KONAC ZA ZUBE – Kako se Koristi, Kada i Koliko Često?

KONAC ZA ZUBE – Kako se Koristi, Kada i Koliko Često?

Pravilno održavanje oralne higijene je preduslov očuvanja i unapređenja zdravlja usta i zuba, ali i osnovni vid sprečavanja nastanka njihovih oboljenja. Prevencija karijesa i parodontalnih bolesti podrazumeva pravilno i redovno pranje zuba četkicom. Takođe, obavezno treba da se koristi konac za zube, čime se postiže kompletno mehaniničko uklanjanje ostataka hrane i dentalnog plaka sa svih površina zuba.

Šta je Konac za Zube?

Interesantna je činjenica da čisćenje zuba uz pomoć konca, ili nekog filamentoznog končastog materijala, nije svojstveno samo ljudima. Naime primećeno je da neke vrste primata, kao što su majmuni iz porodice Makaki, koriste travke, vlakna kokosa ili dlake, kako bi otklonili višak hrane između zuba.

 

Otuda i teorije da se konac za zube koristi vekovima unazad, ali naravno ne u obliku koji danas poznajemo. Za taj oblik, odnosno dizajn, zasluzan je stomatolog dr Levy Spear Palmly koji je još 1819. godine promovisao ideju da pored paste i četkice za zube, treba redovno koristiti i konac, u cilju sprečavanja nastanka kamenca na zubima i takozvanih dentalnih bolesti: karijesa, gingivitisa i parodontopatije.

Gotovo pola veka kasnije, počela je prva masovna proizvodnja konca zube, a prvi materijal od koga je napravljen bila je svila, i to je zapravo bio višak konca koji su pravili za hirurško ušivanje.

Zašto Treba da ga Koristimo?

Uspostavljane kontrole nad dentalnim plakom, odnosno njegovo uklanjanje sa svih delova zuba, nije moguće postići isključivo četkicama za zube. Zbog njihovog tehničkog rešenja, odnosno oblika, one nisu u stanju da u potpunosti prodru u interdentalne (međuzubne) prostore.

Upravo ovi prostori su i mesta na kojima parodontalne bolesti kao i aproksimalni karijesi (karijes na bočnim površinama zuba) najcešće i najbrže nastaju. Godinama unazad se teži ka pronalasku novih i unapređenju već postojećih sredstava za čisćenje medjuzubnih prostora, ali dva najznačajnija rešenja i dalje predstavljaju: konac za zube i interdentalne četkice.

prostor između zuba

Kako se Koristi Konac za Zube Pravilno

Kako u literaturi, tako i u stomatološkoj praksi, opisano je više tehnika pravilnog korišćenja konca za zube. Gotovo svaka metoda se razlikuje po dužini konca koji treba iskoristiti ili načinu na koji ćemo taj konac zategnuti između prstiju, ali su sve saglasne u jednom a to je da se međuzubni prostori moraju očistiti od ostataka hrane, partikli i dentalnog plaka.

Polazna tačka svakog uspešnog čišćenja je da je konac zategnut između prstiju dve ruke. Da li ćete to postići obavijanjem konca oko oba srednja prsta, te kasnijim pridržavanjem palcem i kažiprstom obe ruke na zategnutim krajevima, ili pak obavijanjem konca oko kažiprsta a dodatnim fiksiranjem zategnutih krajeva palčevima, ne pravi veliku razliku.

Konac za Zube UpotrebaUzmite oko 30 centimetra konca i zategnite ga tako da ostavite oko 3-5 cm dužine zategnutog dela između prstiju. Pratite sledeće postupke:

  1. Približite zategnuti deo prostoru između dva zuba i ugurajte lagano konac u taj prostor
  2. Laganim pokretima, pomerajte konac u pravcu desni, sve do kontakta sa njima
  3. Zatim ga pomerajte u pravcu površine zuba koju želite da očistite, sve dok zategnuti konac ne formira oblik latiničnog slova C oko samog zuba
  4. Konac potom pomerajte u pravcu vrha krunice zuba (od desni prema gore), a zatim sve to ponovite na susednom zubu
  5. Možete ga dodatno blago potisnuti ispod nivoa desni da biste očistili i takozvani gingivalni džep (prostor između zuba i desni)
  6. Priikom ulaska u svaki sedeći međuzubni prostor, namotajte ponovo konac oko prstiju tako da već upotrebljeni deo konca oslobodite, a zategnete čist i neiskorišćeni

Pazite da stalno primenjujete nežne i blage pokrete, kako bi ste izbegli eventualno samopovređivanje. Takođe, usled grubih i agresivnijih pokreta čišćenja, može doći do pucanja konca. Može da se javi i problem prilikom unošenja konca ka prostoru koji želimo očistiti, naročito ako je on jako uzan ili ste vi previše stegnuti. Treba da opustite mišiće usana i obraza, kako ne bi pružali otpor prstima.

Kako se Koristi Konac za Zube

Koliko Često Treba Koristiti Konac za Zube?

Iako ne postoji neka univerzalna jednačina koliko često koristiti konac za zube, to zavisi od osobe do osobe i njihovog oralnog stanja i zdravlja. Iz svega gore izloženog, čišćenje zuba koncem treba izvesti: bar jednom dnevno, u trajanju od nekoliko minuta, i to uveče, neposredno pred pranje zuba. Osobekoje pate od parodontopatije i gingivitisa treba češće da čiste prostore između zuba, poželjno nakon svakog obroka.

Da li se Koristi Konac za Zube PRE ili POSLE Pranja Zuba? 

Da li se konac za zube koristi pre ili posle pranja zuba, pitanje je sad? Iako će se svi stomatolozi složiti da redosled nije bitan sve dok su zubi zdravi i čisti, nedavna studija iz 2018 godine, objavljena u The Journal of Periodontology, nam je dala naučni odgovor, i on glasi – PRE.

Naime, smatra se da je daleko bolje najpre koncem razbiti dentalni plak među zubima, a ostatke nakon toga isčetkati i da je bolje da se to uradi pre četkanja kako ne bi izgubili motivaciju da završimo ovaj postupak nakon pranja zuba. Navedeni razlozi koji su favorizovali ovu tvrdnju kako pravilno koristiti konac za zube su postojali i ranije. Ali sada je dokazano da je smanjenje količine plaka i porast koncentracije fluorida između zuba značajno veći kada se koristi konac prvo, a potom četkica i pasta. Da li ćete da koristite običnu ili električnu četkicu za zube na vama je da odabetere. 

Da li je Štetan Konac za Zube?

Vrlo malo studija je odrađeno na temu štetnog uticaja i neželjenih efekata konca za zube. Verovatno zato što štetnog efekta konca praktično i nema, a iako se nešto desi, najčešće se povezuje sa njegovom nepravilnom upotrebom. Nekada se događa se da kada otvorite kutijicu konac za zube smrdi. Iako on nema rok trajanja, neprijatan miris se dešava ako vam konac duže stoji pa izgubi svoju svežinu. 

Pa tako, kao neželjeno dejstvo se navodi bol i krvarenje desni, kao i zapinjanje konca između zuba prilikom čisćenja.

Ukoliko se krvarenje i bol jave istovremeno, gotovo je sigurno da je doslo do mehaničke povrede mekih tkiva usled grube manipulacije koncem. Obično je potrebno da prođe dan-dva da desni zarastu.Krvarenje može da nastane i kao posledica nadraživanja već upaljenih desni ili isticanja sadržaja iz postojećeg parodontalnog džepa. Ukoliko se ovaj proces ne smiruje nekoliko dana, potrebno je da se obratite stomatologu.

Sa druge strane, zapinjanje konca između zuba je najčešće posledica neadekvatnih hrapavih zubnih ispuna na bočnim površinama zuba, ili postojećih karijesnih lezija, kada se takođe treba obratiti stomatologu. 

Popularni Brendovi i Cena

Gotovo da nema osobe koja nije čula za Oral B ili Colgate. Brojni proizvodi ovih velikih kompanija su u službi očuvanja oralnog zdravlja. Pa tako se uz četkice i paste za zube može naći i veoma kvalitetean zubni konac.

oral b konac za zube

Pored ovih čuvenih proizvođača, postoje i drugi manje i više poznati čiji proizvodi za održavanje oralne higijene sve više zauzimaju tržište. Tu spadaju: Dent a Dent, TePe, Reach, Curaprox, Thornton, Dontodent i Nano. Svi ili većina njih može lako da se kupi u prodavnicama kao što su Maxi, Lili ili dm.

Postoje i različite vrste konca kao što su voskirani ili bez voska, tanak ili debeo, ekspandirajući, sa držačem ili aplikatorom, satenski, sa ukusima. Saznajte više o svakom od njih, kao i o okvirnoj ceni u našem članku ZUBNI KONAC – Vrste, Cena, Upotreba, Koji je Najbolji?

Šta je Bolje – Zubni Konac ili Interdentalna Četkica?

Interdentalne četkice su specijalno dizajnirane četkice za čišćenje međuzubnih prostora. One se sastoje od male glave, na kojoj se nalaze kružno postavljene dlačice, i od ručke ili drške koja služi kao nosač. Dostupne su u različitim veličinama, konusnog ili cilindričnog oblika. Veličina im ide od najmanjih za veoma uske, do velikih za široke interdentalne prostore, fiksne radove ili mostove.

Njihova uloga je ista kao kod zubnog konca, s tim što se aplikuju na drugačiji način i time olakšavaju brže i lakše čišćenje širokih međuzubnih prostora. Kako je njihova radna površina šira nego kod konca, uklanjaju veću količinu hrane i dentalnog plaka u jednom potezu.

Njihova mana je to što nepravilnom upotrebom ili odabirom neadekvatne veličine, mnogo češće dolazi do povređivanja desni. Takođe, kod nekih osoba, čak ni najmanje četkice ne mogu da prođu u sve prostore između zuba. Međutim, kada se jednom utvrdi pravilna tehnika čišćenja i odabere četkica koja odgovara datom interdentalnom prostoru, njihov učinak čišćenja je veći nego koncem za zube. Tako da na naki način možemo da kažemo da su interdentalne četkice za nijansu bolje od konca.

Naravno, sa druge strane konac je mnogo univerzalnija stvar i njime mogu da se očiste svi međuzubni prostori, čak i najmanji i najuži. Interdentalna četkica nema tu univerzalnu veličinu. Stoga su najnovije preporuke, da ove dve stvari treba kombinovati, i iskoristiti najbolje od svake.

da li su interdentalne cetkice bolje od konca
Interdentalne četkice različitih veličina

Konac za Zube za Decu

Postoje podeljena mišljenja oko toga da li deca trebaju da čiste mlečne i stalne zube koncem. Kako je benefit čišćenja zuba koncem ogroman, mnogi stomatolozi preporučuju da bi sa sa čišćenjem zuba trebalo da se počne gotovo odmah čim zubi deteta budu dovoljno blizu, toliko da se hrana zadržava između njih.

Naravno, za to je deci potrebna pomoć roditelja. Pošto se morfologija dečijih zuba i njihov raspored (veći međuzubni prostori) u mnogome razlikuju od odraslih, roditeljima je posao olakšan. Postoji i specijalno dizajniran konac za zube sa drškom pomoću koje dete ili roditelj lako može da ubaci konac između zuba, bez potrebe da se “seku” prsti.

U zavisnosti od motornih sposobnosti i spretnosti samog deteta, neki optimalni broj godina kada bi deca smela sama da koriste četkicu i konac za zube je 8. To znači da se roditelji moraju malo duže da se pomuče, ali na duže staze im se to više nego isplati.  

Konac za Zube na Štapiću

Ovo je takozvani konac za zube sa drškom koja olakšava držanje samog konca. Mnoge osobe imaju poteškoće da obmotaju konac prstima, kao što su deca, ili nemaju dovoljno razvijenu motoriku za manipulaciju koncem. Zato je za njih pravi izbor konac za zube sa držačem. On se sastoji iz štapićastog dela u obliku rašlji između čijih vrhova je razvučen konac koji može lako da se ugura između zuba.

konac za zube sa drskom

Korišćenje Konca kod Pacijenata sa Fiksnom Protezom? – Konac za Zube za Fiksnu Protezu 

Pacijentima sa fiksnim ortodontskim aparatom otežano održavanje higijene,. Kod njih se hrana i dentalni plak nakupljaju ne samo na zubima, već i na bravicama i dentalnim lukovima. Zato je potrebno da se uloži malo veći napor pri održavanju zdravlja usta i zuba. Svako sredstvo koje na bilo koji način olakšava ovaj posao je dobrodošlo u ovoj situaciji, a zubni konac je svakako jedno od njih. Da bi se još više olakšalo čišćenje zuba kod ovih pacijenata, na tržištu se mogu naći specijalizovani konac za zube za fiksnu protezu.

Jedan od takvih je i segmentirani Super floss, koji je sačinjen iz tri dela:

  • kruti,
  • sunđerasti i
  • deo koji izgleda kao običan zubni konac.

Kruti deo izgleda kao plastična igla i služi za uvođenje ostala dva dela u međuzubni prostor. Sunđerasti deo, koji usled svoje meke strukture ne oštećuje desni i bravice, odstranjuje dentalni plak i usled svojstva ekspanzije (širi se kao kada sunđer upija vodu) maksimalno popunjava sva teško pristupačna mesta. Poslednji deo konca se koristi na već opisani način kao i obični. Treba napomenuti da je ovakav zubni konac za aparatić najčešće voskiran, kako bi neometano klizio između zuba i metalnih delova. 

Konac za Zube za Fiksnu Protezu 

Kako se Koristi Zubni Konac za Mostove i Krunice?

Upotreba zubnog konca kod ovakvih pacijenata je veoma slična kao i kod pacijenata sa fiksnim ortodontskim aparatima. Međutim, često se javlja problem kada konac za zube treba da se provuče između članova mosta ili krunice i zuba koji se graniče sa njima. Postoji specijalni plastični držač konca nazvan Threader ili EEZ-THRU koji je u obliku omče kroz koju se provuče konac. Zatim se plastični vrh proturi između članova mosta i desni i pomera naprad-nazad i levo-desno kako bi se zaostala hrana ispod mosta izbacila. Ovi pacijenti treba da razmisle i o upotrebi nekog drugog sredstva za dopunu redovne oralne higijene, kao što su: već pomenute interdentalne četkice, dentalne trake ili „ vodenog zubnog konca“, poznatog kao Waterpik ili Water flosser, koji vodenim mlazom ispira hranu sa nepristupačnih mesta.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE