OTOK ZUBA – Kako Skinuti ili Smanjiti i Najbolji Antibiotik!

OTOK ZUBA – Kako Skinuti ili Smanjiti i Najbolji Antibiotik!

Otok zuba predstavlja jedan od najalarmantnijih simptoma u stomatologiji. Obično podrazumava da je došlo do znatnijeg širenja infekcije iz zuba u okolne strukture. U ovom članku pročitajte sve o tome!

Šta je to Otok Zuba?

Otok oko ili u blizini zuba je stanje koje najčešće nastaje kada postoji prisutna neka infekcija, bilo na vrhu korena ili pored zuba u desnima. Može biti praćen i drugim simptomima kao što su temperatura, crvenilo i bol u  zubuKada se javi otok zuba koji ne prolazi, vrlo je važno da se što pre javite stomatologu kako bi bila započeta terapija, koja zavisi od toga koji je uzrok doveo do njegovog nastanka. 

Takođe, otečenost nekada može da se javi i kao reakcija mekim tkivima obraza, lica i vrata nakon nekih intervencija kao što su vađenje zuba, posle operacije ciste zuba (apikotomija), brušenja zuba, kod nicanja mlečnih zuba ili nakon davanja lokalne anestezije

otok od zuba

Kakav Otok od Zuba Može da Bude?

Otok može biti tvrd ili mek. Pa tako, ukoliko je početni stadijum zapaljenja, otok je mek na dodir i pokretan.

Kada dođe do daljeg razvijanja i uvećanja zapaljenja sa pojavom gnojnog sadržaja u samom otoku, on postaje tvrd na dodir. Tvrd otok od zuba postaje jako bolan, a koža ili sluzokoža u tom predelu je crvena i zategnuta. Takođe, javlja se uvaćanje i bol limfnih žlezda vrata, podjezičnog predela ili iza uva. 

Gde Otečenost Može da se Javi? 

Kada se otok javi može biti lokalizovan na različitim mestima. U zavisnosti da li otok nastaje direktno oko vrha zuba ili je došlo do širenja infekcije u okolna tkiva, oticanje može da se pojavi u usnoj duplji ili na koži lica i obraza.

Lokalizacija takođe zavisi od pozicije zuba uzročnika kao i od samog odbranbenog stanja organizma pacijenta. Takođe može i da se širi na okolne predele – na dole ka vratu, i na gore ispod oka.

Otok Zuba Koliko Traje?

Otok traje dok se ne ukloni uzročnik. Sam uzrok može biti razlčit, samim tim i vreme lečenja takvog stanja u ustima i smanjenje simptoma. Iz tog razloga je jako bitno redovno posećivati stomatologa radi rutinskih kontrola i na taj način izbeći sve moguće komplikacije.

Ukoliko ste vadili zub ili operisali cistu i pitate se koliko traje otok posle vadjenja zuba ili operacije – odgovor je oko 7 dana. Ako je otečenost nastala kao posledica gangrene zuba, uz pomoć antibiotika i drenaže zuba se smanji za nekoliko dana.

Uzroci Koji Dovode do Pojave Oticanja?

Otok od zuba može da se javi kao posledica:

 • Karijes Zuba – Kada se javi otok kao posledica karijesa, znači da je sam kvar uznapredovao toliko da je zahvatio živac zuba i takva infekcija zubnog živca je dovela do stvaranja otoka.
 • Polomljen ili razoren zub kada je u viličnoj kosti ostao samo njegov koren.
 • Upala Zuba Otok – Apsces zuba predstavlja težu infekciju koja nastaje kao posledica prodiranja bakterija u zubni živac. Ukoliko se lečenje ne obavi na vreme, dolazi najpre do pojave zubnog bola, a potom do gangrene zuba. Zatim se iz unutrašnjosti zuba infekcija širi u okolne prostore preko vrha i stvara se otok sa gnojem. Takođe,  ako se i taj otok ne sanira u početnom stadijumu, on će se vremenom povećavati i zahvatati sve veću površinu, pri čemu gnoj kreće da razara okolnu kost. Pored toga postoji opcija da se u viličnoj kosti pored takvog zuba stvori mali otvor koji se naziva fistula, iz koga ce se drenirati gnoj u usnu šupljinu. Tada neće doći do stvaranja većeg otoka, ali je takođe jasan znak da postoji proces u ustima pacijenta i da što pre trebate da se javite izabranom stomatologu radi lečenja. upala zuba otok
 • CistaUkoliko je duže vreme prisutna infekcija koja dolazi preko vrha korena zuba, kao odgovor organizma može doći do formiranja ciste oko tog vrha. Va je verovatnoća da ce doći do njenog stvaranja ukoliko postoji više pokvarenih zuba udruženih sa lošom oralnom higijenom. Najčešće je pacijenti ne primente ukoliko je bez simptoma i u tom slučaju se najčešće slučajno otkriva pomoću rengen snimka vilice ili u nekim slučajevima na dodir pri stomatoločkom pregledu. Kada cista naraste dovoljno velika ili dođe do njene upale, može se primetiti u vidu otoka u usnoj šupljini ili na koži lica u predelu donje ili srednje trećine. Simptomi koji mogu da se jave pored otoka su promena boje zuba, bol, crvenilo, isticanje gnoja kroz rupicu na desnima, tvrda izbocina na kosti vilice, pa čak i sekret iz nosa. Rast ciste dovodi do brzog uništenja okolne kosti, a širenjem moze da zahvati vise korenova susednih zuba, čak i da zahvati nosnu šupljinu i sinuse.
 • Otok Desni – Zdrave desni su svetloružičaste boje. Kada dođe do njihovog zapaljenja usled prisustva bakterija i loše oralne higijene one postaju tamno crvene i otečene. Mogu biti osetljive, da krvare u toku pranja zuba i da se javi osećaj pritiska u desnima. Pacijent sam, korišćenjem interdentalnih četkica, adekvatnom tehnikom pranja zuba i četkicom za zube sa mekšim vlaknima može dovesti do poboljšanja stanja samih desni. Ukoliko je upala desni napredovala ili je dugo prisutna. stomatolog mora u ordinaciji da uradi tretman kako bi se pacijent rešio problem a i eventualno da ukloni uzrok koji dovodi do konstantne upale desni.
 • Oticanje od Umnjaka – često se javlja kod mladih ljudi od 18-25 godine kojima niču takozvane “osmice”. Rast umnjaka sa upalom tkiva desni koje ga prekrivaju (perikoronitis) je često praćen oticanjem, jačim bolom u vilici, a čak mogu da se jave i temperatura sa ukošenošću vilice (trizmus).

Otok Nakon Vađenja Zuba

Vadjenje zuba moze proći bez ikakvih problema, u nekim slučajevima može doći i do manjih ili većih komplikacija.

Otok posle vađenja zuba predstavlja normalno stanje koje ne treba da zabrinjava pacijenta previše.  Oticanje se očekuje kao normalan odgovor, pored toga i desni su jako često upaljene pored takvog zuba uzročnika tako da se i u tom slučaju očekuju otečene desni.

I u ovom slučaju se prepisuju odgovarajući antibiotici od strane stomatologa. Nije preporučljivo da pacijent sam uzima antibiotike na svoju ruku.

otok posle vadjenja zuba

Otok Posle Operacije Ciste Zuba

Otok posle operacije zuba može da se javi usled pretpljene traume tkiva. Otečenost može da traje par dana. Pacijentu se savetuju hladne obloge i uključuju se antibiotici ukoliko stomatolog proceni da su potrebni.

Otok Zuba kod Dece 

Rast mlečnih zuba bi trebalo da traje do dvanaeste godine života, kada bi dete trebalo da ima po deset zuba u gornjoj i donjoj vilici. Ali to ne treba da se gleda kao striknto pravilo, jer kao i sve u životu postoje odstupanja i ranije ili kasnije nicanje zubića predstavlja normalnu pojavu.

Otok u tom dobu može da se javi i pri nicanju zuba. Otok se javlja u predelu desni, može biti bolno za dete i da oseća svrab i pritisak u predelu gde bi trebalo zub da probije desne i zauzme svoje mesto u zubnom nizu. Obično ceo proces prolazi bez intervencije stomatologa.

Otok zuba kod dece sa druge strane može da se javi i ukoliko u ustima postoji neki pokvaren zub koji nije saniran na vreme. Karijes koji je zahvatio zubni živac zuba, nastavlja svoje napredovanje i širenje bakterija i ostalih štetnih toksina u kost preko korena zuba i nastaje proces koji se primećuje u usnoj duplji u vidu otoka. Tada je neophodno što pre posetiti stomatologa radi što bržeg reagovanja i sprečavanja napredovanja takvog procesa kod deteta. Obično pored bilo kakve stomatološke intervencije , neophodno je ukljuciti i antibiotike koje takođe određuje sam stomatolog.

Otok Zuba Kako Skinuti? 

Najefikasniji način za otok od zuba kako smanjiti najbrže je da stavite hladan oblog preko mesta na kom se oticanje javilo. Možete da u krpu zamotate led ili na primer kesu smrznutog povrća iz zamrzivača. Nažalost nijedan otok od zuba neće proći sam od sebe, jer mora da se otkrije i leči njegov uzrok.

Nekada kada je otok jako veliki, stomatolog će vam prepisati i Chymoral tablete koji sadrži specifične enzime za njegovu bržu razgradnju.

otok zuba kako skinuti

Prirodni Lek za Otok Zuba

Kućno prirodno izlečenje zuba ne postoji, ali postoje odrđene namirnice koje lako možete nabaviti i ublažiti tegobe.

ANTIBIOTIKPRIRODNI LEK
Sinacilin Led - Hladni Oblog
ErotromicinKranfilić, Propolis, Hidrogen, Beli Luk
OrvagilČaj od žalfije ili nane
Dovicin, PalitrexOblog od Alkohola
ClindamycinSlana Voda

Ukoliko tražite kako smanjiti otok zuba prirodno, navodimo vam svaki prirodni lek koji se pokazao efikasan u većini slučajeva:

 1. Led ili Obloge – jedan od najčešćih lekova za otok je hladni oblog odnosno led. On ujedno predstavlja i najefikasnije sredstvo kako smanjti otok zuba. Jako je bitno samo da se led ne stavlja direktno na kožu u predelu otoka, već da se uvije u krpu ili neku drugu tkaninu i tada prisloniti na mesto otoka. Hladnoća koja se postiže može dovesti do toga da izloženo mesto hladnim oblogama privremeno utrne i umanji bol.
 2. Karanfilićulje karanfilića je od davnina najstariji lek za otok zuba, odnosno za smanjenje bolova i umirivanje inficiranig zuba.
 3. Propolisje prirodni lek za otok zuba koji pre svega ima antibakterijsko dejstvo zahvaljujući prisustvu prirodnih antibiotika flavonida. Natrljajte propolis na oblelelo mesto nekoliko puta dnevno.
 4. Hidrogenrastvor 3% hidrogena je dobro sredstvo za deinfekciju. Kako skinuti otok sa zuba? – Mućkajte usta ovim rastvorom par minuta dnevno radi smanjenja veličine otečenosti i broja štetnih bakterija u ustima.
 5. Beli luk – Nikako ne sme da se stavlja u bolan zub. To može da izazove još veću bol i oticanje jer zatvara čak i mali ovor zubnog kanala koji možda postoji unutar zuba. Eventualno možete natrljati bolno mesto sokom od belog luka radi smanjenje količine bakterija ili ublaženja bola.
 6. Nana – deluje tako da svojom ljutinom umiruje bol i može uticati na to da se otok malo povuče. Nekoliko listova nane stavite u predelu bolnog zuba i držite 15tak minuta. Nakon toga ti listovi se bacaju i ovaj postupak trebate ponoviti više puta u toku dana.
 7. Slana voda – kašiku soli razmutiti u malo tople vode i usta isprati tim rastvorom. Rastvor morate ispljunuti, nikako progutati. Ovo je jako brzo i lako rešenje protiv bolova i kako smanjiti otok zuba prirodno, a svi je imamo u kući.
 8. Alkohol obloga – može se koristiti bilo koje žestoko alkoholno piće za otok zuba i desni. Parče vate ili gaze natopite u alkohol i stavite ga na bolno i otečeno mesto.
 9. Čaj od žalfije ima vrlo lekovito svojstvo. Najčešće se koristi kod upale grla, lošeg zadaha, ali i za samu dezinfekciju oralne šupljine. Nije preporučljivo ispirati nakon vađenja zuba, jer se generalno ne preporučuje bilo kakvo ispiranje 24-48h minimum kako bi rana nakon vađenja mogla da zaraste.

Koji je Najbolji Antibiotik za Otok Zuba?

Antibiotici se primenjuju u slučaju komplikacije bilo kog stanja u usnoj šupljini, bilo da je došlo do pojave otoka ili nekog drugog zapaljenja. Nakon vađenja zuba ukoliko stomatolog proceni da je neophodno predustrožnosti radi takođe se mogu ukljuciti antibiotici u terapiju. Oni predstavljaju samo pomoćno sredstvo u stomatološkoj terapiji i nikada se ne preporučuje da pacijent uzima antibiotike na svoju ruku.

Nažalost ne postoji jedan najbolji antibiotik za otok zuba, već mogu da se koriste nekoliko njih u zavisnosti od tipa i težine infekcije. Koji antibiotik će se prepisati zavisi od samog stanja i uzrasta, i biće individualno za svakog pacijenta. 

antibiotik za otok zuba

Sinacilin (amoksicilin) – kada se javi otok zuba antibiotik izbora kod mnogih zubnih infekcija je neki iz grupe penicilina. Preporučuje se i preventivno kod nekih većih oralno-hiruških zahvata kao i kod ugradnje implantata. Sinacilin se uzima u obliku tablete i spada u grupu antibiotika proširenog spektra. Ne sme da se daje kod osoba alergičnih na ove preparate. 

Erotromicin – se daje u slučaju postojanja alergije na penicilinske preparate i deluje na istu vrstu gram-pozitivnih bakterija.

Orvagil – je lek izbora kod parodontalne terapije, kada su prisutni upaljene desni ili parodontalni džepovi. Deluje na gram negativne bakterije.

Dovicin – pripada grupi lekova koji se nazivaju tetraciklini. Ne treba da se prepisuje u toku razvoja zuba, u trudnoci ili kod dece do 12 god. jer izaziva trajnu prebojanost zuba.

Palitrex – je lek koji sadtrži cefaleksin kao aktivnu supstancu i spada u grupu lekova pod nazivom cefalosporini. Ređe se koristi u terapiji stomatoloških infekcija. Ne sme da se daje pacijentima koji su alergični na penicilin zbog moguće ukrštene alergijske reakcije.

Klindamicin (Clindamycin) – je lek izbora kod koštanih i zglobnih infekcija. Obično se prepisuje nakon težeg vađenja umnjaka ili ukoliko je nastao veliki otok u usnoj šupljini.

Lečenje kod Kuće ili kod Stomatologa

Ukoliko primetite da je otok od zuba krenuo da se javlja, morate što pre da odete kod stomatologa. Najpre je bitno da uradite rengenski snimak vilice, kako bi stomatolog mogao da utvrdi o kakvom se problemu radi. Postoji opcija, da lekar kroz sam zub omoguci drenažu, tako što napravi otvor u zubu. Pacijent momentalno oseća olakšanje, jer dolazi do isticanja sadržaja koji se formirao pri vrhu korena. Samim tim dolazi do smanjenja pritiska i bola, ali otoku će trebati par dana da u potpunosti splasne. Najčešće se uključuju i antibiotici.

Nažalost, najčešće zub koji je izazvao probleme bude izvađen. Ipak, pre ili nakon vađenja je takođe potrebno da se pacijentu prepise antibiotik da bi se infekcija oko zuba uzročnika smanjila. Dalju terapiju odredjuje lekar u zavisnosti od stanja kod pacijenta, jer je svaki slučaj poseban za sebe i treba mu se pristupiti potpuno individualno. Ni u kom slučaju nije preporučljivo da pacijenti uzimaju antibiotike na svoju ruku.

Ako ne posetite stomatologa čim osetite da otok zuba nastaje ili ako dostigne veće razmere, postoji mogućnost da vađenje tog zuba ne može da se izbegne. Iz tog razloga je jako bitno da idete na redovne kontrole i vodite računa o zdravlju vaših zuba na vreme.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE