PROTEZE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

PROTEZE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

Pojam krivi zubi odnosi se na situacije kada jedan ili više zuba nije pravilno postavljeno ili raste u krivom položaju u zubnom luku. Nepravilan položaj zuba ne predstavlja samo estetski problem za pacijente, već može da otežava govor, žvakanje, kao i pranje zuba sa održavanjem sveukupne oralne higijene. Zahvaljujući sve češćoj upotrebi, proteze za ispravljanje zuba uspešno rešavaju problem nepravilno postavljenih zuba kod sve većeg broja zadovoljnih pacijenata.

Šta su Proteze za Ispravljanje Zuba?

To su ortodontske naprave koje se koriste za ispravljanje nepravilnog položaja zuba i zagrižaja (malokluzija), kako kod dece tako i kod odraslih pacijenata. Osim toga, uveliko se koriste i za zatvaranje dijastema, odnosno uvećanog razmaka između prednjih zuba.

Njih treba razlikovati od nadoknada koje se nose kada se izgube zubi. Sve o drugim vrstama proteza koje postoje procitajte u članku PROTEZA ZA ZUBE – Sve VRSTE i CENA.

ispravljanje zuba pre i posle

Podela i Vrste Proteza za Ispravljanje Zuba 

Postoje dve glavne vrste proteza za ispravljanje zuba:

  1. MOBILNE – Mobilne proteze za ispravljanje zuba koriste se u dečjoj dobi od početka nicanja prvih stalnih zuba i najkasnije do 12-13 godina. One svoj maksimalni efekat postižu u trenutku pre ubrzanja detetovog rasta i nicanja svih stalnih zuba, a to je početak puberteta.
  2. FIKSNE PROTEZE – U pubertetu i odraslom dobu, za korekciju položaja zuba mogu da se koriste samo fiksne proteze za ispravljanje zuba. 
Vrsta ProtezeKod koga se primenjuje?CenaIzgled
FIKSNA PROTEZADeca posle 12-13 godina i odrasli550-950 evraMetalna, providna ili bela
MOBILNA PROTEZADeca do 12 godina300-400 evraBilo koje boje, sa slikom ili sljokicama
SILIKONSKE PROTEZE - FOLIJEDeca posle 12-13 godina i odraslijedna folija je 100-150 evraProvidna

Kakve Postoje Proteze za Ispravljanje Zuba kod Odraslih?

Kod odraslih osoba u najvećem broju slučajeva se koriste fiksne proteze. One su idealna naprava za ovu svrhu jer se pomoću njih u relativno kratkom periodu (otprilike za jednu do dve godine) postiže najoptimalnija korekcija položaja zuba i stvara se pravilan zagrižaj. Ortodonti to stručno nazivaju da se zubi dovode u pravilnu okluziju, odnosno “upadaju u klasu”. 

Danas se sve češće pacijenti odlučuju za izradu takozvane silikonske proteze za ispravljanje zuba kod odraslih koje se prave u serijama i praktično su nevidljive na zubima. Njima se praktično mogu postići isti rezultati kao sa prethodno pomenutim protezama. Ipak, veliki nedostaci ovih ortodontskih aparata je to što pacijent sam kontroliše koliko ih vremenski nosi na svojim zubima, i naravno njihova znatno veća cena.

Fiksne Proteze za Ispravljanje zuba 

Fiksna proteza se sastoji od bravica (metalnih ili keramičkih) koje se lepe na zube i spajaju se žicom proizvodeći silu vuče. Na taj način se celi zubni luk postepeno dovodi u pravilan oblik.

U odnosu na način fiksacije, postoje dve vrste fiksne proteze:

  • ligirajuće fiksne proteze koje vuku zube klasičnim učvršćivanjem žice u bravice pomoću  gumica različitih boja, i
  • samoligirajuće fiksne proteze za ispravljanje zuba kod kojih je ovaj sistem poboljšan na način da klipovi u bravici na zubima osiguravaju njihovo držanje i time rezultiraju bržim pomeranjem zuba. Jednom rečju efikasnije su i celokupni tretman pomeranja zuba kraće traje.

Nadalje, kod ovih proteza bravice koje se lepe na površinu zuba mogu da budu metalne, keramičke ili safirne. Metalne bravice su do pre par godina bile jedini izbor bravica. Odlikuje ih velika preciznost pomeranja zuba i mogućnost lakšeg održavanja dobre oralne higijene pa su zbog toga i dalje favorit među ortodontima.

metalna fiksna proteza

Sa napretkom i usavršavanjem materijala pojavljuju se i keramičke bravice. One su odličnan izbor što se tiče estetike jer su na zubima gotovo neprimetne. Idealne su za sve osobe koje se dvoume oko nošenja fiksne proteze ukoliko im klasični metalni izgled proteza predstavlja glavnu nedoumicu. Sa druge strane, keramičke bravice su sklonije pigmentaciji odnosno nakupljanju pigmenata i ostataka hrane u vidu žutih naslaga. Takođe se češće odlepljuju sa zuba i pucaju u odnosu na metalne bravice, pa su nekada potrebne češće posete kod stomatologa između redovnih jednomesečnih kontrola da bi se ponovo zalepile na svoje mesto. Konačno, kaada upoređujemo njihovu cenu, puno su skuplje od metalnih, pa i to treba uzeti u obzir prilikom odabira istih.

providna keramicka proteza

Naposletku, safirne bravice takođe pružaju izvrsnu estetiku, međutim još uvek se dosta retko koriste zbog visoke cene i manje dostupnosti na tržištu.

Providne Silikonske Proteze – Folije za Ispravljanje Zuba

Providne silikonske proteze za ispravljanje zuba su serija tankih folija koje se uspešno koriste u ortodontskoj terapiji. Kada kažemo serija, potrebno je više ovakvih proteza koje se menjaju na nekoliko meseci, a konačan broj se najčešće određuje kompjuterskim programom i obično iznosi od 3-10, a nekad i više. 

Napravljene su od čvrstog providnog termoplastičnog materijala. Njihov glavni cilj, pored korekcije položaja zuba, je da budu što manje uočljive nego obična proteza za ispravljanje zuba. Iako nisu baš potpuno nevidljive jer se presijavaju kao folije preko spoljašnjih površina zuba, svakako su čvrsto priljubljene i ne smetaju svakodnevnim obavezama.

Silikonska proteza za ispravljanje zuba se koriste pre svega za rešavanje problema nedostatka prostora u zubnom luku, odnosno u slučaju njegovog viška (rastresitost zuba) ili manjka (teskoba zuba). Konkretno, ispravljanje zuba folijama se koristi za korekciju određenih vrsta ukrštenog zagrižaja, otvorenog zagrižaja ili zbijenih zuba. Za korigovanje većih ortodontskih nepravilnosti one nisu potpuno efikasne, pa je najbolje poslušati savet specijaliste ortodoncije koji će u svakom pojedinačnom slučaju da predloži najbolji plan terapije.

providna proteza za ispravljanje zuba

Proteze za Ispravljanje Zuba kod Dece – Mobilne Proteze za Decu

Mobilne proteze za decu koriste se kada je kod dece u ustima prisutna mešovita denticija, odnosno kada niknu prvi stalni zubi, a još uvek su prisutni i mlečni. Terapiju je češće potrebno početi ranije kod devojčica nego kod dečaka, kako bi se preduhitrilo adolescentsko ubrzanje rasta.

Proteze za ispravljanje zuba kod dece mogu da budu monomaksilarne (deluju samo na jednu vilicu) ili bimaksilarne (deluju na obe vilice). Kako bi sprovođenje ortodontske terapije bilo uspešno, neophodna je potpuna saradnja i motiviranost malog pacijenta, kao i njegovih roditelja. Naime, da bi se postigao željeni učinak, mobilne proteze je potrebno da se svakodnevno nose od 14 do 16 sati.

U cilju lakšeg prihvatanja i da bi ovi aparatići deci bili što privlačniji, mogu se da se prave u raznim bojama pa čak i sa željenim natpisom ili slikama po izboru deteta.

U većini slučajeva tretman mobilnim protezama je samo prvi deo ortodontske terapije, a nastavlja se postavljanjem fiksne proteze za ispravljanje zuba. Razlog ovome leži u činjenici da se mali deo dece pridržava preporučenog vremena nošenja i samim tim se produžava vreme korekcije položaja zuba.

Takođe, proteza za ispravljanje zuba kod dece nije efikasno u korekciji većih ortodontskih anomalija poput izraženo rotiranih zuba ili zuba koji su nikli na pogrešnom mestu.

mobilne proteze za decu

Proteze za Ispravljanje Zuba Cena 

Kada posmatramo proteze za ispravljanje zuba cena se razlikuje od vrste nadoknade. Pa tako za providne proteze za ispravljanje zuba cena iznosi najviše i kreće se oko 100-150 evra po jednoj foliji. U zavisnosti koliko vam folija treba (5-15) puta dve vilice, ukupna cena može da dostigne i par hiljada evra.

Fiksna proteza košta između 550-950 evra po vilici u zavisnosti da li je u pitanju obična metalna, ili pak skuplja varijanta kao što su keramički ili safirni ortodontski aparati.

Koliko košta proteza za ispravljanje zuba kod dece? – Kada su u pitanju mobilne proteze za decu cena se kreće od 300 pa do 450 evra u zavisnosti od stomatološke ordinacije. One mogu da budu i besplatne ukoliko se odlučite da je radite u Domu zdravlja, ali morate da se pripremite na nešto duži period čekanja dok se zakaže prvi pregled i izradi dečija proteza.

Da li je Moguće Ispraviti Zube bez Proteze? 

Ispravljanje zuba bez aparata je u današnje vreme moguće zahvaljujući prozirnim folijama, od kojih je najpoznatija Invisalign. Kao i pre svakog ortodontskog tretmana, potrebno je prvo uzeti otisak zuba na temelju kojeg se izliva model od gipsa. Na njemu se izrađuju tanke, prozirne folije koje se ukupno nose od šest meseci do godinu dana, a obično se svakih tridesetak dana menjaju novim setom.

Već na samom početku pacijent dobije procenu koliko folija će biti potrebno, te se shodno tome unapred izradi ceo set folija za kompletnu terapiju.

Osim što je ovakva vrsta korekcije nepravlnog položaja zuba neuporedivo kraća od klasične ortodontske terapije metalnim ili keramičkim fiksnim protezama, ispravljanje zuba bez proteze pomoću folija je mnogo ugodnije. Folije se donekle prilagođavaju zubnom luku, a zbog svoje male elastičnosti lagano se stavljaju i skidaju. Kako bi se postigao savršen rezultat, potrebno je da se ove silikonske proteze za ispravljanje zuba nose minimalno 22 sata dnevno, a samo da se uklanjaju za vreme jela ili pranja zuba.

Šta je Mobilna Proteza za Odrasle?

Mobilne proteze za ispravljanje zuba kod odraslih se sastoje od metalnog luka koji ide preko spoljašnje povšine zuba i akrilatne ili silikonske ploče, nešto slično kao dečije proteze.

Kod odraslih pacijenata se retko koriste jer ne razvijuju potrebnu silu za pomeranje većeg broja zuba, eventualno mogu da se primene kad su potrebne veoma male korekcije položaja jednog ili par zuba. Glavna prednost im je što mogu da se skidaju. 

mobilna proteza za ispravljanje zuba kod odraslih

Kakve su to Noćne Proteze za Ispravljanje Zuba?

Kada se pomenu noćne proteze za ispravljanje zuba zapravo se pre svega misli na mobilne proteze koje nose deca. Kako bi se primenom ovih aparat postigao puni učinak, potrebno je i pored toga što se drže noću, da se nose i tokom dana kod kuće kada dete nije u skoli.

Noćna proteza za ispravljanje zuba kod odraslih se pravi nakon završetka terapije fiksnom protezom. Naime, s obzirom da zubi imaju tendenciju da se veoma brzo vrate u svoj prethodni nepravilan položaj, potrebno je da se nosi takozvani plastični retainer koji ortodont daje pacijentu. Ova vrsta terapije je potrebna da se primenjuje doživotno i to samo noću tokom spavanja.

Pre je vladalo mišljenje da se ritejneri nose najviše do dve godine nakon završetka fiksne terapije. Međutim, s obzirom na stalna mikro pomeranja zuba u toku žvakanje i zbog snažnog dejstva mišića jezika, neophodno je da se ove proteze nose svake noći kako bi se zadržao pravilan položaj i oblik zubnog luka.

Da li Može da se Napravi Proteza za Ispravljanje Jednog Zuba?

Ispravljanje jednog zuba češće je potrebno nego što se to smatra. I upravo baš taj jedan zub narušava čitavu estetiku zubnog niza.

Naime, neretko pacijenti imaju usamljen izbočen (ekstrudiran) zub kao posledicu loših navika u detinjstvu kao što je sisanje prsta, ili pak kao posljedicu morfološki izmenjenog zuba (mali ili veći zub).

Terapijske mogućnosti za ovu situaciju su kratko nošenje fiksne proteze za ispravljanje jednog zuba ili što je češće samo prozirne folije. S obzirom da je reč o korekciji položaja samo jednog zuba, pacijenti najčešće ne žele da postavljaju neprivlačne metalne bravice, pa se obično odlučuju za nošenje folija kako bi se taj problem rešio.

proteza za ispravljanje jednog zuba

Šta su Nevidljive Proteze za Ispravljanje Zuba?

Nevidljive proteze za ispravljanje zuba se izrađuju iz estetskih razloga, odnosno kako bi se postigao želeji efekat na zubima sa što manjom uočljivošću samog aparata.

U ovu svrhu koriste se keramičke fiksne proteze, kao i lingvalne proteze. Keramička proteza se sastoji od providnih keramičkih bravica i bele žice koje se nakon postavljanja na spoljašnje površine zuba gotovo i ne vide. Pored toga što im je ogromna prednost što su znatno manje vidljive nego metalne bravice, kada posmatramo u odnosu na Invisalign folije, ove proteze brže ispravljaju teže nepravilnosti zubnog luka.

Lingvalna fiksna proteza ima iste komponente kao i metalna proteza za ispravljanje zuba, samo što se postavlja sa unutrašnje strane zuba, dakle sa lingvalne strane okrente ka jeziku. Jedino nisu prikladne za pacijente sa dubokim zagrižajem.

nevidljive proteze za ispravljanje zuba

Trajanje Tretmana Protezama 

Dužina terapije individualna je za svakog pacijenta. U principu, terapija mobilnim protezama kod dece traje otprilike od 12 meseci do 2 godine nakon čega u većini slučajeva sledi terapija fiksnom protezom. Fiksna terapija obišno traje od jedne do dve i po godine, retko kad je potrebno duže vrijeme da se se zubi porežaju u pravilan niz. Najkraće traje Invisalign tretman – oko 1 godinu

Pridržavanjem pravila ortodonta o nošenju i održavanju zubne proteze za ispravljanje zuba mogu u potpunosti da se isprave sve blaže i srednje teške ortodontske anomalije poput teskobe zuba, otvorenog ili ukršenog preklopa. Za ozbiljnije situacije, kada postoje zaglavljeni ili neiznikli zubi, često je uz ortodonsku terapiju potreban i hiruški tretman.

Čime još Može da se Koriguje Nepravilan Položaj Zuba? 

Najpoznatije i najčešće korišćene metode su ispravljanje zuba folijama ili fiksnom protezom. Ipak u nekim teškim slučajevima kao što je nepravilan obrnut zagrižaj i odnos vilica, ispravljanje zuba bez proteze je moguće samo pomoću operacije.

Ortodontska hirurgija se bavi hirurškim pomeranjem jedne ili obe vilice u svrhu njihovog dovoženja u pravilan položaj. Ispravljanje zuba operacijom se koristi pre svega kod pacijenata sa jako izraženom odnosno dugom donjom vilicom, međutim zbog bolnog i dugotrajnog oporavka retko se izvodi.

Ispravljanje nepravilnog položaja zuba fasetama i krunicama ograničeno je povoljan početan položaj zuba za brušenje, jer zubi ne smeju previše da budu rotirani ili krivi da se ne bi povredio zubni živac. 

Ispravljanje zuba na prirodan način, koje ne uključuje proteze za ispravljanje zuba, najčešće nije u potpunosti moguće. Bilo kakvi pokušaji ispravljanja zuba kod kuće prirodnim putem, bez kontrole stomatologa,  su opasni i potencijalno narušavaju postojeće stanje.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE