija potrebno je konsultovati se sa svojim stomatologom. Da bi folije dale zadovoljavajući efekat moraju da postoje uslovi za njihovo korišćenje. Pre svega, pacijent ne može da ima velike nepravilnosti, odnosno da postoje jako krivi zubi koje treba da se isprave ili da ne postoji problem na nivou odnosa kosti vilica (progenija). To znači da folije koristimo kod lakih ili srednje teških nepravilnosti položaja zuba.

folija za zube

Prednosti Folija za Zube

Prednosti korišćenja folija su mnogobrojne. Ove plastične navlake za zube su pre svega lagane i prijatne za nošenje. Estetski jako zadovoljavaju sve kriterijume jer su providne i gotovo neprimetne u ustima, pa su izuzetno pogodne za pacijente koji su u stalnom kontaktu sa ljudima i moraju često da se smeju i govore.

Sama procedura izrade zubne folije nije invazivna niti komplikovana. Isto tako, jako su efikasne u smislu da brzo daju vidljive rezultate. A takođe prilikom pomeranja zuba na ovaj način dolazi do manje resorpcije kosti oko zuba. Mogu čak da imaju i pozitivan efekat kod pacijenata sa bruksizmom.

Jedna od veoma bitnih prednosti jeste to što se uklanjaju sa zuba tokom obroka, pa samim tim ne remete žvakanje. Nošenje ovakve silikonske navlake za zube takođe ne utiče na izbor hrane, što znači dozvoljene su sve namirnice. 

Providne folije za zube se lako održavaju i peru jer se jednostavno uklanjaju iz usta i vraćaju na zube. Posledica toga su manje kvarni zubi i zdrave desnije pošto je održavanje higijene lako i efikasno. Isto tako ne postoji rizik od nastanka mrlja na površini zuba ili eventualne dekalcifikacije, do čega može da dođe ukoliko se zubi ne operu temeljno. 

Mane Folija za Ispravljanje Zuba

Kada govorimo o manama folija za zube, moramo reći da postoje, ali da su svedene na minimum. Takozvana silikonska proteza za ispravljanje zuba ima ograničene indikacije što znači da je nemoguće da se pomoću nje reši svaki slučaj nepravilnosti položaja zuba.

Takođe, da bi delovale efekasno i da bi se željeni rezultat postigao u određenom vremeskom periodu, pacijent mora biti dosta ažuran. Sva odgovornost redovnog nošenja je praktično na pacijentu. Folije za zube moraju da se nose redovno i to minimum 20 sati dnevno.

Još jedna otežavajuća okolnost prilikom nošenja aligner folije za ispravljanje zuba jeste to da moraju da se peru pre svakog stavljanja. Pa ukoliko pacijent nije u mogućnosti tokom dana da ih očisti svaki put kada ih skine, a želi ponovo da ih navuče na zube, onda definitivno ovaj način ispravljanja zuba nije dobar izbor.

Ipak, na kraju, možemo da kažemo da im je najveći nedostatak visoka cena. Uvek idu u setu i na redovnim kontrolama se menjaju.

invisalign folija za zube

Postupak Izrade i Od Čega se Prave Zubni Alajneri 

Pre same izrade, potrebno je da pacijent dođe na pregled i konsultacije kod speacijaliste ortodonta koji će da proceni da li je providna folija pravi izbor ortodontske terapije. Potom se uzimju otisci zuba i vilica.

Nakon toga vrši se analiza postojećeg položaja zuba, najčešće pomoću određenih kompjuterskih programa. Zatim stomatolog pravi plan terapije tako da pacijent i pre nego što krene sa nošenjem folije za ispravljanje može otprilike da sazna dužinu trajanja i koliko setova će mu biti potrebno. Tek onda kada bude postignut dogovor, kreće se sa izradom prozirne folije za ispravljanje zuba.

Sastav folije je specijalna providna plastika, a izrađuju se u setovima od po 2 folije (gornja i donja). Na prvoj predaji stomatolog objašnjava pacijentu njen način stavljanja i skidanja, kao i postupak održavanja.

Kako se Radi Ispravljanje Zuba Folijama? 

Alajneri pomeraju zube i ređaju ih u pravilan niz tako što na njih vrše lagan pritisak. Za razliku od drugih aparata za ispravljanje zuba, folije za zube deluju na celu površinu zuba. Pri tome, sile koje stvaraju su slabe, ali konstantne, što za posledicu ima manju razgradnju okolne vilične kosti i manji rizik od oštećenja potpornog aparata zuba (parodoncijum).

folije za ispravljanje zuba pre i posle

Kako se Koriste Silikonske Proteze za Ispravljanje Zuba?

Indikacije za korišćenje nevidljive folije za ispravljanje zuba su znatno sužene, što znači da ne možemo svaku nepravilnost u zubnom nizu da rešavamo pomoću njih.

U slučaju kada imamo manji poremečaj položaja od par milimetara, folije su gotovo uvek aparat izbora. Međutim, ukoliko su nepravilnosti većeg stepena, alajneri za zube mogu da se koristiti jedino na kraju orto terapije, to jest nakon skidanja fiksne proteze.

Sam postupak korišćenja folija za zube je veoma lagan. Ona se samo lagano navuče i pritisne preko zuba, tako da se čuje da “klikne”. Isto tako se skida pre obroka. 

Da li Boli Nošenje Alajnera?

Ne. Nošenje je potpuno bezbolno. Na samom početku tretmana i svaki put kada se dobije novi par folija za zube može da se oseti blagi pritisak, što pacijenti često opisuju kao osetljivost ili trnjenje zuba. Nakon dan-dva nošenja ova nelagodnost prolazi.

Koliko Traje Ispravljanje Zuba Folijama?

Dužina nošenja Invisalign folija zavisi pre svega od veličine nepravilnosti koju želimo da korigujemo, odnosno u kom stepenu su krivi zubi

Kod manjih nepravilnosti dovoljna su 2 do 3 meseca da se zubi dovedu na željeno mesto, dok kod malo težih oblika nekad treba i oko godinu dana. Najvažnije je samo da se ove nevidljive proteze nose što više sati tokom dana, pri čemu treba da se skidaju samo tokom obroka. Za najbolje rezultate preporučuje se nošenje minimum 18 do 20 sati dnevno.

Redovne kontrole su obavezne i zakazuju se na 2 do 4 nedelje. Na kontrolnom pregledu se odlažu folije koje su se nosile i stavlja se novi par iz seta.

ispravljanje zuba folijama iskustva

Šta je to Zaštitna Folija za Zube?

Zaštitna folija za zube je aparat koju najčešće nose pacijenti sa bruksizmom tj. pacijenti koji su skloni škrgutanju zubima (engl. “night guard”). Ova providna folija za zube je slična onoj koja se nosi nakon ispravljanja zuba, s tom razlikom da je dosta deblja.

Izrađuje se takođe od specijalne providne plastike, ali je mnogo mekša i delimično savitljiva. Najčešće se nosi samo noći i služi da zaštiti zube prilikom škrgutanja tokom sna. Ona vrši amortizaciju sila koje se stvaraju prilikom stiskanja zuba, pa na taj način stiti i sam vilični zglob od povrede.

Ova folija za zube se održava kao bilo koja druga prethodno opisana. Svako jutro nakon skidanja se opere mekanom četkicom bez nanošenja paste za zube. Važno je da se ne ispira vrućom vodom da se ne bi deformisala plastika.

folija protiv bruksizma - zaštitina folija za zube

Kakva je to Folija za Zube Posle Fiksne Proteze?

Alajneri za zube vrše pritisak na zube i služe za njihovo ispravljanje. Međutim, postoji i takozvana folija za zube posle fiksne proteze koja se nosi nakon završene orotodontske terapije, bilo fiksnim aparatom bilo folijama. Poznatija je pod nazivom ritejner (engl. retainer). Po izgledu je ista kao folija za ispravljanje zuba, providna i lagana za nošenje.

Ova zaštitna folija za zube se pravi nakon završene procedure ispravljanja zuba. Služi da učvrste i očuva postignut rezutat, kao i da spreči ponovno pomeranje zuba i njihov povratak u prvobitni položaj. Providna folija se nosi samo noću, osim kod nekih komplikovanijih slučajeva gde je potrebno da se i danju stavlja određeni vremeski period. 

Folije za Ispravljanje Zuba Iskustva

Ono što pacijenti iznose kao prvi utisak jeste sama estetika koja je besprekorna kod nošenja folija za zube, jer su gotovo neprimetne u ustima. Lako se navlače i skidaju sa zuba.

Iako ova mobilna proteza za odrasle mora da se nosi dug vrmenski period tokom dana, ona ne ometa u svakodnevnom funkcionisanju. Pacijenti mogu potpuno nesmetano da govore i da se smeju. Jedino iskustvo koje nosioci ovih proteza mogu da istaknu kao manu jeste to što trebaju da se temeljno operu pre svakog unošenja u usta.

Da li je Bolja Fiksna Proteza ili Folija za Ispravljanje Zuba?

Postoje razne vrste protezaza korekciju položaja zuba u koje spadaju fiksna proteza i providne folije za ispravljanje zubaI fiksne proteze kao i folije imaju svoje prednosti i mane. Pre svega prilikom odabira metode za ispravlajnje zuba morate da se konsultujete sa stomatologom. Posle oba načina ispravljanja zuba potrebno je da nosite ritejner koji služi da sačuva postignut rezultat.

Sama fiksna proteza je najefikasnija metoda ispravljanja zuba i gotovo da ne postoje kontraindikacija za njeno nošenje. Takođe jedna od većih prednosti joj je i ta što se ne skida, pa joj je efekat na zube stalan. Pacijent je pere zajedno sa svojim zubima, samo je potrebno detaljnije održavati oralnu higijenu jer se više hrane zadržava oko bravica.

Sa druge strane, ukoliko imate manje nepravilnosti koje treba da se koriguju i ukoliko gledamo estetski efekat, folije su uvek pravi izbor. Potpuno su neprimetne i lagane za održavanje. Takođe je lakše održavanje oralne higijene zuba jer se skidaju prilikom pranja. Ne ograničavaju ni izbor hrane jer se skidaju prilikom jela, kao što je slučaj kod fiksnog aparata. 

fiksna proteza ili folije za ispravljanje zuba

Folije za Ispravljanje Zuba Cena

Cena folije za zube je relativno slična u različitim gradovima Srbije. Pa tako folije za ispravljanje zuba ćete slično platiti ako odete u Novi Sad, Niš ili Kragujevac – od 90 do 120 evra po jednoj foliji. Iapk, Beograd je nešto skuplji, pa je folija za zube cena oko 100-150 evra.

Ukoliko se odlučite za Invisalign tretman, iznos koji ćete morati da izdvojite je dosta veći jer se Invisalign cena kreće oko 2500-5500 evra za celokupnu terapiju u zavisnosti od potrebnog broja setova.

GRADFolija za Zube Cena
Novi Sad100-120 evra (jedna)
Beograd100-150 evra (jedna)
Niš90-120 evra (jedna)
Kragujevac90-100 evra (jedna)

Odrzavanje Folije za Zube

Redovno održavanje folije za ispravljanje zuba je jako važno. Naime, potrebno ju je oprati prilikom svakog stavljanja na zube. Pere se jednostavno pomoću četkice, ali bez zubne paste u mlakoj vodi. Možete da koristite blagi deterdžent za suđe. Za ispiranje ne sme da se koristi previše vruća voda da se silikonska folija ne bi deformisala. Kada se skine tokom jela, ova mobilna proteza za odrasle se čuva u suvoj kutijici do ponovnog stavljanja. Takođe, i zubi moraju da se temeljno operu nakon svakog obroka, da bi se alajner vratio na čiste zube.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE