SKIDANJE KAMENCA – Kako Skinuti Kamenac sa Zuba, Proteza i Veštačkih Zuba?

SKIDANJE KAMENCA – Kako Skinuti Kamenac sa Zuba, Proteza i Veštačkih Zuba?

Svakodnevno pranje zuba četkicom i čišćenje koncem mogu da uklone samo meke naslage zubnog plaka. Ukoliko ostane prisutan na zubima i drugim tvrdim površinama kao što su krunice, mostovi i proteze, ovaj plak očvršćava procesom mineralizacije pa nastaje zubni kamenac. Kada se formira, kamenac na zubima je čvrsto vezan za površinu zuba i gotovo je nemoguće ukloniti ga pomoću četkice za zube. Skidanje kamenca se najbrže, najtemeljnije i najlakše može obaviti korišćenjem ultrazvučnog aparata ili ručnih instrumenata u stomatološkoj ordinaciji. U ovom članku saznajte kako skinuti kamenac sa proteze i veštačkih zuba, kao i kako skinuti kamenac sa zuba u kućnim uslovima i kod stomatologa.

Kamenac na zubima
Kako skinuti kamenac – načini i cena

Šta je ustvari Kamenac na Zubima?

Nakon jela od ostataka hrane, pljuvačke i bakterija iz usne duplje, formira se zubni plak. Plak predstavlja bezbojnu ili beličastu meku lepljivu naslagu labavo vezanu za površinu zuba.

Najčešće se nalazi na griznim površinama i delovima zuba duž ivice desni (u predelu spoja zuba i desni). Takođe, često se taloži na zubnim protezama, proteze za ispravljanje zuba, uz plombe, veštačke krunice, mostove, kao i na mekim tkivima usne duplje.

Ukoliko dentalni plak ne uklonite detaljnim pranjem zuba najmanje dva puta dnevno, nakon nekoliko dana on očvrsne taloženjem minerala kalcijuma iz pljuvačke (dolazi do kalcifikovanja dentalnog plaka) i pretvori se u kamenac na zubima.

pre i posle skidanja kamenca stomatolog beograd
Kamenac na zubima – rezultat PRE i POSLE skidanja kamenca

Vidi se kao čvrsta naslaga nataložena na zubima zućkaste, tamno žute ili mrke boje, koja predstavlja estetski problem. Ne možemo ga više sami skinuti samo trljanjem zuba četkicom i pastom, već moramo potražiti pomoć stomatologa.

Prilikom pranja zuba posebno se mora obratiti pažnja na teško dostupne regije za održavanje.

Upravo su to najčešća mesta stvaranja kamenca: prostori između zuba, spoljašnje površine najudaljenijih gornjih kutnjaka i unutrašnje strane donjih prednjih zuba. Često se javlja kod dece na mlečnim zubima ukoliko je prisutna loša oralna higijena.

Zašto Nastaje Zubni Kamenac?

Iako mnogi misle da svakodnevnim besprekornim čiščenjem zuba dva puta dnevno po 2-3 minuta mogu da potpuno spreče nastanak zubnog kamenca, realnost je ipak drugačija. Stvaranje kamenca je gotovo neizbežan proces, kod nekih pacijenata se on stvara sporije, dok se kod nekih javlja brže.

Redovna i detaljna higijena zuba je apsolutno najvažniji način u borbi protiv karijesa, kamenca, oboljenja zuba, desni i nagomilavanja mekih i čvrstih naslaga. Takože je važno i da se na vreme koriguje nepravilan položaj zuba, jer ispravljanjem zuba se smanjuje mogućnost taloženja dentalnog plaka između zbijenih zuba.

U faktore koji dovode do povećane sklonosti za pojavu kamenca spadaju:

 • Nepravilan položaj zuba u vilici, odnosno teskoba zuba i druge ortodontske anomalije koja otežavaju ili onemogućavaju da sve površine zuba budu potpuno očišćene,
 • Visoka koncentracija minerala kalcijuma u pljuvačci (hipermineralizovana pljuvačka),
 • Konzumiranje hrane i napitaka bogatih kalcijumom i fosforom kao što su mlečni proizvodi,
 • Istrošene, hrapave i nepravilno postavljene plombe i veštački zubi,
 • Neadekvatni ortodontski radovi kod loše postavljenih fiksnih proteza,
 • Nezdrava ishrana bogata skrobom i šećerima.

Zašto je Potrebno Ukloniti Zubni Kamenac?

Kamenac na zubima ima hrapavu površinu pa se na njega talože sve veće količine naslaga hrane i plaka, koje opet mineralizuju u zubni kamenac, i tako mu se količina dalje povećava.

Na ovaj način temeljno održavanje higijene zuba je gotovo nemoguće, jer nakon pranja zuba, zubni plak i dalje ostaje prisutan u rupicama i udubljenjima na njegovoj površini.

S obzirom da čvrste naslage kamenca najčešće nastaju u predelu spoja desni i zuba, kao posledica sve većeg nagomilavanja kamenca i delovanja bakterija iz njega, dolazi do nastanka problema sa zubima i desnima. Nastaje infekcija koja dovodi do pojave karijesa i oboljenja desni (gingivitis), a javlja se i neprijatan zadah iz usta.

Ukoliko se ne uklone, obilni slojevi kamenca dovode do sve veće iritacije i upale desni. Potom nastaje povlačenje desni i razvoj parodontopatije sa paradontalnim džepovima (paradentoza).

Gingivitis i parodontopatija
Loša higijena zuba kao posledicu ima nastanak oboljenja zuba i desni

Dakle, najvažnija svrha uklanjanja kamenca, pored poboljšanja estetike, je upravo u očuvanju zdravlja i sprečavanju nastanka oboljenja zuba i tkiva koja drže zub čvrsto u kosti, posledičnog klaćenja i gubitka zuba. Saznajte dalje kako ukloniti kamenac sa zuba.

Kako se vrši Skidanje Kamenca?

Čišćenje kamenca je stručna procedura pri kojoj se uklanjaju tvrde naslage zubnog kamenca, meke naslage plaka, kao i fleke, mrlje i pigmentacije poreklom iz hrane, pića i pušenja. Ova neinvazivna stomatološka intervencija se obavlja u stomatološkoj ordinaciji i traje oko 30-45 minuta.

Ako se pitate da li boli skidanje kamenca sa zuba, odgovor je da ne boli. Ipak kod pacijenata koji imaju osetljive ili ogoljene delove zuba mogu se javiti bolni nadražaji (zubobolja ili blaža osetljivost zuba), pa se tada daje lokalna anestezija radi postizanja potpune bezbolnosti.

Odgovor na pitanje kako očistiti kamenac sa zuba kod zubara možete dobiti kada pogledate sledeći video.

Uklanjanje kamenca sa zuba se sastoji od nekoliko koraka koji obuhvataju:

 1. Ultrazvučno skidanje kamenca pomoću aparata sa ultrazvukom,
 2. Uklanjanje kamenca sa zuba ručnim instrumentima, i na kraju
 3. Poliranje zuba.

S obzirom da je kamenac nemoguće ukloniti samo pranjem zuba, veoma je važno njegovo redovno profesionalno čišćenje kamenca sa zuba kod stomatologa.

Takođe, najpre se izvrši detaljan pregled svih površina zuba da bi se tačno utvrdilo na kojim sve mestima je lokalizovan kamenac. Ovo je bitan prvi korak jer ukoliko se on ne očisti u potpunosti, oštre ivice preostalih tvrdih naslaga će još više iritirati desni i dovesti do njihove još jače upale.

U ovu svrhu može da se koristi i laser. Pa tako popravka zuba laserom nije jedina procedura moguća na ovom aparatu, već može da se vrši i lasersko skidanje kamenca. Ipak, ni usvetu, a ni kod nas ove metode još nisu široko rasprostranjene u zubnim ordinacijama.

Uklanjanjem vidljivih žutih mineralizovanih naslaga i pigmentacija, naročito između prednjih zuba, se postiže promena izgleda i boje zuba.

Ipak, da bi se postiglo izraženije prosvetljavanje boje zuba, potrebno je uraditi izbeljivanje zuba specijalnim gelom sa vodonik ili karabamid peroksidom. Najefikasniji i najbrži rezultati se postižu procedurom lasersko izbeljivanje zuba.

 Koji Instrument se Koristi?Šta se Postiže?
Ultrazvučno Skidanje KamencaUltrazvučni AparatUklanjanje mekih i čvrstih naslaga, pigmentacija, fleka i mrlja sa površina zuba
Ručno Uklanjanje Kamenca sa ZubaRučni Instrumenti - KireteUklanjanje mekih i čvrstih naslaga iznad i ispod ivice desni, čiščenje gingivalnih i parodontalnih džepova
Poliranje ZubaČetkica i Abrazivna PastaGlačanje površine gleđi zuba
Peskiranje ZubaAparat za Peskiranje Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, pigmentacija, fleka i mrlja sa površina zuba, Glačanje gleđi zuba

Ultrazvučno Skidanje Kamenca

Skidanje kamenca sa zuba najčešće započinje procedurom ultrazvučnog čišćenja. Koriščenjem ultrazvučne tehnologije omogućava se bezbolno i precizno uklanjanje svih mekih i čvrstih naslaga bez oštećenja gleđi zuba.

Koristi se ultrazvučni aparat koji stvara vibracije radnog dela instrumenta. One se pretvaraju u slabe mehaničke udare na površinama zuba. Ovi slabi udarci efikasno razbijaju zubni kamenac, a praćeni su mlazom vode pod pritiskom koja spira sve nečistoće sa zuba.

Na ovaj način se brzo i komforno skidaju sve naslage sa zuba kao što su plak, kamenac, mrlje i pigmentacije od hrane, pića, cigareta sa prirodnih i veštačkih zuba.

Ultrazvucno skidanje kamenca
Skidanje kamenca sa zuba ultrazvučnim aparatom je temeljno i bezbolno

Za razliku od korišćenja samo ručnih instrumenata, prednost ultrazvučnog uklanjanja kamenca je što je vreme trajanja intervencije znatno kraće.

Takođe će i broj preostalih bakterija na zubima biti manji zahvaljujući dejstvu vibracija dovode do njihovog razaranja, pa zubi i desni postaju čistiji i zdraviji.

Važno je da se napomene da ultrazvučno skidanje kamenca ne sme da se vrši kod osoba koje imaju ugrađen pejsmejker, već se on skida isključivo korišćenjem ručnih instrumenata.

Skidanje Kamenca Korišćenjem Ručnih Instrumenata

Nakon čišćenja ultrazvukom, prelazi se na struganje specijalnim ručnim instrumentima, takozvanim kiretama, kojima se uklanja ostatak čestica i naslaga koje se nalaze iznad i ispod ivice desni.

Ručno skidanje zubnog kamenca je veoma važna faza čišćenja jer se na taj način otklanja i kamenac koji je prisutan duboko u gingivalnim i/ili parodontalnim džepovima. Takođe, tako se glača površina zuba i korena da bi se smanjila mogućnost brzog nagomilavanja plaka i zubnog kamenca.

Ručno skidanje kamenca stomatološkim kiretama
Čiščenje površine zuba, gingivalnih i parodontalnih džepova pomoću stomatoloških kireta

Poliranje Zuba

Na kraju tretmana skidanja kamenca, vrši se poliranje svih površina zuba specijlanom četkicom i pastom sa abrazivnim česticama.

Na ovaj način se, slično prethodnoj obradi ručnim instrumentima, postiže da zubi budu veoma glatki i čisti, a ravnaju se manje neravnine i izbočine na zubima i plombama ukoliko su prisutne. Kada je gleđ zuba glatka, smanjena je mogućnost lepljenja i zadražavanja plaka na njenoj površini, pa se tako usporava nastanak kamenca.

Poliranjem zuba se takođe uklanjaju mrlje, pigmentacije i fleke, pa zubi postaju za jednu do dve nijanse svetliji, sjajniji i belji. Za poliranje zuba cena je obično uključena u sklopu usluge čišćenja kamenca.

Poliranje zuba

Koliko Često Treba da se Vrši Skidanje Kamenca sa Zuba?

Savetuje se da se stomatološki pregled i profesionalno čišćenje kamenca, konkremenata, mekih naslaga i poliranje zuba obavaljaju najmanje na svakih šest meseci (dva puta godišnje) da bi se sprečio nastanak daljih problema.

Intervencija skidanja kamenca je potpuno bezbedna s obzirom da se ne oštećuje zubna gleđ i predstavlja obavezan deo redovne stomatološke kontrole.

Osobe koje su pušači, imaju oboljenje desni, paradontopatiju, ili boluju od nekih sistemskih oboljenja kao što je dijabetes, treba da posećuju češće svog stomatologa radi intervencije skidanja mekih i čvrstih naslaga sa zuba.

Takođe, kod nekih osoba koje su prirodno skone ubrzanom i intenzivnijem taloženju minerala iz pljuvačke potrebno je vršiti ovu intervenciju na svaka 2-3 meseca.

Na brzinu nakupljanja kamenca utiču sastav i gustina pljuvačke, redovno i temeljno održavanje oralne higijene, redovno korišćenje zubnog konca i dentalnog tuša, vrsta hrane koju jedemo, prisutnost hrapavih i neadekvatno izrađenih veštačkih zuba i plombi.

Kako Skinuti Kamenac sa Zuba u Kućnim Uslovima?

Možete pokušati da očistite zubni kamenac kod kuće korišćenjem prirodnih sredstva za čišćenje kao što su soda bikarbona, belo sirće, limuntus, vodonik peroksid, jagode i so.

Pored toga što ćete ukloniti kamenac, vaši zubi mogu postati i za par nijansi belji. Ovde možete pročitati još o tome kako izbeliti zube prirodno.

Važno je da se napomene da ne preterujete sa korišćenjem ovih prirodnih metoda za skidanje kamenca sa zuba kod kuće jer nisu potpuno bezopasne, pa možete oštetiti zubnu gleđ ili iziritirati desni. Takođe, one nikada ne mogu da zamene profesionalno skidanje kamenca od strane stomatologa.

Skidanje kamenca sa zuba kod kuce
Sredstvo za skidanje kamenca: limuntus i soda bikarbona

Skidanje kamenca sa zuba prirodnim putem može da se vrši na sledeće načine:

 1. Za skidanje kamenca sa zuba sodom bikarbonom potrebno je da u staklenoj čaći pomešate pola supene kašike sode bikarbone i pola kašićice soli. Vodom namočite četkicu za zube i zatim njom zahvatite smešu soli i sode bikarbone. Nežno četkajte zube 2-3 minuta, ne češće od 1-2 puta nedeljno. Uz to što predstavlja najbolje sredstvo protiv kamenca, ova pasta za uklanjanje zubnog kamenca istovremeno vrši i izbeljivanje zuba.
 2. Drugi način je da u čaši izmešajte 125 ml mlake vode sa 250 ml 3% rastvora vodonik peroksida. Umočite četkicu i lagano trljajte zube u trajanju od 1 minut. Zatim izmućkajte usta ovim rastvorom još 1 minut i potom ispljunite. Isperite usta sa običnom vodom. Ovu metodu za ispiranje usta hidrogenom koristite najviše 1 put nedeljno.
 3. Odaberite 1-2 sveže jagode, izgnječite ih da se napravi pasta pa potom prstom utrljajte na zube. Ostavite ih na površini zuba 5 minuta, a zatim ispljunite i operite zube četkicom.

Kako Očistiti Zubnu Protezu od Kamenca?

Redovno pranje proteze mekom četkicom bez paste za zube je obavezan deo njenog održavanja.

Ipak sobzirom da je voda iz česme koju pijemo uglavnom tvrda voda, usled velikih koncentracija kalcijuma u pljuvačci dolazi i do nagomilavanja kamenca na površinama zubnih proteza.

ciscenje zubne proteze sodom bikarbonom
Kako izbeliti zubnu protezu i skinuti kamenac sodom bikarbonom?

Čišćenje zubne proteze od kamenca se najefiksnije vrši pomoću tablete za čiščenje proteze (Corega, Protefix). Ove tablete se koriste tako što se rastvore u čaši vode, a proteza za zube se ostavi preko noći potopljena u taj rastvor.

Takođe, prilikom svake posete stomatologu možete poneti svoju protezu da se očisti u ultrazvučnoj kadici. Ukoliko je su naslage kamenca obilne, nakon čišćenja zubar će protezu ispolirati posebnim rotirajučim četkicama i polirerima. Ovim se postiže da je nadoknada manje hrapava pa će se na njoj manje zadržavati dentalni plak i naslage hrane.

Još jedan način kako izbeliti zubnu protezu je čišćenje zubne proteze sodom bikarbonom. Meku četkicu za zube ovlažite vodom i umočite je u prah sode bikarbone. Lagano trljate protezu par minuta, a potom isperite pod mlazom vode.

Skidanje Kamenca sa Zuba Cena

Cena skidanja kamenca slabo varira u stamatološkim ordinacijama i kreće se između 2000-3000 dinara. U okviru postupka skidanje kamenca cena obično uključuje detaljan stomatološki pregled, skidanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom, ručnim instrumentima i završno poliranje zuba.

Često se za ovu proceduru mogu naći popusti i akcije, tako da ne treba ni sa finansijskog aspekta da imate izgovore da je ne odradite.

Skidanje kamenca cena
Uklanjanje kamenca sa zuba cena i iskustva

Zdravi zubi i blistav osmeh su odraz zdravlja, a predstavljaju rezultat svakodnevne nege kao što je higijena zuba kod kuće i redovnih poseta stomatologa. Skidanje kamenca je važan deo održavanja dobre oralne higijene i ne bi smelo da se preskače, niti zameni samo pranjem zuba. Takođe, između odlaska na redovno čišćenje kamenca sa zuba kod stomatologa, važno je da se spreči ili bar što duže odloži njegovo ponovno nagomilavanje. To se postiže temeljnim trljanjem zuba mekom zubnom četkicom i pastom za zube sa fluoridima, kao i upotrebom antiseptične vode za ispiranje usta. Svakodnevno čišćenje međuzubnih prostora je takođe obavezno, a u ovu svrhu možete koristiti konac za zube, interdentalne četkice ili aparat sa vodenim mlazom (oralni tuš).

6 thoughts on “SKIDANJE KAMENCA – Kako Skinuti Kamenac sa Zuba, Proteza i Veštačkih Zuba?”

 1. Poštovani, dugo sam izbegavala odlazak kod zubara jer imam užasan strah od bilo kakvog pipkanja po zubima, a kamoli od neke intervencije (poslednji put sam počela da se tresem pred intervenciju pa je zubar odustao od rada). Svesna sam da više ne mogu da izbegavam dolazak ukoliko želim da sačuvam zube, pa me iz tog razloga zanima radite li neke vidove sedatacije pri kojima pacijent nije svetan ili je polu svestan? Imajte u vidu da imam 21 godinu i da sam voljna i spremna i na potpunu anesteziju ukoliko je moguća – samo da ne prolazim svesno kroz proces popravke/vađenja zuba.
  Za ono što znam o stanju mojih zuba je da jedan sigurno mora da se vadi, tj. tako su prethodni zubari rekli i potrebno je da se ukloni kamenac, a jedan zub do sad nije bio pregledan od strane zubara, a deo njega je otpao i u “rupu” su se desni uglavile i izgledaju kao plomba pa pretpostavljam da i on treba da se vadi, takođe isti zub po sebi ima plavo-crnu liniju. Za ostale zube pretpostavljam da su u normalnom stanju, nema nikakvih primetnih problema. Zanima me koju cenu mogu da očekujem za ove tri intervencije i za vidove anestezije koje praktikujete?
  Odgovor pretpostavljam da stiže na mejl, pa vam se unapred zahvaljujem. Pozdrav

  Reply
 2. Postovani,
  Radila sam skidanje kamenca u decembru 2021-e.Pocetkom aprila sam stavila fiksnu protezu.Perem zube posle svakog obroka,koristim redovno konac za zube,tecnost za ispiranje,ali mi se kamenac pojavio na skoro svakom zubu.Moj ortodont je rekao da sada to ne mozemo rijesiti.Postoji li neka neinvazivna metoda da skinem kamenac iako nosim fiksni aparat?Unaprijed hvala na odgovoru.

  Reply
  • Poštovana Vanja,

   skidanje kamenca sa mekim naslagama je obavezna procedura za svakog pacijenta kojem se te naslage stvore na zubima. Pogotovo kod nosioca fiksne proteze. Pažljivim radom obo bravica moguće je da se kamenac temeljno ukloni. Takođe, trebalo bi da prođete i detaljnu obuku načina održavanja higijene Vaših zuba i fiksne proteze, koja je sada malo drugačija nego kada fiksnu protezu niste nosili.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 3. Poštovani,

  radila sam skidanje kamenca sa zuba, koliko nakon te intervencije sme da se jede? Da li sme odmah ili je potrebno sačekati 1-2h?
  Hvala unapred!

  Reply

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE