VADJENJE ZUBA – Sve o ovoj Proceduri!

VADJENJE ZUBA – Sve o ovoj Proceduri!

Vadjenje zuba je oralno-hirurški zahvat koji predstavlja bezbolno uklanjanje zuba iz alveole (zubne čašice). Stručno se naziva ekstrakcija zuba. Saznajte sve o ovom postupku dalje u tekstu.

bezbolno vađenje zuba

Kada Treba da se Izvadi Zub?

DA LI SVAKI POKVAREN ZUB TREBA DA SE IZVADI? Ne!

Stomatolog se trudi da se svaki vaš zub što duže sačuva u ustima. Nakon što se iscrpe sve ostale metode “spasavanja zuba”, tek onda se pristupa njegovom uklanjanju iz kosti.

Navešćemo slučajeve u kojima zub sigurno treba da se izvadi:

 1. kada stomatolog proceni da nije moguće da se zub spasi vađenjem zivca iz zuba i lečenjem zuba, to jest kada nije moguće da se uradi uspešna endodontska terapija ili resekcija vrha korena zuba

 2. kod prisutne uznapredovale parodontopatije u terminalnoj fazi kada se zubi “jako klimaju”

 3. ortodontske indikacije kada pre postavljanja fiksne proteze nema mesta za pravilan raspored svih prisutnih zuba u ustima, pa ortodont proceni da neki zubi moraju da se vade

 4. kod određenih preloma korena zuba – na primer kada se horizontalna fraktura nalazi dublje na korenu, ili kada se zub prelomio vertikalno (po sredini celom duzinom) što se retko dešava vrste preloma zuba

 5. neki mlečni zubi koji se nisu dovoljno “rasklatili” da lako ispadnu, odnosno čiji korenovi nisu resorbovani stalnim zubom, moraju da se vade u stomatološkoj ordinaciji
 6. kada u kosti oko zuba postoji veliki otok i upalni proces koji može ozbiljno da ugrozi zdravlje ili čak život pacijenta, odnosno kažemo kada zub “pliva” u gnoju

 7. kada postoje velike destrukcije krunice zuba karijesom ili prelomom, kod kojih ni koren ne može da se iskoristi da se ostatak zuba nadogradi i napravi veštačka krunica

 8. umnjaci (zubi “osmice”) koji zbog svog položaja uzrokuju probleme kao što su bol, upala ili oštećenje zuba ispred njih

vađenje umnjaka

Vrste Vađenja Zuba

 • Jednostavno ili rutinsko je uslovno rečeno lakše vađenje zuba uz pomoć klešta koja se mogu jednostavno aplikovati na manje-više očuvanu krunicu zuba,
 • Komplikovano i
 • Vadjenje Zuba Hirurškim Putem.
 Kada se radi?Cena
RUTINSKO VAĐENJEmanje-više očuvana krunica i koren zuba, raklaćeni zubi15-20 evra
KOMPLIKOVANO VAĐENJErazorena krunica ili prelom korena zuba30-50 evra
HIRURŠKO VAĐENJEzub sa zakrivljenim korenovima, neiznikao zub100-150 evra

Šta Podrazumeva Rutinsko Vađenje Zuba?

Nakon kliničkog pregleda, uzimanja anamneze i aplikovanja anestezije pristupa se uklanjaju zuba iz vilice.

Nekada je potrebna antibiotska priprema pacijenata koji boluju od nekih opštih oboljenja ili potvrda lekara specijaliste i INR PT test ako uzimaju lekove kao što su Aspirin, Farin. Takođe je poželjno odložiti vađenje zuba u toku mestrualnog ciklusa jer je čest slučaj da su žene tada mnogo osetljivjije na bol, a može i da se javi produženo krvarenje iz rane. 

Rutinsko vađenje zuba se obično odvija kroz 4 faze:

 1. Odvajanje epitelne insercije kada se odgovarajućim instrumentima polugama odvajaju okolne desni od zuba,

 2. Aplikovanje klešta na vrat zuba – ukoliko je mnogo oštećena krunica zuba u ovoj fazi možete čuti pucanje preostale krunice pod kleštima koje ne treba da vas zabrinjava,

 3. Rasklaćivanje tj. dislokacija zuba – pomeranje klešta odgovarajućim pokretima i primenom ogodvarajuće sile zajedno sa zubom zavisno od toga koji se zub vadi,

 4. Uklanjanje zuba sa korenom iz zubne alveole.

Nakon što je zub izvađen stomatolog će proveriti ranu i uraditi sve što bude neophodno u datoj situaciji kako bi se obezbedilo dobro zarastanje rane. Doktor će zaobliti koštane ivice, dodatno isprovocirati krvarenje ukoliko ono izostane. Neophodno je da se rana ispuni krvlju kako bi se stvorili dobri preduslovi za njeno zarastanje. Takođe će ušiti ranu koncem ako je potrebno.

Ukoliko se vadi bočni zub u gornjoj vilici (“četvorka, petica, šestica, sedmica” ili “osmica” umnjak), stomatolog će nakon vađenja izvesti probu duvanja na nos kako bi proverio da li je došlo do otvaranja viličnog sinusa. Kod nekih pacijenata korenovi ovih zuba mogu da budu jako dugi pa ulaze u šupljinu sinusa i prilikom ekstrakcije ostaje “rupa” na njegovom donjem zidu. Nekada je ovaj test potreban i kada se radi vađenje očnjaka, odnosno zuba “trojke” koji takođe moze da ima dugačak koren. Proba se izvodi tako čto se pacijentu zapuše obe nozdrve i kaže da jako duva na nos sa otvorenim ustima. 

Nakon toga sledi repozicia zidova alveole kada stomatolog pritiska prstima kost oko nastale rane kako bi se koštani zidovi približili koliko je to moguće. Preko rane se postavlja se gaza koju pacijent treba čvrsto da zagrize kako bi se zaustavilo krvarenje. Zubne čašica u kojoj je bio zub može da se pusti da sama zaraste ili može da se u nju ubace različiti preparati koji će olakšati njeno zarastanje i očuvati visinu i gustinu kosti na tom mestu (PRF “platelet rich-fibrin“faktor rasta ili koštani graft).

Šta je Komplikovano Vadjenje Zuba?

Većina zuba se može izvaditi rutinski. Međutim, nekad se desi da je krunica zuba uništena karijesom ili prelomom u toku samog vađenja ili pre njega.  Takođe, kada je polomljen koren zuba, zub tada mora da se izvadi u delovima, a ne u celosti kao kad se radi vadjenje korena zuba koji je neprelomljen.

U svim ovim slučajevima to nazivamo komplikovano vađenje zuba. Nekada je potrebno i razdvojiti korenove višekorenih zuba posebnim instrumentima i jedan po jedan ih izvlačiti iz zubne čašice.

komplikovano vadjenje zuba
Vadjenje korena zuba polugom

Kako Izgleda Hirurško Vadjenje Zuba?

Ponekad primenom prethodno opisanih metoda nije moguće izvaditi zub ili njegov deo, i tada se pristupa hirurškoj ekstrakciji zuba. To može da bude slučaj kada su korenovi jako zakrivljeni, ukoliko zub još nije iznikao (umnjaci) ili je srastao sa okolnom kosti vilice.

Hirurško vađenje zuba je postupak kojim se pravi rez na sluzokoži desni, uklanja deo kosti koji prekriva koren zuba da bi se došlo do celog zuba, samo korena ili dela korena koji se nalazi ispod kosti. Zub se potom vadi, desni se vraćaju na svoje mesto, a rana se ušiva hiruškim koncem koji se uklanja nakon 7 dana.

hirurško vadjenje zuba

Da li Boli Vadjenje Zuba sa Anestezijom?

Anestezija je tu da omogući bezbolno vađenje zuba. Pacijent može da oseti da se nešto “događa” – pritisak da, ali sam bol ne. Dakle procedura treba da bude  potpuno bezbolna. 

Instrumenti – Poluge i Klešta za Vadjenje Zuba

Osnovni instrumenti za vađenje zuba su poluge i klešta. Postoje mnogobrojne različite vrste ovih instrumenata, a stomatolog bira koje će koristiti zavisno od pristupačnosti zuba koji se vadi, da li je zub u gornjoj ili donjoj vilici, kojoj grupi zuba pripada i da li je moguće aplikovati klešta za vadjenje zuba na krunicu zuba.

klešta za vadjenje zuba

Poluge se koriste u prvoj fazi vađenja zuba u kombinaciji s kleštima u narednim fazama vađenja. Često se vadjenje zuba polugom radi samostalno tokom celog postupka vađenja – celih zuba, impaktiranih (ne iznikao), poluimpaktiranih zuba (polu iznikao) ili zalomljenih korenova.

Vadjenje Zuba pod Otokom i Upalom

Kada je zub otečen i pod gnojem, prvo treba omogućiti drenažu gnoja i sačekati da se upala smiri primenom antibiotika. Zbog toga se odlaže uklanjanje zuba za par dana. Nakon što se upala stavi pod kontrolu, treba pristupiti vađenju zuba.

U nekim situacijama stomatolog će ipak doneti odluku da je nužno da se uradi vadjenje zuba pod otokom. Treba imati na umu da tada može da se desi da će na zub pod upalom slabije delovati anestezija.

Oporavak Posle Vadjenja Zuba

Kada se vrši jednostavno vađenje zuba oporavak uglavnom traje 2-5 dana. Kod komplikovane i hirurške ekstrakcije rana je obično veća, više struktura usne duplje je zahvaćeno hirurškom intervencijom, pa je i oporavak produžen na 7-10 dana.

Najvažniji period, u toku kojeg treba posebno obratiti pažnju, je prvi dan nakon uklanjanja zuba. Neophodno je da se pacijenti pridržavaju svih uputstava koje im je stomatolog dao, kako ne bi usporili zarastanje rane ili izazvali nastanak neke od komplikacija. Detaljno o tome možete pročitati u našem članku Vađenje Zuba Oporavak.

oporavak posle ekstrakcije zuba

Vadjenje Zuba u Trudnoći

Trudnoća je fiziološko stanje i neopravdano se donosi zaključak da žena tokom trudnoće treba da izbegava odlazak kod stomatologa, a zapravo je realnost suprotna. Ukoliko planirate trudnoću najbolje bi bilo da se pre same trudnoće odradi kompletna sanacija bilo kakvih procesa u ustima. Obavezno je čišćenje kamenca i konkremenata sa zuba kako bi se omogućilo održavanje neophodne besprekorne oralne higijene tokom perioda trudnoće.

Ako se u prvom trimestru utvrdi da je neki zub neophodno izvaditi, vađenje zuba u trudnoći ne treba da se odlaže jer se tako samo može napraviti veća šteta koja može da ugrozi zdravlje trudnice. Ako stomatolog proceni da ekstrakcija zuba nije tako urgentna, može se eventualno odložiti za drugi trimestar.

Da li može da se radi vadjenje zuba u trudnoći sa anestezijom? Primena lokalne anestezije je dozvoljena u bilo kom stadijumu trudnoće. Ukoliko trudnica boluje od nekog sistemskog oboljenja, ima problema s zgrušavanjem krvi ipak je neophodno konsultovati se sa lekarom koji leči to oboljenje.

Od lekova protiv bolova najbolje je koristiti Paracetamol, a od antibiotika (ako trudnica nema alergiju) neki iz grupe Penicilina ili Cefalosporina.

vadjenje zuba u trudnoći

Vadjenje Zuba Cena u Stomatološkim Ordinacijama

Koliko košta vadjenje zuba zavisi od tipa intervencije, odnosno da li je u pitanju jednostavna, komplikovana ili hirurška procedura. Pa tako rutinsko jednostavno vađenje obično košta od 15-20 evra, dok za komplikovano treba izdvojiti oko 30-50 evra.

Veliku razliku ne pravi ni lokacija, pa tako Novi Sad, Beograd ili Niš imaju sličan cenovnik.

Kada se vrši hirurško vadjenje zuba cena iznosi oko 100-150 evra. Ukoliko se odlučite za vadjenje zuba u domu zdravlja cena je uglavnom nešto niža nego u privatnim stomatološkim ordinacijama. Obično ćete proći jeftinije ako odete i na stomatoški fakultet u Beogradu.

Sanjati Vadjenje Zuba

I za kraj malo da prokomentarišemo i narodna verovanja. Generalno sanjati zube se ne smatra dobrim znakom, čak ni bele i zdrave.

Pa onda šta znači sanjati vađenje zuba? Ukoliko pogledamo u sanovnik vađenje zuba se tumači kao predskazanje da će osoba uspeti da se reši nekog većeg problema koji je muči.  Takođe, ukoliko je zdravlje narušeno, ovakav san pokazuje da će sanjalac uspeti da ozdravi ili da će se poboljšati njegovo zdravstveno stanje.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE