UPALA DESNI PRIRODNI LEK – Top 15 za Prirodno Lečenje

UPALA DESNI PRIRODNI LEK – Top 15 za Prirodno Lečenje

Upala desni je jedna od vodećih bolesti desni, a počinje prilično slabo izraženim simptomima koje pacijenti često previde. Siguran znak prisutnog zapaljenja jeste krvarenje desni prilikom pranja zuba. Veoma je vazno što pre početi njeno lečenje kod stomatologa da ne bi došlo do daljeg razvoja zapaljenja i prelaska u mnogo ozbiljniju bolest parodontopatiju. Takođe, prirodno lečenje krvarenja i upale desni kod kuće je odlićna dopuna ordinacijskom. U ovom tekstu saznajte koji je to najbolji, kada postoji upala desni prirodni lek baš za vas koji će pomoći da ublaži simptome upale i olakšati njeno izlečenje. 

upala desni prirodni lek

Šta su Desni?

Desni su sastavni deo potpornog aparata zuba, meka tkiva koja pomažu zubima da u ustima stoje stabilno. Zdrave desni okružuju sve zube u predelu njihovog vrata, imaju bledu roze boju i sitnozrnastu strukturu.

Prilikom pranja zuba i korišćenja konca zdrave desni ne krvare.

Šta je to Gingivitis?

Upala desni ili gingivitis je oboljenje desni koje nastaje usled štetnog delovanja kiselina iz bakterija prisutnih u zubnim naslagama kao što su plak i kamenac na zubima.

U uslovima loše oralne higijene ove bakterije postoje u povećanom obimu, pa izazivaju zapaljenje mekih tkiva oko zuba i nastaje infekcija desni sa pojavom gingivalnog džepa.

Zdrave i upaljene desni

Dakle najčešći uzrok upale desni su upravo zubni plak i neredovno pranje zuba, kao i izostanak upotrebe zubnog konca.

Dalji uzroci i faktori rizika koji pomažu razvoj upale desni su:

  • neadekvatna ishrana bogata šećerima,
  • nedostatak vitamina C i K,
  • loše navike poput pušenja cigareta i konzumiranje alkohola,
  • sistemska oboljenja kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti,
  • bruksizam najčešće uzrokovan stresom,
  • upotreba lekova kao štp su ciklosporini, fenitoin, nifedipin,
  • hormonske promene u toku puberteta i trudnoće.

Simptomi Upale Desni

Kad nastane upala desni simptomi su jako oskudni u početku, najčešći prvi znak je krvarenje desni prilikom pranja zuba i upotrebe konca. Ukoliko se ono ponavlja svakog dana, potrebno je otići na pregled kod stomatologa da bi se otkrio tačan uzrok krvarenja desni.

Desni takođe menjaju boju, strukturu i veličinu, što su sve znaci zapaljenja. Upala desni nije bolno stanje i zato pacijenti ređe primećuju druge promene kao što su crvenilo, uvećanje i povlačenje desni. Takođe, mogu da se jave tačkaste bele naslage na desnima i loš zadah iz usta.

upala desni
Upala desni simptomi – obavezno obratite pažnju na svaku promenu

Napretkom i zapostavljanjem upale desni nastaje paradentoza, jer bakterije prelaze na okolnu kost i uzrokuju infekciju struktura koje drže zube čvrsto u vilicama.

Upala Desni Lečenje

Šta kad se upale desni? – Jedini siguran način za lečenje upale desni jeste kod stomatologa, detaljnim profesionalnim čišćenjem kamenca i obukom pacijenta o pravilnom održavanju oralne higijene.

Ukoliko je potrebno, zubar će vam prepisati i odgovarajući antibiotik za upalu desni. Redovan stomatološki pregled je i najbolji način da se zapaljenje desni dijagnostikuje u samom početku, kada je i lečenje najlakše.

Upala desni lecenje
Kada postoji upala desni lečenje je obavezno kod stomatologa

Pacijent se mora rigorozno pridržavati datih saveta za prevenciju i redovno pranje zuba kod kuće.

Redovne kontrole kod zubara uz skidanje kamenca njmanje dva puta godišnje, pravilna ishrana, izbacivanje loših navika i svest o važnosti oralne higijene su najvažniji za prevenciju ove bolesti i garantuju zdravlje zuba i mekih tkiva usta.

Nekada se za kućno lečenje, kada su upaljene desni, preporučuje i specijalna antiseptička tečnost za ispiranje usta (Hibideks DAP) koja sadrži hlorheksidin kao aktivnu supstancu. Hlorheksidin rastvor sprečava nastajanje dentalnog plaka i smanjuje količinu štetnih bakterija u ustima. Ipak, ovo sredstvo nije namenjeno za stalnu upotrebu i koristi se najduže 2 nedelje, kao pomoćni tretman uz redovno pranje zuba.

Upala Desni Prirodni Lek

Upala desni, koju karakterišu crvene i otečene desni koje lako krvare, može se uspešno ublažiti korišćenjem različitih prirodnih lekova.

upala desni prirodni lek i prirodno lečenje

Prirodno lečenje kod kuće predstavlja alternativni način borbe sa ovim oboljenjem i savetuje se samo kao dopuna metode lečenja infekcije desni od strane stomatologa.

Poznato je od davnina da mnoge biljke pokazuju najrazličitija lekovita svojstva, te se uključuju u terapije raznih oboljenja. Tako postoje i one koje se koriste u borbi protiv gingivitisa i pokazuju sjajan učinak kada je u pitanje smanjenje simptoma upale i krvarenja desni.

Kada je prisutna upala desni prirodni lek se koristi u vidu čaja, rastvora, ulja ili tinktura po jednostavnim recepturama čije sastojke uglavnom svi imaju kod kuće.

Ukoliko se pitate šta je dobro za upalu desni, čitajte dalje i saznajte koji je to najbolji prirodni lek za desni baš za vas.

UPALA DESNI PRIRODNI LEK – 15 NAJBOLJIH PRIRODNIH PREPARATA

SREDSTVONačin i Oblik PrimeneKoliko Često se Koristi?
1. Soda BikarbonaVodeni Rastvor Sode BikarboneMesec dana 4-5 minuta dnevno
2. Slana VodaVodeni Rastvor Soli (Rastvor Morske Soli)Mesec dana 2-3 puta dnevno
3. Čaj od Žalfije, Kamilice, BosiljkaČaj za Ispiranje UstaSvakodnevno nekoliko puta na dan
4. Hidrogen 1.5% ili 3% Vodonik PeroksidMesec dana 2-3 minuta dnevno
5. Etrična ulja (karanfilić)Mućkanje usta sa masažom desniSvakodnevno par minuta
6. LimunVodeni Rastvor LimunaNedelju dana po 1 minut
7. Med i PropolisMasiranje Desni PrstomSvakodnevno
8. Crni i Zeleni ČajIspiranje usta mlakim čajemPovremeno 3-4 puta dnevno
9. ĐumbirŽvakanje Svežeg ili Čaj za Ispiranje UstaSvakodnevno
10. KaduljaČaj za ispiranje desniSvakodnevno
11. Kurkuma (Turmeric)Masaža desni pastom od kurkume, kokosovog ulja i soliPovremeno po 3-4 minuta
12. Aloe VeraAloe Vera Gel, Sok ili Čaj Svakodnevno
13. Vitamin CSveže Voće i Povrće ili Veštački PreparatiSvakodnevno
14. Sveže voće i povrćeŽvakanje sirovog voća i povrćaSvakodnevno
15. Kokosovo UljeMućkanje Ulja u UstimaSvakodnevno 10-15 minuta

1. Soda Bikarbona Odlična Protiv Upale Desni 

Rastvor sode bikarbone pokazao se kao vrlo efikasan jer neutrališe kiseline prisutne u ustima i ubija štetne bakterije.

Soda bikarbona, koja se nalazi u sastavu mnogih pasti za zube, podiže pH vrednost pljuvačke, ona postaje baznija i na taj način štiti zube i meka tkiva. Samim tim utiče na nepovoljnu, kiselu sredinu koja vlada kada postoji upala desni.

soda bikarbona
Soda bikarbona za upaljene desni

Takođe se favorizuje i deponovanje minerala kalcijuma i fosfora iz pljuvačke u gleđ, što zube čini otpornijim.

Vodeni rastvor sode bikarbone može da se koristi svakog dana za ispiranje desni. U staklenoj čaši pomešajte 1 decilitar vode sa 2 kafene kašićice sode, pa dobro izmućkajte usta u trajaju 4-5 minuta pre pranja zuba četkicom i pastom. Nakon mesec dana redovnog koriščenja napravite pauzu od 2-4 nedelje.

Soda Bikarbona i Hidrogen

Soda bikarbona se može pomešati i sa 3% hidrogenom. Ovaj rastvor se dobija mešanjem 1 kafene kašičice sode sa pola decilitra hidrogena. Mućkajte usta oko 2-3 minuta, a potom operite zube redovnom pastom za zube. Nakon nedelju dana primene napravite pauzu u trajanju od 10-14 dana.

soda bikarbona i hidrogen
Soda bikarbona i vodonik peroksid kao rastvor za ispiranje desni

2. Slana Voda za Prirodno Lečenje Gingivitisa

Još jedan efikasan prirodni lek za upalu desni je rastvor morske soli koji smanjuje količinu bakterija u ustima, smiruje upalu i nadraženost desni i grla. Naime, slana voda ima efekat fiziološkog rastvora pa blagotovorno deluje i pomaže zarastanje rana mekih tkiva usne duplje.

Slana voda se primenjuje tako što se pola kafene kašike kuhinjske soli rastvori u čaši mlake vode, pa se tom mešavinom ispiraju usta. Svakodnevna primena ove prirodne metode 2-3 puta dnevno u trajanju od mesec dana dovodi do značajnog ublažavanja simptoma upale desni.

slana voda i so
Slana voda – efikasan lek za upalu desni

3. Upala Desni Lečenje Biljem

Čajevi treba da se upotrebljavaju prohladjeni, tako što se svakodnevno ispiraju usta nekoliko puta na dan. Nakon prestanka simptoma može se nastaviti sa korišćenjem čajeva u preventivne svrhe.

Žalfija za ispiranje desničaj od žalfije upotrebljava se od davnina za prirodno lečenje bolesti usta kod kuće. Žalfija za desni ublažava njene simptome kao što su crvene i otečene desni, a delotvoran je i kada su u ustima prisutne afte.

Zalfija za desni
Žalfija za ispiranje desni

Za dezinfekciju usta odličan izbor su biljni preparati: tečnost kore hrasta ili tečnost od cvetova lavande. Ovi prirodni rastvori za ispiranje desni se prirpremaju tako što vrelom vodom prelijete kafenu kašiku fino usitnjene kore hrasta ili 10-15 cvetova lavande. Zatim sačekate da se mešavina prohladi, procedite tećnost i njom ispirate usta nekoliko puta dnevno.

Čaj od kamilice pokazao se kao vrlo efikasan u borbi protiv upale desni. Kamilica ublažava bolna stanja, smanjuje infekciju, pa samim tim umiruje upalu desni i grla. Prohlađenim čajem mogu se usta ispirati i više puta u toku dana, do smanjenja simptoma.

S obzirom da nema neželjene efekte na plod, kamilica je bezbedna da se koristi kada je prisutna upala desni prirodno lečenje u trudnoći.

kamilica za desni
Prirodni lek za upalu desni je kamilica

Još jedan vrlo efikasan čaj jeste i čaj od bosiljka. Predstavlja prirodan lek protiv upale desni zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu, a ubrzava i zarastanje rana u ustima. Ima jako prijatan ukus, što ga često čini prvim izborom kada se primenjuje lečenje biljem.

4. Upala Desni Hidrogen

Vodonik Peroksid, odnosno Hidrogen, je moćan lek za upalu desni! Koristite samo 1.5% ili 3% rastvor hidrogena za ispiranje desni.

Ukoliko je njegova koncentracija u rastvoru veća, može da nastane iritacija desni ili oštećenje gleđi uz osetljivost zuba.

Upala desni hidrogen
3% Hidrogen za ispiranje desni

Takođe, hidrogen u kontaktu sa krvi iz desni penuša, pa je veoma efikasan ukoliko tražite najbolji način kako zaustaviti krvarenje desni, naročito posle pranja zuba.

Vodonik peroksid se koristi kao već pripremljeni rastvor koji možete kupiti u prodavnici, apoteci ili drogerijama (Lilly, dm). Mućkajte usta 2-3 minuta, a nakon toga ispljunite hidrogen i operite zube na uobičajen način četkicom i pastom za zube. Ovaj prirodni lek za upalu desni koristite mesec dana pa napravite pauzu par meseci između tretmana.

Vodonik Peroksid - upala desni lecenje
Lečenje desni ispiranjem vodonik peroksidom

Najbolje dejstvo se postiže kada se 3% hidrogen pomeša sa sodom bikarbonom, a rastvor se koristi za mućkanje pre pranja zuba. Kada je prisutan gingivitis, hidrogen smanjuje količinu bakterija u ustima, a soda bikarbona podiže pH vrednost u ustima, čime remeti dalji razvoj bolesti desni.

5. Eterična ulja za Upaljene Desni

Osim opuštajućeg i svežeg mirisa koji na nas deluje umirujuće, eterična ulja su prirodni antiseptici koji su takođe efikasni u borbi protiv gingivitisa. Koriste se i kao narodni lek za zubobolju!

Eterična ulja mogu se koristiti i za masažu desni, čime se otklanja eventualan otok ili bol.

Jedno od najčešće korišćenih jeste ulje divljeg origana. Zahvaljujući svom efektu prirodnog antiseptika, divlji origano pokazuje mnoga blagotvorna dejstva na organizam. Efikasno ublažava crvenilo i krvarenje desni, a takođe i osvežava dah. Dovoljna je samo kafena kašičica i blago mućkanje, koje se može ponoviti nekoliko puta dnevno, do postizanja rezultata.

etericna ulja

Etrično ulje karanfilića je još jedan prirodni preparat koji ublažava simptome upale desni. Karanfilić u sebi sadrži supstancu eugenol koja se od davnina koristi u stomatologiji kao antiseptik za dezinfekciju i kao analgetik za smanjenje bola.

Odlično su se u borbi protiv upale desni pokazali i kokosovo ulje, ulje peperminta, kao i ulje eukaliptusa.

6.  Kad Postoji Upala Desni Prirodni Lek je Limun

Limun je dobro poznat kao bogat izvor vitamina C čiji nedostatak može da uzrokuje krvarenje desni. Sok od limuna može da se koristi za ublažavanje simptoma i prevenciju upale desni.

Njegovo dejstvo na gingivu se ogleda u tome što stimuliše reparatorne procese i oporavak tkiva zahvaćenih zapaljenjem.

Iscedite manji limun u čašu, dodajte 4-5 supenih kašike vode i mućkajte usta ovim rastvorom oko 1 minut. Nako toga isperite usta običnom vodom. Ipak, ovaj prirodni lek nemojte često da primenjujete jer limunska kiselina može da dovede do nagrizanja odnosno erozije gleđi.

limun za lečenje upale desni

7. Med i Propolis – Upala Desni Prirodni Lek

Med i propolis za desni pokazuju izrazitu efikasnost u borbi protiv iritacije i upale grla, kao i za prirodno lečenje upale desni. Med ima izrazita antibakterijska svojstva (ubija bakterije), smatra se i vrstom “prirodnog antibiotika“.

Koristite ih svakodnevno tako što ćete prstom namazati med ili propolis na obolele desni. I obavezno operite zube nakon par minuta jer ove namirnice, zbog visokog sadržaja šećera, mogu da izazovu karijes zuba.

Radi boljeg efekta, možete i blago masirati desni pokretima navlačenja zubnog mesa ka površini zuba – gingivu gornje vilice masirajte od gore na dole, a gingivu donje vilice pokretima od dole na gore.

Propolis za desni
Med i propolis za desni

8. Crni i Zeleni Čaj za Desni

Crni i zeleni čaj za ispiranje desni obiluju moćnim antioksidansima (katehin, tanin), prirodnim borcima protiv upalnih procesa.

Svakodnevno ispiranje usta ovim čajevima može značajno ublažiti upalu desni za kratko vreme. Možete i da stavite vrećicu čaja u usta i držite direktno preko upaljenih desni 10-15 minuta.

Zeleni čaj takođe smanjuju količinu dentalnog plaka koji se taloži na zubima, pa su zubi manje podložni karijesu. Pored dejstva na meka tkiva usta, ovi čajevi snižavaju i krvni pritisak.

zeleni caj je lek protiv upale desni
Zeleni ili crni čaj za desni

Ipak, ovaj prirodni lek bi trebao da se koristi povremeno, ne češće od 3-4 šoljice dnevno. Dugotrajnim i čestim korišćenjem zelenog čaja može da nastane prebojenost zuba i nesanica zbog visokog sadržaja kofeina.

9. Đumbir – Upala Desni Lek iz Prirode

Đumbir je biljka koja pokazuje blagotvorna i lekovita svojstva na ceo organizam, pa može da se koristi i kada postoji problem upaljenih desni. Od đumbira se može praviti čaj, a koristi se i u svežem obliku u svakodnevnoj ishrani ili kao začin.

Žvakanje sveže očišćenog đumbira ubija bakterije u ustima, smiruje i ublažava simptome gingivitisa. Možete ga iscediti u čašu, pa dobijeni sok od đumbira mućkati u ustima 10-15 minuta.

Ukoliko ste ljubitelj čajeva, možete da skuvate čaj od ove namirnice i sačekajte da se ohladi. Tako prohlađenim čajem ispirajte usta nekoliko puta u toku dana.

Đumbir
Mleveni đumbir

10. Kadulja u Borbi Protiv Upale Desni

Latinski naziv Salva potiče od reči salvare što u prevodu znači spasiti, sačuvati. Smatra se prirodnim antibiotikom širokog spektra zbog svog snažnog antibakterijskog dejstva, pa se može koristiti u lečenju mnogih stanja u organizmu.

Na upalu desni deluje brzo, smanjuje simptome i podstiče reparatorne procese u zahvaćenom tkivu. Najbolje je korisiti ovu biljku u vidu čaja.

11. Kurkuma za Zube i Lečenje Upale Desni Prirodnim Putem

Kurkuma (Turmeric) je začin poreklom iz Indije i upotrebljava se još od davnina u svakodnevnoj ishrani. Bogat je vitamonom C i spada u porodicu đumbira. Takođe se koristi za pravljenje prirodnih pasti za zube koje ne sadrže nikakvu hemiju.

Neke kliničke studije navode da je masiranje desni kurkumom uz redovno čišćenje kamenca kod stomatologa, efikasno u sklopu tretmana gingivitisa i parodotopatije.

kurkuma za zube

Način upotrebe: najbolje je koristiti kurkumu kao mešavinu, uz kokosovo ulje i kuhinjsku so, čime se pravi prirodna pasta za upalu desni koja efikasno ublažava njene simptome. Pomešajte 1 kafenu kašičicu praha kurkume sa pola kafene kašičice kokosovog ulja i dodajte prstohvat soli do dobijanja smeše konzistencije paste. Nanesite je prstom na desni i nežno ih masirajte kružnim pokretima 3-4 minuta. Nakon toga operite zube na uobičajen način.

Ono o čemu bi trebalo povesti računa jeste činjenica da je kurkuma jako pigmentisana, i mada se smatra prirodnim izbeljivačem zuba, može prebojiti zube i sluznicu usta ako se koristi stalno.

Takođe, zbog velikog sadržaja kumina, kurkumu ne smeju da konzumiraju osobe koje imaju problema sa digestivnim sistemom (čir na želudcu, GERB).

12. Upala Desni Prirodni Lek je Gel Aloe Vera

Aloe vera ima jako široku primenu u današnjoj medicini. Bogata je brojnim vitaminima i mineralima kao psto su vitamin C, vitamin B, vitamin E, cink, gvožđe i magnezijum.

Može da se koristi kao gel za desni koji se prstom nanosi direktno na upaljene desni, zatim kao sok ili čaj kojim se mućkaju usta nekoliko minuta. Ova biljka blagotvorno deluje na sluzokožu usne duplje i smiruje simptome upale desni.

Gel za desni aloe vera
Aloe Vera je prirodni lek i koristi se kao gel za desni

13. Vitamin C Protiv Krvarenja Desni

Snažan borac u borbi protiv upale, stimuliše procese reparacije i povoljno deluje na krvne sudove, samim tim i na smanjenje krvarenja i prevenciju upale desni.

Vitamin C jača imunitet, može se uzimati u vidu preparata iz apoteke ili putem raznovrsne ishrane bogate namirnicama koje sadrže ovaj vitamin (limun, jagode, pomorandža, kupus, brokoli, kivi, spanać, prokelj, dinja).

Potrebne dnevne doze su oko 65-90 mg dnevno. Ukoliko se pitate i kako sprečiti krvarenje desni, velike količine vitamina C mogu biti jedno od rešenja.

14. Žvakanje Sirovog Voća i Povrća – Prirodni Lek za Upalu Desni

Voće i povrće obiluju vitaminima, mineralima, antioksidansima i smatraju se glavnim saveznikom u jačanju imuniteta. Jačanjem imuniteta desni postaju otpornije i jače u borbi protiv bakterija koje izazivaju zapaljenske procese, čime se efikasno sprečava upala desni.

Najbolje voće i živo povrće koje možete konzumirati u ove svhe su jabuke, brokoli, šargarepa, celer i paprika.

Prirodni lek za upalu desni – sveže voće i povrće

Žvakanje sirovog voća i povrća, zahvaljujući svojoj čvrstoj strukturi, uklanja ostatke hrane sa zuba, a uz to stimuliše potporna zubna tkiva i podstiče njihovu reparaciju.

Takođe, žvakanjem se stimuliše lučenje pljuvačke koja sadrži minerale kalcijum i fosfor koji se ugrađuju u gleđ zuba čime ona postaje otpornija na dejstvo štetnih bakterija.

15. Kokosovo Ulje za Desni – Mućkanje Ulja u Ustima

Mućkanje ulja u ustima (oil pulling) pomaže oralnoj higijeni, pokazuje veliku efikasnost u borbi protiv zapaljenskih procesa, a efikasno je i za izbeljivanje zuba. Koristi se hiljadama godina u arjuvedskoj Indijskoj medicini za eliminaciju štetnih bakterija.

Svakodnevno mućkanje kokosovim uljem sprečava bakterije, izazivače karijesa i upale desni, da se lepe i ostaju na površini zuba. Na taj način direktno utičete na smanjenje količine bakterija, a zubi će vam postati blistaviji i belji.

Ukoliko ste ljubitelj prirodnih preparata ovde možete da saznate i kako izbeliti zube prirodno.

kokosovo ulje za desni
Mućkanje ulja u ustima treba primenjivati svakog dana

Ova metoda se primenjuje tako što 1 kafenu kašiku kokosovog ulja unesete u usta i snažno mućkate 10-15 minuta. Zatim ispljunite ulje, pa pastom za zube i četkicom operite zube.

Na isti način se mogu koristiti i druga ulja kao što su maslinovo, suncokretovo, ulje noćurka i sezamovo.

Ulja takođe podstiču lučenje pljuvačke, pa je njihova upotreba posebno važna kod osoba koje imaju suva usta. Oboljenja koja dovode do smanjenog lučenja pljuvačke su dijabetes i Sjogrenov sindrom (autoimuna bolest pljuvačnih žlezda). Kada se pljuvačka proizvodi u većoj količini, stvaraju se nepovoljni uslovi za štetno dejstvo bakterija na zube i desni. Bakterije i ostaci hrane se lakše spiraju, a naslage na zubima se prave u manjoj meri.

Saveti Stručnjaka za Prevenciju i Kako lečiti Upalu Desni

Desni su meka i nežna tkiva, koja se na pravi način održavaju i neguju dobrom oralnom higijenom. Pranje zuba treba da se sprovodi dva puta dnevno po 2-3 minuta nežnim kružnim pokretima glave četkice. Koristite četkice mekanih vlakana pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni i zube, da ne bi oštetitli meka tkiva oko zuba.

Važna je i upotreba konca za zube i interdentalnih četkica, kako bi se očistili međuzubni prostori. Na kraju isperite usta koristeći antiseptičku tečnost za ispiranje usta, najbolje onu koja ne sadrži alkohol.

Kada se svakodnevno hugijena usta i zuba održava na ovaj način, postiže se kontrola nad bakterijama i značajno je otežan nastanak bilo kakvim oralnih oboljenja, pa samim tim i upale desni.

S druge strane, u uslovima loše oralne higijene upala zubnog mesa samo je jedan od problema sa kojima ćete se suočiti. Obavezno se posavetujte sa stomatologom u lečenju, ali i prevenciji ovog oboljenja. Stomatolog može pacijentu ukazati na eventualne greške koje pravi u održavanju higijene ili na loše navike u ishrani, koje pacijent može da koriguje i popravi svoje zdravlje. Takođe, savetovaće koji to, kada je prisutna upala desni prirodni lek za vas može biti najefikasniji. Upamtite, ako se ne lečite zapaljenje desni, ova bolest dovodi do razvoja parodontopatije. Parodontopatija predstavlja progresivno oboljenje potpornog aparata zuba koje vremenom, ako se ne leči, dovodi do gubitka zuba.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE