LEK ZA ZUBOBOLJU – Koji je Najbolji?

LEK ZA ZUBOBOLJU – Koji je Najbolji?

Na sreću, zubobolja je rešiva u kratkom vremenskom periodu, a najefikasnije ćete se rešiti bola u stomatološkoj ordinaciji. Međutim, ponekad se zubni bol javi noću ili u momentima kada vaš stomatolog nije u blizini. Tada, privremeno mogu pomoći lekovi protiv bolova ili neki od prirodnih preparata. U ovom članku saznajte koji je najefikasniji lek za zuboboljuda li prirodni ili onaj iz apoteke, kao i koje preparate smeju da piju deca i trudnice! 

najbolji lek za zubobolju

Šta je to Zubobolja?

Zubobolja predstavlja bol manjeg ili jačeg intenziteta koji može da potiče od zuba ili tkiva koje ga okružuje. Različite vrste zubnog bola potiču od različitih uzroka. Tako, bol može biti slab, umeren ali i jak, pulsirajući, do veoma oštar. Trenutni oštar bol koji prolazi u nekoliko sekundi razlikujemo od bola koji traje čak i nekoliko minuta. Veoma često zubobolja se javlja u toku noći, a preko dana potpuno nestaje. Mogu da se jave i bolovi u toku uzimanja hrane i pića, nekada hladnih, a nekada i toplih. Može biti uporan, celodnevni. 

Bol u zubu je poseban u odnosu na bolove u drugim delovima ljudskog tela utoliko što je za usnu duplju vezano pregršt uobičajenih dnevnih radnji pa stoga može izazvati brojne vrste tegoba. Otežani su ishrana, govor, spavanje, nekada samo i od hladnog vazduha zaboli zub.

sta je zubobolja

Nije retka pojava da pacijent nije siguran koji ga zub boli. Tada kažemo da zubobolja “iradira”, odnosno širi se ka drugim zubima, ali i drugim delovima glave i vrata (na primer ka uhu ili oku). Tegobe sa zuboboljom mogu pratiti i brojni simptomi kao što su otok, zadah iz usta, glavobolja, povišena telesna temperatura i umor.

Od osobe do osobe zavisi koliko se snažno osećaj vezan za bol u zubu ispoljava. Dugotrajne zubobolje kao i zubobolja kod dece predstavljaju poteškoću za pojedinca ali i za celu porodicu. Detaljno o uzrocima i vrstama zubnog bola možete da pročitate u našem članku Zubobolja

ZUBOBOLJA LEK – Kako se Leči Zubni Bol?

Zubobolja se leči kod zubara! U stomatološkoj ordinaciji rade profesionalci koji svojim znanjem i veštinama mogu da vam pomognu i to je pravo i jedino mesto gde ćete dobiti neophodnu pomoć. Protokol lečenja bola i otoka spada u prioritet svakog zubnog lekara i to je njegova najvažnija briga – da kada se kod pacijenta javi zubobolja lek i tretman budu odgovarajući.

zubobolja lek

Ukoliko se bol javi noću, obično je jačeg inteziteta jer sva krv dospe u glavu kada ste u ležećem položaju. Podizanjem glave možete smanjiti bol. Ako se pak javi otok, možete ga ublažiti stavljanjem hladnih obloga preko kože obraza na mestu gde se oteklina nalazi.

Osim ovoga može da se primeni i neki narodni lek za zubobolju kao sto su ulje karanfilića, slani rastvor, propolis i mnogi drugi.

ANALGETIKANTIBIOTIKPRIRODNI LEK
Brufen (Ibuprofen)AmoksicilinSlana Voda
AnalginPanklavHidrogen
PanadolOrvagilUlje Karanfilića
Diklofen DuoDovicinHladni Oblozi
KafetinClindamycin Čajevi
NimulidChymoral (Himoral)Propolis
ParacetamolĐumbir

Lek za Zubobolju APOTEKA – Koji Lek je Dobar za Zubobolju?

Kada je potrebno da se brzo nađe efikasan lek za zubobolju apoteka je pravo mesto sobzirom da mnoge od njih imaju produženo radno vreme ili pak rade non-stop 24 časa.

Lekovi protiv bolova (analgetici) se primenjuju kao privremeno sredstvo, odnosno prva pomoć za uklanjanje ili smanjenje bola. Oni olakšavaju trenutni bol i služe vam kao pomoć na putu do potpunog izlečenja koje samo stomatolog može da ostvari.

Era antibiotika takođe je doprinela lečenju tegoba sa zubima. U određenim slučajevima prepisuju se antibiotici kako bi uklonili bakterijsku infekciju i posledično ublažili zapaljenski proces.

lek za zubobolju apoteka

Lek za Zubobolju Tablete Analgetika 

Analgetik predstavlja lek protiv bolova i koristi se kao pomoćno sredstvo u terapiji bola. Od osobe do osobe zavisi koji će joj preparat najbolje pomoći.

ANALGIN – ove tablete se koriste za lečenje jake, akutne boli koja ne reaguje na druge lekove. Pored analgetskog delovanja, takođe može se može koristiti da snizi povišenu telesnu temperaturu. Maximalna dnevna doza je 5 g. Nije preporučljiv za trudnice i dojilje.

PANADOL (Paracetamol) – predstavlja prvi lek izbora kod blažih bolnih reakcija. Ne izaziva želudačne smetnje i vreme delovanja mu je nekih 20-ak min. Može da se koristi u trudnoći i tokom dojenja.

NIMULID – sadrži aktivnu supstancu nimesulid koja pripada grupi nesteroidnih antiinflamatornih i antireumatskih lekova. Najčešće se preporučuje kod akutnih bolova. Nimulid lek za zubobolju treba da se izbegava ukoliko se radi o trudnici u poslednjem trimestru trudnoće i kod dojilja. Takođe, ukoliko pacijenti imaju bilo kakav problem sa krvarenjem ili bilo koji poremećaj zgrušavanja krvi.

BRUFEN (Ibuprofen) – spada u jake analgetike i potrebno mu je različito vreme da krene da deluje, oko 15-ak minuta do čak 45 minuta. Kada se javi zubobolja brufen se obično preporučuje da se pije na 8h znači tri puta dnevno, a ukoliko postoje jaki bolovi može i na 6h. Efiksna je njegova primena tri puta dnevno, uzastopno tri dana, pri čemu maksimalna doza dnevno ne sme da pređe 600mg.

DICLOFENAC DUO – tablete diklofenaka ne spadaju u lekove izbora kada su u pitanju analgetici prov zubnog bola, jer im je potrebno čak oko 2h da deluju što je za pacijenta često neprihvatljivo. Piju se na 12h. Kod jakih bolova u zubu preporučuje se intramuskularna primena diklofenak injekcije u mišić nadlaktice, koja je deluje jako brzo, za nekih 10-15 min. Takođe ovaj preparat se preporučuje ukoliko je pacijent izraženo osetljiv na anesteziju. Mesto uboda može predstavljati bolno žarište nakon prestanka delovanja anestezije čak i do nekoliko dana. Doduše ovakva pojava bola je jako retka.

KAFETIN – ove tablete se pre svega koriste kod postojanja glavobolje, ali se kafetin pokazao i kao uspešan lek protiv bolova kod određenih stomatoloških pacijenata, nekada može uspešno da otkloni i zubobolju.

ANDOL – pripada grupi acetilsalicilnih kiselina. Kao i aspirin, andol ima protivupalno dejstvo, delotvorniji je od paracetamola, ali se ne preporučuje na prazan stomak da ne bi pravio smetnje u želucu. Ovi analgetici ne smeju da se uzimaju pre ili nakon stomatoloških hiruških intervencija ili vađenja zuba jer mogu a dovedu do produženog krvarenja u toku i nakon procedure. Pre uzimanja ovog preparata obavezno se posavetujte sa stomatologom. 

Aspirin, Andol ili Acetisal nije preporučljivo uzimati pre konsultacije sa stomatologom.

ZUBOBOLJA ANTIBIOTIK – Da li se Pije kod Zubnog Bola i Koji?

Antibiotici se primenjuju u slučaju komplikacije bilo kog stanja u usnoj šupljini, ako je došlo do pojave otoka ili širenja infekcije. Takođe mogu da se daju nakon vađenja zuba, ukoliko stomatolog proceni da je neophodno ili predostrožnosti radi. Ipak, oni predstavljaju samo pomoćno sredstvo u stomatološkoj terapiji i nikada se ne preporučuje da pacijent uzima antibiotike na svoju ruku.

U zavisnosti od samog zdravstvenog stanja osobe, izbor koji antibiotik će se prepisati je individualan za svakog pacijenta.

zubobolja antibiotik

AMOKSICILIN – je odličan lek za zubobolju uzrokovanu infekcijom zuba. Preporučuje se i preventivno kod nekih većih oralno-hiruških zahvata kao i kod ugradnje implantata. Spada u grupu antibiotika proširenog spektra delovanja protiv raznih vrsta bakterija. Ne smeju da ga uzimaju osobe alergične na Penicilin. 

PANKLAV – je lek izbora najčešće ukoliko su prisutne ciste oko vrha korena zuba ili kod upale sinusa.

ORVAGIL – je Metronidazol i predstavlja preparat izbora kod terapije parodontopatije. Deluje na gram negativne anaerobne bakterije prisutne u parodontalnim džepovima.

DOVICIN – pripada grupi lekova koji se nazivaju Tetraciklini. Ne sme da se prepisuje trudnicama ili deci u toku razvoja zuba, jer može da izazove trajnu prebojenost mlečnih i/ili stalnih zuba.

CLINDAMYCIN (Klindamicin) je lek izbora kod koštanih i zglobnih infekcija. Obično se daje nakon težeg vađenja umnjaka.

CHYMORAL (Himoral) se najčešće koristi ukoliko je prisutan otok uzrokovan infekcijom.

PRIRODNI Lek za Zubobolju – Koji je Narodni Lek Efikasan

Lečiti zubobolju kod kuće na svoju ruku koristeći samo narodni lek nije preporučljivo i veoma je opasno! On može da posluže kao prva pomoć kod zubobolje, ali ne i kao trajno rešenje. Kada se javi bilo kakva bol u usnoj šupljini, odlazak kod zubara je neizbežan.

Izuzetak su situacije u kojima nema duže mogućnosti da se dođe do ordinacije, na primer noću ili kada ste na putu. Ukoliko se zubobolja javi u nezgodno vreme, kada niste u mogućnosti da odmah posetite stomatologa, postoji nekoliko efikasnih prirodnih lekova kao što su karanfilić, hladni obolozi ili slani rastvor. Detaljno o svakom od njih pročitajte u našem članku Prirodni Lek za Zubobolju

prirodni lek za zubobolju kod kuće

Ipak, narodni lek za jaku zubobolju ne postoji i korišćenje prirodnih preparata se u stomatologiji uglavnom ograničava na preventivu. To znači da se čajevi, rastvori i tinkture pre svega primenjuju da preduprede nastanak upale ili oboljenja. Priroda nam je dala mogućnost da sprečimo, a kad dođe do lečenja, uzdajte se u stomatologa!

Lek za Zubobolju i Otok – Šta Pomaže?

Kada se javi bol u zubu, ukoliko brzo reagujete možete da sprečite nastanak otoka tako što ćete stavljati hladne obloge na lice u predelu gde vas boli zub. Tako ćete sa velikom verovatnoćom da sprečite nastanak ili bar smanjite veličinu otoka koji može da se pojavi u predelu vrha korena zuba koji je inficiran.

U ovu svrhu možete da koristite kese sa ledom obavijene peškirom ili krpom. Ili još jednostavnije, možete da uzmete kesu smrznutog graška ili kukurza iz zamrživača, umotate je u pamučnu krpu i naslonite na bolno mesto. Držite oko 10-15 minuta, pa napravite pauzu oko 20 minuta, a zatim ponovite hladan oblog. Dok pravite pauzu vratite kesu u zamrzivač da se ponovo rashladi.

lek za zubobolju i otok

Trudnice i Zubni Bol

Trudnice bezbedno mogu da uzmaju Paracetamol protiv zubnog bola. Ipak, kao posebna zdravstvena grupa, obavezno pre nego što uzmu bilo koji lek za zubobolju u trudnoći,  treba da porazgovaraju sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Lek za Zubobolju kod Dece

Lečenje naših malih pacijenata iziskuje puno posvećenosti, strpljenja i veštine. Deca su i novorođenčad i predškolci i školarci i pubertetlije, pa imaju različite tegobe – sa nicanjem zuba, sa mlečnim ili stalnim zubima, umnjacima, sa infekcijama, sa povređivanjem.

Posete stomatolozima pre nego što uopšte zaboli zub su zlata vredne kako za decu, tako i za njihove roditelje! Nekada su manje ili više osetljiva pa reaguju burno na malu neprijatnost kao što je pregled. A nekada su suviše stidljiva, toliko da neće ni da kažu da imaju bol dok ne bude suviše kasno da se zub spasi. 

Deca mlađa od 12 godina ne smeju da korise druge lekove protiv bolova izuzev Paracetamola i Ibuprofena (Brufen za decu). U apotekama se mogu kupiti razna sredstva za ublažavanje bola prilikom nicanja zuba kod beba kao na primer gelovi i oralne suspenzije (Dentinol) koji se utrljavaju na bolne predele desni. Zbog alergija i neželjenih dejstava, uvek se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

lek za zubobolju kod dece

Odlično sredstvo za smanjenje bola pri nicanju zuba i za izazivanje osećaja utrnulosti su gumene grickalice ispunjene tečnim gelom. One se stave u frižider na 10-15 minuta i potom se daju detetu da ih “gricka”. 

Ukoliko se starije dete žali na bol u zubu, obavezno ga odvedite kod stomatologa. Ukoliko ga zub boli na spoljne nadražaje kao što su hladno i slatko i bol brzo prođe, najverovatnije je u pitanju duboki karijes koji mora da se što pre očisti i na zub stavi plomba. Ukoliko bol na spoljašnju draž duže traje (par minuta) ili se javlja spontano, onda je karijesna lezija već jako duboka i zahvaćen je živac mlačnog ili stalnog zuba. U ovom slučaju je potrebno da stomatolog stavi lek za zubobolju koji će da umiri žubni živac, a potom će da ga zatvori plombom nakon završenog lečenja. Nekada zub mora da se izvadi uz primenu odgovarajuće doze lokalne anestezije.

Koji je Najbolji Lek za Zubobolju? 

Lekovi protiv bolova u modernom dobu su visoko razvijeni i deluju na različite načine ali svi sa, manje ili više, istim rezultatom- samo otklanjaju bol. Uz konsultaciju sa vašim lekarom ili farmaceutom, protiv zubobolje je uobičajeno koristiti Kafetin, Nimulid, Ibuprofen, Diklofen ili Paracetamol, isključivo po navedenim uputstvima. Postoji i nekoliko dobrih načina za kućno lečenje kako bi umanjili ili trenutno uklonili bol ukoliko nam se nezgoda javi u trenutku kada ne možemo doći do stomatologa. Ipak, najbolji lek za zubobolju je odlazak kod stomatologa jer omogućava jedini način uklanjanja uzročnika zubobolje bilo postavljanjem plombe, lečenjem kanala ili vađenjem zuba.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE