ZUBNE PROTEZE NA VAKUM – Sve o Njima!

Zubne Proteze Na Vakum

Gubitak samo jednog  zuba nosi brojne komplikacije kada je u pitanju zagrižaj, ali to se u mlađem dobu uglavnom toleriše. Međutim, sa godinama obično dolazi do gubitka većeg broja zuba, što sa sobom vuče i ozbiljnije posledice. U uslovima kada ne postoji mogućnost nadoknade izgubljenih zuba fiksnim radom (krunicama i mostovima), rešenje za krezubog ili bezubog pacijenta su zubne proteze na vakum. U ovom članku saznajte sve o njima!

Šta je Zubna Proteza na Vakum?

Kada govorimo o protezama na vakum, pre svega govorimo o donjoj i gornjoj totalnoj, a u nekim slučajevima i parcijalnoj pločastoj protezi.

Bezubost je stanje gubitka svih zuba u vilici, i tada je neophodno da se naprave totalne proteze. Totalna proteza je mobilna nadoknada, što znači da može da se vadi iz usta. Parcijalna proteza je rešenje za slučaj krezubosti, kada se mobilna nadoknada vezuje za preostale zube.

Na osnovu preciznog otiska tkiva desni na kojima će da leži buduća zubna proteza na vakum (bezubi koštani greben i/ili nepce), stomatolog počinje sa njenom izradom koja obihvata nekoliko faza. Cilj je da se u ustima između ovih tkiva i proteze formira što snažniji vakum. Stručno se naziva ventilni učinak.

On obezbeđuje stabilnost i držanje (retenciju) proteze u ustima, tako da se ona ne odvaja od bezubog grebena i tkiva ležišta prilikom govora, smeha i žvakanja. Kod bezubih pacijenata, kada u ustima ne postoje zubi na koje se proteza može da se osloni, njena stabilnost zavisi samo od jačine postignutog vakuma.

VRSTEKADA SE PRAVI?CENA
Totalna Akrilatna ProtezaBezuba vilica18.000-30.000 dinara
Parcijalna Akrilatna ProtezaKrezuba vilica sa skraćenim nizom zuba18.000-24.000 dinara
Parcijalna Skeletirana ProtezaKrezuba vilica sa skraćenim nizom zuba36.000-54.000 dinara

Kada se Prave Zubne Proteze na Vakum?

Uvek kad je moguće treba prvo da se razmotri opcija izrade zubnog mosta koji se fiksira, odnosno cementira na preostale zube. Ipak, kod pacijenata koji su potpuno ostali bez zuba više ne postoji mogućnost izrade fiksnog rada na prirodnim zubima, pa se pravi zubna proteza na vakum, ili se vrši ugradnja implantata na koje se vezuju proteza ili most.

Ako pacijent nema uslova za ugradnju implantata (nema dovoljno preostale vilične kosti), ima neki zdravstveni problem zbog kojeg ta hirurška procedura ne može da se izvrši ili mu je to finansijski previše zahtevno, totalna proteza na vakum je tada jedina opcija i predstavlja trajno rešenje.

Proteza za zube sa vakumom kod bezubog pacijenta

Prednosti i Nedostaci Zubne Proteze na Vakum

Prednosti mobilnih proteza, pa i proteza sa vakumom jesu jednostavnost i brzina izrade, kao i pristupačna cena. Stabilnost je dobra ukoliko je dobro očuvan greben, odnosno deo vilice u kom su nekada bili zubi.

Međutim, zubna proteza na vakum ima i mnogo mana. Osnovni nedostatak jeste što često uzrokuje dalje propadanje zubne kosti, u odnosu na zubni most gde kost ostaje očuvana. Na mestu gde više nema zuba, nema prirodnog prenosa sila žvakanja preko korena na kost, samim tim nema prirodne stimulacije kosti. Bez ovakve stimulacije kost vremenom propada, greben se smanjuje, a stabilnost zubne proteze na vakuum postaje sve manja.

Dalje, ove nadoknade u gornjoj vilici su dosta glomazne i imaju velike dimenzije, pa često uzrokuju nagon na povraćanje i smanjuju čulo ukusa. Tada pacijenti mogu da razmisle o izradi zubne proteze bez nepčanog dela.

Ipak, totalna proteza je odlično najjeftinije rešenje za bezube pacijente, jer im omogućava kompletnu funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju.

Totalna Proteza na Vakum od Akrilata 

Totalna akrilatna proteza jeste mobilna nadoknada koja se pravi u uslovima potpunog nedostatka zuba. Kada kažemo zubna proteza na vakum, mislimo upravo na ovu protezu. Njenom izradom se pacijentu omogućava rehabilitacija svih funkcija koje obavljaju zubi – žvakanje, govor, ali i rehabilitacija estetike osmeha, donje trećine lica i celokupnog izgleda.

Totalna proteza se u gornjoj vilici prostire preko zubnog grebena i površine nepca. Prisan kontakt sa ovim tkivima omogućava formiranje uglavnom zadovoljavajućeg vakuma između proteze i ležišta, čime se postiže njena odlična stabilnost. Što je ležište bolje očuvano, to su stabilnost i retencija gornje proteze veći, a samim tim je i komfor prilikom nošenja bolji.

U donjoj vilici proteza se proteže preko manje površine viličnog grebena, uz blago proširenje rubova ka mekim tkivima obraza i podjezične regije, što joj omogućava koliko toliko dovoljnu stabilnost. Ipak, s obzirom da je donja proteza izložena snažnim pokretima jezika, vakum koji nastaje između proteze i njenog ležišta je stalno ugrožen. Ukoliko ona mnogo “šeta” u ustima, preporučuje se ugradnja 2-4 zubna implanta na koja se donja proteza tada čvrsto vezuje.

Totalna akrilatna proteza na vakum

Ove proteze izrađuju se kao trajna rešenja kod pacijenata koji iz finansijskih i/ili zdravstvenih razloga ne mogu da se odluče za ugradnju implanta. Nekada se ove proteze izrađuju i kao privremena rešenja, kod osoba kojima se ugrađuju implantati, kako bi funkcionisale u periodu njihovog zarastanja.

Parcijalna Proteza kod Većeg Gubitka Zuba

Parcijalne proteze na vakum se izrađuju u slučajevima nedostatka većeg broja zuba sa jedne ili obe strane vilice. Zovu se još i proteze sa slobodnim sedlom.

One mogu biti:

  • Pločaste akrilatne proteze koje su izrađene su od ružičaste biokompatibilnog akrilata. U sastav im ulaze kukice napravljene od jednostavne valjkaste žice. Žičane kukice služe da se proteza osloni na susedne zube, čime se povećava njena stabilnost. Parcijalna pločasta proteza je jednostavnija varijanta od skeletirane proteze, koja predstavlja najbolje mobilno rešenje savremene protetike.
  • Skeletirana proteza ima maksimalno smanjenu bazu u vidu tanke metalne ploče koja se prostire preko dela nepca u gornjoj, ili viličnog grebena ispred jezika u donjoj vilici. Ove takozvane Wironit ili Vizil proteze sadrže metalnu osnovu koja je prekrivena ružičastim akrilatom u boji desni.  Izuzetno su lagane i stabilne u ustima pacijenta zahvaljujući čvrstim oslanjanjem na preostale zube pomoću livenih kukica. I u ovom slučaju su kukice na zubima vidljive i napravljene od legure metala.

Parcijalna skeletirana proteza sa slobodnim sedlima

Skeletirane proteze sa atečmenima se rade u uslovima kada se susedni zubi uključuju u rad, bruse i stavljaju pod krune. Proteza se pomoću atečmena vezuje sa krunama, a može lako da se vadi iz usta radi pranja. Stabilnost ovakvih radova neuporedivo je bolja u odnosu na totalne i parcijalne pločaste proteze, a estetika je vrhunska, jer se spoj između zubnih proteza i krunica ne vidi.

Zubne Proteze na Vakum Iskustva Pacijenata

Kod osoba koje su ranije nosile parcijalnu pločasti ili totalnu akrilatnu protezu, period adaptacije na novu protezu ne postoji i već kroz nekoliko dana pacijent je u potpunosti prihvata.

Za pacijente koji se prvi put susreću sa ovakvom protezom, period adaptacije traje duže. Iskustva pokazuju da je sasvim normalno da se pacijent u potpunosti navikne na protezu i posle perioda od mesec dana.

Kada se izrade totalne proteze i na taj način rehabilituje usna duplja, izmeni se i fizički izgled pacijenta. Ovo je velika pozitivna promena za osobe koje su dugo bile bez zuba. Lice dobija podmlađen, osvežen i skladniji izgled.

U početku je nelagoda prilikom nošenja najveća.  Pacijent ima poteškoća prilikom govora i žvakanja. Usta su često puna pljuvačke, pa se javlja i nagon na povraćanje. To je sasvim normalno, proteza je strano telo u ustima i potrebno je vreme da se pacijent adaptira. Kako vreme prolazi, tako je i adaptacija sve bolja i bolja, a količina pljuvačke se smanjuje.

Nikako se ne savetuje jednostrano žvakanje, jer ono može da destabilizuje protezu (“spada” i “okreće” se u ustima). Obostrano žvakanje doprinosi stabilnosti proteze i o tome se pacijent mora obavestiti prilikom predaje proteze. U početku se savetuje mekana hrana koja se ne lepi. Govor i žvakanje se vremenom normalizuju,

Najneprijatnija pojava koja se vezuje za nošenje nove proteze jesu rane u ustima. Sasvim je normalno da se u početku javljaju na mestima koja trpe jači pritisak. Kada se to desi, najbolje je odložiti protezu na nekoliko dana i otići kod stomatologa na korekturu. Pre same korekture preporučuje se nošenje proteze u trajanju od par sati kako bi stomatolog stekao jasan uvid o lokalizaciji mesta koje trpi prejak pritisak. Sa tog mesta se ukloni sloj akrilata koji ga pritiska i ono se tako rastereti. Nakon toga ranica zarasta.

Silikonske Proteze za Zube

Uprkos raširenom verovanju, silikonske proteze nisu proteze na vakum. One su delimično savitljive i usled elastičnosti materijala nije moguće postići vakum kao sa rigidnom, akrilatnom pločom. Zovu se još i fleksibilne, Bio Dentalplast ili Valplast proteze.

Idealne su za osobe sa malim brojem preostalih zuba, a mogu da se prave i kada nedostaju samo jedan ili dva zuba u vilici. Estetski su odlične, nemaju metalne delove i žičane elemente, a njihove skoro nevidljive kukice se prave u boji desni ili su bele u boji zuba. Pacijenti ih lakše prihvataju i nose s komforom. Ono što bi uvek trebalo naglasiti jeste da Valplast proteza mora da se drži u vlažnoj sredini jer u suprotnom gube svoja svojstva i postaju sklone pucanju.

Valplast proteza

Zubne proteze silikonske se prave od specijalnog acetal materijala u čiji sastav ulaze najlonska vlakna koja joj obezbeđuju elastičnost, a u isto vreme dobru stabilnost u ustima i trajnu otpornost na prelom (frakturu). Više o njima pročitajte u članku o Valplast zubnim protezama od silikona.

Totalne silikonske proteze nažalost ne mogu da se izrađuju, već samo parcijalne. Ako vam se sviđaju ovakve proteze, a nemate nijedan preostao zub u vilici, možda bi dobro rešenje za vas bila Thermosens proteza.

Druge Opcije i Rešenja za Pacijente

Osoba koja je izgubila veliki broj zuba ne može adekvatno da žvaće, što uzrokuje gutanje velikih komada hrane i posledično probleme sa sistemom za varenje. Nedostatak zuba remeti i govor koji postaje nerazgovetan. Gubitak visine donje trećine lica koju održavaju zubi gornje i donje vilice licu daje tužan i ostareli izgled, što znatno narušava estetiku. Zbog svega navedenog neko rešenje mora da se napravi.

S obzirom da danas postoje mnogo modernija i komfornija rešenja, totalna akrilatna proteza je poslednja opcija za bezube pacijente. Fiksni rad, odnosno cirkularni most na četiri ili šest implanata sve je popularnija opcija. Tada se proteza izrađuje samo kao nadoknada koja služi pacijentu u periodu zarastanja implantata.

Kad god je moguće, fiksni rad bi trebalo da bude izbor za pacijenta jer mu pruža komfor koji je imao sa svojim zubima i koji mobilna proteza, koja se vadi i vraća u usta, nikako ne može da omogući. Za više informacija o drugim vrstama proteza procitajte članak Proteza za zube.

Održavanje i Higijena Proteze za Zube

Zubna proteza na vakum se održava mekanom četkicom i pastom koja nije abrazivna. Abrazivi u pasti za zube kao i gruba vlakna četkice bi vremenom doveli do grebanja i oštećenja proteze, pa ne smeju da se koriste.

Odrzavanje zubne proteze na vakum

Da bi ste sprečili zadržavanje hrane i zubnog plaka na i ispod proteze, treba da je oprete samo vodom nakon svakog obroka i čistu držite u ustima. Ujutru pre nošenja bi je trebalo oprati, kao i uveče nakon korišćenja, pastom i četkicom.

Preko noći protezu odložite u kutijicu sa par kapi vode kako bi tkiva na kojima ona leži odmarala. Ne preporučuje se da spavate sa protezom pre svega iz higijenskih razloga, a povećava se i šansa za nastanak iritacije desni, gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Zubne Proteze na Vakum Cena u Stomatološkim Ordinacijama

Kada posmatramo obične zubne proteze na vakum cena je slična u većini ordinacija. Pa tako, cena u privatnoj praksi za jednu totalnu protezu je od 200- 350 evra. Parcijlna proteza od akrilata košta od 150-250 evra, dok za skeletiranu Vizil protezu treba da se izdvoji oko 350 evra.

4 thoughts on “ZUBNE PROTEZE NA VAKUM – Sve o Njima!”

  1. da li se moze kontaktirati preko mob ili doci na adresu ,i gornja i donja totalne vakum ima li neki popustili na rate za penzionere hvala !

    Reply
  2. Poštovani,
    Interesuje me koja bih najudobnija proteza bila za mene?Trenutno imam klasične proteze.Gornja vilica,totalna bezubost,donja imam dva zuba,dvojku i trojku.Na gornju sam se navikla.Na donju u početku o.k.Sada me bas puno zulja,pa je skidam.I preko dana.Nemam novca za implante.Sta predlazete?Hvala unapred,srdacan pozz.

    Reply

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE