PARCIJALNA PROTEZA – Cena i Vrste

PARCIJALNA PROTEZA – Cena i Vrste

Ukoliko iz bilo kog razloga (karijes, parodontopatija ili povreda) dođe do gubitka jednog ili više zuba, nastupa stanje krezubosti. Krezubost sama po sebi ne predstavlja bolest, ali dovodi do brojnih funkcionalnih poremećaja i zahteva protetsko zbrinjavanje. Parcijalna proteza u ovim slučajevima ima ulogu da, po nekadašnjem obliku i funkciji, nadonadi izgubljene prirodne zube, kost i čvrsta tkiva. Parcijalne proteze

Šta je Parcijalna Proteza?

Parcijalna proteza predstavlja vrstu mobilne protetske nadoknade kojom se kod nas najčešće rešava problem gubitka pojedinih zuba. To je proteza za zube koja može da se skida i vraća u usta radi čišćenja i održavanja oralne higijene. Naziva se još i delimična zubna proteza.

Parcijalna zubna proteza nadoknađuje jedan ili najčešće više zuba, deo vilične kosti i desni koje su izgubljene, a oslanja se na preostale zube i sluzokožu bezubog grebena.

U zavisnosti od položaja, broja i stanja preostalih zuba, stomatolog će vam predložiti najadekvatniju vrstu parcijalne proteze.

U Kojim Slučajevima i Zašto se Izrađuju Parcijalne Proteze?

Parcijalna proteza se pravi u skoro svim slučajevima krezubosti kada je zubni niz prekinut ili skraćen. U slučaju bezubosti kada je potrebno da se nadoknade svi zubi, izrađuje se totalna zubna proteza.

Parcijalne proteze slike

Usled neverovatnog napretka stomatologije kod nas i u svetu, proteze za zube bi trebalo da se izrađuju kao privremene ili uslovno trajne nadoknade.

Prednost se uvek daje fiksnim stomatološkim radovima (keramički i metalokeramički mostovi na preostalim zubima) ili zubnim implantima zahvaljujući njihovoj sposobnosti da najbolje prihvataju i preraspoređuju sile koje nastaju pri žvakanju hrane.

Međutim, kada iz bilo kog razloga (finansijski ili zdravstveni) ne može da se napravi most ili postave implanti, parcijalne proteze se rade kao trajno definitivno rešenje.

To se, na primer, događa kada su zubi parodontopatični ili je u vilici preostao izuzetno mali broj zuba (1-4), a njihov raspored i položaj ne dozvoljavaju izradu fiksnog rada (most). Ugradnja implanta je nemoguća kada je jako resorbovana kost, to jest kada su debljina ili gustina vilične kosti nedovoljne da se u njih “ušrafe” implanti.

Koje Vrste Parcijalnih Proteza se Prave?

Parcijalne proteze se pre svega razlikuju po vrsti materijala od kojeg su izrađene, a potom i po načinu na koji se „vezuju“ za preostale zube.

Dva najčešća oblika delimične parcijalne proteze su:

  • Parcijalna akrilatna proteza – pločasta akrilatna proteza se cela izrađuje od plastike akrilata i ima jednostavne žičane kukice koje obuhvataju zube.
  • Skeletirana protezaparcijalne skeletirane proteze (Wisil ili Wironit proteze) su dobile naziv po svom skeletu, odnosno bazi koja je napravljena od legure metala. One se slanjaju na preostale zube pomoću čvrstih livenih kukica.

Treba pomenuti i parcijalne proteze sa atečmenima i dvostrukim krunama. Ovo su najkvalitetnije zubne proteze. Prave se u kombinaciji sa krunicama ili mostovima koji se koriste da dodatno stabilizuju protezu, kao i da maskiraju ružnu vidljivu vezu izmedju nje i pacijentovih zuba.

Danas su se na tržistu veoma popularne fleksibilne silikonske proteze za zube, koje se prave od termoplastičnog savitljivog materijala. Objasnićemo svaki tip ovih zubnih nadoknada detaljnije dalje u tekstu.

PARCIJALNA PROTEZA CENA I VRSTE

NAZIV PROTEZEMATERIJALCENA
Parcijalna Akrilatna ProtezaAkrilat150-250 evra
Parcijalna Skeletirana ProtezaLegura Metala i Akrilat250-350 evra
Parcijalna Skeletirana Proteza sa AtečmenimaLegura Metala, Atečmeni i Akrilat400-550 evra
Parcijalna Fleksibilna Silkonska ProtezaTermoplastični Najlon450 evra

Parcijalna Akrilatna Proteza kao Privremeno Rešenje

Parcijalna akrilatna proteza je najjednostavnija zubna proteza i cela se izrađuje od akrilata. Često je glomazna i debljih dimenzija. Po načinu izrade i izgledu ne razlikuje se mnogo od obične totalne proteze. Zove se još i pločasta proteza.

To je najprostiji oblik parcijalne delimične proteze, a čine je akrilatna baza, veštački zubi proteze i žičane kukice kojima se vezuje za preostale zube. Nikada je ne treba praviti kada postoje finansijski i zdravstveni uslovi za bolje nadoknade – implante, fiksni most ili skeletiranu protezu.

Parcijalna akrilatna proteza
Obična gornja akrilatna proteza sa žičanim kukicama

Mana ovih takozvanih plastičnih proteza se ogleda u tome što se pacijenti veoma teško navikavaju na njihovo nošenje. Usled pokretljivosti žice kojom se vezuje za zube, neravnomernog prenosa slia žvakanja i nestabilnog položaja u ustima (izvrće se i pomera), parcijalna akrilatna proteza može da ošteti desni, viličnu kost i prirodne zube na kojima leži, i dovede do nastanka karijesa, parodontopatije i povlačenja desni.

Nju je dobro koristiti samo kao prelazno privremeno rešenje odmah nakon vađenja zuba, poput imedijatne proteze, da bi se sprečilo pomeranje zuba ka bezubim poljima, kao i pojava bola i smetnji u viličnom zglobu. Čim dođe do potpunog zarastanja tkiva nakon vađenja zuba, akrilatna proteza treba da se zameni skeletiranom protezom, mostom ili implantima sa krunicama.

Parcijalna Skeletirana Proteza sa Livenim Kukicama – Vizil Proteza

Parcijalna skeletirana proteza je maksimalno redukovana (smanjena) zubna nadoknada čija je osnova napravljena od metalnog skeleta (Vizil ili Vironit proteza) koji je prekriven roze akrilatom. Bez obzira na razlike vrsti materijala koji se koriste, parcijalna pločasta proteza i parcijalna skeletirana proteza se izrađuju u skoro istim slučajevima krezubosti.

Skeletirana proteza je funkcionalno i ekonomski najbolje rešenje. Zapravo, ona je tehnološki savršenija parcijalna akrilatna proteza, koja je čvršća, tanja, laganija i stabilnija. Usled svoje redukovanosti znatno je manjih dimenzija pa je pacijenti lakše prihvataju.

Parcijalna Skeletirana Proteza
Donja parcijalna zubna proteza sa metalnim skeletom

Najveća prednost Vizil proteze je u tome što se sile koje nastaju pri žvakanju ravnomerno prenose na preostale zube, pa ne dolazi do daljeg gubitka kosti na kojoj ova skeletirana proteza leži.

Ipak, njihov nedostatak se ogleda u lošoj estetici jer sadrži vidljive livene kukice koje su nekim pacijentima neprihvatljive kada se nalaze u regiji prednjih zuba. U ovim slučajevima najbolje je izraditi takozvani kombinovani rad koji čine parcijalna skeletirana proteza, atečmeni i veštačke krunice.

Parcijalna Skeletirana Proteza sa Atečmenima za Vrhunsku Estetiku

Atečmeni su takozvani precizni vezni elementi, i njihovo ime je izvedeno od engleske reči „ attachment“ koja u jednoj od definicija prevoda bukvalno znači „ veza koja spaja stvari“. Cela zamisao vizil proteza sa atečmenima je da se ostvari što bolja veza između proteze i fiksnog rada (most ili krunice koji su cementirani na zubima) tako da se postigne maksimalna estetika.

Oni imaju istu ulogu kao i livene kukice da vezuju protezu za preostale zube, ali zahvaljujući idejnim rešenjima, materijalu od kojih se prave i njihovim tehničkim mogućnostima, znatno čvršće ostvaruju kontakt proteze sa preostalim zubima.

Atečmeni se sastoje iz dva dela, patrice i matrice, pri čemu je jedan pozicioniran na fiksnom delu kombinovanog rada (patrica), a drugi je u sklopu proteze (matrica). Spajanjem ova dva dela, parcijalna proteza sa atečmenima ostvaruje vrhunsku stabilnost u ustima pacijenta, a estetski momenat je više nego odličan jer se time izbegavaju vidljive livene kukice koje kod ove proteze ne postoje.

parcijalna skeletirana proteza sa atečmenima
Gornja Vizil proteza sa atečmenima i metalokeramičkim mostom

Kompleksne Parcijalne Proteze kod Kombinovanih Radova

Kombinovani protetski rad podrazumeva kombinaciju fiksne (trajno cementirane krune ili most u ustima) i mobilne (pokretna parcijalna zubna proteza koja se skida) nadoknade i u ovakvoj varijanti mobilni deo rada je uvek skeletirana parcijalna proteza.

Estetski i funkcionalno ovakvi radovi ispunjavaju najviše kriterijume i spadaju u vrhunac današnje protetike. Veza između ova dva rada je mehaničke prirode, što znači da se proteza čvrsto kači na neku vrstu držača u ustima, a ne mora se nužno ostvarivati uz posredstvo atečmena, o čemu smo već govorili.

Naime, krune u fiksnom radu se mogu specijalno dizajnirati za kačenje metalnog proteznog skeleta u vidu takozvanih dvostrukih ili namenskih kruna. Broj tehničkih rešenja za izradu ovakvih proteza je neograničen i on je maltene individualan za svakog pacijenta.

Parcijalne Proteze kod Kombinovanih Radova
Parcijalna proteza sa dvostrukim krunama

Valplast Proteza – Parcijalna Fleksibilna Silkonska Proteza

Silkonske proteze su savitljive i vizuelno veoma prihvatljive proteze, koje se izrađuju od silikonskog termoplastičnog materijala. One se zahvaljujući svojim termoplastičnim svojstvima, na temperaturi usne duplje savijaju i lako adaptiraju preko tkiva i oko preostalih zuba.

Valplast proteza je tanka i prijatna za nošenje, jer naleže veoma intimno na sluzokožu. Ne sadrži akrilat pa ne dovodi do pojave alergijskih reakcija. Iako savitljiva, ona je dosta čvrsta, te neki stomatolozi daju doživotnu garanciju na lom ovih nadoknada.

valplast proteza

Zahvaljujući svojoj bledo ružičastoj boji lako se uklapaju uz preostala meka tkiva usne duplje, što ih čini izuzetnim estetskim izborom. Kukice kojima se silikonska proteza kači za presotale zube se mogu biti u boji zuba ili u rozoj boji sluzokože.

Mana ovih proteza se ogleda u tome što je, kada dođe do eventulanog preloma ili defekta proteze, nemoguće odraditi reparaciju, pa je pacijent primoran da izradi novi rad.

Da li je bolja Parcijalna Zubna Proteza ili Most?

Kada god postoje uslovi za izradu fiksnog protetskog rada kao što je zubni most, treba mu dati prednost u odnosu na mobilni, odnosno protezu. Trajnost mostova je neuporedivo veća, a o estetici koja ide u prilog, ne treba ni raspravljati.

Mostovi su nepomični, pacijenti se lako adaptiraju na njih, a prenos žvačnih sila na alveolarnu kost duž osovine zuba je znatno povoljnija u odnosu na proteze, koje se velikim delom oslanjaju na meka tkiva.

Parcijalna Proteza za Jedan ili Dva Zuba

Parcijalna proteza za jedan zub se uglavnom ne pravi, izuzev ako nije reč o imedijantnoj protezi koja se izrađuje i postavlja odmah nakon vađenja zuba. Uloga ovakve proteze je da omogući pacijentu normalno funkcionisanje i estetiku do trenutka potpunog zarastanja rane. Tada ovakvu nadoknadu treba zameniti veštačkim mostom ili implantom sa krunicom.

Da li se Prave Parcijalne Proteze bez Kukica?

Parcijalne proteze bez kukica postoje u dve varijante: proteze na teleskopima (dvostrukim krunama) i proteze sa atečmenima. Naravno, glavna prednost ovakvih proteza je estetika, ali je mana što su ovakvi radovi skuplji za pacijenta. Ove zubne nadoknade smo već opisali ranije u tekstu.

Da li Treba da se Izradi Totalna ili Parcijalna Proteza?

Da li je bolja totalna ili parcijalna proteza za svaki poseban slučaj će vam reči stomatolog nakon pregleda u ordinaciji. Ukoliko je preostao mali broj parodontopatičnih ili jako inficiranih zuba koji ne mogu da budu “spašeni”, zubar će vam savetovati da izradite totalnu protezu.

Postupak, Faze i Koliko Traje Izrada?

Pri prvoj kontaktu sa krezubim pacijentom, stomatolog vrši pregled, uspostavlja dijagnozu eventualnih nepravilnisti i vrši evaluaciju tkiva i zuba na koje će se parcijalna zubna proteza oslanjati.

Nakon predložene terapije i pripreme koštanih tkiva ili zuba, pristupa se izradi parcijalne proteze koja može da traje od par dana do nekoliko nedelja. Vremenski period koji protekne između prve i poslednje faze zavisi od stepena saradnje stomatologa, pacijenta i zubotehničke laboratorije koji učestvuju u procesu izrade proteze.

izrada parcijalne proteze

Postoji nekoliko osnovnih faza prilikom izrade parcijalne proteze, što iziskuje više poseta stomatologu. Postupak izrade proteza je mahom standardna procedura, koja može manje ili više da odstupa u zavisnosti od vrste proteze koja se pravi, a sastoji se od:

  • Uzimanje otisaka vilica i izrada pomoćnog šablona ili metalnog skleta proteze,
  • Određivanja međuviličnih odnosa, visine zagrižaja, veličine, boje i oblika budućih zuba,
  • Proba proteze sa zubima postavljenim u vosku kako bi se lakše otklonile moguće estetske i funkcionalne mane,
  • Predaja finalnog rada i davanje saveta o održavanju, ishrani, govoru i žvakanju,
  • Kontrolni pregled nakon 24h i korekcije proteze ukoliko su potrebne.

Parcijalna Proteza Iskustva Pacijenata

Kao i svako iskustvo, iskustvo pacijenta sa parcijalnom protezom je veoma subjektivna stvar. Percepcija nošenja ovakve nadoknade i prihvatanje od strane pacijenta zavise od mnogo faktora: samog pacijenta, izgleda i funkcije proteze i reakcije okoline.

Ako ste motivisani, uporni i svesni da ovakvi zubi nikada u potpunosti neće zameniti vaše prirodne zube, period adaptacije je mnogo brži. Adekvatna proteza će vam vratiti potunu funkciju i prirodan izgled, što će u mnogome pozitivno uticati na vaše samopouzdanje.

parcijalna proteza iskustva i forum

Treći faktor, iako često zanemaren, je reakcija okoline i ona se svodi na pozitivne ili negativne komentare bliskih prijatelja i rodbine o vašem novom izgledu, štos se prema mnogim kliničkim studijama pokazalo veoma bitnim.

Ono što je veoma važno je da morate da se javite svom stomatologu 24h nakon predaje proteze. Tada se uočava eventualni odgovor mekog tkiva na pritisak od strane proteze u vidu osećaja žuljanja ili pojave rane na sluzokoži. Zubar će vam rasteretiti protezu na mestima koja se povređuju, što se najčešće završi za nekoliko minuta, i dati instrukcije da se ponovo javite ukoliko budete imali sličnih probema. Važno je da znate da to nije nikakva greška u izradi parcijalne proteze, i da je dolazak na korekcije, dok se tkivo ne adaptira, normalna pojava. Redovne kontrole se dalje vrše jednom u šest meseci.

U roku od 2 do 3 nedelje, većina pacijenata se navikne na novonastalu situaciju stranog tela u ustima, i nakon toga potpuno normalno funkcioniše. Nažalost neki pacijenti se nikada ne naviknu, te odlažu protezu i ne nose je, a u takvim slučajevima treba razmisliti o nekoj drugoj vrsti nadoknade kao što su implanti ili most.

Parcijalna Proteza Cena u Stomatološkim Ordinacijama

Koliko košta parcijalna proteza zavisi za koju vrstu se odlučite. Pa tako kada je u pitanju obična parcijalna proteza cena iznosi oko 150-250 evra, a silikonska Valplast proteza cena je oko 400-450 evra.

Ukoliko je vaš izbor parcijalna skeletirana vizil proteza cena raste na 250-350 evra, a ako se radi parcijalna skeletirana proteza sa atečmenima iznos se penje i na 400-450 evra samo za protezu.

O trošku države moguče je izraditi i besplatne zubne proteze za penzionere starije od 65 godina preko socijalnog.

Oralna Higijena i Održavanje Proteza za Zube

Kao i prilikom vođenja računa o zdravim i preostalim zubima, protezu treba oprati pod mlazom vode mekom četkicom za zube najidealnije posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno ujutru i uveče. Nikako nemojte da koristite električnu četkicu za pranje zubne proteze jer je ona ipak prejaka i može da ošteti njenu glatku površinu.

Ukoliko se ne vodi računa o pravilnoj higijeni proteze, na njoj se mogu javiti naslage kamenca i prebojenost nekih njenih delova. U tom slučaju, pacijent treba da se javi stomatologu kako bi on ultrazvučno očistio čvrste zubne naslage ili eventualno, u dogovoru sa zubnim tehničarem, ispolirao protezu.

Jednom u dve nedelje potrebno je ostaviti protezu da ostoji 10-15 minuta u posudi sa vodom u koju je dodata soda bikarbona ili tableta za čišćenje proteze. Nakon toga se parcijalna proteza ispere pod mlazom vode i može da se nosi u ustima.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE