VIZIL PROTEZA

Vizil Proteza 

Gubitkom manjeg ili većeg broja zuba nastaje krezubost i niz problema sa kojima se suočavamo – poremećaj zagrižaja, narušen govor i estetika. Kako bi se rešili navedeni problemi, neophodno je izraditi odgovarajuću mobilnu protetsku nadoknadu. Vizil proteza je najbolje rešenje među protezama kojom se postiže celokupna rehabilitacija usta i zuba. Saznajte sve o njoj u ovom članku!

Wisil proteza

Šta je Vizil Proteza?

Najsavremenija mobilna protetska nadoknada jeste vizil proteza. Zove se još skeletirana proteza i spada u takozvane parcijalne proteze. Njenu osnovu čini metalna konstrukcija ili skelet. Vizil (Wisil) je ime legure na bazi kobalta, hroma i molibdena od koje se pravi ova proteze, pa otuda potiče njen popularan naziv. 

Najveća pogodnost u izradi i nošenju ove nadoknade jeste maksimalno smanjenje glomazne protezne ploče. Pa tako je u gornjoj vilici metalni skelet sveden na jednu metalnu traku preko nepca, a u donjoj ima lučni oblik sa unutrašnje strane vilice.

Preostali deo proteze oko metala koji nosi zube prekriven je akrilatom. To je biokompatibilni materijal ružičaste boje koji pruža odličnu estetiku, a lagan je i komforan za nošenje. 

Kada se Izrađuje Vizil Proteza?

Vizil proteza može da se pravi u svim slučajvima kada je izvađeno manje ili više zuba. Odlično je rešenje kada postoji nedostatak svih bočnih zuba sa jedne ili obe strane vilice, kao i u slučajevima kada je preostao svega mali broj zuba u vilici.

Skeletirana proteza se izrađuje i onda kada pacijent želi da izradi veštački most, ali nažalost raspored preostalih zuba nije povoljan da bi se krezubost zbrinula fiksnim radom. Nekada se pacijenti i sa povoljnim rasporedom zuba za fiksni rad odluče za mobilnu nadoknadu iz finansijskih razloga. 

Nešto bolja varijanta od parcijalne skeletirane jeste silikonska proteza jer je fleksibilna i savitljiva, pa je lakša za nošenje. Ipak, najveća mana silikonske proteze jeste nemogućnost podlaganja. Kako se vremenom tkiva ležišta proteze troše, javlja se potreba za dodavanjem materijala da bi proteza stabilno ležala u ustima. Silikonska proteza mora da se izrađuje ponovo, dok se skeletirana podlaže i koriguje. 

Vrste Vizil Proteza

Postoje dva načina izrade vizil proteze zavisno od njenog načina vezivanja na zube koji su preostali:

  1. Skeletirana proteza sa livenim kukicama i
  2. Vizil proteza sa atečmenima.
 VIZIL PROTEZA SA KUKICAMAVIZIL PROTEZA SA ATEČMENIMA
DeloviMetalna baza sa livenim kukicamaMetalna baza sa atečmenima
Za šta se vezuje?Za preostale prirodne zubeZa posebno izrađene krunice na zubima
Cena250-350 evra450-550 evra

1. Parcijalna Skeletirana Vizil Proteza sa Kukicama – Delovi i Izgled

Vizil proteza sa livenim kukicama ima metalnu osnovu ili skelet, koji je maksimalno smanjen u odnosu na proteznu ploču kod paricjalne akrilatne proteze sa običnim žičanim kukicama. Velika mana su joj livene kukice kojima se zubna proteza kači na preostale zube, a koje su često vidljive prilikom osmeha. 

Metalni skelet se svodi na jednu tanku traku koja prelazi preko nepca u gornjoj vilici, i na traku lučnog oblika u donjoj. Maksimalna redukcija baze proteze omogućava komforno nošenje i brzu adaptaciju za pacijente koji se prvi put susreću sa ovim vidom protetske nadoknade.  

vizil proteza sa kukicama
Donja Vizil proteza sa livenim kukicama

Wisil proteza se oslanja na preostale zube pomoću specijalno dizajniranih livenih kukica, izrađenih od iste legure kobalta, hroma i molibdena od koje se izrađuje skelet proteze. One pružaju stabilnost protezi, ali imaju i dovoljnu elastičnost kako bi proteza mogla nesmetano da se izvadi iz usta. To je jedini način da se obezbedi dobro čišćenje, kako proteze tako i preostalih zuba.

2. Vizil Proteza sa Atečmenima kao Kombinovani Rad

Osnovna prednost ove proteze u odnosu na klasičnu varijantu sa livenim kukicama jesu precizni vezni elementi iz dva dela – atečmeni. Jedan deo atečmena se ugrađuje u protezu, dok se drugi deo vezuje za krunicu.

Ovde se dakle izrađuje kombinovani rad, koji prvo obuhvata pravljenje veštačkih metalokeramičkih krunica ili mosta na preostalim zubima. Tada se svi ili neki preostali zubi zbruse i stavljaju pod krune, koje zajedno sa protezom čine celinu. Proteza se vadi iz usta, dok krune ostaju trajno cementirane na zubima.

vizil proteza sa atečmenima

Ovakva parcijalna Vizil proteza nema kukice već specijalne drikere (takozvani “atečmeni” u obliku klizača, prečki, reze, kuglica) kojima se vezuje za te posebno napravljene krunice. Dakle, pomoću njih se proteza kopča na preostale zube, a ostvaruje se stabilna i jaka veza između proteze i krunica. Velika prednost atečmena nad kukicama, pored čvršće veze, jeste i estetika jer se oni uopšte ne vide prilikom jela, govora i osmeha. 

Prednosti Parcijalne Skeletirane Proteze 

Parcijalna skeletirana proteza daleko je bolje rešenje od parcijalne pločaste proteze. Njene prednosti su:

  • jako brzo navikavanje jer ima maksimalno redukovanu bazu u vidu trake što smanjuje nelagodan osećaj stranog tela u ustima,
  • prenos sila koje nastaju pri žlvakanju je sličan kao kada postoje prirodni zubi pa se preostala kost vilice maksimalo čuva,
  • znatno je čvršća i izržljivija,
  • izuzetno je komforna, pa je pacijenti lako prihvataju i nose,
  • estetika je vrhunska.

Ova proteza u kombinaciji sa veštačkim krunicama (Vizil proteza sa atečmenima) predstavlja idealno funkcionalno i estetsko rešenje krezubosti. U odnosu na skeletiranu protezu sa kukicama neuporedivo je komfornija i estetski bolja. Veza između zuba i proteze jeste estetski najprihvatljivija jer je potpuno sakrivena, a i stabilnija je jer je u pitanju pouzdan sistem koji spajanjem formira čvrstu vezu. 

Parcijalna skeletirana proteza

Koji su Nedostaci Vizil Proteze?

Najveći nedostatak vizil proteze je njena cena. Naime, ona je skuplja u odnosu na običnu parcijalnu akrilatnu protezu, a ako se pravi sa atečmenima njena cena se znatno povećava.

Takođe, kod izrade veštačkih krunica potrebno je bruse zubi koji se nalaze tik uz bezubo polje. Atečmeni vremenom gube svoju jačinu i popuštaju, pa je potreno da se na svake 1-2 godine zamene novim.

Faze Izrade Vizil Proteze 

Za izradu vizil proteze za zube neophodno je nekoliko poseta stomatologu. Nešto brže izrađuje se proteza sa kukicama jer se  oslanja na preostale zube koji ne ulaze u sastav protetskog rada, dok je kod izrade proteze sa atečmenima neophodno više poseta jer se i preostali zubi uključuju u rad. 

Nakon što se završi fiksni deo rada, u koji spada brušenje i izrada zubnih kruna, sledi uzimanje otiska za protezu. Zatim se u ustima proba metalna konstrukcija izražena od legure plemenitih metala (Wisil ili Vironit). Naredna faza je ključna, služi za određivanje visine zagrižaja, a samim tim i položaja zuba u protezi. Visina zagrižaja diktira odnos budućih zuba i donjoviličnih zglobova,  kao i izgled usana i donje trećine lica i vrlo je važna stavka za uspešnost celokupne terapije. Sledi proba postave zuba u kojoj su još uvek moguće manje korekcije, a zatim izrada i predaja definitivnog rada. 

Vironit proteza
Metalna baza skeletirane proteze

Iskustva Pacijenata sa Vizil Protezom 

Pacijenti se lako navikavaju na ovu vrstu nadoknade. Ukoliko su imali ranija iskustva sa protezama, period navikavanja je svega nekoliko dana. Oni koji se prvi put susreću sa protezom imaju malo duži period adaptacije. Sasvim je normalna pojava da su u početku potrebne korekture ako Vizil proteza pravi u ustima ranice na određenim mestima. Period adaptacije na novu protezu može trajati i do mesec dana. 

Najviše diskomfora je u samom početku, pacijent ne može uobičajeno da govori i žvaće jer je pojačano lučenje pljuvačke u ustima, što je normalna reakcija na protezu koja predstavlja strano telo. Vremenom se lučenje pljuvačke smanjuje, kako adaptacija napreduje. Pacijentima se savetuje da u ovom periodu sisaju tvrde bombone radi lakšeg navikavanja. 

Savetuje se u početku konzumiranje mekše hrane koja se ne lepi. Vremenom se normalizuje govor, prestaje šuškanje. Govor se vežba čitanjem naglas. Nikako se ne preporučuje žvakanje sa jedne strane vilice, jer ono nepovoljno utiče na stabilnost proteze. Pacijent se mora navikavati na obostrano žvakanje. 

Vizil proteza iskustva pacijenata

Najneprijatnija pojava jesu ranice, koje se javljaju na delovima tkiva na kojima proteza leži i vrši jak pritisak. Kada se pojavi ranica, preporučuje se odmor od proteze nekoliko dana. Pre odlaska somatologu protezu bi trebalo nositi par sati, kako bi stomatolog stekao jasnu sliku o preopterećenom delu ležišta i znao koje mesto na protezi da koriguje. 

Da li Postoji Totalna Vizil Proteza?

Nažalost ne postoji. Totalna proteza se pravi od akrilata (“plastike”) i izrađuje se u uslovima bezubosti, kada ne postoje preostali zubi koji bi služili protezi za vezivanje ili oslonac.  Vitil proteza se izrađuje samo kod slučajeva krezubosti.

Šta je Beli Vizil?

Beli vizil je poluelastična zubna proteza sa bazom napravljenom od presovanog, poliuretanskog metarijala. Odlično se prilagođava svim oblicima vilica. Pruža odličnu estetiku, a može biti bela ili providna. Pokazuje sjajnu otpornost na prelom, a ujedno je lagana i komforna za pacijenta.

Kod Bele Vizil proteze se na bazu od poliuretana ugrađuje greben od roze akrilata sa veštačkim zubima. Jedina razlika u odnosu na standardnu skeletiranu protezu je što nema metalnu bazu. 

Beli vizil

Da li se Pravi Vizil Proteza na Implantima?

Da. U slučaju gubitka velikog broja zuba ili čak totalne bezubosti, u vilične kosti mogu da se ugrade implanti. U zavisnosti od plana terapije, to mogu biti dva, četiri ili šest implanata. Kada oni srastu za kost, pravi se odgovarajuća zubna proteza.

U slučaju vizil proteze veza između implanata i zuba ostvaruje se preko takozvanih “lokatora“. To su specifični vezni elementi koji se šrafe na implant, a kapice koje im odgovaraju nalaze se u sastavu proteze. Ovako urađena vizil proteza ima idealnu stabilnost, komforna je i lagodna za nošenje i pruža vrhunsku estetiku. 

Vizil Proteza Cena 

Cene ovih proteza razlikuju se u zavisnosti od plana terapije. Kreću se čak od 250 do 350 evra za protezu sa livenim kukicama. Ako su u sastavu rada koji podrazumeva ugradnju implanata, celokupan rad je prilično skup. Cena ugradnje jednog kvalitetnog implanta kreće se od 500 do 800 evra.

Kada se izrađuje vizil proteza sa atečmenima, njena cena u većini stomatoločkih ordinacija iznosi oko 450-500 evra. Takođe bi u obzir trebalo uzeti i cenu svih krunica koje se izrađuju na suednim zubima. Kreću se od 120 do 250 evra po zubu. 

Održavanje Parcijalne Skeletirane Proteze 

Pacijenti često prave greške i jednom kada se naviknu na protezu u ustima lako zaborave na njenu higijenu.  Kako bi proteza trajala i služila pacijenta godinama, redovna i pravilna higijena je nešto što se mora ustaliti u rutinu nege usta od prvog dana. Proteza se održava pranjem mekanom četkicom i pastom bez abraziva. Gruba sredstva za čišćenje bi mogla da oštete njenu površinu. Preostali zubi se peru uobičajeno, četkicom i pastom za zube, a čišćenje se dopunjuje dentalnim koncem i interdentalnim četkicama.

Nikako se ne preporučuje spavanje sa protezom, jer meka tkiva ležišta moraju odmarati preko noći. Preko noći Vizil proteza se čuva u kutiji tako što se prvo detaljno obriše i osuši. Jednom nedeljno preporučljivo je potapati protezu u specijalne rastvore za dezinfekciju koji je održavaju čistom i ne dozvoljavaju nakupljanje kamenca, gljivica i bakterija. 

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE