ISPRAVLJANJE ZUBA – Kako je Najbolje?

ISPRAVLJANJE ZUBA – Kako je Najbolje?

U današnje vreme pacijenti se sve češće javljaju svom stomatologu zbog loše raspoređenih zuba u vilici. Pored tog estetskog dela koji sam pacijent primećuje, postoji mnogo veći funkcionalni problem. Naime, krivi zubi u vilici ne prenose sile žvakanja na adekvatan način. Takođe, tako raspoređene zube je teško održavati čistim tj. mnogo je veće zadržavanje hrane na njima, pa se lakše i brže razvijaju bolesti desni i paradontopatija. Zbog svega navedenog, važno je da se ispravljanje zuba počne što pre, najidealnije još u periodu puberteta ili u dvadesetim godinama. Međutim, na sreću, za zdravlje i lepotu zuba nikada nije kasno.  

Šta Podrazumeva Postupak Ispravljanja Zuba?

Samo ispravljanje zuba podrazumeva postavljanje zuba u pravilan položaj u vilici koristeći sile pritiska i sile vuče na zub. Nekada je potrebno da se ispravi položaj samo jednog zuba, nekada svih prednjih zuba, a u većini slučajeva moramo da ispravimo više zuba, pa i sam odnos gornje i donje vilice.

Ipak, ništa se ne postiže bez volje i upornosti, pa tako sam pacijent mora biti odlučan u svojoj želji pa promeni svoj osmeh i pripremljen da ovaj postupak može nekada i malo duže da traje.

kako imati prave zube

Kako Izgleda i Zašto je Važan Pravilan Položaj Zuba u Vilici?

Kada postoji pravilan položaj zuba u vilici, tada je zubni niz u obliku potkovice, gde zubi nisu ni previše uvučeni ni previše izbačeni. Nijedan zub u nizu ne sme da bude rotiran ili van zubnog luka. Pritom, gornji zubi moraju da stabilno preklapaju donje zube u određenoj meri.

Pored estetskog efekta koji je jako važan pre svega u doba adolescencije, veoma važno je i to da položaj zuba utiče na obavljanje različitih funcija usta i zuba kao sto su žvakanje, gutanje i pravilan govor.

Kako Ispraviti Krive Zube? 

Najčešća metoda za ispravljanje zuba je korišćenje proteze, odnosno fiksnog ili mobilnog aparata. Kada je u pitanju fiksna proteza, kao što joj samo ime kaže, ona je fiksirana za zube i vrši stalno dejstvo na njihovo ispravljanje (24 sata 7 dana u nedelji).

Sa druge strane, mobilni aparat je proteza za ispravljanje zuba koja se skida. Nju obično nose deca sa mlečnom ili mešovitom denticijom. U retkim slučajevima mogu da je primenjuju i odrasli, kada je potrebno da se isprave jako male nepravilnosti u zubnom nizu.

Danas se sve češće koristi postupak korekcije zuba bez ružnih metalnih aparata tj. samo pomoću folija za ispravljanje zuba. Njihove indikacije za korišćenje su ograničene i obično su u pitanju manje nepravilnosti koje treba korigovati.

Aparat za Ispravljanje ZubaUzrastIspravljanje Zuba Cena
FIKSNA PROTEZAAdolescenti i odrasli550 - 1000 evra po vilici
FOLIJE ZA ZUBEAdolescenti i odrasli100 - 150 evra po foliji
MOBILNA PROTEZADeca300 - 500 evra po protezi
OPERACIJAAdolescenti i odrasliObično pokrivena zdravstvenim osiguranjem

Kako se radi Ispravljanje Zuba kod Odraslih?

Jedno od veoma čestih pitanja u stomatološkoj ordinaciji kada je ispravljanje zuba u pitanju je da li postoji ograničenje u starosti pacijenata za sam postupak.

Mobilne proteze nemaju veliku ulogu kod odraslog pacijenta i dece kod kojih su nikli svi stalni zubi. Kod ovih pacijenata su vilice već završile svoj rast i kost se u potpunosti formirala. Zato ovi aparati u tom dobu mogu da se eventualno primenjuju samo za minimalno korigovanje nepravilnosti položaja zuba, kao kada je na primer samo jedan zub malkice rotiran, odnosno kriv.

Međuti, kada je u pitanju fiksni aparat za ispravljanje zuba, odgovor je da ne postoji ograničenje u starosti pacijenata. Za ispravljanje zuba kod odraslih je potrebna je samo dobra volja i malo više strpljenja. Stariji pacijenti se, kao i mlađi, često odlučuju na ovaj čin iz estetskog razloga jer žele da imaju savršen osmeh. Međutim, mnogi od njih su i sami svesni funkcionalnih smetnji pa žele i to da koriguju.

Ispravljanje Zuba Fiksnom Protezom

Fiksna proteza je najčešći aparat izbora za korekciju rasporeda zuba kako starije dece tako i kod odraslih. Postavlja se kada su prisutni svi stalni zubi u vilici. Sastoji se od bravica koje se lepe na zube i žice (luka) koji se zateže na redovnim kontrolama. Vezu između bravica i žice čine gumice koje mogu biti različitih boja.

Razlikujemo nekoliko tipova fiksnih proteza prema obliku i boji bravica. Najčešće korišćena proteza za ispravljanje zuba je metalna koja se postavlja na spoljašnjoj strani zuba. U retkim slučajevima može da se nalazi sa njihove unutrašnje strane okrenuta ka jeziku. Pored obične metalne, pacijent može da odabere i safirnu ili keramičku protezu. One imaju providne, tj. bele bravice koje se lepe na zube, pa su mnogo manje primetni i estetski efekat u tom slučaju je dosta veći.

Pošto se ova proteza nosi konstantno, ne skida se tokom dana, potrebno je da se oralna higijena dobro održava. Nakon svakog obroka treba vrlo temeljno oprati zube kako običnom četkicom tako i interdentalnim četkicama. Ovim malim četkicama potrebno je da se prođe između zuba, pri čemu se čiste takozvani interdentalni prostori u kojima zna da se nakupi mnogo ostataka hrane. Takođe, treba da se uklone i ostaci hrane između zalepljenih bravica. Na taj način sprečavamo nastanak komplikacija u smislu pojave karijesa oko bravica, kao i pojave zapaljenja desni koje vodi u paradontopatiju.

ispravljanje zuba fiksnom protezom kod odraslih

Ispravljanje zuba fiksnom protezom bi trebalo da traje minimum 18 meseci, obično oko 2 godine. Redovne kontrole se obavljaju u proseku jednom mesečno.

Vazno je znati da je nakon skidanja fiksne proteze potrebno neko vreme da se nosi providna retenciona folija koja služi da učvrsti zube u njihovom novom položaju, kako se oni ne bi vratili u prvobitno stanje. Obično se u početku nosi često tokom dana, a kasnije se nosi samo noću. Dužinu nošenja retencione folije određuje specijalista ortodoncije.

Ispravljanje Zuba Folijama – Invisalign

Danas sve više je zastupljena metoda korekcije položaja zuba bez fiksnog aparata, pomoću folija za ispravljanje zuba. Folije su potpuno providne, tanke i navlače se preko svih stalnih zuba. Nose se tokom dana i cele noći, ukupno preko 20h. Jedino se skidaju za vreme obroka i pranja zuba. 

Održavaju se veoma lako, dva puta dnevno. Četkicom i pastom ih treba oprati i vratiti na zube. S obzirom da su providne, pacijenti ih vrlo lako prihvataju i rado nose.

Ne ometaju govor pacijenta, što je još jedna prednost kada se radi ispravljanje zuba folijama. Na početku terapije izrađuje se set od minimum 3-5 pari folija koje se menjaju na 7 do 14 dana. A onda nakon toga ukoliko terapija tako zahteva, izrađuje se novi set folija.

ispravljanje zuba folijama

Terapija folijama u proseku traje 6 do 12 meseci, u zavisnosti od same nepravilnosti, pa možemo da kažemo da se sa njima postiže najbrže ispravljanje zuba od svih navedenih metoda. Međutim, indikacije za njihovo nošenje su jako ograničene. Naime, folije za ispravljanje zuba ne mogu da se koriste kada su nepravilnosti jako izražene i komplikovane.

Kada se Koriste Veštačke Navlake?

U slučaju kada pacijent ne želi da nosi bilo kakav aparat za ispravljanje zuba ili kada želi brz estetski efekat, izrađuju se navlake za ispravljanje zuba – fasete (viniri) ili krunice.

Ispravljanje zuba fasetama se najčešće radi na prednjim zubima u liniji osmeha, kažemo od trojke do trojke. Po potrebi i želji, i ostali zubi mogu da se prekriju krunicama ili vinirima. Na ovaj način mogu istovremeno da se poprave kako nepravilan položaj zuba, tako i sam oblik, veličina i boja zuba.

ispravljanje zuba navlakama - fasetama i krunicama
Fasete za ispravljanje zuba

Da li se Radi Ispravaljanje Zuba Operacijom i Kada?

Hiruško ispravljanje zuba je vrlo radikalna metoda koja se sprovodi u opštoj anesteziji. Ovakav način korekcije položaja zuba je indikovan u slučaju kada postoji veći problem u nepravilnosti položaja zuba koja je pre svega uzrokovana nepravilnostima u samim viličnim kostima.

Neortodonstsko ispravljanje zuba se najčešće radi kod pacijenata koji imaju funcionalni problem, odnosno otežan govor ili žvakanje hrane. Obično takvi pacijenti imaju jako isturenu gornju ili donju vilicu, ili imaju nepravilno zatvaranje usta, pa čak u nekim slučajevima i potpunu nemogućnost spajanja zuba gornje i donje vilice – otvoreni zagrižaj.

Kod ovakvih slučajeva, samo pomeranjem zuba ne može da se dobije pravilan odnos vilica, pa je potrebno ispravljanje zuba operacijom kada se hiruški obe vilice zajedno sa zubima dovode u pravilan položaj. Propratni simptomi koji se mogu javiti nakon intervencije su otok, modrice, bolovi, ili retko infekcija.

Da li Može da se Radi Ispravljanje Jednog Zuba? 

Obično se za ispravljanje prednja dva zuba ili recimo samo jednog zuba predlaže korekcija u vidu izrade bele plombe ili kompozitne fasete ukoliko ovi zubi nisu previše zarotirani.

U slučaju kada treba ispraviti ceo front tj. sve prednje zube ili su oni jako rotirani da bi se izravnali pomoću plombe, može da se postavi takozvani redukovani fiksni aparat ili mobilna proteza za odrasle koja deluje samo na njih.

mobilna proteza za odrasle

Kako se Ispravljaju Zubi kod Dece?

Mobilne proteze su aparati za ispravljanje zuba kod dece koji se skidaju. Koriste se kod ispravljanja zuba kod dece kada je prisutni mlečni zubi ili mešovita denticija (obično do 12. godine). Svojim dejstvom utiču na zube i na kost, tako da nakon završetka razvoja vilica one nemaju veći efekat.

Proteze za ispravljanje zuba kod dece delimo u dve grupe:

  • pločaste aparate koji deluju samo na promenu položaja zuba i razvitak vilica,
  • funkcionalne aparate koji imaju ulogu da utiču na korigovanje loših navika, različitih funkcija kao što su govor i žvakanje, kao i na nepravilan zagrižaj.

Mobilne aparate je potrebno da deca nose minimum 16 sati dnevno. Obavezno moraju da spavaju sa njima i da i stavljaju u toku dana sve vreme sem kada jedu ili idu u školu. Što se tiče održavanja mobilne proteze za ispravljanje zuba, potrebno je redovno pranje pomoću četkice i paste, minimum dva puta dnevno. Mogu da se izrade u mnogo različitih dezena i boja, pa ih deca rado prihvataju.

mobilne proteze za decu

Koliko Brzo Mogu Zubi da se Poređaju u Niz? 

Koliko brzo ispravljanje zuba može da bude zavisi od toga koliko je nepravilnost izražena, kao i od vrste aparata koji se koristi. Najbrži efekat daju folije za zube jer se one koriste kod manje rotiranih ili razdvojenih zuba.

Nešto sporije deluju fiksni aparati, dok mobilne proteze imaju najsporiji efekat. Međutim, prve vidljive promene kod nošenja bilo kog od ovih  budu prisutne već na prvoj kontroli.

Neki pacijenti traže trenutno odnosno ispravljanje zuba za jedan dan. Savremena ortodoncija nije toliko moćna i ovakav rezultat može da se postigne jedino brušenjem zuba i izradom krunica ili faseta. Ipak, i ovi postupci traju oko 7 dana.

Kako Ispraviti zube na Prirodan Način? 

Ispravljanje zuba bez proteze je često zastupljeno prilikom smene mlečne denticije kada imamo rast stalnog zuba u nepravilni položaj. Tada stomatolog savetuje roditeljima da mali pacijent vrši pritisak jezikom na taj zub kako bi on tokom nicanja zauzeo svoj pravilan položaj.

Još jedna metoda kako se ispravljaju zubi koji su tek niču jeste nežno grickanje štapica od sladoleda, gde prilikom glickanja dete vrši blagi pritisak na zube i oni se dovode na svoje mesto. Takodje ukoliko je uzrok nepravilnosti neka loša navika kao što su sisanje palca ili tiskanje jezikom, korigovanjem navike u što ranijem periodu može se smanjiti stepen nepravilnosti. Pročtajte više o temi prirodno ispravljanje zuba.  

prirodno ispravljanje zuba bez aparata

Koliko Koštaju Lepi Zubi? – Ispravljanje Zuba Cena

Ukoliko razmišljate da se na vaše zube postavi proteza za ispravljanje zuba cena joj se kreće od 550 evra do čak 100 evra za jednu protezu u zavisnosti da li želite da stavite običu metalnu ili biste ipak takozvanu estetku koja se manje vidi (tu spadaju keramička, safirna, lingvalna). Mobilne proteze kod dece su najjeftinije i koštaju između 350 i 500 evra.

Kada je u pitanju ispravljanje zuba folijama cena se kreće oko 100-150 evra po jednoj foliji. Za uspešan tretman obično je potrebno od 3-10 folija po jednoj vilici.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE