NO PREP VINIRI – Cena, Izgled i Iskustva

NO PREP VINIRI – Cena, Izgled i Iskustva

No prep viniri se prave u obliku tankih faseta (ljuspice) od porcelana velike čvrstoće koje se lako i brzo lepe na prirodne zube. Nazivaju se još i viniri bez brušenja jer se prilikom izrade ovih nadoknada zubi uopšte ne bruse. Ovde pročitajte sve o njima – KAKO IZGLEDAJU, KOJA IM JE CENA i KAKVA SU ISKUSTVA OSOBA KOJE IH NOSE!

no prep viniri

No Prep Viniri Šta Su?

Non prep viniri predstavljaju potpuno neinvazivnu i brzu estetsku tehniku promene izgleda, veličine, boje i oblika zuba. Najsavremenije vrste cementa (Variolink LC) koje se koriste za njihovo lepljenje na zub omogućavaju izuzetno snažnu vezu vinira i zubne gleđi.

Prilikom izrade i postavke ovih zubnih nadoknada se uopste ne oštećuje niti uklanja nijedan deo zuba. Reč no prep je skraćena od engleske reči “no preparation” što u stomatologiji znači bez pripreme odnosno bez prethodnog brušenja zuba. Danas se popularno zovu i Lumineers (luminiri) ili Vivaneers. Nasuprot njima, kod cele porcelanske krunice ili tradicionalnih vinira je neophodno da se zbrusi cela ili deo prirodne zubne krune, pri čemu se ukljanja i zdravo zubno tkivo.

viniri bez brušenja

Izrađuju se na taj način što se najpre uzme otisak svih zuba obe vilice. Potom se u zubnoj tehnici izrađuju modeli budućih zuba (mock up i wax up) koji se pokažu i probaju na pacijentu. Ako je pacijent zadovoljan, gotovi viniri se postavljaju već u narednoj poseti. 

Kada se Viniri bez Brušenja Prave?

No-prep viniri se pre svega postavljaju na prednje zube i to najpoželjnije na više zuba istovremeno. Često se lepe na svih 8-10 zuba koji se vide pri osmehivanju. Njihovom pravilnom ugradnjom pacijenti dobijaju potpuno nov, sjajan i gotovo savršen osmeh.

Predstavljaju dugotrajno rešenje. Posle definitivnog lepljenja, uglavnom traju oko 10 godina bez promene boje ili pucanja. 

Zbog toga su no prep viniri jako popularni kod osoba koje:

  • imaju sve zdrave zube sa malim poremećajem oblika, veličine (sitni zubi) ili položaja,
  • karakterišu manji razmaci između prednjih zuba (dijasteme), 
  • imaju jako male kvarove, plombe ili defekte na zubima (slabije iskrzani zubi).

non prep viniri pre i posle

Takođe, često se stavljaju kada je vremenom došlo do znatne prebojenosti zuba nakon dugotrajne konzumacije kafe, raznih čajeva ili pušenja cigareta, pri čemu se prethodnim laserskim izbeljivanjem zuba u stomatološkoj ordinaciji ili kod kuće nisu postigli željeni rezultati.

Pacijentima kod kojih postoji mali razmak izmedju zuba se naročitno preporučuju no prep viniri. Takođe, oni mogu da reše problem najblažeg oblika rotiranih zuba pri čemu se zubi vizuelno “postavljaju” u pravilan niz. Najčešće se predlažu kao idealno rešenje pacijentima sa sitnijim zubima.

Kome se ne Preporučuju Non Prep Viniri?

U situacijama kada su položaj i oblik prednjih zuba nepravilniji, šanse su male da problem moze da se reši non prep tehnikom. Mada, no prep viniri nekada mogu uspešno da se primene nakon kraćeg tretmana nepravilnog položaja korišćenjem folija za ispravljanje zuba.

Pacijenti koji imaju upalu desni (gingivitis) najpre moraju da saniraju ovaj problem pre ugradnje faseta.

Ova procedura se ne preporučuje ni kod previše krupnih zuba, jer bi nakon postavke vinira oni izgledali još veći i deblji.

Takođe, ukoliko su zubi previše oštećeni, imaju velike plombe i nemaju mnogo zdrave supstance za koju mogu da se vežu sredstva kojima se no-prep viniri lepe, postoji veliki rizik od njihovog otpadanja ubrzo nakon postavke.

No prep viniri ne mogu da se izrađuju ni na zubima koji su prethodno imali ili imaju veštačke metalokeramičke ili porcelanske krunice.

Razlika Između Keramičkih Vinira i No Prep Vinira

Osnovna razlika kada se prave klasični viniri i non prep viniri je tehnika prirpreme zuba za njihovo postavljanje:

  • Za postavku tradicionalnih vinira potrebno je da se cela prednja i polovina bočnih strana zuba zbruse, pri čemu se skida do 1 mm debljine zubne gleđi. Nakon toga se ovi prostori stvoreni brušenjem popunjavaju specijalnim cementom pomoću kojeg se viniri pričvršćuju (lepe) za krunicu zuba.
  • No prep viniri ne zahtevaju nikakvo brušenje, već se lepe direktno na zube. Samim tim se ni malo ne smanjuje debljina gleđi. Ovo je jako bitno jer je poznato da je gleđ najotporniji deo zuba i potrebno ju je sačuvati što je moguće više.

no prep viniri gornjih zuba

Kod obe vrste vinira vek trajanja i otpornost na prelom su slični. Međutim, ako su vaši zubi iz nekog razloga već neznatno oštećeni i shodno tome krunica tih prirodnih zuba je već malo oslabljena, preporučuje se da se izbegne dodatno uklanjanje gleđi brušenjem za klasične vinire, čak iako je ono minimalno.  

Prednosti Non Prep Vinira

Najveća prednost non prep vinira je ta što se zubi uopšte ne bruse i ne oštećuju, već se ove protetske nadoknade samo lepe u vidu tankih ljuspica.

Dalje, ovi viniri bez brušenja su veoma tanki, a velike su čvrstoće. Potpuno su neprimetni i ne stvaraju nikakve smetnje pri žvakanju ili govoru. Pacijent dobija potpuno nov osmeh za kratko vreme, bez bola i bez ikakvih drugih neprijatnosti.

ljuspice gornje i donje vilice

No Prep Viniri Nedostaci

Najveći nedostatak je što je mogučnost njihove primene ograničena i obično su pogodni za manje i srednje veličine zuba.

U slučaju da su prednji zubi veliki i voluminozni, posle postavljanja non prep vinira zubi ce biti predebeli i zbog toga postoji mogućnost da pacijent neće biti zadovoljan istim.

Pored esteskog momenta, još jedan nedostatak je nešto veća mogućnost pucanja no prep vinira u odnosu na one vinire koji se ugrađuju nakon prethodne pripreme zuba. Kad god dođe do frakture (preloma) potrebno je da se izradi novi vinir, što znači da ne postoji način da se ljuspica popravi ili zalepi otpadnut deo.

No Prep Viniri Cena

No prep viniri cena po zubu može da se razlikuje od ordinacije do ordinacije. Pre svega zavisi od vrste materijala od kocjeg se prave no prep viniri, broju zuba koji se tretiraju, vrste cementa kojim se lepe, kao i lokacije ordinacije to jest u kojem se gradu ili delu grada nalazi.

no prep viniri cena

Pogledajte tabelu non prep viniri cena ispod da biste saznali prosečne cene vinira bez brušenja po gradovima Srbije, a o cenama klasičnih vinira se možete informisati u ovom članku VINIRI CENA – Kolika je Cena po Zubu?

NON PREP VINIRI CENA PO GRADOVIMA SRBIJE

 Cena po Zubu
No Prep Viniri BEOGRAD190-250 evra
No Prep Viniri NIŠ150-220 evra
No Prep Viniri NOVI SAD180-240 evra

Izrada i Ugradnja No Prep Vinira – Postupak 

Kada pacijent dođe u stomatološku ordinciju sa željom da mu se naprave non prep viniri, najpre je potrebno da stomatolog uradi detaljan pregled zuba i zaključi da li je uopšte moguće da se ovi viniri postave. Konačna odluka zavisi od stanja zuba pacijenta – da li postoje veliki defekti, koliki su razmaci izmedju zuba, kao i njihove veličine i položaja. Pored toga, postavljaju se i pitanja:

  • da li zubi mogu na sebi da izdrže vinire,
  • da li poseduju adekvatan oblik pogodan za njihovo lepljenje?

Nakon što se utvrdi da pacijent ispunjava sve uslove, može se krenuti u sam proces. Izrada non prep vinira podrazumeva primenu najsavremenijeg protokola postavljanja vinira (“CH no-prep protocol”) bez ikakvog prethodnog brušenja zuba. Kod ove metode postavljanja vinira, pacijent ne oseća nikakve nelagodnosti niti bol pri intervenciji.

U prvoj sesiji se određuje boja budućih vinira, a pacijentu se potom uzimaju otisci zuba obe vilice odgovarajućim materijalima koji se potom šalju u zubnu tehniku, gde se izrađuju ljuspice.

određivanje boje pre izrade no-prep viniri

Nakon ove prve posete, zakazuje se drugi dolazak kada se vrši postavljanje odnosno lepljenje gotovih vinira od porcelana. Svakako i kod ove tehnike zub mora najpre da se pripremi. Pre lepljenja ljuspica, neophodno je da stomatolog detaljno pripremi zube. Priprema podrazumeva da se zub lepo očisti i premaže određenim preparatima. Celokupna procedura je bezbolna i ni malo neprijatna za pacijenta.

Održavanje i Vek Trajanja

Pravilno izrađeni porcelanski viniri predstavljaju vrhunac savremene protetike, a mogu da traju i preko 10 godina. Obično nakon tog perioda može da se očekuje da će doći do pucanja ili odlepljivanja vinira. Non prep viniri su obično nešto kraćeg veka trajanja od 7-10 godina jer se gleđ zuba ne brusi, pa je veza kojom se oni vezuju je nešto slabija u odnosu na klasične vinire.

Jako je bitno, bolje reći najvažnije je pravilno i detaljno održavanje oralne higijene, ali i pored toga pacijent mora da “pričuva” zube koji su prekriveni vinirima.

Svetuje se da se maksimalno izbegava kidanje hrane prednjim zubima kao što su odgrizanje korice hleba ili šargarepe. Takođe, pacijenti sa vinirima ne smeju da grizu pojedino tvrdo voće kao što je jabuka. Sva hrana je generalno dozvoljena, nema nikakvih ograničenja u tom smislu, osim što bi trebala da se prethodno iseče na komade kako bi se izbeglo korišćenje prednjih zuba za kidanje hrane.

Što se tice pranja zuba, savetuje se korišćenje četkice sa mekim vlaknima, kao i pravilna tehnika pranja zuba. Poželjno je korišćenje sredstava za ispiranje desni pre svega prirodnim preparatima, kako bi se smanjila mogućnost upale istih.

No Prep Viniri Iskustva Pacijenata 

Generalno rečeno, pacijenti koji na svojim zubima imaju non prep vinire su jako zadovoljni. Pored najvažnije činjenice da se pri njihovoj izradi uopšte ne oštećuje sam zub, u ustima ne može da se napravi razlika vinira u odnosu na prirodne zube. Pacijent se brzo navikne na njihovo prisustvo, oni postaju deo zuba i ne postoji osećaj bilo kakvog stranog tela u ustima. Govor, žvakanje i druge funkcije su potpuno očuvane i obavaljaju se skroz normalno.

no prep viniri iskustva

U slučaju da pacijent ispunjava sve uslove za postavku vinira bez brušenja, to je uvek prvi izbor terapije. Sve u svemu no prep viniri predstavljaju odličan izbor za ispravljanje manjih nepogodnosti na prirodnim zubima sa fantastičnim estetskim rezultatima. 

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE