TRAKE ZA IZBELJIVANJE ZUBA – Top 5 Trakica za Kućno Beljenje Zuba

Trake za Izbeljivanje Zuba – Top 5 Trakica za Kućno Beljenje Zuba

Da li imate žute i prebojene zube? U današnje vreme, imati blistavo bele zube je jako važan detalj pri ostavljanju prvog utiska i građenja samopouzdanja. Zato sigurno nestrpljivo tražite najbolji način da promenite boju svojih zuba i osvežite belinu svog osmeha. Beljenje zuba metodama koje se primenjuju u stomatološkim ordinacijama daje sigurne, efikasne i dugotrajne rezultate. Ipak, ukoliko ne želite da potrošite pravo malo bogatstvo na odlazak kod stomatologa, trake za izbeljivanje zuba su odličan i praktičan izbor sa sve koji brinu o svom budžetu.

trake za izbeljivanje zuba

Šta su Trakice za Izbeljivanje Zuba?

Trakice predstvaljaju preparat za izbeljivanje zuba kod kuće u vidu tankih lepljivih najlonskih folija. Koriste se za bezbolno ukljanjanje diskoloracija sa površina zuba.

Jako su tanke, prozirne i skoro da se ne primećuju tokom nošenja, pa uopšte ne smetaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Sadrže gel čiji glavni aktivni sastojak je načešće vodonik peroksid (hidrogen) koji se nalazi na unutrašnjoj strani trakica. Usled dejstva toplote usne duplje, dolazi do razgradnje hidrogena na vodu i aktivni kiseonik. Sitni molekuli kiseonika ulaze u zubnu gleđ, potom reakcijom oksidacije stvaraju mehuriće koji lagano izbeljuju i spiraju mrlje, flekice i diskoloracije sa zuba.

Trakice za beljenje zuba zalepljene za foliju
Par trakica na foliji – duža za zube gornje i kraća za zube donje vilice

U sastav ovih trakica ulaze sitne čestice koje im omogućavaju svojstva elastičnosti i viskoznosti, pa se lako prilagođavaju konturama i stoje čvrsto na zubnim površinama što doprinosi komfornom i prijatnom iskustvu. Samim tim se postiže snažnije lepljenje i bolja otpornost na rastvaranje gela pljuvačkom.

 

Kako se Koriste Trake?

Pre nego što krenete u proceduru prosvetljavanja boje Vaših zuba, procenite koliko tvrdih naslaga i pigmenata imate na zubima. Ukoliko je njihova količina veća, naročito ako su naslage kamenca obilne, nećete omogućiti potpuni kontakt gela za beljenje zuba sa površinom gleđi vaših zuba.

U tom slučaju najefikasniji rezultat ćete postići ukoliko vam stomatolog najpre izvrši skidanje kamenca, mekih naslaga i ispolira zube.

Savetujemo vam da se, pre nego što počnete da izbeljujete svoje zube, obavežno posavetujete sa stomatologom i to činite isključivo pod njegovim nadzorom i uputstvima.

Pomoću kartončića sa nacrtanim nizom nijansi, koji se uglavnom dobija u setu za izbeljivanje, prvo odredite koje boje su vaši zubi i pratite napredak narednih dana.

skala za određivanje nijanse boje zuba
Kartončić sa skalom različitih nijansi zuba i brojevima

NAČIN UPOTREBE:

 1. KORAK: Tretman beljenja se vrši bez prethodnog pranja zuba. Ukoliko ipak istrljate zube četkicom, sačekajte bar 1 sat vremena. Posušite zube mekim peškirom da osušite njihove spoljašnje strane i pocepajte kesicu. Suvim prstima izvadite foliju iz nje i stanite ispred ogledala.

  Način korišćenja traka za beljenje
  Trakice je nalakše zalepiti dok se gledate u ogledalo
 2. KORAK: Najpre jednu lepljivu traku odvojite od folije i potom je postavite naspram spoljašnje strane prednjih zuba. Pravnajte je sa linijom desni. Kraća trakica je namenjena za beljenje zuba donje vilice, dok se duža postavlja preko zuba gornje vilice. Vodite računa da ka zubima okrenete stranu trake koja na sebi sadrži gel za beljenje, odnosno koja je bila okrenuta prema foliji. Takođe pazite da ne prekijete desni ispod vrata zuba. Potom polako pritisnite trakicu da potpuno ravnomerno nalegne na zube. Sve isto uradite i sa drugom trakom. Na kraju višak trakice iznad ivica zuba presavijte ka unutra kako biste je fiksirali. Nežno vrhom prsta pritisnite traku između zuba. Na taj način će gel dospeti i u zubne prostore pa oni neće ostati žućkasti.

  upotreba trakica za beljenje zuba
  Koraci pri korišćenju trakica za izbeljivanje zuba
 3. KORAK: Nakon određenog vremena naznačenog na pakovanju povucite trakice sa zuba. Da biste uklonili ostatke gela snažno isperite usta vodom, obrišite maramicom ili nežno protrljajte zube mekom četkicom. Nakon završenog tretmana beljenja ne smete prati zube pastom jer ona sadrži abrazivne čestice i može da ošteti gleđ. Jednom upotrebljen preparat bacite i ne koristite ponovo.

Trake se obično drže na zubima ne kraće od pola sata do maksimalno 1 sat vremena, odnosno prema savetu proizvođača.

Svakoga dana se lepi po jedan par, a u zavisnosti od broja kesica u setu koji kupite, celokupna primena može trajati 7,10 ili 14 dana. Za to vreme ne smete ništa da pijete, jedete, niti da pušite. Slobodno možete da pričate, mada ćete sigurno u početku šuškati dok se ne naviknete na njihovo prisustvo.

Pokušajte da ne gutate gel ukoliko osetite da je prisutan u ustima. Ukoliko se desi da ga progutate, bez brige, u tako malim količinama sastojci su bezbedni i neškodljivi. Ako vam se nakupi veća količina pjuvačke slobodno je ispljunite.

DUŽINA DELOVANJA zavisi od:

 • stepena prebojenosti vaših zuba,
 • da li su vam zubi i desni prirodno osetljivi, i
 • koliko beličastu nijansu želite da postignete.

Pa tako ukoliko su vaši zubi žuto prebojeni preporučujemo da iskoristite celo pakovanje. Ako pak ženljenu nijansu zuba uspete da postignete ranije u odnosu na preporučen broj dana primene, ostatak možete da rasporedite tako što ćete praviti dan-dva razmaka između seansi.

Trakice ne mogu da promene boju plombama, krunicama, mostovima, fasetama i veštačkim zubima u protezama, pa ukoliko imate ove protetske nadoknade u ustima one će zadrzati istu nijansu.

Takođe ne mogu da prekriju sve zube u nizu, već će samo tretirati prednje zube i premolare (pretkutnjake) što je sasvim dovoljno jer su samo oni vidljivi prilikom osmeha.

Koje Trakice za Beljenje Zuba Odabrati?

Naravno da niko ne želi da potroši novac bilo koje sredstvo za izbeljivanje zuba u nadi da će uspeti da dobije prelep beo osmeh.

Sobzirom da na tržištu postoji veći broj proizvođača, sigurno vam se čini da prosto treba da pogodite koje trakice treba da kupite.

Brendovi trakica na tržištu
Važno je napraviti pravi izbor traka za svoje zube

Ukoliko se dvoumite koji preparat za beljenje zuba će vam doneti željeni rezultat, pokušaćemo da vam uz pomoć naših recenzija pomognemo da donesete ipravnu odluku da li su trake najbolji izbor za vas. Pročitajte više o drugim metodama izbeljivanja zuba i postizanja estetike.

Različite vrste traka imaju drugačiji sastav i mogućnost postizanja raznih nijansi beličaste boje zuba.

U tabeli ispod su prikazani najpoznatiji brendovi trakica (White Smile, Crest, Colgate, Ultra White) koje se mogu naći na našem tržištu, kao i poređenje njihovih karakteristika.

5 NAJBOLJIH TRAKA ZA IZBELJIVANJE ZUBA

  Broj Trakica u PakovanjuDužina KorišćenjaAktivni Sastojak Gela za IzbeljivanjeVreme Dnevne Aplikacije na Zubima
White Smile147 dana6% Vodonik Peroksid 30-60 minuta
Dental Care Ultra White14 ili 287 ili 14 danaVodonik Peroksid30-60 minuta
Crest 3D Whitestrips14, 28, ili 567, 14 ili 28 dana9.5% Vodonik Peroksid30 minuta
3D White2814 danaBez-Peroksida 30 minuta
Advanced White2814 dana3% Vodonik Peroksid30 minuta

1. White Smile Trakice za Izbeljivanje Zuba

White Smile 7 trakice za izbeljivanje zuba su predstavljene kao jedan od najboljih izbora za postizanje odličnog rezultata beljenja zuba.

Mnogobrojna iskustva pokazuju da su ove trakice potpuno bezbedne i ne uzrokuju oštećenje gleđi, a njihov efekat je zaista vidljiv. Omogućiće vam da, bez velikih troškova i odlaska u stomatološku ordinaciju, brzo i temeljno izbelite svoje zube.

White Smile Trakice za Izbeljivanje Zuba
Set za izbeljivanje zuba White Smile

Već nakon prvog korišćenja White Smile trakica trebalo bi da uočite promenu u boji vaših zuba, a nakon 7 dana uzastopne primene jednom dnevno, oni će postati za nekoliko nijansi belji.

Ukoliko želite da ekspresno postignete maksimalan efekat možete koristiti trakice dva puta dnevno nedelju dana u kontinuitetu (potrebne su vam dve kutije), ili preporučeno jednom dnevno za većinu korisnika.

U kutiji se pored 7 pojedinačnih kesica sa po dve trakice, dakle ukupno 14 (7 za zube gornje i 7 za zube donje vilice), nalaze brošura sa detaljnim uputstvom za upotrebu i skala sa brojevima za određivanje nijanse boje zuba pre i posle završenog tretmana.

White Smile set za izbeljivanje zuba
Foto: https://mojekrpice.rs/items/kozmetika/4100635/white-smile-trake-za-izbeljivanje-zuba

Način njihovog korišćenja je izuzetno jednostavan i lak. Dok stojite ispred ogledala odvojite prvo kraću trakicu za donju vilicu od folije. Površinu trakice na kojoj se nalazi gel za beljenje nežno prislonite na spoljašnju stranu zuba i lagano pritisnite da potpuno nalegne. Isti postupak ponovite i za zube gornje vilice.

U zavisnosti od stepena prebojenosti vaših zuba, možete ih ostaviti od 30 do 60 minuta da deluju. Zahvaljujući mekanom svojstvu i profesionalnom dizajnu, White Smile trakice za izbeljivanje zuba su izraženo fleksibilne i potpuno se prilagođavaju površinama svih zuba.

Primenom White Smile 7 tehnologije izbeljivanja zuba uspećete detaljno da uklonite površni kamenac sa zuba, kao i mrlje poreklom od obojene hrane i pića kao što su kafa, čaj, cigarete, crveno vino, kečap, sosevi.

Aktivni sastojak ovih trakica je 6% vodonik peroksid (hidrogen). Imaju blag ukus mente, pa ćete nakon tretmana beljenja u ustima imati prijatan osećaj hlađenja i svež dah.

2. Dental Care Ultra White Trake za Izbeljivanje Zuba

Ukoliko su vaši zubi prebojeni usled prevelikog konzumiranja kafe, cigareta i gaziranih pića, Ultra White trake Američkog proizvođača Dental Care Inc. su pravo rešenje za postizanje blistavog osmeha u komforu svog doma.

Ove meke elastične trake pripadaju najnovijoj generaciji preparata za kućno izbeljivanje zuba. Omogućiće vam rezultate beljenja profesionalnog kvaliteta, bez velikih troškova vezanih za odlazak kod stomatologa. Već nakon prve upotrebe već ćete primetiti da su vam zubi dosta belji, dok nakon završenog tretmana će njihova boja potpuno posvetleti za nekoliko nijansi.

ultra white trakice za izbeljivanje zuba
Dental Care Ultra White trake za izbeljivanje zuba 14 dana

Zahvaljujući naprednom dizajnu i formuli gela za izbeljivanje zuba na bazi hidrogen peroksida, Ultra White trakice su potpuno bezbedne i čvrsto se lepe za površine zuba što doprinosi njihovoj visokoj efikasnosti.

Pri upotrebi ovog preparata nećete imati nikakvih problema u vidu viška ili oticanja gela u usta, odlepljivanja, neprijatne upotrebe, kao i iritacije zuba i desni. Prijatna aroma mente i osećaj udobnosti pri nošenju će učiniti da zaboravite da ih uopšte imate na zubima.

ultra white kesice
Svaka kesica Dental Care Ultra White sadrzi po 2 trakice

Možete da birate između 2 pakovanja, jednog sa ukupno 14 traka za 7 dana primene, i drugog sa 28 traka za 14 dnevni tretman. Pakovane su u pojedinačne kesice za svakodnevnu upotrebu u trajanju od po 30-60 minuta.

Kada otvorite kesicu, na foliji se nalaze dve trake, jedna duža za zube gornje vilice i jedna kraća za donje zube. Za intenzivniji i brži rezultat beljenja veće pakovanje možete iskorititi za nedelju dana uz upotrebu dva puta dnevno.

pakovanje ultra white trakice za izbeljivanje zuba sa 14 trakica
Set kutija sa 14 trakica za tretman od 7 dana

3. Crest Trakice

Crest 3D White Luxe trakice za izbeljivanje zuba se proizvode u USA i važe za jedan od top izbora na svetskom tržištu za postižanja rezultata beljenja zuba na profesionalnom nivou.

Glavna prednost Crest 3D Whitestrips koju proizvođač ističe je dugotrajan efekat beljenja koji može da traje i do godinu dana. Razna iskustva korisnika koja mogu da se pročitaju govore u prilog ovoj tvrdnji.

Crest 3D White Luxe Whitestrips
Kutija seta za belenje zuba Crest

Takođe proizvođač tvrdi da ove neverovatne Crest 3D Professional Effects trakice mogu da uklone čak 14 godina stare mrlje sa zuba. Iako je to zaista jako dugo vreme za zanemarivanje izgleda svog osmeha, ovaj proizvod je sigurno pun pogodak za sve koji prirodno imaju izrazito žute zube ili uporne diskoloracije.

crest 3d proffesional effects trakice
Kesica Crest 3D White

Ove trakice se prodaju u pakovanjima od po 7, 14 ili 28 kesica sa po dve trakice sa uputstvom za primenu. Koriste se isto toliko dana zavisno od toga kakav krajnji rezultat želite da postignete.

Način upotrebe je isti kao i kod ostalih, pri čemu vreme korišćenja iznosi 30 minuta u kontinuitetu svakog dana. Već nakon samo nekoliko minuta koriščenja stvara se mala količina penice kao rezultat procesa oksidacije fleka i mrlja. Ukoliko ih držite duže od preporučenog vremena može doći do pojave pojačane osetljivosti zuba i desni.

upotreba crest 3d trakica
Kako se koriste Crest trakice?

Crest 3D White Whitestrips Luxe Professional Effects koristi naprednju tehnologiju protiv curenja gela i klizanja (No-Slip Grip Advanced Seal Technology) koja osigurava nepomično držanje trakice na mestu, čak i tokom govora.

Već nakon 2-3 dana upotrebe blistaviji belji osmeh je vidno uočljiv. Aktivni sastojak gela crest trakica za izbeljivanje zuba je vodonik peroksid koji je neškodljiv za zubnu gleđ i desni ukoliko se detaljno pridržavate uputstva za upotrebu.

4. Trake za Izbeljivanje Zuba 3D White 

3D White trakice za izbeljivanje zuba poseduju inovativnu tehniku izbeljivanja zuba i već nakon tri uzastopna dana primene učiniće vas osmeh svetlijim i privlačnijim.

Proižvođač tvrdi, a većina korisnika se slaže, da u efikasnoj meri ukljanjaju tvrdokorne mrlje od kafe, vina i duvana. Kada se primenjuju prema uputstvu bezbedne su za gleđ i bez nuspojava u vidu nadraženosti zuba.

3d white set trakica
Kutija sa setom 3D White traka

Jedno pakovanje sadrži 14 kesica sa po dve ultra tanke i meke trakice za obe vilice, kao i kartončić sa za odrđivanje i praćenje promena boje. Svaka kesica je namenjena za jedno korišćenje. Dakle, ukupno 28 trakica je dovoljno za 14-dnevni tretman od po 30 minuta.

3d white trakice za beljenje
3D White upotrebljavaju se 14 dana po 30 minuta dnevno

Dobro se uklapaju prema spoljašnjem obliku gornjih i donjih zuba. Ono što ih razlikuje od prethodnih proizvoda je što skoro da ne sadrže perokside (imaju manje od 0.1% hidrogen peroksida).

3d trake kesica
Prednja i zadnja strana kesice sa koracima za upotrebu

Zahvaljujući jakoj lepljivoj formuli protiv klizanja, 3D White trakice se čvrsto lepe i ostaju na zubima, pa možete slobodno da uživate u svakodnevnim aktivnostima.

Sa prijatnom i blagom aromom mente kompletno osvežavaju usnu duplju u toku nošenja.

3d white folija sa trakicama
Izgled gornje i donje trakice

5. Advanced White Trake za Izbeljivanje Zuba

Advanced trakice za izbeljivanje smo ovde naveli na poslednjem mestu, ali one nikako to nisu po svojim karakteristikama.

Iako sadrže značajno manju koncentraciju hidrogen peroksida (3%) od prethodno navedenih proizvoda, njihova specifično patentirana formulacija je dovoljno jaka da izbeli zube, i to bez oštećenja gleđi, kao i propratne osetljivosti desni.

Advanced White trakice za izbeljivanje zuba
Advanced trakice sa kutijom – beljenje zuba advanced white metodom

Napravljene su od posebne vrste tankog elastomera koji im omogućava svojstva mekoće i elastičnosti, pa se lako savijaju preteći spoljašnji oblik zuba. Karakteriše ih i napredna tehnologija protiv klizanja koja im omogućava nepomičnost i sprečava da pljuvačka prodre ispod i oslabi dejstvo gela.

Zajedno sa unapređenim sastavom gela za izbeljivanje koji se čvrsto lepi za zubne površine, Advanced trakice će uspešno izbeliti vaše zube za nekoliko nijansi. Efekat beljenja bi trebalo da potraje do 6 meseci nakon upotrebe.

U pakovanju se nalazi ukupno 28 trakica koje su upakovane kao par u 14 kesica i tablica za određivanje boje zuba pre i nakon procesa beljenja. Svaka kesica sadrži po 2 trakice za zube obe vilice. Koriste se jedanput dnevno po 30 minuta. Pijatan miris i ukus mente zajedno sa izostankom neželjenih nuspojava čine upotreba ovih trakica bude još udobnija.

Da li je Beljenje Zuba Trakicama Bezbedno?

Odgovor je da, potpuno su bezbedne za gleđ zuba ukoliko se striktno pridržavate uputstva za upotrebu i vodite se svojim zapažanjima o nuspojavama.

Naročito je važno da obratite pažnju da ne postavite trakice preko desni, već samo preko površina zuba. Ukoliko gel za beljenje dođe u kontakt sa desnima može uzrokovati osetljivost i peckanje uz pojavu prolaznih beličastih fleka na njima.

Može se destiti da vam se nakon skidanja traka pojave bele tačkice ili mrlje po zubima koje brzo nestanu. To su mesta na kojima je došlo do gubitka vode i demineralizacije odnosno izlaska minerala kalcijuma i fosfora iz gleđi zuba, ali u kontaktu sa pljuvačkom ovi sastojci se brzo vrate.

bele mrlje u toku tretmana trakicama za beljenje
Bele fleke na zubima

Ko Ne Sme da Koristi Trakice za Izbeljivanje?

Trakice za beljenje zuba ne smeju da koriste:

 • trudnice i dojilje,
 • deca mlađa od 18 godina,
 • osobe oseljive na hidrogen,
 • osobe sa osetljivim desnima i parodontopatijom (oboljenjem desni),
 • pacijenti sa ranicama u ustima ili ogoljenjem zuba u predelu desni (abrazija i erozija zuba),
 • nakon stomatoloških intervencija i operacija.

Iskustva i Utisci Korisnika

Kada sumiramo iskustva pri izbeljivanju trakicama, kod najvećeg broja osoba se promena boje zuba javlja već nakon upotrebe prvog para traka.

Sa daljim korišćenjem njihova belina postaje izraženija i sjajnija, ali se ipak ne može postići blještavo beli Holivudski osmeh kao nakon profesionalnog laserskog izbeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji. Većina se takođe slaže da su sve u svemu imali veoma prijatno, pozitivno iskustvo i zadovoljni su postignutim rezultatima.

Rezultati pre i posle
Slika zuba pre i nakon beljenja trakicama

Krajnji utisci korisnika su da zubi mogu postati svetlji od 2 do 5 nijansi. Kod osoba da tamnijim zubima razlika u boji će biti dramatičnija i imaće utisak da su im zubi postali biserno beli, dok se kod onih sa već svetlijom ili belom nijansom neće uočiti toliko drastična promena.

Takođe veliki broj osoba je primetilo da im je boja zuba postala ujednačena, naročito u predelu vrata blizu desni gde su obično zubi više žuti u odnosu na ostatak površine zuba.

Postizanje i Održavanje Rezultata

Efakat beljenja može da traje od 6 meseci do čak godinu dana, i zavisi pre svega od učestlosti konzumiranja obojene hrane, pića, kao i pušenja cigareta.

Pun tretman nije preporučljivo ponoviti pre pauze od šest meseci, a u međuvremenu, trakice se mogu povremeno koristiti da bi se osvežila boja za neke važne prilike.

Zahvaljujući svojstvu prodiranja u površne slojeve gleđi, aktivni sastojak gela iz trakica će učiniti da prisutne mrlje postanu belje, za razliku od izbeljujućih pasti ili primeni nekih od prirodnih preparata za beljenje zuba, čiji su efekti prodiranja dosta slabiji i kraćeg roka.

Dejstvo trakica za izbeljivanje zuba u odnosu na paste za beljenje

Neželjeni Efekti

U toku i nakon korišćenja, moguće je da se javi prolazna neprijatnost u vidu nadraženosti ili osetljivosti zuba. Manifestuje se kao prolazan osećaj peckanja ili trnjenja, naročito pri konzumiranju nečeg hladnog, vrućeg, slatkog ili kiselog. Kod osoba koje već imaju prirodno osetljive zube, ova nelagodnost će biti izraženija.

Osetljivost i iritacija desni se najčećše javlja ukoliko se trakica pogrešno postavi tako da prekriva i deo desni blizu zuba.

Ukoliko su neželjeni efekti prilično izraženi, prekinite tretman i naravite pauzu u koriščenju 1-2 dana, pa potom nastavite.

Cena Trakica za Beljenje Zuba

Kada uporedimo cenu trakica u odnosu na količinu novca koji treba da se izdvoji na druge metode beljenja zuba, ekonomičnost i ušteda doprinose njihovoj sve široj upotrebi.

Možete ih kupiti u Lilly i dm drogerijama, u apotekama, kao i preko nekih online sajtova. Pogotov pred početak letnje sezone se mogu naći povoljne ponude i akcije ovih preparata.

Zahvaljujuči lakoj i brzoj upotrebi, kao i vidljivoj promeni boje zuba čak i nakon prve primene, trake za izbeljivanje zuba su odličan saveznik za postizanje željenog osmeha. Bilo da se radi o odlasku na neki važan događaj (venčanje, izlazak, sastanak, razgovor za posao) ili prosto želji da se osećate bolje i lepše, njihova primena će po svoj prilici ispuniti vaša očekivanja.


*** Stvarno pakovanje proizvoda trake za izbeljivanje zuba i preparati mogu da sadrže manje, više ili drugačije informacije od onih koje su prikazane na našoj veb stranici. Preporučujemo da se ne oslanjate samo na predstavljenje informacije i da uvek pre upotrebe proizvoda pročitate upozorenja, etikete i uputstva.***

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE