KRIVI ZUBI – Ispravljanje kod Odraslih i Dece

KRIVI ZUBI – Ispravljanje kod Odraslih i Dece

Gotovo svaka osoba ima neku nepravilnost položaja zuba. Ponekad je zahvaćen samo jedan zub, a često više njih. Pored narušene estetike, krivi zubi mogu da uzrokuju probleme pri žvakanju, gutanju, govoru i disanju, a povećavaju rizik za nastanak upale desni i karijesa. Čitajte dalje i saznajte sve o razlozima nastanka i rešenjima kako ispraviti zube.

Šta Znači pojam Krivi Zubi?

Krivi zubi su zubi koji odstupaju od normalnog položaja u zubnom luku. Pravilno je da gornji zubi preklapaju donje zube u prednjem i bočnim segmentima, pri čemu se svi blago i ravnomerno oslanjaju jedni na druge. Zubi u nepravilnom položaju mogu da budu zarotrani, nagnuti, izbačeni ili uvučeni.

gonji i donji krivi zubi slike

Kako Izgleda Pravilan Položaj Zuba u Vilici?

Pravilan položaj zuba je takav prostorni odnos kod kojeg gornji zubi preklapaju donje zube. Taj preklop omogućava kvržicama na griznim površinama svakog bočnog zuba smeštanje u odgovarajuće udubjljenje zuba suprotne vilice. Adekvatno postavljeni gornji zubi štite obraze i usne od ugriza, a donji zubi štite jezik.

Pravilan položaj zuba omogućava efikasno žvakanje i ravnomerno raspoređuje žvačne sile. Tokom žvakanje hrane se proizvode jake sile od čak oko 1500 kPa. Nepravilan žagrižaj prouzrokuje nejednaku raspodelu sila, pa zubi počinju da se brže troše, nastaju prelomi frakture zubne krune i na kraju dolazi do rasklimavanja zuba.

pravilan polozaj zuba u vilici

Šta sve Može da Krivi Zube? 

Postoji više uzroka za nepravilan položaj zuba kao što su:

 • nesklad u veličini gornje i donje vilice ili zuba,
 • loše navike dugotrajnog korišćenja bočice, sisanja prsta i/ili cucle u detinjstvu,
 • guranje jezika na prednje zube kod dece (tiskanje jezika),
 • prerani gubitak mlečnih zuba u dečijem uzrastu ili kasnije stalnih zuba u toku života,
 • nepovoljan rast umnjaka,
 • impkatirani odnosno neiznikli zubi,
 • određeni genetski defekti vilice,
 • retko tumori vilice i usne duplje.

Najčešći razlog nepravilnog položaja zuba je situacija kad je vilica premala, a zubi su veliki pa ne mogu svi da se poređaju u pravilan niz. Čak i veoma blagi nesklad veličine vilice i zuba uzrokuje teskobu osnosno zbijene zube koji se jako teško čiste.

Deca koje dugo i često sisaju palac, cuclu  ili guraju jezik na prednje zube uzrokuju pomeranje prednjih zuba ka napred (protruzija – prednji krivi zubi). Pored nepovoljnog izgleda, kod ove dece se javlja i otvoren zagrižaj kada ne mogu da pravilno preklope gornje prednje zube preko donjih.

Gubitak trajnog zuba stvara prazan prostor u koji se onda susedni zubi naginju. Tako se stvara nepravilan položaj zuba koji za posledicu često ima poremećaj zagrižaja sa te strane, osim ako stomatolog na vreme postavi most, implantat ili parcijalnu protezu u nastali prostor.

U slučaju ispadanja mlečnog zuba brzo dolazi do nicanja trajnog zamenika, pa to ne predstavlja problem. Međutim, ako deca prerano izgube mlečni zub usled povrede ili prevelike karijesne lezije, susedni zubi se naginju u slobodni prostor i otežavaju ili onemogućavaju stalnom zubu da nikne na svoje mesto.

Krivi Zubi kod Odraslih

Krivi zubi kod odraslih mogu da nastanu kao posledica genetske predispozicije ili usled brojnih drugih uzroka poput zbijenih mlečnih zuba, neodgovarajuće širine vilica, problema sa zagrižajem i slično.

Sa starenjem neizbežno dolazi do manjeg ili većeg pomeranja zuba, pri čemu većina ljudi primeti da im se javljaju krivi prednji zubi. Kada dođe do početne zbijenosti donjih prednjih zuba, sabijanje se od tog trenutka ubrzava i pogoršava.

Sve prethodno navedeno uzrokuje otežano održavanje oralne higijene, što dovodi do nastanka zubnog kvara i povlačenja desni

krivi zubi kod odraslih

Krivi Zubi kod Dece i Beba

Krivi zubi kod beba i male dece mogu da nastanu iz više razloga. Navešćemo najčešće od njih.

Postojanje neprikladnih navika kao što su sisanje prsta, cucle ili predmeta kod dece se toleriše do kompletiranja mlečne denticije, odnosno najkasnije do kraja 3. godine života. Ako se ne prekinu, sve ove loše navike će uzrokovati pojavu krivih zuba i otvorenog zagrižaja. Ako postoji dugotrajno sisanje ili pasivno držanje prsta u ustima više od 6 sati dnevno i spavanje tokom noći sa prstom u ustima, kao rezultat ovakvih postupaka se javlja pojava da gornji zubi postaju izbočeni, a luk gornje vilice postaje uzan. Krivi zubi od cucle su veoma česta pojava među malom decom. Terapijski postupak najprije obuhvata uklanjanje loše navike, a paralelno i primenu mobilne proteze za decu od strane ortodonta.

dugotrajno sisanje prsta

Tiskanje jezikom, odnosno infantilno gutanje kako se još naziva, je prelazna faza gutanja iz infantilnog u zrelo odraslo koja je predugo zadržana. To je pogrešna navika deteta da gura jezik između i ka prednjim zubima. Kao posljedica se javlja otvoren zagrižaj (kada se prednji zubi ne dodiruju) i krivi prednji zubi (protruzija gornjih zuba). Terapijski treba da se primjenjuje specijalni ortodontski aparat takozvani otvoreni aktivator po Grude-u, koji ima poseban deo koji spračava da se jezik umeće između prednjih zuba.

Disanje na usta može da nastane kao posledica opstrukcije disajnih puteva (najčešće zbog povećanih trećih krajnika kod dece, hroničnih upala sinusa i dugotrajne zapušenosti nosa) ili iz navike. Pored toga što se javljaju krivi zubi kod dece, dolazi i do povećanja donje trećine lice, sužavanja gornjeg zubnog luka, ukrštenog zagrižaja (obrnut položaj zuba kada donji zubi preklapaju gornje) i produbljivanja nepca (visoko nepce). Terapija je etiološka što znači da mora da se ukloni uzročnik koji je urokovao dsa dete počne da diše ne usta. Dakle ako je uzrok povećan treći krajnik treba ga ukloniti, izlečiti hronični sinuzitis. Zatim se koriste vežbe disanja da se dete nauči diše pravilno na nos i izrađuje se specijalni aparat vestibularna ploča.

krivi zubi kod dece

Preran gubitak mlečnih zuba u većini slučajeva nastaje usled velikih karijesnih lezija. Za sprečavanje naginjanja preostalih zuba u slobodan prostor koriste se “čuvari prostora”. Oni mogu mogu biti aktivni u vidu protezice sa oprugom i pasivni (“žabice”).

Krivi Zubi Rešenje za Korekciju

Terapijske opcije kako ispraviti krive zube su sledeće:

 • nošenje fiksne proteze za zube kod odraslih,
 • nošenje prozirne folije za ispravljanje zuba (aligner),
 • kod dece primena mobilne proteze ili specijalnih aparata za korekciju loše navike,
 • ponekad vađenje određenih zuba,
 • hirurško rešenje ozbiljinjijh problema.

Kako se Ispravljaju Zubi? 

Odrasli mogu da koriguju nepravilan položaj zuba fiksnim protezama, pri čemu tretman traje oko 1,5-2 godine. Za nošenje fiksnih proteza, stomatolog lepi specijalnu bravicu na svaki zub. Bravice su međusobno povezane žicom i elastičnim gumicama koje stvaraju silu kako bi polako i postepeno dovele zube u pravilan položaj. Kontinuirana i lagana sila koja se ovako proizvodi omogućava remodelaciju okolne kosti zubne čašice rezultirajući trajnim pomeranjem zuba.

krivi zubi resenje - fiksna proteza

Nakon što se zubi idealno poređaju, fiksne proteze se skidaju. Pacijent potom od stomatologa dobija prozirni plastični retainer (“ritejner”) ili mu se postavlja metalna žica sa unutarnje strane donjih i gornjih zuba kako bi se sprečilo vraćanje zuba u prethodno stanje. Prema starim preporukama, plastični retainer je savetovan da se nosi oko dve ili tri godine nakon uklanjanja proteze. Međutim, po najnovijim podacima iz literature potrebno ga je nositi doživotno samo noću, jer se zubi konstantno pomeraju pod uticajem okolnih snažnih mišićja jezika, obraza i usana.

Ponekad ispravljanje zuba najpre zahteva vađenje pojedinih zuba da bi se napravilo dovoljno mesta da se ostali zubi pravilno rasporede u zubnom luku. Osim toga, često je potrebno i blago „smanjivanje“ ili „nadogradnja“ krunica zuba kako bi im se omogućilo dovođenje u pravilan položaj.

Alajneri (aligners) ili folije za ispravljanje zuba predstavljaju komplet prozirnih naprava koje se koriste za blago pomeranje zuba (do 0.3 mm po foliji). Primenjuju se u slučajevima kada ne postoje jako krivi zubi. Svaka folija se nosi otprilike dve nedelje i onda se menja za novu dok god se nepravilni položaj zuba ne ispravi. Naravno, i ovde se koristi plastični ritejner nakon završetka terapije kako bi se sprečio povratak zuba u početno stanje.

folija za ispravlljanje zuba

Ponekad je potrebno da se genetski urođeni nedostaci gornje ili donje vilice, kao i nepravilno zarasli prelomi najpre isprave hiruškim pristupom, pa se tek onda radi ortodontski tretman krivih zuba.

Navlake i Fasete za Krive Zube

Fasete za krive zube je moguće napraviti kada osa zuba ne odstoji puno od uobičajenog položaja, odnosno kad nije potrebno da se izbrusi velika količina tvrdog zubnog tkiva. Uz to zubi moraju da budu očuvani, skoro bez karijesnih lezija ili većih plombi. Uslovi pod kojima mogu da se rade viniri su dosta ograničeni, pa se fasete na krive zube prave prvenstveno kod odraslih osoba sa veoma blagim poremećajem položaja zuba, koji ne žele da nose fiksnu protezu.

Ako je krunica zuba previše razorena karijesom i infekcija je već stigla do zubnog živca, potrebno je naprije devitalozivati zub (vađenje živca). Dakle, uradi se endodontsko lečenje, pa potom se zub brusi za navlake za krive zuba odnosno veštačku krunicu

krivi zubi navlake
Fasete koje se postavljaju preko prirodnih zuba

Krivi Prednji i Donji Zubi – Uzroci i Načini Korekcije

Uzroci koji uzrokuju da se jave prednji krivi zubi mogu biti sisanje prsta ili dude u ranom dečijem uzrastu, ili pak zbijenost zuba zbog male širine vilice. Krivi donji zubi nastaju kao posljedica postadolescentnog rasta donje čeljusti u dužinu čime se događa zbijenost.

Krivi prednji i/ili donji zubi kod odraslih se ispravljaju fiksnim protezama, osim ako je reč o blažim nepravilnostima, te je u tom slučaju moguće nositi alignere kako bi se doveli u pravilan niz. Osobe koje ne žele da koriguju položaj svojih zuba aparatima, mogu da se odluče za izradu porcelanskih ili kompozitnih vinira, ukoliko postoji mogućnost za njihovo postavljanje.

Kod dece je potrebno da se izrade mobilne proteze koje pored toga što pomeraju zube, stimulišu rast i širenje gornje i donje vilice.

prednji krivi zubi i načini ispravljanja

Kako Ispraviti Krive Zube bez Proteze?

Poravnanje zuba može da se radi bez proteze kod kuće, naročito kod dece kojoj tek niču stalni zubi. Više o ovome pročitajte u našem članku Kako Ispraviti Zube na Prirodan Način.

Zašto je Važno da se Isprave Krivi Zubi? 

Važnost postavljanja zuba u pravilan simetričan položaj je velika jer teskoba zuba otežava održavanje oralne higijene. Naročito je teško da se očiste interdentalni prostori koji su predilekciono mesto za stvaranje zubnog kamenca i zubnog kvara. Kivi zubi često imaju za posledicu upalu desni koja prouzrokuje njihovo povlačenje, a nekon nekog vremena može da dođe do klaćenja i ispadanja zuba. Zbijenost se sa vremenom pogoršava, zbog stalnog micanja zuba, pa se estetski izgled pacijenta sve više narušava.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE