PROTEZA ZA ZUBE – Sve VRSTE i CENA

Proteza za Zube – Sve VRSTE i CENA

Gubitak zuba, kao i njihov nepravilan položaj, mogu da nastanu usled različitih faktora. Veoma je važno da se ova stanja tretiraju na pravi način bilo ispravljanjem ili nadoknadom zuba. U ovom članku saznajte koje sve vrste proteza za zube postoje, kolika im je cena, kako izgledaju i u kojim slučajevima se proteza za zube izrađuje.

Proteze za zube

Šta je to Proteza za Zube?

Proteza za zube je mobilna zubna nadoknada što znači da pacijent može sam da je vadi iz usta radi odrzavanja oralne higijene i čišćenja proteze.

Bilo da je uzrok nedostatka zuba trauma ili oboljenje zuba i desni, proteze za zube predstavljaju jedno od rešenja za njihovu nadoknadu. Vreme izrade je relativno brzo i obično iznosi oko 7-10 dana.

Ipak ukoliko je moguće uvek treba napraviti fiksni rad, odnosno krunicu ili zubni most koji se cementiraju u ustima pacijanta ili ugraditi implante na koje se postavljaju veštački zubi. Danas su usled svoje komfornosti i stabilnosti sve zastupljenije proteze na implantima.

Zubna Proteza

Ukoliko se proteze za zube koriste za ispravljanje zuba ili rešavanje nepravilnosti zagrižaja, tada govorimo o ortodonskim protezama i one mogu biti mobilna proteza za zube kod dece ili fiksna proteza.

Koji su Delovi Zubne Proteze?

Obična zubna proteza se sastoji od baze i veštačkih zuba koji su na nju postavljeni. Baza je deo proteze koji naleže na meka tkiva i sluzokožu usne duplje. Najčešće je izrađena od posebne vrste plastike, takozvani akrilat koji je ružičaste boje, a može da se pravi i od metala ili silikona.

Veštački zubi mogu da se prave od akrilata ili keramike. Pored baze i zuba, neke vrste proteza za zube mogu da sadrže i dodatne delove kao što su kukice, krune ili atečmeni kojima se vezuju za preostale zube. Kako izgledaju ovi delovi ćemo objasniti dalje u tekstu.

delovi proteze za zube
Obična proteza za zube i njeni osnovni delovi

Vrste Proteza za Zube

Postoji veliki broj zubnih proteza i svaka se preporučuje za određenu situaciju. Prema broju zuba koje nadoknađuju razlikujemo:

 • Totalne protezevrste proteza koje se izrađuju kod bezubih pacijenata,
 • Parcijalne protezeizrađuju se kada pacijent izgubi jedan ili više zuba.

Prema materijalu koji se koristi za njihovu izradu, vrste proteza za zube mogu biti:

 • Akrilatna proteza odnosno takozvana plastična pločasta proteza,
 • Skeletirane proteze koje imaju metalni skelet u kombinaciji sa plastikom,
 • Silikonske proteze izrađene od mekanog elastičnog silikona.

A u zubne proteze za ispravljanje zuba spadaju:

 • Fiksna proteza za odrasle koja je stalno prisutna u ustima,
 • Mobilna proteza za decu koju dete može da vadi iz usta,
 • Folije za ispravljanje zuba kod odraslih koje se takođe vade i skoro su nevidljive.
Vrsta Zubne ProtezeKada se Izrađuje?Proteza za Zube Cena
TOTALNA PROTEZAbezubost150-300 evra
PARCIJALNA PLOČASTA PROTEZAkrezubost130-250 evra
PARCIJALNA SKELETIRANA PROTEZA SA KUKICAMAkrezubost250-350 evra
PARCIJALNA SKELETIRANA PROTEZA SA ATEČMENIMAkrezubost400-500 evra
IMEDIJATNA PROTEZApre vađenja zuba120-150 evra
SILIKONSKA PROTEZA - Valplastkrezubost350-500 evra
PROTEZA NA IMPLANTIMAbezubost300-500 evra
FIKSNA PROTEZAispravljanje položaja zuba500-1200 evra
MOBILNA PROTEZA ZA DECUispravljanje položaja zuba180-300 evra
FOLIJE ZA ISPRAVLJANJE ZUBAispravljanje položaja zuba500-2000 evra

1. TOTALNA PROTEZA

Naziva se još i obična proteza, mobilna ili totalna akrilatna proteza. Kako joj samo ime kaže, totalna proteza se koristi u slučaju potpunog gubitka svih zuba jedne ili u obe vilice, odnosno kod totalno bezubih pacijenata.

Ova proteza za zube koja se skida je najmanje komforna i predstavlja lošije rešenje za nadoknadu zuba. Ukoliko je moguće uvek je najbolje ugraditi implante i postaviti zubni most ili protezu na njih.

totalna proteza
Gornja i donja totalna zubna proteza

Iako je napredak savremene protetike nezaustavljiv, materijal od kojeg se prave totalne proteze je i dalje ružičasti akrilat koji imitira boju mekih tiva i desni.

Baza ove proteze naleže na bezubu viličnu kost prekrivenu sluzokožom u kojoj su se nekada nalazili zubi. Keramički ili akrilatni zubi se postavljaju u proteznu bazu i imaju ulogu da oponašaju prirodan izgled i funkciju zuba koje je pacijent pre imao.

Gornja totalna zubna proteza pored toga što prekriva veliki deo tkiva vilične kosti, takođe se prostire preko desni i služokože tvrdog nepca. Ovo je u početku veoma nelagodno za pacijenta, dok se ne navikne na njeno prisustvo u ustima, jer je zubna proteza poprilično glomazna. Takođe, čulo ukusa je značajno smanjeno i izražen je osečaj prisutva stranog tela u ustima. Ipak, ove dimenzije su neophodne da bi zubna proteza bila dovoljno stabilna i da ne bi spadala prilikom govora i žvakanja hrane.

Totalna zubna proteza
Prirodan izgled i osmeh pacijenta sa totalnom protezom za zube

Totalna proteza se zadržava na bezubim grebenima po principu „vakuma“, pa se naziva još i zubna proteza na vakum. Zahvaljujući tome što pokriva veliku površinu nepca i očuvanijem obliku preostalog bezubog koštanog grebena sa kojim zubna proteza ostvaruje prisan kontakt, gornja totalna proteza je znatno stabilnija od donje.

Stabilnost donje totalne proteze je dodatno otežana pokretima jezika, pa se pacijenti često žale da se ona pomera u ustima tokom žvakanja i govora.

2. PARCIJALNA PROTEZA

Parcijalne proteze se prave kada u vilici nedostaje jedan ili više zuba, odnosno kada je prisutna krezubost.

Ukoliko na preostalim zubima ne može da se napravi zubni most ili ugrade implanti na mestu zuba koji nedostaju, delimična odnosno parcijalna zubna proteza tada predstavlja jedino rešenje.

Proteza za zube vrste
Proteza za zube koja se skida

Dve vrste parcijalnih proteza koje možete dobiti kod stomatologa su:

1. PARCIJALNA AKRILATNA PROTEZA

Zove se još i parcijalna pločasta proteza sa kukicama. Izgleda i pravi se na potpuno isti način kao i totalna akrilatna proteza, ali za razliku od nje, stabilnost ove proteze je pojačana oslanjanjem na preostale zube preko žičanih kukica od nerđajućeg čelika.

Žičane kukice su ugrađene u bazu parcijalne proteze, fleksibilne su i pozicionirane na zubima tik uz bezubo polje. Ipak veliki estetski nedostatak kada se nosi parcijalna akrilatna proteza je što su ove metalne kukice znatno vidljive ukoliko su postavljene na prednjim zubima i pretkutanjcima.

parcijalna akrilatna proteza
Gornja parcijalna proteza za zube od akrilata

Takođe, kada je u pitanju parcijalna akrilatna proteza, pritisak žvakanja se kod nje raspoređuje na kako na sluzokožu bezubog koštanog grebena, tako i na preostale zube.

Samim tim se pacijenti mnogo lakše navikavaju na parcijalnu protezu jer ona prekriva manje mekih tkiva i manje žulja od totalne. Zato je veoma bitno da se svaki zub u vilici sačuva ukoliko je ikako moguće.

2. SKELETIRANA PROTEZA – Vizil Proteza

Parcijalna skeletirana proteza za zube se često naziva još i Vizil proteza (Wisil), odnosno jednostavno skeletirana proteza. Može da se izrađuje kod skoro svih slučajeva krezubosti, a predstavlja trajnu nadoknadu i protezu koja se pacijentima najčešće preporučuje.

To je parcijalna proteza čija je osnova skelet izliven od legure metala (Vizil ili Vironit proteza). Na mestima gde nedostaju zubi, ovaj metalni skelet je prekriven roze akrilatom koji imitira boju i izgled desni, na kome su smešteni veštački zubi.

skeletirana proteza
Parcijalna skeletirana proteza za zube

Rigidan metalni skelet i kruta veza koju skeletirane proteze ostvaruju sa preostalim zubima ih čini veoma čvrstim, stabilnim u ustima i otpornim na dejstvo sila žvakanja. Zahvaljujući tome njena metalna baza može biti maksimalno redukovana (smanjena), pa skeletirana proteza prekriva samo one površine mekih tkiva koliko je neophodno.

Ovo čini njeno nošenje komfornije i lakše za pacijenta naročito u gornjoj vilici gde je nepce manje pokriveno metalom, a čulo ukusa je očuvanije i manji je osećaj prisustva stranog tela u ustima.

Stomatolog može da vam izradi dve vrste Vizil proteza, a to su:

 1. PARCIJALNA SKELETIRANA PROTEZA SA KUKICAMA (Wisil proteza sa livenim kukicama) Livene kukice nisu savitljive kao prethodne žičane kukice kod parcijalne pločaste proteze i čvrsto se drže za preostale zube, pa je skeletirana proteza sa kukicama dosta jača i stabilnija u ustima od obične pločaste. Njena najveća mana se ogleda u tome što kukice mogu biti vidljive i estetski nezadovoljavajuće ukoliko se nalaze na pretkutnjacima ili prednjim zubima.

  vizil proteza za zube
  Donja parcijalna skeltirana proteza se drži kukicama za preostale zube
 2. VIZIL PROTEZA SA ATEČMENIMA – Atečmeni predstavljaju takozvane “precizne vezne elemente” koji se koriste da povežu kombinovani rad proteze i krunica. Tada se pacijentu istovremeno izrađuju krunice na svim ili samo na preostalim zubima za koje se skeletirana proteza vezuje pomoću atečmena. Dakle, kada se izrađuje skeletirana proteza sa atečmenima, tu ne postoje nikakve kukice na protezi koje bi mogle da se vide na zubima pri govoru i osmehu. Zato ovakav kombinovani rad odlično zadovoljava estetiku jer potpuno imitira prirodne zube. Atečmeni izgledaju kao kopče koje se fiksiraju na preostalim zubima u sklopu krunice koja prekriva zub uz bezubo polje. Ovako pozicionirani, atečmeni se „zakopčavaju“ u protezu po principu „ključ u bravu“, čime se postiže da je proteza maksimalno stabilna u ustima i ne mrda se.
vizil proteza sa atečmenima
Skeletirana proteza za zube koja se skida i trajno cementirane krunice

3. IMEDIJATNA PROTEZA

Ove vrste proteza se unose u usta odmah nakon intervencije vađenja zuba (pojedinih ili svih). Izgleda slično kao i obična pločasta plastična proteza. Sa njenom izradom se počinje pre nego što se zubi izvade i imedijatna proteza je već spremna da se nosi kada pacijent dođe da izvadi zube.

Pored toga što se izrađuje iz estetskih razloga da se “rupe” ne bi videle, njena uloga je pre svega održavanje normalne funkcije preostalih zuba i vlične kosti, dok to koštano tkivo potpuno ne zaraste nakon vađenja.

Dužina nošenja ove vrste nadoknade nije univerzalna i ona može varirati od nekoliko nedelja do 6 meseci. Nakon toga se ponovo uzimaju otisci i pravi trajna proteza za zube, most ili ugrađuju implanti.

4. SILIKONSKA PROTEZA ZA ZUBE – Valplast Proteza

Silikonska proteza se izrađuje samo u slučajevima kada je u vilicama prisutna krezubost, a ne može da se pravi kod potpuno bezubih pacijenata. Naziva se još i fleksibilna, elastična ili valplast proteza.

silikonska proteza
Valplast silikonska proteza za zube sa kukicama u boji desni

Osnovna razlika između valplast proteze i parcijalne obične proteze jeste u materijalu od koga je napravljena. Umesto standardnih materijala poput akrilata i metala, ova fleksibilna proteza se pravi od lakog elastičnog termoplastičnog silikona.

Takođe, silikonska proteza za zube ima bele providne kukice u boji zuba ili roze kukice u boji desni koje se u ustima teško uočavaju, pa na taj način dopinosi i boljoj estetici.

Njena glavna prednost se ogleda u savitljivosti i boljem prijanjanju uz sluzokožu, što ih čini stabilnim i konfornim za nošenje. Pacijenti se mnogo lakše navikavaju na novonastalu situaciju, a silikonska proteza ujedno manje žulja, teže se lomi i estetski je veoma zadovoljavajuća.

valplast proteza za zube

5. ZUBNA PROTEZA NA IMPLANTIMA 

U današnje vreme, zahvaljujući internetu i reklamama, ne postoji osoba koja nije čula termine „all on 4“ i „all on 6“. Ovo se odnosi na rešavanje bezubosti uz pomoć zubnih implanta koji se ugrađuju u viličnu kost, a na njih se potom čvrsto vezuju mobilne proteze ili fiksni mostovi u skladu sa potrebama i finansijskim mogućnostima pacijenta.

Zubni implanti su najjednostavnije rečeno mali šrafovi od biokompatiblne legure metala koji se „ušrafljuju“ u viličnu kost. Ugradnja implantata se vrši u lokalnoj anesteziji, pa je čitava procedura potpuno bezbolna.

Proteza na implantima
All-on-4 gornja totalna proteza na implantima

Zubni implanti potpuno srastu u kost obično 3-5 meseci nakon njihove ugradnje. Tada na implantima, ukoliko su pravilno raspoređeni i adekvatno srasli, može da se izradi fiksni rad, takozvani cirkularni most od keramičkih krunica, koji nadoknađuje sve izgubljene zube u vilici.

Kada govorimo o protezama na 4 ili 6 implanta, nekada se pacijenti iz finansijskih razloga kao definitivno rešenje odlučuju na totalne proteze na implantima na kopčanje. Totalna proteza na 2 implantata može da se radi u donjoj vilici, dok se u gornjoj ugrađuju najmanje 4 implanta. Veze između implantata i proteze se nazivaju „drikeri“, gde posebne strukture na implantima „kliknu“ u specijalno izrađenim ležištima na protezi.

Ove proteze na implantima su veoma stabilne ustima, ne pomeraju se pri govoru i žvakanju hrane, a mogu da se lako skidaju radi čišćenja proteze i održavanje oralne higijene.

Totalna proteza na 2 implantata
Hibridne totalne proteze na implantima

6. FIKSNA PROTEZA

Gotovo svaki slučaj malokluzije, odnosno nepravinog zagrižaja i položaja zuba, zahteva adekvatan ortodontski tretman od strane specijaliste ortodoncije kako bi se postiglo poravnjanje zuba u zubnim lukovima.

Estetika je samo jedan od razloga za ortodontsko lečenje, ali je to zapravo najčešći razlog zbog koga se pacijenti javljaju stomatologu.

Fiksna proteza
Fixna proteza za ispravljanje zuba

Fiksne proteze su primarni izbor u terapiji anomalija položaja stalnih zuba kod odraslih pacijenata. Spadaju u takozvane proteze za ispravljanje zuba. Sve što vas zanima pročitajte u našem članku FIKSNA PROTEZA – Saznajte Sve o Njoj!

Sastoje od bravica koje se lepe za zube i metalnih lukova koji ove bravice povezuju. Iako se čelična metalna fiksna proteza za zube i dalje najčešće koristi, na tržištu su se pojavile i druge vrste fiksnih proteza poput:

 • keramička proteza koja ima bravice u boji zuba,
 • unutrašnja nevidljiva lingvalna proteza čije bravice su okrenute ka jeziku kako ne bi bile vidljive,
 • proteza od safirnog stakla.

Ove navedene proteze za zube se nazivaju i estetska fiksna proteza, jer je osnovi cilj njhove primene da se teško uočavaju kod osoba koje ih nose.

Lingvalna proteza
Unutrašnja lingvalna fiksna proteza za zube

Koliko dugo se nosi fiksna proteza zavisi od težine slučaja, a u proseku traje oko 1.5-2 godine. Nakon završenog tretmana, radi održavanja postignutog rezultata, potrebno je da noću nosite retencione providne folije ili sa unutrašnje strane zuba zalepljenu metalnu žicu.

7. MOBILNA PROTEZA – Proteza za Zube za Decu

Dečija proteza za zube se najčešće koristi u terapiji ortodontskih poremećaja zagrižaja kod dece.

Pored toga što se mobilna proteza primenjuje da ispravi nepravilan položaj zuba, njom se stimuliše i usmerava odgovarajući rast viličnih kosti u mladom dečijem uzrastu.Dečija proteza za zube

Najbolje vreme da dete odvedete na prvi pregled kod ortodonta je oko šeste ili sedme godine života, odnosno kada detetu niknu stalni prvi molari (“šestice”). Tada je u ustima malog pacijenta prisutna takozvana mešovita denticija, odnosno dete ima stalne i mlečne zube.

Vremena da ova mobilna proteza za zube ostvari svoj efekat imate do neke 12-13 godine kada dete gubi preostale mlečne zube i ostaju prisutni samo stalni zubi u ustima. Tada je zube moguće pomerati samo skupljom fiksnom protezom ili folijama za ispravljanje zuba.

Kako joj ime kaže, ova proteza za ispravljanje zuba se ne nosi stalno u ustima, već se može skidati i stavljati po potrebi. Ali neophodno je da bude ustima deteta najmanje 16 sati dnevno, odnosno noću dok spava i danju sve vreme nakon škole, sem u toku jela.

Mobilna proteza
Mobilna proteza za decu

Izrada proteza za decu zahteva kompleksno planiranje i terapiju, a ortodont izrađuje aparat za ispravljanje zuba prema svakom pojedinačnom slučaju.

Uz to, zubni tehničari se brinu da proteza za zube lepo izgleda i da je dete lakše prihvati, pa ona može da se izradi u bilo kojoj boji, sa dodacima kao što su šljokice, šare, aplikacije ili slike junaka iz crtanih filmova.

8. FOLIJE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA – Mobilna Proteza za Odrasle

Folije za ispravljanje zuba Invisalign su relativno novi koncept u stomatologiji. Ova providna proteza, odnosno takozvane nevidljive folije alajneri su odličan izbor za ispravljanje nepravilnog položaja zuba. One nisu isto što i splint za bruksizam koji se koristi u terapiji škripanja zubima (bruksizam), iako slično izgledaju.

Mobilna proteza za odrasle
Folije za ispravljanje zuba kod odraslih

Najpre je potrebno je da vas specijalista ortodoncije pregleda i odredi da li ste kandidat za ovu terapiju, kao i plan terapije ukoliko jeste. Zatim se uzima otisak vaših zuba i u laboratoriji se izrađuje serija plastičnih, providnih folija, koje intimno naležu na zube tačno prema njihovoj meri.

Broj folija koji će se upotrebiti u terapiji zavisi od kompleksnosti samog problema, te će se kod težih slučajeva koristiti set sa većim brojem folija.

Otprilike ćete menjati folije na svakih 14 dana. Treba napomenuti da se folije za ispravljenje zuba nose oko 18-20 sati dnevno, a skidaju se samo u toku jela i pijenja vrućih obojenih napitaka.

Folije za ispravljanje zuba su lake za održavanje. Možete jednostavno da ih skinete i operete pod mlazom vode mekom četkicom bez upotrebe paste za zube. Nakon završene terapije, da se zubi ne bi vratili u prethodni položaj, samo noću ćete nositi takozvane providne retencione folije.

Folije za ispravljanje zuba
Šta je bolje – Folije ili Fiksna Proteza?

Zubne Proteze na Vakum

U takozvane zubne proteze na vakum spadaju totalne proteze i parcijalne akrilatne proteze. One se izrađuju kada pacijent nema ni jedan zub u vilici, ili kada sa jedne ili obe strane vilice nedostaju svi zubi u nizu.

Princip „rada“ ovih proteza ogleda se u formiranju vakuma između proteznih površina i sluzokože koja prekriva bezube alveolarne grebenove i nepce. Da bi se ovo postiglo potrebno je što vernije reprodukovati izgled mekih tkiva prilikom izrade proteze i uzimanja otiska.

Protezna ploča i sedlo se izrađuju tako da maksimalno intimno naležu na tkivo koje je otisnuto. Time se postiže da, kada postavite protezu usta na svoje mesto, nastane istiskivanje vazduha između njene površine i tkiva na koje naleže, pa se dobija jak efekat vakuma.

Zubne proteze na vakum
Gornja i donja zubna proteza na vakum

Treba pomenuti da je veoma važno da slušate uputstva stomatologa prilikom izrade ovih proteza. Pokreti usnama, jezikom i obrazima koje ćete izvoditi su veoma važni da bi se formirali takozvan rubovi proteze. Oni onemogućavaju prodor vazduha ispod nje, pa se zubna proteza na vakum duže i stabilnije drži u ustima.

Zubne Proteze bez Nepca

Obične totalne proteze i parcijalne akrilatne proteze u gornjoj vilici imaju proteznu ploču koja se prostire dužinom čitavog tvrdog nepca. Kod pacijenata koji imaju izražen nagon za povraćanje pri kontaktu mekog nepca sa pločom, ovo može predstavljati ozbiljan problem.

zubne proteze bez nepca
Tanka metalna traka preko nepca

Skeletirane i silikonske proteze u gornjoj vilici su uglavnom redukovane, odnosno smanjene u predelu tvrdog nepca i mnogo komfornije za pacijenta, pa se često nazivaju zubne proteze bez nepca. Ali one često imaju jedan tanak deo u vidu trake koji ipak prelazi preko nepčanog svoda da bi im se obezbedila neophodna stabilnost u ustima.

Kako god, kada iz bilo kog razloga pacijent ne može nositi protezu na nepcu, protezne ploče ovih proteza se smanjuju pa nepčani deo poptpuno izostaje ili je znatno skraćen.

U zubne proteze bez nepca spadaju i proteze na implantima koje nemaju nijedan deo koji se prostire preko nepca, već se kače na implante koji su ugrađeni u kost gornje vilice.Proteze na implantima bez nepca

Proteza za Zube Cena

Kada je u pitanju proteza za zube cena može da varira od nekoliko stotina pa do čak nekoliko hiljada evra.

Pa tako ukoliko vam treba totalna proteza cena se kreće od 150-300 evra (oko 25.000 dinara), a kada se pravi akrilatna parciljalna proteza cena je nešto niža od 130-250 evra (oko 20.000 dinara).

Parcijalna skeletirana proteza sa kukicama je 250-350 evra (45.000 dinara), dok skeletirana proteza sa atečmenima košta oko 300-500 evra. Besplatne zubne proteze za penzionere, odnosno zubna proteza preko socijalnog može da se izradi za starije od 65 godina.

Ako želite da vam u ustima stoji silikonska proteza za zube cena se kreće od 350-500 evra, dok je imedijatna proteza najjeftinija i košta od 120 do 150 evra.

Cena fiksne proteze na stomatološkom fakultetu je ubedljvo najniža, a ako hoćete da je postavite u privatnoj ordinaciji fiksna proteza će vas koštati od 500-1200 evra. Da bi se ispravili dečji zubi odnosno da se izradi mobilna proteza za zube cena iznosi od 180 do 300 evra.

Koja je Najbolja Proteza za Zube?

Najbolja proteza za zube je ona za koju stomatolog utvrdi da će postići najbolje rezultate u kompletnoj rehabilitaciji osmeha i funkcije žvačnog sistema, odnosno ona koja je najbolja za svakog pacijenta ponaosob. Nažalost želje stomatologa i finansijski aspekti pacijenta se često mimoilaze, pa je nekada bolje uraditi i drugu opciju od predložene, sve u cilju da se pacijent definitivno zbrine, čime ćemu se olakšati svakodnevni život i vratiti samopouzdanje. I uvek treba imati na umu da je čak i obična proteza za zube ipak bolja od bilo koje bezubosti.

22 thoughts on “PROTEZA ZA ZUBE – Sve VRSTE i CENA”

 1. vas lepo da mi odgovorite koliko bi kostala pmetalna proteza za ispravljanje zuba za jednu devojcicu od 12 godina? I koje vreme je najbolje za postavljanje,odnosno nosenje iste? S postovanjem od Nikole iz Petrovaradina.

  Reply
  • Poštovani Nikola,

   cene metalnih fiksnih proteza se kreću od 600 do 900 evra po vilici u zavisnosti da li se postavlja proteza sa metalnim ili safirnim bravicama, kao i da li je u pitanju samologirajuća proteza ili ne, i to se dogovarate sa specijalistom ortodoncije u toku pregleda.
   U uzrastu od 12 godina može da se postavi fiksna proteza ukoliko su nikli svi stalni zubi od “sedmice” do “sedmice” u obe vilice. Kada budete zakazali pregled kod ortodonta, doktor će Vam tačno reći u vašem slučaju kada Vaša devojčica treba da počne sa nošenjem iste.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog Tim

   Reply
 2. Поштовани,
  Коју протезу би ми препоручили, недостају ми у горњој вилици горња 6 и 7 лево. Желео бих да се жичице не виде. Имам 43 године. И која је цена те протезе.
  Хвала.

  Reply
  • Poštovani Marko,

   proteza koju bismo preporučili u Vašem slučaju je Vertex Termosens proteza. Ovakva proteza, odnosno takozvana žabica, je estetski izuzetno prihvatljiva jer su njene kukice u boji zuba ili u boji sluzokože desni. Možete pročitati više o sličnom tipu proteze po izgledu u našem članku https://zubarolog.rs/zubne-proteze-silikonske-valplast/.
   Rekli ste da Vam nedostaju gornje 6 i 7, ali niste pomenuli da li imate iznikao umnjak sa te strane. U slučaju da iza ovih zuba ne postoji 8, ova proteza bi mogla da se veže na zub ispred i obuhvati kost (tuber) ukoliko je dobro očuvan da bi bila stabilna. Ukoliko kost nije očuvana, a 8 ne postoji, onda bi proteza morala da se oslanja i vezuje sa zubima suprotne strane i da se prostire delimično preko nepca. Ukoliko imate umnjak, tada bi se proteza vezala za zub ispred i zub iza bezubog polja, odnosno 5 i 8. Cena ovakve proteze je oko 250-300 evra.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 3. Poštovani,imam parcijalnu donju protezu sa atačmenima ali su mi se razlabavili klizači m(ili gumice) mogu li samo oni da se naabave Pozz

  Reply
  • Poštovani Dragane,

   gumice na atečmenima (klizačima) se redovno menjaju i za to je najbolje da kontaktirate stomatologa kod kojeg ste izradili svoju protezu, jer vas stomatolog tačno zna koji je tip klizača i gumice ugrađen u vašu protezu. Ovi proizvodi takođe mogu da se nabave od nekog od zvaničnih distributera stomatološke opreme u Srbiji ukoliko znate koja je oznaka gumice koju koristite.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 4. DONJI ZUBI SVI ZDRAV… GORNJA VILICA 2 KECA JEDNA 2 I JEDNA 3?LOMIO SAM VILICU I OD TADA POCINJE KATASTROFA! STA MI PREPORUCUJETE

  Reply
  • Poštovani Veljko,

   najpre je potrebno da vam stomatolog odradi deteljan pregled i potrebne rendgenske snimke da bi se videlo stanje preostalih zuba u gornjoj vilici. Nakon toga se pravi plan terapije koji u vašem slučaju najverovatnije može da obuhvata samo izradu odgovarajuće proteze za zube ili kombinovani rad zubnog mosta sa protezom u zavisnosti od položaja zuba.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 5. Hallo…donja vilica mi je u redu…gornja je problem..
  U gornjoj imam 2 i 3 sa leve strane i isto 2 i 3 sa desne….sta bi ste mi preporučili i cenu toga…hvala puno

  Reply
  • Poštovana Jelice,

   u zavisnosti od stanja vaših preostalih zuba, odnosno da li su zdravi, bez dubokog karijesa i da li stabilno leže u viličnoj kosti (ne klate se), postoji nekoliko rešenja za vaše stanje. Prvi i najjednostavniji predlog je verteks termosens proteza koja ima kukice u boji desni ili zuba koja je odlično rešenje s obzirom da se kod vas nadoknađuju i vidljivi zubi u frontu. Cena ovakve proteze je 400 evra. Drgi predlog bi bilo da se izradi metalokeramicki most koji bi nadokandio izgubljene prednje zube i povezao sve preostale zube u celinu, a izgubljene bočne zube bi nadoknadila vizil proteza. Cena jedne metalokeramičke krunice je 100 evra, dok je cena skeletirane vizil proteze 400 evra. I treće rešenje bi bila ugradnja implantata na koje bi se “nakačio” most koji bi uključivao i preostale zube. Cena ovakvog protetskog rada zavisi od broja potrabnih imlanta i veštačkih krunica.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 6. Trebala bi mi kompletna gornja proteza. Svi zubi koje imam ispod mosta su korenovi truli.
  Da li postoji neka fiksna proteza i koja je cena?

  Reply
  • Poštovana Radmila,

   fiksirana gornja proteza se izrađuje na implantima, odnosno najpre se implantati ugrade u viličnu kost a potom se nakon nekoliko meseci pravi proteza. Doduše, i takva proteza mora da se skida radi održavanja oralne higijene, međutim njena velika prednost u odnosu na klasične je ta što se ne pomera pri govoru i žvakanju hrane. Takođe nema ni nepčani deo več je u obliku “kifle” i prostire se samo preko bezubog grebena. Više o njoj možete da pročitate u našem članku ZUBNE PROTEZE BEZ NEPCA.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 7. Postovani doktore ja sam bio kod stomatologa radi zuba .Fali mi kutnjaci levo desno gore i dole .Prilikom pregleda i vicanja vilice na sliki rekk mi je da sam napred pojeo gornje sve zube .Prilikom spavanja skripeci zubima .Ta bolest se zove CMB Disfuntions i Bruksizam.I da ne postoji mogucnost za protezu da se nosi i napravi .Pa mi vi napisite i daj te savet sta dalje .Moji zubi napred gornji se smanjili upola a kutnjake skoro i da nemam sta dalje hvala leoo unapred.

  Reply
  • Poštovani Josipe,

   nažalost naš odgovor ne može da bude definitivan jer bi i mi najpre morali da uradimo detaljan pregled Vaših zuba i vilica, kao i da proučimo Vaše rendgenske snimke. Uopšteno govoreći, kod pacijenata koji imaju problem kao i Vi, potrebna je kompletna postepena rekonstrukcija zagrižaja sa njegovim postepenim podizanjem da bi se vilični zglobovi ponovo navikli na novu visinu.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 8. Poštovani doktore,pošto gore imam očnjake i jednu jedinicu a dole imam zube od 1 do 5,fale mi samo zubi pozadi,interesuje me koja bi bila najbolja varijanta proteza.Takodje mi je veoma važno i vreme izrade proteze pošto dolazim iz inostranstva pa nisam baš fleksibilan sa vremenom.Takodje me interesuju i cene.Hvala unaored.

  Reply
 9. Postovani, zanima me da li je moguce da se stavi fiksna proteza i ako nisu svi prirodni zubi. 2 i 3 sa desne strane su krunice odnosno most ili polumost, a 1 i 2 sa leve strane su do pola puknuti pa je doradjeno mislim da je plombama. Ostali zubi su zdravi ali krivi pa bi htela fiksnu za ispravljanje ali ne znam da li je to moguce s’ obzirom da nisu svi moji zubi.

  Reply
  • Poštovana,

   u određenim slučajevima moguće je da se postavi fiksna proteza kada na zubima postoje veštačke krunice ili plombe koje zahvataju veće površine zuba. Savetujemo vam da zakažete pregled i konsultaciju kod spaecijaliste ortodoncije koji će detaljno proceniti da li je kod vas moguća postavka fiksne proteze.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 10. Pozdrav!!!
  Ja sam bez zuba imala sam nekoliko proteza totalnih ali imam nagon na povracanje tako da sam sada bezuba. Sta vi meni preporucujete?

  Reply
 11. Postovanje ,htela sam pitati za cerku od 14 godina ,ta silikonska proteza ,za ispravljanje zuba vise je problem donja vilica ,gornja je jos i dobra ali treba svakako kako se moze poruciti ,cena ,jel mi smo iz Cuprije hvala

  Reply
  • Poštovana,

   najpre je potrebno da se uradi konsultacija i pregled od strane specijaliste ortodoncije koji će odrediti na koji način i pomoću kog aparata je najbolje da se isprave zubi Vaše ćerke – fiksna ili silikonska proteza za ispravljanje zuba. Ukoliko ispravljanje zuba može da se postigne silikonskim protezama, potrebno je da se uzme otisak vilica u ordinaciji, a takođe su veoma važne mesečne kontrole napredka procesa ispravljanja zuba u pravilan niz.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE