POVLAČENJE DESNI – Simptomi, Uzroci, Iskustva i Lečenje

POVLAČENJE DESNI – Simptomi, Uzroci, Iskustva i Lečenje

Povlačenje desni problem je sa kojim se danas susreće veliki broj ljudi, pa čak deca i trudnice. Stručno se naziva recesija gingive. Najčešći uzroci koji doprinose nastanku ove pojave su suviše grubo četkanje zuba, odnosno neadekvatna tehnika pranja zuba, kao i loša oralna higijena. Čitajte dalje i saznajte koji su uzroci, simptomi, kao i najbolje opcije za lečenje povlačenja desni.

Izduženi zubi

Šta je Povlačenje Desni?

Povlačenje desni karakteriše se procesom atrofije desni, odnosno propadanjem i smanjanjem količine zubnog mesa oko zuba, kao i ogoljavanjem korenova. Naime, kod ovog stanja dolazi do pomeranja nivoa ivice gingive ka vrhu zubnog korena različitog stepena, oblika i veličine.

Kada se desni povuku iznad korena zuba, ogoljeni zub često reaguje na spoljašnje nadražaje kao što su hladno, toplo, slatko i dodir, a mi to doživljavamo kao zubobolju. Osim sa funkcionalne strane, povlačenje zubnog mesa utiče i na estetiku osmeha jer žućkasti koren postaje vidljiv, a zubi izgledaju izduženo i neprirodno.

Najčešće se javlja se spoljašnje vestibularne strane zuba ka usnama i obrazu, a može i da se javi sa unutrašnje kada povlačenje nije lako uočljivo. Ovaj proces može da zahvati samo jedan (lokalizovano na jednom zubu), pojedine, pa čak i sve zube u vilicama i tada govorimo o generalizovanom obliku recesije gingive.

Povlacenje desni sa zuba
Recesija gingive uzrokuje da zub izgleda izdužen

Šta su i Kako Izgledaju Zdrave Desni?

Gingiva ili desni predstavljaju meko tkivo koje okružuje zub svetlo ružičaste boje. Bogate su nervima i krvnim sudovima, i čvrsto su pripijene uz vrat zuba.

Deo je takozvanog potpornog aparata zuba i pomaže da se zubima pruži potpora, zaštita i stabilnost u kosti. Desni prekrivaju zubne nastavke donje i gornje vilice u kojima se nalaze zubi i nastavljaju se u pokretnu sluzokožu usne duplje.

Oko svakog zuba razlikujemo slobodnu ili marginalnu i pripojnu gingivu. Slobodna gingiva je deo desni koji se pruža oko vrata zuba u vidu kragne, u proseku debljine oko 2mm. Naziv slobodna potiče od toga što nije pripojena za podlogu odnosno kost, za razliku od pripojne koja je čvrsto spojena za vilični greben u kom su smešteni zubi.

Deo slobodne gingive koji ispunjava trouglasti prostor između dva susedna zuba naziva se interdentalna papilla. Upala desni najčešeće počinje baš u ovom delu zubnog mesa, pa je zato veoma važna upotreba zubnog konca nakon svakog pranja zuba četkicom i pastom.

Obolela i zdrava gingiva

Povlačenje Desni Uzroci 

Najčešći faktori koji prouzrokuju povlačenje desni zuba su:

 • Loša oralna higijena i previše agresivno pranje zuba četkicom sa zube sa tvrdim vlaknima je uzrok koji ima najveću ulogu u nastanku recesije gingive. Česta i pravilna oralna higijena sa dobrom tehnikom četkanja zuba je najvažnija za održavanje zdravih desni. Kada je ona neadekvatna, bakterije, zubni plak i naslage hrane koje ostaju na zubima izazivaju infekciju i upalu desni. Kamenac na zubima, koji u uslovima loše oralne higijene nastaje taloženjem minerala u neukolonjen plak uz ivicu desni, je značajni faktor koji doprinosi ovoj pojavi.
 • Fizičko trošenje desni nastaje kada se primenjuje previše grubo četkanje zuba, i to najćešće kod osoba koje odlično vode brigu o čistoći svojih usta. Nasuprot osobama koje ne održavaju oralnu higijenu postoje one koje to rade i previše koristeći pregrube tvrde četkice ili jaku silu prilikom pranja zuba. Na taj način zubno meso se fizički troši, tkivo podleže atrofiji i pomaže se recesija. Obično je pomeranje desni izraženije na suprotnoj strani od one u kojoj se drži četkica za zube (najčešće je pogođena leva strana usta) naročito prilikom njenih horizontalnih pokreta.
 • Mehaničko trošenje – Mehanički uzroci povlačenja desni mogu da budu i direktne povrede gingive u regiji nekog zuba, kao i nošenje neadekvatne parcijalne proteze čija kukica pritiska desni oko zuba i oštećuje ih. Povlačenje desni iznad krunice takođe mogu da uzrokuju i neadekvatni ispuni, plombe ili loše izrađeni veštački zubi (krunica, most) i protetski radovi. Naime često se javlja povlačenje desni posle postavljanja mosta, iznad ili ispod mosta, najčešće usled iritacije njegovih ivica na zubima nosačima. Zamenom ovih nadoknada i parcijalnih proteza se sprečava iritacija desni i povlačenje desni sa jednog zuba ili oko više zdravih zuba.

  Povlačenje desni iznad krunice
  Povlačenje desni iznad i ispod mosta i krunice zuba
 • Okluzalna trauma (traumatski kontakt) takođe može da bude uzrok povlačenja desni sa zuba. Javlja usled prisustva plombi i veštačkih zuba koji su neadekvatno izrađeni, ukoliko postoji gubitak zuba pa zubi suprotne vilice isplivaju ili se susedni naginju u slobodan prostor, kao i kada su prisutne ortodonske anomalije zuba sa nepravilnim rasporedom i teskobom zubnih nizova. Okluzalna trauma nastaje kada pri zatvaranju usta ili žvakanju neki od zuba dolaze u kontak pre ostalih. Ovaj rani kontakt dovodi do prevelikog opterećenja tih zuba dejstvom jakih sila, pa nastaje trauma koja uzrokuje oštećenje desni i gubitak vilične kosti u njihovoj okolini.
 • Visoko postavljeni i kratki pripoji usana i jezika (takozvane plike, resice i frenulumi) pri govoru i žvakanju mogu vući desni i odvajati ih od korena zuba. Ovaj problem se lako ispravlja hirurškom intervencijom frenektomijom.
 • Anomalije vilične kosti i urođene ortodonske anomalije zuba kod kojih je prisutna jako tanka kost, nepravilan zagrižaj, kao i nepravilan položaj zuba u zubnom nizu.
 • Upala desni odnosno gingivitis je vodeći uzrok procesa povlačenja gingive. Desni počinju da propadaju od velike količine nataloženih bakterija, plaka, zubnog kamenca i upalnih procesa u samom tkivu. Javlja se najčešće kod pacijenata koji loše održavaju oralnu higijenu. U početku se gingivitis manifestuje atrofijom desni, javljaju se crvenilo, otok i krvarenje desni, a u poodmakloj fazi dolazi do nastanka oboljenja paradentoza uz labavljenje, klaćenje i gubitak zuba.
 • Parodontopatija – Ukoliko se zapaljenje desni ne leči manifestuje se daljim propadanjem i povlačenjem desni. Dolazi do patološkog produbljivanja prostora oko i između zuba (parodontalni džep) i tako nastaje paradentoza. Loša strana jeste to što periodontitis nema mogućnost potpunog izlečenja, ali blagovremenom reakcijom može da se zaustavi njen napredak.

  Paradentoza
  Faze nastanka parodontopatije
 • Bruksizam odnosno škripanje ili škrgutanje zubima se najčešće javlja noću. Više je razloga za nastanak ovog problema. Često loše psihičko stanje osobe, kao što su stres, napetost i nervoza imaju najšnačajniju ulogu u nastanku bruksizma. Usled prevelikog pritiska na zube i desni koji se stvara tokom stiskanja zuba, dolazi do stalnih pomeranje zuba koja potom uzrokuju da se desni povuku.

Faktori Rizika za Nastanak Recesije Gingive

Iako održavaju dobru oralnu higijenu usta i zuba, neke osobe usled prisustva naslednih faktora, genetike i anatomskih karakteristika spadaju u rizične grupe za nastanak upale i povlačenja desni sa zuba.

U nasleđe kao faktor koji igra ulogu u povlačenju desni spadaju abnormalan položaj zuba, teskoba zuba, razvojni poremećaji vilične kosti (dehiscencija) kao i debljina desni odnosno pripojne gingive. Što je pripojna gingiva tanja, povlačenje zubnog mesa je lakše.

Previše slabe i tanke desni (tanak biotip gingive), kao i položaji pojedinih zuba i pripija mastikatornih mišića mogu biti takvi da doprinose nastanku gingivalne recesije. To je nasledni faktor i potpuno je individualan od osobe do osobe.

U faktore rizika takođe spadaju:

 • starost osobe,
 • pušenje,
 • stres,
 • umor,
 • hormonalne promene i
 • loša ishrana.

Šta je Upala Desni (Gingivitis)?

Gingivitis predstavlja zapaljenje desni i predstavlja početni stadijum paradentoze. U uslovima loše oralne higijene ispod linije gingive i u međuzubnim prostorima nakupljaju se meke i čvrste naslage. Meko zubno tkivo na prisustvo plaka i zubnog kamenca punih bakterija reaguje upalom, pa nastaje zapaljenje desni.

Desni u tom slučaju poprimaju crvenu ili modro plavu boju, a na dodir četkicom pri pranju zuba lako krvare. Od simptoma se takođe javljaju otok (uvećanje), osetljivost i bolovi u desnima, a često je i spontano krvarenje samo od sebe.

Upala desni može da se javi kao posledica upotrebe pojedinih lekova, u trudnoći, ili ukoliko je u organizmu prisutan hormonski poremećaj. Oboljenja kao što su dijabetes, leukemija, autoimune bolesti, epilepsija i anemija mogu imati upalu desni kao prateću pojavu.

Ukoliko se ne leči, upala desni može da se razvije u paradentozu koja predstavlja ozbiljno oboljenje i zahvata ceo potporni aprat zuba.

Upala desni
Gingivitis

Šta je Parodontopatija?

Paradontopatija predstavlja progresivno propadanje potpornih zubnih strukutura. Naziva se još i paradentoza. Potporni aparat zuba zajedno čine gingiva, alveolarna kost, cement korena zuba i periodoncijum.

Infekcija koja počinje upalom desni napreduje na dublja tkiva, vodi njihovom propadanju i nastanku dubokih parodontalnih džepova. Nastaje ogoljenje korena zuba pa oni izgledaju izduženi.

U poodmaklom stadijumu paradentoze, desni i vilična kost se povlače, a zubi vremenom gube potporu, klate se i ispadaju.

Simptomi i Znaci Povlačenja Gingive

Kada se desni povlače, simptomatologija koja se javlja uglavnom je bol ili neprijatna osetljivost zuba prilikom kozumiranja hrane i napitaka na hladno, toplo i mehaničke nadražaje.

Ovo se dešava zato što je ogoljena površina korena puna šupljina u kojima se nalaze ćelije koje sprovode nadražaj do živog dela zuba (zubna pulpa), a mi to registrujemo kao bol.

Znaci povlačenja desni su vidljiv koren i izdužen izgled krunice, odnosno zubi izgledaju duži. Vrhom jezika često možete osetiti malu kvržicu ili urez na mestu spoja vrata zuba i desni.

Takođe od simptoma mogu da se jave i neprijatan zadah iz usta (halitoza), crvenilo, otok, bol i krvarenje desni naročito pri pranju zuba. U nekim slučajevima atrofija gingive može da prođe i potpuno nezapaženo.

SIMPTOMI BOLESTI DESNI

POVLAČENJE DESNIUPALA DESNIPARODONTOPATIJA
Osetljivost zubaGingivalni džepParodontalni džep
Izdužena krunicaDesni mogu da budu uvećaneOgoljenje korena zuba
Neprijatan zadah iz ustaNeprijatan zadah iz ustaGubitak kosti oko zuba
Crvenilo, bol, otok i krvarenje desniCrvenilo, bol, otok i spontano krvarenje desniKlaćenje i gubitak zuba

Povlačenje Desni kod Dece

Parodontopatija se smatra bolešću starije populacije, ali ne mora uvek da bude tako. Hronična upala desni usled izostanka pranja zuba u dečjem uzrastu može se pretvoriti u propadanje zubne potpore, ako se ne reguje na vreme i u tom slučaju se javlja povlačenje desni kod dece.

Postoji i specijalan oblik parodontopatije koji se javlja u ranoj adolescenciji i naziva se juvenilna parodontopatija. Ovo je izuzetno agresivno oboljenje koje brzo dovodi do destrukcije potpornog aparata i gubitka svih zuba, a povučene desni su jedan od simptoma.

Povlacenje desni kod dece

Povlačenje Desni u Trudnoći

Trudnoća je period intenzivnih hormonskih promena koje se mogu odraziti i na oralno zdravlje. Osobe sa lošijom oralnom higijenom u trudnoći, kada su tkiva posebno osetljiva na prisustvo bakterija i naslaga, imaju probleme sa upalom desni, napredovanjem parodontopatije i pojavom karijesa.

Povlačenje desni u trudnoći je česta pojava, pogotovo kod trudnica koje svoje stanje u ustima zanemare ili odlazak kod stomatologa odlažu posle porođaja.

Povlačenje Desni Lečenje

Ne postoji jedan opšti lek za ovaj problem, već se najčešće upotrebljava kombinacija različitih metoda. Kada je u pitanju povlačenje desni lečenje pre svega zavisi od samog uzroka koji se najpre mora ukloniti.

Ukoliko je gingivalna recesija blaže izražena, ona ne zahteva posebno lečenje. Zubar će vam dati savete o prevenciji daljeg povlačenja, obučiti pravilnom održavanju oralne higijene, a takođe će da prati stanje na redovnim kontrolama.

Na pitanje kako vratiti povučene desni najbolji odgovor će vam dati specijalista parodontolog. Pogledajte ovaj video u kojem se objašnjava kako nastaje recesija gingive i kako lečiti povlačenje desni.

Kada je neophodno lečenje povlačenja desni, postoji nekoliko metoda kako lečiti:

 • Čišćenje parodontalnih džepova (kiretaža džepa) je najefikasniji način za lečenje povlačenja desni kod osoba koje boluju od obojenja paradentoza. Ovi postupkom se čiste tkiva oko krunice zuba koja su zahvaćena inflamacijom. Najpre se uklanja dentalni plak i zubni kamenac, a zatim se očišćene površine zuba poliraju kako bi postale glatke. Glatke površine nisu retenciona mesta za dalje nakupljanje naslaga i zato je vrlo važno postići uglačanu površinu zuba nakon rada. Na tako čistu površinu desni mogu ponovo da nalegnu, zarastu i ostvare vezu sa zubnim tkivom. Neko vreme nakon ove intervencije moguće je crvenilo i otok desni, ali uz održavanje oralne higijene ovi simptomi se brzo povlače.
 • Skidanje kamenca i poliranje zuba radi uklanjanja bakterija, zubnog plaka i trvdih naslaga čime se zaustavlja iritacija tkiva oko zuba.
 • Lečenje laserom je najnovija metoda koja se koristi kao dopuna čišćenju džepova. Koriste se laseri za meka tkiva kojima se precizno uklanja samo obolelo izmenjeno tkivo do zdravog tkiva oko zuba. U slučajevima kad postoji blaže izraženo povlačenje desni lečenje laserom je veoma uspesno. Operacija desni laserom cena
 • Uklanjanje okluzalne traume i traumatskog kontakta selektivnim brušenjem zuba, kao i izrada adekvatnih nadonada koje zamenjuju zube koji nedostaju (protetska rehabilitacija) dovodi do smanjenja opretećenja i zaustavljanja dalje destrukcije desni.
 • Zamena loše izrađenih plombi i proteskih radova (krunica, mostova i proteza) nadoknadama koje ne vrše iritaciju desni.
 • Lečenje kanala korena je postupak koji se primenjuje u slučajevima kada je infekcija sa zubnog mesa prešla i na unutrašnost zuba. Zub je obično osetljiv na spoljšnje nadražaje poput hladnog i toplog, ili je potmula bol stalno prisutna. Zubar će tada izvaditi živac, očistiti i napuniti kanal korena posebnim materijalima takozvanim cementom i gutaperkom.
 • Ortodontska terapija za lečenje povlačenja desni ispravljanjem nepravilnog položaja zuba je značajna iz više razloga. Ortodoncija omogućava da se laganim pomeranjem zuba i dovođenjem u idealan položaj olakšava čišćenje zuba, zubi zauzimaju idealan položaj u zubnom nizu, a ivice desni se oporavljaju.
 • Kada ništa drugo ne daje rezultate, prelazi se na hirurško lečenje u lokalnoj anesteziji uz čestu upotrebu antibiotika. Kada su potrebne hirurške intervencije i operacija desni, rešavaju se ozbiljniji slučajevi recesije. Prvo se vrši regeneracija tkiva uklanjanjem oko zuba svega što je bolesno i patološki izmenjeno. Zatim se nanosi specijalna regenerativna kolagena membrana od proteina (graft) koja se čvrsto pripaja na oštećeno tkivo i stimuliše proces povezivanja desni za korenom zuba. U hirurške tehnike spadaju režanj operacija, kao i transplantacija odnosno presađivanje tkiva desni sa drugog mesta u ustima, najčešće sa nepca, na ogoljen koren (TVT, SMAT).
  Operacija desni PRE I POSLE
  Operacija desni cena zavisi od broja zahvaćenih zuba

  Za pokrivanje korena zuba mogu da se koriste i sintetički materijali. Uspešnost ove operacije za podizanje desni mnogo zavisi od stadijuma parodontalnog oboljenja u trenutku rada. Da se bolest ne bi vratila veoma je važno da nakon intrevencije pridržavate određenih pravila postoperativnog toka. U početku blago trljajte zube pri pranju, nemojte upotrebljavati zubni konac na mestu intervencije i jesti previše tvrdu, krckavu i vruću hranu. U zavisnosti od obima operacije, oporavak može da traje od 7 dana do čak nekoliko meseci.

Povlačenje Desni Iskustva

Nažalost, jednom povučene desni ne mogu da se vrate u prvobitno stanje. Takođe ove promene uvek teže da dalje progrediraju pa se recesija vremenom povećava.

Ukoliko se lečenje započne u ranoj fazi nastanka, za povlačenje desni iskustva pacijenata su pokazala da se recesija gingive može uspešno zaustaviti.

Ako se pak čeka da se bolest desni dalje razvije, pa nastanu i drugi simptomi kao što su krvarenje desni, infekcija, bol i osetljivost zuba, lečenje će biti teže i dugotrajnije, a uključiće i hiruršku terapiju kao što je režanj operacija.

Pasta za Povlačenje Desni

Parodontax pasta za zube za povlačenje desni sa fluoridom je specijalno kreirana za borbu protiv paradentoze, a između ostalog pomaže i za povlačenje desni sa zuba. Jedinstvena formulacija paste pomaže da se plak uklanja četiri puta efikasnije u odnosu na običnu zubnu pastu.

Prerađeni natrijum-bikarbonat u njenom sastavu ulazi u sastav gleđi i ojačava je, čime zub postaje otporniji na štetno dejstvo bakterija. Bolje i efikasnije čišćenje koja ova pasta omogućava odražava se i na jačinu veze između zuba i desni, koja je izuzetno čvrsta kada se ova tkiva održavaju u zdravom stanju.

Korišćenjem dva puta dnevno, ujutru i uveče, krvarenje desni se značajno smanjuje. Pasta pomaže da se desni vrate u svoje normalno stanje, odnosno da pređu iz otečenih i crvenih u zdrave desni, svetlo roze boje.

Pasta za povlačenje desni, kao što su Parodontax i Lacalut Aktiv, se preporučuje za svakodnevnu upotrebu kod osoba koje boluju od gingivitisa ili parodontopatije.

Pasta za povlacenje desni
Pasta za zube za povlačenje desni kod gingivitisa

Povlačenje Desni Lečenje Prirodno

Kao prirodni lek za sprečavanje daljeg pomeranja zubnog mesa koristi se zeleni čaj na prvom mestu. Bogat antioksidansima, zeleni čaj pozitivno deluje na upalne procese koji se odigravaju u upaljenim desnima. Preporučuje se jedna šolja dnevno za prirodno lečenje ovih problema.

Mućkanje uljem se koristi još od davnina za održavanje zdrvlja zuba i usta. Najdelotvorniji prirodni lek su kokosovo i maslinovo ulje. Ova metoda se primenjuje svakodnevno tako što se nakon četkanja zuba u ustima mućkaju zubi 5-10 minuta, nakon čega se ulje ispljune i isperu usta vodom.

Lekovita svojstva biljaka kao pšto su kamilica i žalfija takođe mogu biti od pomoći u borbi protiv bakterija koje izazivaju upalne procese i povlačenje zubnog mesa. Svakodnevno ispiranje usta domaćim čajem od žalfije ublažiće simptome upale desni, odnosno pomoći će u smanjenju otoka i crvenila.

Zalfija za desni
Povlačenje desni lečenje prirodno – Čaj od žalfije za desni

Gel za povlačenje desni od aloe vere može se koristiti da se desni zaštite od infekcije ili da se ublaži postojeća infekcija. Potrebno je nakon svakog obroka detaljno oprati zube, a zatim nežno prstom utrljati aloe vera gel za desni. Nakon nekoliko minuta isperite usta vodom.

Ipak prirodni lek ne može da ukloni uzrok povlačenja desni, zato se obavezno morate javiti stomatologu radi detaljnog pregleda.

Prevencija i kako Sprečiti Povlačenje Desni?

Pravilno i redovno održavanje oralne higijene bez agresivnog četkanja zuba sprečava da se desni povuku. Da bi sprečili ili pak zaustavili dalje ogolićenje korena, neophodno je da se uvek koristi četkica za zube sa mekim vlakanima i pasta za zube za povlačenje desni sa fluorom.

Preporučuje se pranje zuba nežnim kružnim pokretima pod uglom od 45 stepeni i bez većeg pritiska, tako da se obuhvate i prostori ispod linije desni.

Donji zubi se peru pomeranjem četkice preko krunice zuba naviše, a gornji četkanjem krunice naniže. Nikako ne smete koristiti grube horizontalne pokrete ili vertikalne pokrete kojima se desni potiskuju od krunice zuba ka korenu.

Zubi treba da se peru dva puta dnevno, ujutru i uveče, najmanje po dva minuta. Ukoliko se pitate kako sprečiti povlačenje desni između zuba, obavezno svakodnevno upotrebljavajte zubni konac ili interdentalne četkice za čišćenje međuzubnih prostora od ostataka hrane i plaka.

Osobe koje pate od gingivitisa nakon četkanja zuba treba da dezinfikuju usta koristeći antibakterijsku tečnost za ispiranje usta kao što je Parodontax Extra 0,2% sa hlorheksidinom najduže dve nedelje.

Cena Lečenja Povučenih Desni

U stomatološkim ordinacijama cena za detaljno čišćenje i skidanje zubnog kamenca sa poliranjem zuba je oko 20 evra. Uklanjanje i čišćenje inflamiranog tkiva oko jednog zuba, odnosno kiretaža parodontalnog džepa iznosi oko 10 evra.

Za presađivanje tkiva desni, hirurške intervencije (režanj operacija) i podizanje desni cena zavisi od više faktora i određuje se za dati slučaj.

Kada je u pitanju operacija desni, odnosno povlačenje desni lečenje obično iznosi od 50 evra naviše.

Podizanje desni
Za podizanje desni može da se koristi i laser

Ukoliko patite od gingivitisa ili parodontopatije, nepohodno je da posetite stomatologa. Redovne kontrole kod zubara su važne za rano otkrivanje recesija gingive i bolesti desni. Parodontolog će odrediti odgovarajuću terapiju čiji je cilj eliminacija upale tkiva, koja posledično uzrokuje povlačenje desni. Takođe će savetovati preventivnu zamenu svih nepravilno izrađenih plombi, krunica i parcijalnih proteza koje iritiraju zubno meso.

Ako je uzrok povlačenja desni nasleđe, postoje hirurške i ortodontske intervencije kojima se zubi i potporna tkiva dovode u povoljniji položaj. Pravilan položaj zuba omogućava lakše čišćenje, a samim tim i održavanje zdravog stanja. Ukoliko se pitate kako zaustaviti povlačenje desni, odogovor je jednostavan – najpre promenite svoje navike pranja zuba i javite se stomatologu.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE