LASERSKO IZBELJIVANJE ZUBA – Cena, Tehnika, Utisci i Iskustva

Lasersko Izbeljivanje Zuba – Cena, Tehnika, Utisci i Iskustva

Beljenje zuba je estetska stomatološka procedura postizanja svetlije boje zuba bez oštećenja ili uklanjanja zubne supstance. Može da se vrši u ordinaciji ili u kućnim uslovima primenom različitih preparata i tehnika. Ukoliko želite da postignete odmah vidljive rezultate za svega jedan sat, preporučuje se lasersko izbeljivanje zuba kao najefikasnije, pouzdano i potpuno bezbedno rešenje.

Beljenje zuba u ordinaciji laserom
Odlična iskustva nakon procedure beljenja laserom

Razlozi za Izbeljivanje Zuba

Najvažniji razlog zašto želimo da naši zubi budu sjajni i beli je da izgledamo lepše, mlađe i privlačnije. Nažalost veoma mali broj ljudi ima prirodno svetliju nijansu zuba koja vemenom još više potamnjuje sa starenjem, pa se javlja žućkasta ili braon prebojenost zuba.

Pritom, na prebojavanje zuba utiče i često konzumiranje pigmentisane hrane i napitaka kao što su kafa, čaj, razni sosevi, gazirana pića, crveno voće, crno i crveno vino, koka kola.

Hrana i pića koja izazivaju prebojenost zuba
Foto: http://www.kidsdentalonline.com/foods-stain-teeth/

Kod pušača se uglavnom javljaju žuti zubi usled taloženja duvana na površinama gleđi. Upotreba antibiotika kao što su tertaciklini ili unošenje većih količina fluorida putem vode za piće u detinjstvu može uzrokovati sivu prebojenost i diskoloracije zuba.

Promena boje pojedinačnog zuba može nastati ukoliko dođe do traume zuba (udarac, fraktura), izumiranja živca (nekroza pulpe), kao i nakon lečenja kanala korena u slučajevima kada sredstvo za trajno punjenje kanala greškom zaostane u kruničnom delu zuba.

Na sreću, zahvaljujući savremenim metodama za beljenje zuba, prelep beo osmeh može ponovo da krasi vaše lice.

 

Da li Izbeljivanje Oštećuje Zube?

Ukoliko je u pitanju procedura koja se radi pod kontrolom stomatologa, izbeljivanje zuba je potpuno bezbolno, bezbedno, neškodljivo i neće oštetiti gleđ zuba.

Takođe je važno da proverite da li je preparat za izbeljivanje zuba od renomiranog proizvođača sa dobrim iskustvima korisnika.

Stomatolog je taj koji treba da odredi da li je osoba kandidat za beljenje, koja metoda je najpogodnija za pacijenta, ukazati na rizike i moguće nezeljene efekte, kao i objasniti kakve rezultati mogu da se očekuju.

Ukoliko stomatolog tokom pregleda utvrdi da imate parodontopatiju ili neka druga oboljenja zuba i desni, potrebno je najpre sanirati određeni problem, pa tek onda vršiti promenu boje zuba.

Koje sve Tehnike Beljenja Postoje?

Osnovna podela metoda za izbeljivanje zuba je na:

  • ordinacijsko profesionalno beljenje zuba koje vrši stomatolog u ordinaciji, i
  • kućno izbeljivanje kada pacijent sam u kućnim uslovima beli svoje zube sa ili bez nadzora stomatologa.

U stomatološkoj ordinaciji promena boje zuba se vrši primenom visoko koncentrovanih gelova na bazi vodonik peroksida ili karbamid peroksida, sa ili bez korišćenja katalizatora u vidu laserskog, LED ili UV svetla.

Važno je napomenuti da obratite pažnju kada zakazujete tretman, da li se u ordinaciji koristi laserska tehnika ili svetlosni sistemi (LED, UV lampe). Za razliku od svetlosnih lampi, lasersko izbeljivanje traje kraće jer su zraci preciznije usmereni na površine zuba (ne rasipaju se). Samim tim je količina oslobođene energije koja aktivira molekule gela za beljenje veća, a efekat je izbeljivanja je izraženiji i dugotrajniji.

Kod kuće možete da primenjujete tehnike kao što su izbeljivanje zuba folijom, prirodno izbeljivanje zuba, korišćenje trakica, olovke ili paste za beljenje zuba.

Lasersko Izbeljivanje zuba koristi Usmereni laserski zrak na zube
Lasersko svetlo visoke energije aktivira gel vodonik peroksida

Ovakvi najnapredniji laseri renomiranih proizvođača se takođe mogu koristiti i za druge stomatološke procedure na mekim i čvrstim tkivima, kao što su produženje kliničke krune zuba (“gummy smile”), uklanjanje izraženog frenuluma (frenektomija), gingivektomija, operkulektomija, lečenje afti, herpesnih lezija, parodontalnih džepova, kao i lečenje kanala korena.

Elexxion claros pico laser za beljenje zuba
Laser za izbeljivanje pojedinačnih zuba Elexxion Claros Pico

Prednost Lasera u Odnosu na Kućno Izbeljivanje Zuba

Primenom kućnih metoda, koje stiču sve veću popularnost, potrebno je da prođe i nekoliko dana da bi se uočili prvi rezultati.

Kod upotrebe najnovijih laserskih tehnologija moguće je postići čak od 5 do 10 puta svetliju nijansu zuba u jednoj poseti, odnosno efekat je trenutan i vidljiv odmah nakon završenog tretmana u ordinaciji.

 TEHNIKA BELJENJA FOLIJAMA KOD KUĆELASERSKA TEHNIKA BELJENJA ZUBA
Trajanje procedure2-3 nedelje45 minuta-1 sat
Vidljivost rezultataNakon nekoliko danaOdmah nakon tretmana
Podstignuta promena nijanse boje zuba2-6 nijansi svetlija3-10 nijansi svetlija
Trajanje postignutih rezultata6 meseci-2 godine1-3 godine

Tok Procedure Lasersko Beljenje Zuba u Stomatološkoj Ordinaciji

Pre početka tretmana izbeljivanja, najpre je potrebno temeljno ukloniti meke i čvrste naslage kao što su zubni plak, ostaci hrane i kamenac na zubima. To se postiže profesonalnim poliranjem i čišćenjem zuba ultrazvučnim aparatom i ručnim instrumentima.

Nakon kompletnog skidanja kamenca, takođe je važno da stomatolog izvrši pregled svih zuba i utvrdi da nema prisutnih karijesa, kao ni drugih oštećenja. Nakon toga se odredi koja je boja zuba pacijenta pre beljenja.

Određivanje boje zuba pre tretmana lasersko izbeljivanje zuba
Utvrđivanje nijanse boje zuba pre i posle završenog tretmana izbeljivanja

Pacijentu se daju posebne naočare koje štite oči od štetnih laserskih zraka. U usta se postavlja plastični retraktor koji služi da razvuče meka tkiva usana i obraza što dalje od zuba i vilica (postiže se izolacija i zaštita mekih tkiva usne duplje).

Sledeći korak obuhvata zaštitu gornje slobodne ivice desni u predelu vrata svih zuba premazivanjem taknog sloja gela. Ovaj gel, koji je obično u boji (plava, zelena, bela), se zatim prosvetli UV lampom, nakon čega postaje čvrst.

Potom se sa spoljšnje i untrašnje strane zuba, ka jeziku i usnama, postave vate rolne i sisaljka koje će da skupljaju pljuvačku iz usta. Na ovaj način se sprečava spiranje gela za izbeljivanje sa površine zuba, koji u kontaktu sa desnima i mekim tkivima usne duplje izaziva njihovo ošetećenje u vidu beličastih opekotina.

Izolacija mekih tkiva i zuba u toku procedure beljenja zuba
Postavljanje zastitinog gela na desni i izolacija mekih tkiva usta vate rolnama

Na spoljašnju površinu prednjih zuba i premolara (ovo zubi vidljivi pri osmehu), nanosi se u tankom sloju gel za izbeljivanje visoke koncentracije na bazi 22-44% vodonik peroksida ili karbamid peroksida.

U zavisnosti od tipa lasera koji se koristi, isped pacijentovih usta se postavlja laserska lampa i svi zubi se istovremeno osvetljavaju laserskim snopom određene talasne dužine, ili se vrši pojedinčno prosvetljavanje svakog zuba (Elexxion Claros Pico, Er:YAG, Biolase Epix, Doctor Smile).

Vreme trajanja prvog izlaganja svetlu iznosi oko 15 minuta. Nakon toga se gel skida sa zuba, ponovo nanosi i eksponira laserom još 1-2 puta. Na kraju tretmana se svi zubi ispiraju snažnim mlazom vode čime se gel u poptunosti ukljanja. Pogledajte video celokupne procedure beljenja zuba Biolase laserom.

Laserska svetlost predstavlja katalizator i vrši aktivaciju gela oslobađanjem energije, pri čemu se vodonik peroksid razlaže na vodu i slobodni kiseonik. Molekuli kiseonika dovode do reakcije oksidacije pigmenata, odnosno prodiranja slobodnih radikala kiseonika u čvrsta zubna tkiva, i uklanjanja diskoloracija i mrlja sa zuba.

Ceo tretman traje od 30 minuta do sat vremena. Na kraju se vrši određivanje krajnje boje i upoređuje sa početnom da bi se utvrdilo za koliko nijansi se boja zuba promenila.

Lasersko beljenje zuba
Aktivacija gela za izbeljivanje laserskim snopom svetlosti

Koliko Traje Postignuti Efekat Izbeljivanja Laserom

Koliko dugo vremena zubi ostaju beli je individualno i zavisi od mnogo faktora. Uz pravilno održavanje beline zuba, efekat beljenja laserom je vidljiv do tri godine nakon tretmana.

Treba napomenuti i da se belina zuba nakon par dana može smanjiti za 2-3 nijanse, pa je pravi efekat uočljiv tek nakon 5-7 dana. Zbog toga  se često savetuje nastavak beljenja kod kuće primenom folija i gela na bazi perkosida nižih koncentracija, radi dužeg zadrzavanja postignutih rezultata.

Efekat procedure lasersko izbeljivanje zuba
Vidljivo belji zubi rezultat tretmana beljenja laserom

Nakon završenog laserskog izbeljivanja zubi obično imaju kredasto belu boju i mogu da izgledaju “osušeno”. To je normalna pojava jer usled delovanja izbeljivača dolazi do dehidratacije zuba, pa je potebno da u narednih neokoliko dana pijete što više vode.

Za 1 do 2 nedelje boja zuba će se stabilizovati, odnosno dobiće svoju definitivnu nijansu koju treba da nastavite da održavate pravilnim stilom života. Ukoliko često konzumirate tamno obojene namirnice i pića koja prebojavaju zube, dosta pušite i ne održavate redovno oralnu higijenu, postignuti rezultat laserskog tretmana neće trajati duže od godinu dana.

Biolase Epic X
Foto: https://www.biolase.com/products/dental-lasers-soft-tissue/epic-x/

Da li se Mogu Izbeliti Prirodni Zubi i Veštačke Nadoknade?

Izbeljivanje zuba laserom je isključivo namenjeno za promenu boje prirodnih zuba. Kod vitalnih “živih” zuba gel se nanosi samo na spoljašnju površinu gleđi. Ukoliko je zubu izvađen živac (avitalan ili “mrtav”) i došlo je do potamnjivanja tog lečenog zuba, tada se gel za izbeljivanje ubacjuje u krunicu sa unutrašnje strane, a takođe se nanosi na i spoljašnju stranu zuba.

Zubi koji imaju na sebi ispune, krunice, vinire, fasete, ili se nalaze u sklopu mosta i proteza, se ne mogu izbeliti. U ovim slučajevima je potrebno zameniti plombe i određene zubne nadoknade ukoliko njihova boja više ne odgovara boji svetljijh zuba, odnosno izvršiti usklađivanje boje.

Dentalne nadoknade koje se mogu izbeliti
Krunice i mostovi neće promeniti boju nakon tretmana beljenja

Iskustva i Utisci Nakon Upotrebe Lasera za Izbeljivanje

Iskustva velike većine pacijenata pokazuju da su pri beljenju zuba korišćenjem laserkog zraka, rezultati mnogo dugotrajniji nego posle bilo koje druge tehnike izbeljivanja. U nekim slučajevim kada su zubi izrazito prebojeni, potrebno je ponoviti proceduru još jedanput za postizanje željenog efekta.

Odlične rezultate daje i primena kombinacije lasersko izbeljivanje zuba i izbeljivanja zuba folijama kod kuće, kada se nakon primene lasera beljenje nastavlja još 10-ak dana individualno izrađenim folijama u koje se stavlja gel.

Koliko zubi mogu postati belji je individualno za svaku osobu. Kod nekih ljudi razlika u boji zuba pre i posle tretmana može biti dramatična. Obično se ovakav efekat javlja kada su zubi jako braon ili žuti, dok su kod osoba sa slabom prebojenošću zuba utisci takvi da se ne primećuje velika razlika.

Lasersko izbeljivanje zuba iskustva pre i posle
Foto: https://www.drrodrickdds.com/knowledge/laser-teeth-whitening/

Za razliku od metoda beljenja u kućnim uslovima, kod kojih pacijent sam vrši proceduru i često je nesiguran u ispravnost svojih postupaka, moderna laserska tehnika uliva poverenje stručnošću stomatologa. Samim tim se pacijenti osećaju sigurnije da će imati pozitivan ishod.

Neželjeni Efekti nakon Tretmana

Mnogi pacijenti se pitaju da li izbeljivanje zuba boli. Odgovor je ne. Međutim, najčešća neželjena reakcija i propratna pojava koja se javlja u toku i/ili nakon procedure laserskog beljenja je osetljivost zuba.

Osetljivost može da se javi samostalno sama od sebe ili na nadražaje kao što su vruće, hladno, kiselo i slatko. Termička osetljivost kao sporedni efekat je uglavnom blaga i traje kratko od nekoliko sati do 2 dana nakon procedure. Pacijenti je opisuju kao oštar bol zuba koji brzo nestaje.

Osetljivost zuba kao propratna pojava beljenja
Osetljivost zuba se može javiti nakon tretmana izbeljivanja zuba laserom

Laseri najnovije generacije imaju napredne programe beljenja, pa se tako kod osoba kod kojih se zubi lako nadrazuju može odabrati program posebno namenjen takvim korisnicima, bez kasnije osetljovsti zuba.

Retko, preosetljivost može biti izraženija, pogotovo kod osoba koje su i pre beljenja imale osetljivije zuba. U tim slučajevima je potrebno popiti neki od lekova za smanjenje bolova ili primeniti premazivanje zuba preparatima (pena ili gel) na bazi natrijum-fluorida.

U svakom slučaju se pacijentima savetuje da izbegavaju konzumiranje hladne ili vruće hrane i napitaka koji mogu izazvati ili pogoršati nadraženost zuba.

Lasersko Izbeljivanje Zuba Cena

Cena laserskog beljenja varira među stomatološkim ordinacijama i kreće se u rasponu od 150 do 400 evra u većim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac. Na sreću, ukolko verujete da je lasersko izbeljivanje zuba pravo rešenje za vas, često su u toku akcije i popusti čak i do 50% koje omogućavaju da se do prelepih biserno belih zuba dođe na jeftiniji način.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE