KOMPOZITNE FASETE

KOMPOZITNE FASETE

Fasete su idealan izbor za pacijente koji su nezadovoljni izgledom svojih zuba. Zovu se još i ljuskice ili viniri za zube. Osim što pomažu u postizanju beljeg i lepšeg osmeha, fasete su izuzetno efikasne u korekciji zuba koji su okrnjeni ili nepravilnog oblika. Kompozitne fasete kao takve su odlično rešenje za zube koji zahtevaju mala poboljšanja, a veliku transfomaciju osmeha. Čitajte dalje da saznate sve o njima!

Šta su Kompozitne Fasete?

Kompozitne fasete su vrsta protetskog rada koja se postavlja na prednje zube u svrhu korekcije diskoloracije, okrnjenosti, sitnih napuknuća ili zatvaranja razmaka među zubima.

Da bi se sa dovoljnom jačinom vezale za zube, obično zahtevaju minimalnu preparaciju (brušenje) zuba. Uglavnom sve ljuskice budu završene u istom danu, pa pacijenti ne trebaju da nose takozvane privremene fasete.

sta je kompozitna faseta

Kompozitna Faseta – Kada se Izrađuje, a Kada Ne?

Kompozitne fasete mogu da se prave u slučajevima kada postoje:

 • žuta prebojenost zuba,
 • atricijom blago istrošeni zubi (pojedeni),
 • napuknuti ili manje slomljeni zubi,
 • nepravilno oblikovani i manji zubi,
 • razmak između zuba.

Česti razlozi za njihovu izradu su istrošenost zuba škrgutanjem, jedenjem samo na prednje zube ili udubljenja usled prejakog četkanja u zoni prednjih zuba. Ipak, pre izrade faseta, jako je bitno da se najpre uklone štetne navike koje su dovele do takve potrošenosti zuba pa tek onda pristupiti poboljšanju njihovog izgleda. Ovakva terapija može da podrazumeva od najlakše promene navika pranja zuba do izrade proteze za zube, mostova ili podizanje zagrižaja bočnih zuba. 

S druge strane, ne preporučuje se njihova izrada ukoliko pacijenti imaju:

 • velike karijese na zubima,
 • parodontitis (povlačenje desni),
 • velike plombe,
 • osetljive zube,
 • nedovoljnu debljinu gleđi.

U ovim slučajevima se uopšte ne preporučuje postavka faseta, već se rešenje traži u izradi čvršćih nadoknada kao što su krunice. Više o drugim vrstama veštačkih krunica pročitajte na ovom mestu – Protetika.

Koji Tipovi Kompozitnih Faseta Postoje?

Postoje tri vrste kompozitnih faseta

1. Direktne Kompozitne Fasete

Direktne kompozitne fasete se izrađuju u samo jednoj poseti stomatološkoj ordinaciji koja traje par sati. Zovu se još i popularno među stomatolozima “fasete iz ruku”. One se modeluju, to jest prave, direktno na pacijentovim zubima nakon uklanjanja veoma malog sloja površne gleđi.

Velika je prednost što je sama procedura poprilično predvidljiva, jer stomatolog celo vreme kontroliše izgled samih faseta. Na taj način može odmah kroz komunikaciju sa pacijentom da popravi, promeni izgled ili da pridoda materijal ako negde treba.

Angažovanost pacijenta u ovom postupku povećava uspešnost samog ishoda i pacijent bude znatno zadovoljniji svojim novim osmehom. Direktne kompozitne fasete najčešće se postavljaju na sve prednje zube i predkutnjake (premolare) odjednom. 

2. Kompjuterski Dizajnirane Izrađene u Laboratoriji  (CAD/CAM)

Kompjuterski dizajnirane kompozitne smole (CAD/CAM) predstavljaju neinvazivnu i jednostavnu alternativu prethodno opisanim fasetama od kompozita. Sam postupak izrade je brz i nije uopšte zahtevan. Sastoji se od sledećih koraka: nakon brušenja zuba za fasete, sledi digitalno skeniranje zuba, a zatim se pomoću kompjuterskog programa dizajnira idealan oblik faseta. Nadalje, pomoću posebnog uređaja za “štampanje” se direktno u ordinaciji izrađuju viniri. Izrada obično traje nekoliko sati i kada je gotovo, stomatolog isprobava fasete na pacijentu, pa sledi završno trajno cementiranje.

3. Fabričke 

Fabričke kompozitne fasete za zube pojednostavljuju standardni postupak izrade faseta.

Proizvode se u fabričkoj laboratoriji pod kontrolirsanim uslovima što se tiče svetla, pritiska i temperature. Ovako proizvedene fasete manje su sklone poroznosti i pucanju. Takođe, specijalni kompozitni materijali od kojih se prave doprinose znatno dužem veku trajanja faseta.

Danas najčešće korištene su Componeer i Edelweiss.

 • Componeer, brend Japanskog proizvođača Coltene, predstavljaju fabričke kompozitne fasete koje su se u poslednje vreme pojavile kao izvrsno estetsko rešenje za frakturisane (polomljene) ili prebojene zube. Izgledaju kao tanke ljuskice sa odličnom stabilnošću boje i ne zahtjevaju posebne prethodne pripreme. Cena im je povoljnija od keramičkih faseta i izrađuju se u jednoj poseti. S obzirom da im je debljina svega 0.3 do 0.6 mm nije potrebno puno brušenja zuba, te je nakon probe faseta dovoljno najetkati površinu zuba (pripremiti je da prihvati lepak za ljuspice), naneti lepak bond, cement i postaviti fasete.
 • Edelweiss fasete su visoko estetske i naročito dugotrajne fasete. Zahvaljujući fabrički laserom obrađenoj površini, stvaraju vrlo prirodan i transparentan izgled zuba. Izrađuju se od nano hibridnog kompozita koji ima osobinu visoke mogućnosti poliranja, pa je stoga poroznost ovih protetskih nadoknada maksimalno smanjena. Na tržište dolaze u 4 veličine (XS,S,M i L), ali isto tako ukoliko nijedna od ponuđenih veličina ne odgovara, moguće je da se svaka faseta individualno prilagodi prema pacijentu. Nakon odabira veličine fasete sledi odabir boje cementa. To je jedan od ključnih koraka jer su Edelweiss fasete popriličino transparentne, pa im je konačna boja određena bojom cementa kojim se vezuju za zub. Velika prednost za stomatologe je što kod ovih faseta nije potrebno jetkanje koje može da uzrokuje blagu osetljivost zuba, niti poliranje zubnih površina abrazivnim česticama, već se samo na fasete nanese lepak i cementiraju.
VRSTAMATERIJALTRAJANJECENA PO ZUBU
Direktne Kompozitne FaseteKompozit - Bela Plomba3-5 godina45-65 evra
CAD/CAM Izrađene u TehniciKompozitna Smola3-5 godina55-65 evra
Fabričke Nano-Hibridni Kompozit5 godina60-70 evra

Kako se Izrađuju? 

Pri direktnom načinu izrade, kada se fasete prave na zubima pacijenta, nakon anestezije stomatolog čisti zube posebnom pastom i četkicom i priprema zube za njihovo prihvatanje. Procedura je ista kao i pri postavljanju belih plombi – nanošenje lepka, prosvetljavanje LED lampom i dodavanje kompozitnog materijala koji se oblikuje u fasetu. Nakon poliranja, novi osmeh je gotov.

Indirektni način izrade faseta radi se izvan pacijentovih usta. Nakon što u prvoj poseti stomatolog izbrusi zube, uzme se otisak i zajedno s odabranom bojom šalje se u zubnu thniku gde tehničar izrađuje konačne fasete. Za to vreme pacijent nosi takozvane privremene fasete. Nakon par dana, kad su fasete gotove, stomatolog slično kao i u direktnom postupku očisti zube, nanese lepak (adheziv) i postavi fasete koje se trajno zalepe prosvetljavanjem.

Kompozitna Faseta Materijal od Kojeg se Prave?

Kompozitne fasete za zube se prave od kompozita, restaurativnog materijala koji se svakodnevno koristi za izradu belih plombi. S obzirom da je kompozitni materijal postoji u više nijansi boje zuba, moguće je da se postigne njegovo savršeno „stapanje“ sa prirodnom ili željenom bojom zuba (na primer snežno bela, a1, b1).

kompozitna faseta

Prednosti Kompozitnih Faseta

Neke od najznačajnijih prednosti kompozitnih faseta su:

 • uspešan estetski ishod,
 • pojednostavljen klinički postupak – dovoljna je jedna do dve posete zubaru,
 • minimalno invazivna preparacija zuba,
 • jednostavno popravljanje ili zamena,
 • relativno prihvatljiva cena po zubu.

Kompozitne Fasete Mane

Prvi nedostatak kompozitnih faseta bila bi njihova sklonost nastajanju mrlja, pogotovo kod strastvenih pušača i osoba koje uživaju u obilnim količinama kafe i čaja. Samim tim zahtevaju redovno održavanje u vidu dolazaka kod stomatologa 2 do 3 puta godišnje na poliranje i peskiranje zuba kako bi se spomenuti pigmenti uklonili i vratila belina faseta. Za razliku od njih, kod keramičkih faseta se ovo prebojavanje ne dešava.

Dalje, iako su fasete od kompozita finansijski znatno povoljnija opcija za brojne pacijente, jedan od većih nedostataka im je slaba otpornost na žvakanje. Naime, kompozitna faseta je znatno sklonija pucanju nego keramička, pa bi i na to trebalo obratiti pažnju prilikom odabira. Pa tako, zbog kraćeg veka trajanja potrebno je češće da se menjaju, na svakih 3-5 godina.

Koje su Najbolje Kompozitne Fasete za Zube?

Kao najbolje kompozitne fasete možemo da proglasimo da su to Edelweiss fasete. Naime, one su definitivno najmanje invazivne (najmanje se tretira zubna gleđ), a za razliku od svih ostalih kompozitnih faseta njihova površina je specifično obrađena. I sam materijal od kojeg se prave spada u najkvalitetnije na današnjem tržištu. Zbog svega prethodno navedenog, ove fasete su jedine koje odaju apsolutno prirodan i verodostojan izgled zuba.

kompozitne fasete pre i posle

Da li su Bolje Kompozitne ili Keramicke Fasete?

Keramičke fasete su uvek bolji izbor. Njihova površina je glatka i time je smanjeno prebojavanje nakupljanjem pigmenata iz hrane i pića.

Još jedna velika prednost faseta od keramike je njihova dugotrajnost. Porcelan ima znatno veću čvrstoću od kompozita, pa mogućnost pucanja pod opterećenjem žvakanja dosta manja. Premda u početku skupe, keramičke fasete su gledano dugoročno isplativije jer ih nije potrebno redovno menjati na svakih nekoliko godina, a i održavanje je jednostavno. 

Kompozitne Fasete Cena u Stomatološkim Ordinacijama

Ukoliko upoređujete za kompozitne fasete cena u stomatološkim ordinacijama u Srbiji varira neznatno od grada do grada. Često se reklamiraju akcija i popusti na njih, pa pokušajte da baš tada zakažete termin kod stomatologa.

Pa tako kod kompotine fasete cena po zubu u Beogradu iznosi od 50-70 evra, a kada je odete u Kraljevo koštaju nešto niže oko 35-50 evra. Ako zivite u Vojvodini i odlučite se za kompozitne fasete Novi Sad je nešto povoljniji pa cena iznosi oko 50 evra. Uzice i Niš dele isti trošak za ove nadoknade oko 40-60 evra.

Kompozitne Fasete Cena po Gradovima

Koliko Traju Kompozitne Fasete za Zube?

Današnje kompozitna faseta, naročito ojačana fabrička, traje puno duže nego pre, otprilike od 3-5 godina. Nakon toga potrebno je da se zameni i postavi nove. Ipak, i dalje rok trajanja je znatno kraći nego kod keramičkih faseta. Dobra higijena i redovni pregledi kod stomatologa su ključni za produženje životnog veka i očuvanje kvaliteta faseta.

Da li Boli Postavljanje Kompozitne Fasete?

Postavljanje kompozitne fasete, bez obzira da li je reč o direktnom ili indirektnom načinu izrade, je sasvim bezbolno. Ceo potencijalno neprijatan postupak se sastoji od minimalnog brušenja zubne gleđi, a pacijent za to vrijeme potpuno anesteziran lokalnom anestezijom.

Kompozitne Fasete Iskustva Pacijenata 

Pacijenti imaju gotovo uvek pozitivna iskustva sa fasetama (bilo da su keramičke ili kompozitne), najpre zbog bezbolnosti samog postupka, te zbog brzine izrade. U samo jednoj do dve posete pacijent dobija sasvim novi, poboljšan osmeh koji uz adekvatno čišćenje i čuvanje može da održi i dosta godina.

kompozitne fasete iskustva

Ono što je jako važno je da pre početka postupka svaki pacijent izrazi svom stomatologu želje i očekivanja, te da se kroz zajednički dogovor dođe do najboljeg rešenja što se tiče boje, oblika i konačnog izgleda faseta. Nekada se dogodi da pacijent želi savršen „Holivudski osmeh (Hollywood Smile)”, odnosno skroz bele zube koji bi značajno odudarali od boje tena kože i kose. U svakom slučaju neophodno je da se objasni i predloži adekvatna boja zuba, ali isto tako da se poštuje krajnja izbor i napravi konačan red prema pacijentovoj želji. 

Kako se Održavaju?

Kada govorimo održavanju, bitno je da se poštuju sva uputstva od strane stomatologa. To uključuje redovno svakodnevno pranje zuba uz korišćenje neabrazivne paste za zube. Potom, neophodno je da se izbegava žvakanje ili grickanje bilo čega tvrdog kao što su led, bademi, lešnici ili bombone. Takođe, hrana nikako ne sme da se odgriza prednjim zubima, već je potrabno da se iseče na komade i tako unosi u usta.

Neki stomatolozi savetuju da bi kompozitne fasete duže trajale, pacijenti trebali da smanje konzumaciju kafe, čaja, crnog vina, koka-kole i drugih obojenih pića koja pridonose bržem nastajanju mrlja na fasetama. 

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE