PRIRODNI LEK ZA ZUBOBOLJU – Top 15 kao Narodni Lek

PRIRODNI LEK ZA ZUBOBOLJU – Top 15 kao Narodni Lek

Odlazak kod stomatologa predstavlja jedini pravi način uklanjanja uzročnika zubobolje. Međutim, nekada može da se upotrebi i prirodni lek za zubobolju kako bi umanjili ili trenutno uklonili bol ukoliko nam se javi u trenutku kada ne možemo odmah da posetimo zubara. Čitajte dalje i saznajte kojih su to 15 najboljih preparata koje možete naći kod kuće za smanjenje zubnog bola!

zubobolja narodni lek

Zašto Boli Zub?

Od bebe do stogodišnjaka, zubobolja vreba. Od nicanja zuba koje može i po pravilu zna da bude izuzetno bolno, velike karijesne lezije, preko razvoja kostiju, rasta umnjaka nekad i u zrelom dobu pa sve do gubitka koštanog tkiva oko zuba u starosti. I najzdravije telo iskusiće bar neki bliski susret sa “ozloglašenom” zuboboljom. Povrede zuba, udarci i padovi su takođe čest uzrok druženja sa zubarima.

Ako vam se desi zubobolja, to podrazumeva da u usnoj šupljini nesto nije u redu. Redovnim kontrolama kod stomatologa možete sprečiti da dođe do bilo kakve komplikacije i bola, jer se kvar odnosno karijes popravlja u najranijoj fazi.

Kako Nastaje Zubobolja?

Ukoliko ne posećujete svog stomatologa redovno, nelečene male crne tačkice zubnog kvara mogu za kratak period da prošire svoju teritoriju i zahvate veći deo zuba. Kad dodju do unutrašnjosti zuba, bakterije iz karijesa napadaju nežno i osetljivo tkivo zubnog živca.

Jak, oštar i spontan bol je simptom infekcije ovog prostora. Često se infekcija širi dalje preko vrha korena zuba u kost vilice i dovodi do još težih posledica – nastanka gnojne infekcije i apscesa praćenog otokom.

zubobolja prirodni lek

Narodni Lek za Zubobolju kod Kuće – Saveti Stručnjaka

Osim odlaska kod stomatologa što predstavlja jedini pravi način uklanjanja uzročnika bola, postoje i nekoliko saveta za kućno lečenje kako bi trenutno uklonili bol ukoliko nam se nezgoda javi baš onda kada ne možemo da odemo kod zubara.

Ukoliko, kada je jaka zubobolja prirodni lek slabije deluje, pa želite da popijete i neku tabletu analgetika iz apoteke, pročitajte naš članak Lek za Zubobolju

PRIRODNI LEK ZA ZUBOBOLJU – 15 NAJBOLJIH KAO NARODNI LEK

PRIRODNI LEKOBLIK PRIMENE
1. SLANA VODA - SLANI RASTVORVodeni Rastvor Soli
2. HIDROGEN3% Vodonik Perosid
3. ULJE KARANFILIĆARastvor Karanfilića
4. BELI LUK Svež Beli Luk
5. HLADNI OBLOZIPaket Leda Umotan u Pamučnu Krpu
6. ĐUMBIROhlađen Čaj od Đumbira
7. CRNI I ZELENI ČAJMlak Zeleni Čaj ili Crni Čaj
8. ŽALFIJAProhlađen Čaj od Žalfije
9. KAMILICAMlak Čaj od Kamilice
10. PRORPOLISRastvor Propolisa
11. SODA BIKARBONAVodeni Rastvor Sode Bikarbone
12. LAVANDASušena lavanda prelivena sirćetom
13. RAKIJADomaća rakija
14. MUĆKANJE ULJEMSupena kašika ulja
15. VANILAEkstrakt vanile

1. SLANA VODA (SLANI RASTVOR) je Najjednostavniji Preparat Protiv Zubobolje

Upotrebljavanje rastvora slane vode može biti korisno protiv bolnih afti i ranica, upale desni, peckanja i žarenja sluzokože i jezika. Ona je prorodni dezinficijens i smanjuje broj bakterija i drugih mikroorganizama prosutnih u ustima. Takođe, slana voda će smanjiti i osećaj bola u zubu na neko vreme dok ne posetite stomatologa.

Rastvorite 1-2 kafene kašičice kuhinjske soli u 2 dl tople vode. Mućkajte usta sa ratvorom oko 1 minut a potom ga ispljunite. Vodite računa da ga ne progutate. Ponovite postupak ispiranja usta nekoliko puta dnevno dok bol ne umine. Mala deca ne smeju da mućkaju ovaj rastvor zbog rizika od gutanja.  

slana voda - so i zubobolja
Rastvor slane vode kao prirodni lek za zubobolju

2. HIDROGEN (VODONIK PEROKSID) Protiv Mnogih Bolesti Usta

Hidrogen nije prirodni lek sam po sebi, ali se može pronaći u svakom domaćinstvu u obliku 3% rastvora. Mućkanje usta hidrogenom kod kuće može biti od koristi prilikom pojave zapaljenja desni (gingivitis i periodontitis), parodontalnih džepova, rana na usnama, obrazima, jeziku i kod postojanja upale zubnog mesa oko delimično izraslih umnjaka.

Ukoliko ste ljubitelj hidrogena i drugih prirodnih preparata za lečenje mnogih problema u ustima, saznajte kako da pobedite upalu desni u članku UPALA DESNI PRIRODNI LEK – Top 15 za Prirodno Lečenje.

hidrogen kao prirodan lek za zubobolju i ispiranje desni

1.5% ili 3% vodonik peroksid se u borbi protiv zubobolje koristi na isti način – temeljnim ispiranjem i mućkanjem usta više puta dnevno. Hidrogen za ispiranje usta ubija bakterije izazivače karijesa i drugih oboljenja usta, a takođe smanjuje intenzitet zapaljenja i bola.

3. KARANFILIĆ kao Lek za Zubobolju

Iz ulja karanfilića priroda nam daruje flavonoide, prirodne supstance kao što su eugenol, ramnetin i druge koje blagotvorno deluju na zube i desni. Ima karakterističan jak biljni miris i začinjen ukus. Od karanfilića se proizvodi nebrojeno mnogo zubnih pasti, stomatoloških materijala i lekova.

Ulje karanfilića je potpuno prirodan lek za zubobolju. Ako se javi neprijatan probadajući bol u zubu, ovo ulje može pomoći jer ima brojna lekovita svojstva.

Karanfilić kao lek za zubobolju sadrži eugenol koji predstavlja moćni anestetik i antiseptik, koji zaustavlja bol, a istovremeno čisti usnu duplju i ubija bakterije. Pored toga može se koristiti i kod lošeg zadaha iz usta kao sredstvo za brzo osveženje daha.

zubobolja karnfilić za trenutno olakšanje

Postoje tri načina upotrebe karanfilića:

  1. Prah karanfilića – potrebno je prvo isprati usta slanom toplom vodom, zatim staviti prah na desni između obraza i zuba koji boli. Nakon kratkog vremena kada se pojavi zubobolja karanfilić bi trebalo da pokaze svoje dejstvo. 
  2. Ceo karanfilić – takođe usta isprati slanom toplom vodom. Par karanfilića stavite u usta u bolnom predelu. Nakon što omekšaju, poželjno je malo ih sažvakati kako bi dodatno pustili svoje lekovitno ulje.
  3. Ulje karanfilića – najefikasniji način za korišćenje. Pored ulja vam je potrebna loptica pamučne vate ili štapić za uši. Očistite usta slanom toplom vodom, kako bi desni i zubi bili adekvatno pripremljeni, a zatim sa 1-2 kapi ulja natopite vaticu koju potom stavite na bolni zub 10-ak minuta. Ponovite postupak nekoliko puta dnevno. Možete i da pomešate 1 kap ulja od karanfilića sa 1 kapi maslinovog ulja na vatici pa lagano postavite na bolno mesto. 

karanfilić kao lek za zubobolju

4. BELI LUK je Najpoznatiji Prirodni Lek Za Zubobolju

Beli luk ima široko protivupalno i antibakterijsko dejstvo, jača imunitet, pa samim tim deluje i na celokupno zdravlje. Beli luk predstavlja jak analgetik i antiseptik pa je čak u srednjem veku korišćen kao lek za mnoge zarazne bolesti. Obloge od luka su veoma efikasne protiv mnogih upalnih procesa.

Ipak, u stomatologiji se brinemo, između ostalih stvari, o zadahu iz usta koji pokušavamo da pobedimo pa lek izbora, pored svih ostalih mogućnosti modernog doba, ipak nije luk. 

Potrebno je da sitno naseckani luk stavite u papirnu maramicu i dodatno pritisnete rukom kako bi luk u što većoj meri pustio svoj sok i time oslobodio svoja lekovita svojstva. Držite je nekoliko minuta na bolnom mestu. Olakšanje bi trebalo da osetite posle par minuta.

beli luk kao narodni lek

Nikako ne ubacujte deliće belog luka u šupljinu u zubu! Tako ćete zaustaviti prirodnu drenažu inficiranog zuba i oticanje gnoja iz njega, pa gasovi koje zarobljene bakterije stvaraju će vam uzrokovati nastanak otoka. 

5. HLADNI OBLOZI Protiv Otoka i Zubnog Bola

Hladan oblog od pomoći je kod povreda mekih tkiva, otoka ili posle težih vađenja zuba. Hladnoća uzrokuje skupljanje krvnih sudova u zahvaćenoj regiji, što za posledicu ima smanjenje osečaja bola i veličine otoka. 

Led, hladna voda i hladne obloge mogu kratkotrajno ublažiti vaš bol. Bitno je samo da nikako ne stavljate led direktno na bolno mesto to jest na zub. Par kocki leda stavite u krpu i preko obraza prislonite 10ak minuta na u predeo zuba koji vas boli. Napravite pauzu oko 15-20 minuta da ne nastanu promrzline ili oštećenja susednih živaca hladnoćom, pa ponovite hladan oblog nekoliko puta dnevno.

Osim leda mogu da se koriste i hladne krpe, a praktični su i povrće u kesi iz zamrzivača ili limenka soka iz frižidera. 

hladan oblog protiv otoka i bola u zubu

6. ĐUMBIR kao Prirodni Lek Protiv Zubobolje

Đumbir ima niz povoljnih efekata po ljudsko zdravlje. Svojim dejstvom uništava mikroorganizme u ustima i grlu. Zahvaljujuči svoj jakom analgetskom i protivupalnom dejstvu, đumbir će veoma brzo da smanji pojavu otoka, bola i zapaljenja.

Kao prirodni lek za zubobolju možete da pomešate mleveni koren đumbira sa malo tople vode do konzistencije paste. Ovu prirodnu pastu nanesite na zub koji vas boli i ostavite da stoji nekoliko minuta. Zubobolja će vrlo brzo prestati i moći ćete da nakon nekoliko nanošenja olaksate sebi do hitne posete stomatologu.

djumbir kao kucni lek kod zubobolje

7. CRNI I ZELENI ČAJ Protiv Zubobolje ili Krvarenja

Čajevi kao što su zeleni i crni čaj su jaki antioksidansi koji ojačavaju imunitet i vezuju slobodne radikale olakšavajući telu da se oslobodi štetnih materija. Uopšte uzev čajevi imaju veoma povoljno dejstvo po tvrda tkiva kao što su zubi i kosti tako što se u njih ugrađuje fosfor iz čaja i čini ih zdravijim i jačim.

Kesicu čaja možete da iskoristite i za zaustavljanje krvarenja nakon vađenja zuba tako što ćete je postaviti preko rane i zagristi 3-5 minuta.

Način primene za ublažavanje zubobolje: vrećicu crnog ili zelenog čaja umočite u mlaku vodu, a potom je stavite na oboleo zub. Prema potrebi, primenjujte 2-3 puta dnevno. Zahvaljujući taninu, pigmentu prisutnom u ovim čajevima, doći će do smanjenja boli i oticanja. Treba napomenuti da tanin može bojiti zube u tamniju nijansu pa treba obratiti pažnju da se uvek održava dobra higijena usta i zuba.

zeleni caj protiv zubnog bola

8. ČAJ OD ŽALFIJE kao Efikasan Narodni Lek

Čaj od žalfije se najčešće koristi ukoliko imamo problema sa upaljenim desnima ili aftama u usnoj duplji. Ispiranje nenadmašnim čajem od žalfije puno pomaže u lečenju parodontopatije.

Žalfija za zubobolju može da se koristi i kod gnojnog zapaljenja zuba. Napravite čaj od žalfije za desni, ostavite da se prohladi i nekoliko puta dnevno ispirajte njime usta. Poželjno je da “mućkanje” žalfijom što duže traje.

žalfija i zubobolja lijek kod kuce

9. KAMILICA je Domaći Prirodni Lek za Zubobolju

Čaj od kamilice ima sposobnost da smanjuje upalne procese. Kao domaći lek za zubobolju najdelotvornija je sveža kamilica. Potrebno je napraviti male vrećice koje treba da se potope u hladnu ili toplu vodu i držati na bolnom mestu u ustima nekoliko minuta. Koristi se i kao potpuno bezbedan prirodni lek za zubobolju u trudnoći.

kamilica zubobolja kako izlečiti prirodno

10. PROPOLIS kao Najstariji Narodni Lek Za Zubobolju

Propolis je tečnost koja u mnogome može da nam pomogne. Jedan od svojih mnogih lekovitih dejstava može da se primeni i kod bola u zubu. Propolis kao narodni lek za zubobolju ima jako antibiotsko dejstvo, zato se i preporučuje kao prva pomoć kod nekih stanja jačeg zubnog bola.

Ukoliko se koristi neophodno je razblažiti prokuvanom prohlađenom vodom i staviti 10-ak kapi propolisa. Ispirati jednom do dva puta dnevno.

prirodni lek za zubobolju - propolis i zubobolja

11. SODA BIKARBONA kad se Javi Zubobolja Narodni Lek

Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, soda bikarbona je široko korišćen prirodan lek kada je prisutna upala desni ili infekcija zuba. Kod gingivitisa se koristi kao tečnost za ispiranje usta nekoliko puta dnevno. Rastvor sode bikarbone se može napraviti tako što ćete u čašu sa toplom vodom dodati jednu supenu kašiku sode i mutite.

Soda bikarbona kao narodni lek za zubobolju se primenjuje tako što malo vate potopite u mlaku vodu, iscedite višak vode, i zatim umočite u prah sode bikarbone. Potom taj komadić vate postavite na zub koji boli oko 5 minuta. Osim vate, možete nakvasiti pamučni tufer vodom, ubaciti u sodu bikarbonu i takav tufer nanesete na bolno mesto. Već nakon par minuta bi trebalo da osetite olakšanje.

soda bikarbona

12. LAVANDA kao Kućni Lek

Kašičicu sušene lavande prelijte sirćetom i nekoliko minuta držite u ustima. Tečnost obavezno ispljunuti, nikako je ne treba progutati.

13. RAKIJA je Narodni Lek Protiv Zubobolje

Alkoholna pića koja sadrže veću koncentraciju alkohola (preko 30%), kao što su rakija, brendi ili viski, takođe mogu da smanje bol koji potiče od zuba. Potrebno je da malo parče vate potopite u rakiju ili neko od ovih pića i nanesete na zub. Ovaj prirodni lek za protiv zubobolje primenite par puta dnevno dok ne odete kod zubara.

rakija i zubobolja

14. MUĆKANJE ULJEM kao Stara Alternativa 

U ovu svrhu se koriste prirodna ulja kao što su origanovo, maslinovo, ulje crnog kima, nane ili ulje kokosa. Najčećše se primenjuju tako što se 1 supena kašika ulja mućka u ustima oko 10-15 minuta, a zatim ispljune i operu se zubi četkicom.

Još jedan način za zaustavljanje zubobolje je da se kuglica vatice ili štapić za uši umoči u ulje i potom nanese na oboleo zub. Oba načina možete da ponavljate 2-3 puta dnevno do nestanka bola.

Ova ulja imaju antbakterisjki efekat, što znači da ubijaju bakterije prisutne u usnoj duplji. Takođe, imaju i dejstvo u smislu smanjenja bola, pa deluju analgetski kada postoji zubobolja.

kokososvo ulje kao prirodni lek za zubobolju

Zahvaljujući dejstvu laurinske kiseline iz kokosa, fenola iz maslinovog ulja, kao i karvakrola iz origana, ova ulja imaju znatan antimikrobni i protivupalni efekat. Pored toga što je izuzetno prijatnog mirisa što je korisno za osvežavanje daha ili inhaliranje sinusa, ulje nane izaziva osećaj hlađenja kada se stavi na bolno mesto.

15. EKSTRAKT VANILE je Ukusan Prirodan Lek za Zubobolju

Koncentrovani ekstrakt vanile sadrži alkohol koji pomaže u uklanjanju osećaja bola. Obavezno obratite pažnju pri kupovini da li se radi o pravoj vanili ili njenoj imitaciji. Na malu kuglicu vate ili kažiprst nanesite kap ekstrakta vanile. Utrljajte ga na oboleo zub nekoliko puta dnevno.

ekstrakt vanile

Koji je Najbolji Prirodni Lek za Zubobolju?

Zubar će vam često reći – kad zaboli kasno je, dođite na vreme da ne počne da boli! Period koji protekne od pojavljivanja “crne tačke” ili rupe na zubu do pojave bola je različit. Bez obzira što u početku nema zubobolje, izuzetno je važno zalečiti i potpuno očistiti zub od bakterija na vreme i zaustaviti njihov dalji napredak. Lakše, praktičnije i jeftinije je dolaziti na šestomesečne kontrole, razgovarati sa svojim stomatologom i slušati savete nego čekati da zub zaboli. Tada vam ni najbolji prirodni lek za zubobolju neće više biti potreban.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE