VIZIL PROTEZA

Vizil Proteza 

Gubitkom manjeg ili većeg broja zuba nastaje krezubost i niz problema sa kojima se suočavamo – poremećaj zagrižaja, narušen govor i estetika. Kako bi se rešili navedeni problemi, neophodno je izraditi odgovarajuću mobilnu protetsku nadoknadu. Vizil proteza je najbolje rešenje među protezama kojom se postiže celokupna rehabilitacija usta i zuba. Saznajte sve o njoj u ovom članku!

Wisil proteza

Šta je Vizil Proteza?

Najsavremenija mobilna protetska nadoknada jeste vizil proteza. Zove se još skeletirana proteza i spada u takozvane parcijalne proteze. Njenu osnovu čini metalna konstrukcija ili skelet. Vizil (Wisil) je ime legure na bazi kobalta, hroma i molibdena od koje se pravi ova proteze, pa otuda potiče njen popularan naziv. 

Najveća pogodnost u izradi i nošenju ove nadoknade jeste maksimalno smanjenje glomazne protezne ploče. Pa tako je u gornjoj vilici metalni skelet sveden na jednu metalnu traku preko nepca, a u donjoj ima lučni oblik sa unutrašnje strane vilice.

Preostali deo proteze oko metala koji nosi zube prekriven je akrilatom. To je biokompatibilni materijal ružičaste boje koji pruža odličnu estetiku, a lagan je i komforan za nošenje. 

Kada se Izrađuje Vizil Proteza?

Vizil proteza može da se pravi u svim slučajvima kada je izvađeno manje ili više zuba. Odlično je rešenje kada postoji nedostatak svih bočnih zuba sa jedne ili obe strane vilice, kao i u slučajevima kada je preostao svega mali broj zuba u vilici.

Skeletirana proteza se izrađuje i onda kada pacijent želi da izradi veštački most, ali nažalost raspored preostalih zuba nije povoljan da bi se krezubost zbrinula fiksnim radom. Nekada se pacijenti i sa povoljnim rasporedom zuba za fiksni rad odluče za mobilnu nadoknadu iz finansijskih razloga. 

Nešto bolja varijanta od parcijalne skeletirane jeste silikonska proteza jer je fleksibilna i savitljiva, pa je lakša za nošenje. Ipak, najveća mana silikonske proteze jeste nemogućnost podlaganja. Kako se vremenom tkiva ležišta proteze troše, javlja se potreba za dodavanjem materijala da bi proteza stabilno ležala u ustima. Silikonska proteza mora da se izrađuje ponovo, dok se skeletirana podlaže i koriguje. 

Vrste Vizil Proteza

Postoje dva načina izrade vizil proteze zavisno od njenog načina vezivanja na zube koji su preostali:

 1. Skeletirana proteza sa livenim kukicama i
 2. Vizil proteza sa atečmenima.
 VIZIL PROTEZA SA KUKICAMAVIZIL PROTEZA SA ATEČMENIMA
DeloviMetalna baza sa livenim kukicamaMetalna baza sa atečmenima
Za šta se vezuje?Za preostale prirodne zubeZa posebno izrađene krunice na zubima
Cena250-350 evra450-550 evra

1. Parcijalna Skeletirana Vizil Proteza sa Kukicama – Delovi i Izgled

Vizil proteza sa livenim kukicama ima metalnu osnovu ili skelet, koji je maksimalno smanjen u odnosu na proteznu ploču kod paricjalne akrilatne proteze sa običnim žičanim kukicama. Velika mana su joj livene kukice kojima se zubna proteza kači na preostale zube, a koje su često vidljive prilikom osmeha. 

Metalni skelet se svodi na jednu tanku traku koja prelazi preko nepca u gornjoj vilici, i na traku lučnog oblika u donjoj. Maksimalna redukcija baze proteze omogućava komforno nošenje i brzu adaptaciju za pacijente koji se prvi put susreću sa ovim vidom protetske nadoknade.  

vizil proteza sa kukicama
Donja Vizil proteza sa livenim kukicama

Wisil proteza se oslanja na preostale zube pomoću specijalno dizajniranih livenih kukica, izrađenih od iste legure kobalta, hroma i molibdena od koje se izrađuje skelet proteze. One pružaju stabilnost protezi, ali imaju i dovoljnu elastičnost kako bi proteza mogla nesmetano da se izvadi iz usta. To je jedini način da se obezbedi dobro čišćenje, kako proteze tako i preostalih zuba.

2. Vizil Proteza sa Atečmenima kao Kombinovani Rad

Osnovna prednost ove proteze u odnosu na klasičnu varijantu sa livenim kukicama jesu precizni vezni elementi iz dva dela – atečmeni. Jedan deo atečmena se ugrađuje u protezu, dok se drugi deo vezuje za krunicu.

Ovde se dakle izrađuje kombinovani rad, koji prvo obuhvata pravljenje veštačkih metalokeramičkih krunica ili mosta na preostalim zubima. Tada se svi ili neki preostali zubi zbruse i stavljaju pod krune, koje zajedno sa protezom čine celinu. Proteza se vadi iz usta, dok krune ostaju trajno cementirane na zubima.

vizil proteza sa atečmenima

Ovakva parcijalna Vizil proteza nema kukice već specijalne drikere (takozvani “atečmeni” u obliku klizača, prečki, reze, kuglica) kojima se vezuje za te posebno napravljene krunice. Dakle, pomoću njih se proteza kopča na preostale zube, a ostvaruje se stabilna i jaka veza između proteze i krunica. Velika prednost atečmena nad kukicama, pored čvršće veze, jeste i estetika jer se oni uopšte ne vide prilikom jela, govora i osmeha. 

Prednosti Parcijalne Skeletirane Proteze 

Parcijalna skeletirana proteza daleko je bolje rešenje od parcijalne pločaste proteze. Njene prednosti su:

 • jako brzo navikavanje jer ima maksimalno redukovanu bazu u vidu trake što smanjuje nelagodan osećaj stranog tela u ustima,
 • prenos sila koje nastaju pri žlvakanju je sličan kao kada postoje prirodni zubi pa se preostala kost vilice maksimalo čuva,
 • znatno je čvršća i izržljivija,
 • izuzetno je komforna, pa je pacijenti lako prihvataju i nose,
 • estetika je vrhunska.

Ova proteza u kombinaciji sa veštačkim krunicama (Vizil proteza sa atečmenima) predstavlja idealno funkcionalno i estetsko rešenje krezubosti. U odnosu na skeletiranu protezu sa kukicama neuporedivo je komfornija i estetski bolja. Veza između zuba i proteze jeste estetski najprihvatljivija jer je potpuno sakrivena, a i stabilnija je jer je u pitanju pouzdan sistem koji spajanjem formira čvrstu vezu. 

Parcijalna skeletirana proteza

Koji su Nedostaci Vizil Proteze?

Najveći nedostatak vizil proteze je njena cena. Naime, ona je skuplja u odnosu na običnu parcijalnu akrilatnu protezu, a ako se pravi sa atečmenima njena cena se znatno povećava.

Takođe, kod izrade veštačkih krunica potrebno je bruse zubi koji se nalaze tik uz bezubo polje. Atečmeni vremenom gube svoju jačinu i popuštaju, pa je potreno da se na svake 1-2 godine zamene novim.

Faze Izrade Vizil Proteze 

Za izradu vizil proteze za zube neophodno je nekoliko poseta stomatologu. Nešto brže izrađuje se proteza sa kukicama jer se  oslanja na preostale zube koji ne ulaze u sastav protetskog rada, dok je kod izrade proteze sa atečmenima neophodno više poseta jer se i preostali zubi uključuju u rad. 

Nakon što se završi fiksni deo rada, u koji spada brušenje zuba i izrada zubnih kruna, sledi uzimanje otiska za protezu. Zatim se u ustima proba metalna konstrukcija izražena od legure plemenitih metala (Wisil ili Vironit). Naredna faza je ključna, služi za određivanje visine zagrižaja, a samim tim i položaja zuba u protezi. Visina zagrižaja diktira odnos budućih zuba i donjoviličnih zglobova,  kao i izgled usana i donje trećine lica i vrlo je važna stavka za uspešnost celokupne terapije. Sledi proba postave zuba u kojoj su još uvek moguće manje korekcije, a zatim izrada i predaja definitivnog rada. 

Vironit proteza
Metalna baza skeletirane proteze

Iskustva Pacijenata sa Vizil Protezom 

Pacijenti se lako navikavaju na ovu vrstu nadoknade. Ukoliko su imali ranija iskustva sa protezama, period navikavanja je svega nekoliko dana. Oni koji se prvi put susreću sa protezom imaju malo duži period adaptacije. Sasvim je normalna pojava da su u početku potrebne korekture ako Vizil proteza pravi u ustima ranice na određenim mestima. Period adaptacije na novu protezu može trajati i do mesec dana. 

Najviše diskomfora je u samom početku, pacijent ne može uobičajeno da govori i žvaće jer je pojačano lučenje pljuvačke u ustima, što je normalna reakcija na protezu koja predstavlja strano telo. Vremenom se lučenje pljuvačke smanjuje, kako adaptacija napreduje. Pacijentima se savetuje da u ovom periodu sisaju tvrde bombone radi lakšeg navikavanja. 

Savetuje se u početku konzumiranje mekše hrane koja se ne lepi. Vremenom se normalizuje govor, prestaje šuškanje. Govor se vežba čitanjem naglas. Nikako se ne preporučuje žvakanje sa jedne strane vilice, jer ono nepovoljno utiče na stabilnost proteze. Pacijent se mora navikavati na obostrano žvakanje. 

Vizil proteza iskustva pacijenata

Najneprijatnija pojava jesu ranice, koje se javljaju na delovima tkiva na kojima proteza leži i vrši jak pritisak. Kada se pojavi ranica, preporučuje se odmor od proteze nekoliko dana. Pre odlaska somatologu protezu bi trebalo nositi par sati, kako bi stomatolog stekao jasnu sliku o preopterećenom delu ležišta i znao koje mesto na protezi da koriguje. 

Da li Postoji Totalna Vizil Proteza?

Nažalost ne postoji. Totalna proteza se pravi od akrilata (“plastike”) i izrađuje se u uslovima bezubosti, kada ne postoje preostali zubi koji bi služili protezi za vezivanje ili oslonac.  Vitil proteza se izrađuje samo kod slučajeva krezubosti.

Šta je Beli Vizil?

Beli vizil je poluelastična zubna proteza sa bazom napravljenom od presovanog, poliuretanskog metarijala. Odlično se prilagođava svim oblicima vilica. Pruža odličnu estetiku, a može biti bela ili providna. Pokazuje sjajnu otpornost na prelom, a ujedno je lagana i komforna za pacijenta.

Kod Bele Vizil proteze se na bazu od poliuretana ugrađuje greben od roze akrilata sa veštačkim zubima. Jedina razlika u odnosu na standardnu skeletiranu protezu je što nema metalnu bazu. 

Beli vizil

Da li se Pravi Vizil Proteza na Implantima?

Da. U slučaju gubitka velikog broja zuba ili čak totalne bezubosti, u vilične kosti mogu da se ugrade implanti. U zavisnosti od plana terapije, to mogu biti dva, četiri ili šest implanata. Kada oni srastu za kost, pravi se odgovarajuća zubna proteza.

U slučaju vizil proteze veza između implanata i zuba ostvaruje se preko takozvanih “lokatora“. To su specifični vezni elementi koji se šrafe na implant, a kapice koje im odgovaraju nalaze se u sastavu proteze. Ovako urađena vizil proteza ima idealnu stabilnost, komforna je i lagodna za nošenje i pruža vrhunsku estetiku. 

Vizil Proteza Cena 

Cene ovih proteza razlikuju se u zavisnosti od plana terapije. Kreću se čak od 250 do 350 evra za protezu sa livenim kukicama. Ako su u sastavu rada koji podrazumeva ugradnju implanata, celokupan rad je prilično skup. Cena ugradnje jednog kvalitetnog implanta kreće se od 500 do 800 evra.

Kada se izrađuje vizil proteza sa atečmenima, njena cena u većini stomatoločkih ordinacija iznosi oko 450-500 evra. Takođe bi u obzir trebalo uzeti i cenu svih krunica koje se izrađuju na suednim zubima. Kreću se od 120 do 250 evra po zubu. 

Održavanje Parcijalne Skeletirane Proteze 

Pacijenti često prave greške i jednom kada se naviknu na protezu u ustima lako zaborave na njenu higijenu.  Kako bi proteza trajala i služila pacijenta godinama, redovna i pravilna higijena je nešto što se mora ustaliti u rutinu nege usta od prvog dana. Proteza se održava pranjem mekanom četkicom i pastom bez abraziva. Gruba sredstva za čišćenje bi mogla da oštete njenu površinu. Preostali zubi se peru uobičajeno, četkicom i pastom za zube, a čišćenje se dopunjuje dentalnim koncem i interdentalnim četkicama.

Nikako se ne preporučuje spavanje sa protezom, jer meka tkiva ležišta moraju odmarati preko noći. Preko noći Vizil proteza se čuva u kutiji tako što se prvo detaljno obriše i osuši. Jednom nedeljno preporučljivo je potapati protezu u specijalne rastvore za dezinfekciju koji je održavaju čistom i ne dozvoljavaju nakupljanje kamenca, gljivica i bakterija. 

18 thoughts on “VIZIL PROTEZA”

  • Poštovana Milice,

   ukoliko je proteza pukla na delu metala koji u gornjoj vilici ide preko nepca ili u donjoj vilici ispred jezika, u tom slučaju nije moguće da se proteza niti zalepi niti zavari. Ako je došlo do preloma metalnog deo u predelu metalne kukice kojom se vizil proteza oslanja na zub, tada je moguće da se umesto te kukice postavi žičana kukica koja će kao i prethodna da drži protezu na zubu.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 1. Poštovani, skoro mi je urađena vizil proteza sa atačmenima i prilikom skidanja rascementirala se krunica. Kad sam otisla na popravku, prilikom drugog skidanja rascementirao se i kočić. Opet je sve cementirano i sad čekam par dana dok opet ne pokušam da je skinem. Da napomenem da se uopšte ne zakopčava lako tako da treba velika sila i da se skine. Prvi put se susrećem sa ovim i ne znam da li i treba tako na silu da se stavlja i skida. Jedna krunica je ok ali evo sa drugom imam problema. Da li postoji način da se malo olabave kopče?

  Reply
  • Poštovana Snežana,

   atečmeni se “kopčaju” jedan za drugi pomoću takozvanog retencionog elementa. To su najčešće u pitanju gumice u obliku prstena kod kugličnih atečmena ili u obliku žleba kod atečmena klizača i nalaze se u sklopu vizil proteze. One mogu biti različite vezivne snage koja se označava bojom prstena (npr. beli, žuti, crveni, plavi, zeleni) u zavisnosti od proizvođača. Proverite koje su boje gumica ili žleb postavljeni u Vašu protezu. Ukoliko se nalaze oni koji omogućuju jaču vezu sa krunicama na zubima, potrebno ih je zamenti sa retencionim elementom slabije vezivne moći.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 2. Imam neprijatan osečaj u donjoj vilici . Pretpostavljam da je uzrok vizil proteza koja ima metalnu osnovu . na gornjoj vilici imam presvučene zube sa metalom ispod.
  Da li je moguče da se tu stvaraju neka strujanja koja izazivaju nešto kao laganu bol.
  Hvala unapred

  Reply
  • Poštovana Zoja,

   pojava takozvanih glavanskih struja u ustima je ređa pojava, a nažalost, javlja se upravo kada je u ustima prisutna kombinacija metala iz stomatoloških radova kao što su vizil proteza, metalni kočići, metalo-keramičke krunice ili amalgamske sive plombe itd. Upravo se ovakav vid neprijatnih i bolnih strujanja javlja kod vas.
   Najbolji način da smanjite osećaj nelagodnosti ili eliminišete problem pojave galvanizacije je da zamenite neki od radova materijalom koji ne sadrži metal, na primer da metalne krunice u gornjoj vilici zamenite samo keramičkim, ili donju vizil protezu običnom pločastom, valplast ili vertex termosens protezom.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 3. N donjoj parcijalnoj protezi sa atacmenima polomio se klizac koji vezuje protezu za krunicu. Okrugli mali deo.
  Da li se to moze popraviti.
  Srdacan pozdrav

  Reply
  • Poštovana Boso,

   kada je u pitanju metalna vizil proteza, ona se lije iz jednog komada metala. Ukoliko dođe do preloma nekog njenog dela, bilo dela kukice proteze ili klizača parcijalne skeletirane proteze sa atečmenima, nažalost nije moguće da se taj deo “zalepi” nazad za vizil protezu ili ponovo izlije.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 4. Molim vas jednu informaciju: prema vašim iskustvima, koliko dugo traju gumeni prstenčići u vizil parcijalnim protezama, odnosno koliko se često trebaju mijenjati tijekom godine zbog olabavljene proteze?
  Unaprijed hvala!

  Reply
  • Poštovana,

   zavisi od osobe do osobe i slučaja do slučaja. Svaki pacijent drugačije održava i postavlja svoju protezu. Po pravilu i prema proizvođačima, gumeni prstenovi treba da se menjaju u rasponu od 6 do 24 meseca u zavisnosti od njihove istrošenosti. Mada imali smo često slučajeve da se ne menjaju i po dve godine sa dobrim držanjem proteze. Vizil proteza sa ovakvim gumenim prestenovima ne sme da se potapa u rastvor sa visokim sadržajem alkohola. Naime, neki rastvori za čišćenje proteze mogu da isuše gumene o-prstenove i da dovedu do labvljenja, klaćenja ili ispadanja proteze brže nego inače.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 5. postovani doktore moze li se proteza sa atecmenima ponovo uzeti otisak i uraditi nova na postojace zube sa ugradjenim metalnim kopcom, pozdav

  Reply
 6. Postovani,
  Skeletirana vizil sa atecmenima na donjoj vilici je napravljena pre 6 god. Od pre godinu i po rascementirava se trojka sa kočićem koja nosi atacmen. Dole levo 3 i 4 nose levu stranu proteze sve do poslednje moje 7 sa navlakom. Sekutici dole sa obe strane 1 i 2 nisu pod navlakama. Da li se zato rascementirava 3 desno jer je opterecena?
  Da li ce pomoci ako se povezu svi sekutići? Bojim se da oni vremenom ne propadnu pa da moram da nosim totalnu.
  Da li je bolja valplast i da li se kod nas to dobro pokazalo?
  Gore su 1i2 moji bez navlake a posle 3, 4 i 5 su metalokeramicki mostovi.
  Da li ce donji sekutici sa keramikom polomiti gornje moje koji su pod plombama?
  Šta je naj bolje resenje?
  Veliko hvala.

  Reply
  • Poštovana Gordana,

   tek nakon pregleda i detaljne analize rendgenskog snimka možemo da vam damo konačan plan terapije. Na osnovu vaših informacija, mi bismo preporučili da se na očnjaku, prvom premolaru i drugom molaru izrade metalokeramičke krune u kombinaciji sa verteks termosens protezom sa kukicama u boji desni.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
   • Poštovani,
    Kada mogu i gde da dodjem na konsultaciju? Snimak Imamod pre godinu i po i od pre mesec dana.
    Trenuta je vzil sa atecmenima.Vidim da postoji i “beli vizil”. Zbog svega toga bih što pre došla na pregled jer se u trojka (koren sa kočićem) rascementirala.
    S poštovanjem,
    Gordana

    Reply
 7. Poštovani,
  Sada vidim da mi je pitanje nepotpuno.
  Dole je vizil proteza sa atecmenima.
  Levo 1,2 moji zubi bez navlake 3 i 4 sa navlakama.4 nosi atecmen i u nastavku je proteza 7 je moj sa navlakom.
  Desno 1,2 moji zubi bez navlake 3 ( devitalizovan sa kočićem ) nosi atecmen i u nastavku je proteza. Skidam je 3 puta dnevno (i vise) radi higijene. Rečeno mi je da spavam s njom. Desna trojka se na par meseci rascementirava je verovatno trpi veliki pritisak.
  Trazim trajnije rešenje i gracilniju varijantu a ipak stabilnu……težak zadatak!

  Molim Vas da mi zakažete pregled u orinaciji.
  S poštovanjem,
  Gordana

  Reply
 8. Poštovani,
  Ja bih na donje sekutiće stavila cirkonijumske navlake. Imam desno do trojke i levo do četvorke. Desna trojka i levo 3 i 4 su leceni zubi sa kocićima. i to kombinovala sa protezom sa atecmenima.
  Jel moguce kombinovati cirkonijum sa skeletiranom protezom sa atecmenima ili se onda stavlja beli vizil?
  Jel beli vizil nije isto sto i walplast?
  Jel se preporučuje beli vizil?
  Hvala!

  Reply

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE