ZUBNI KONAC – Koji je Najbolji?

ZUBNI KONAC – Koji je Najbolji?

Iako mali po veličini, zubni konac ima veoma važnu ulogu u čišćenju zuba. U ovom članku saznajte koje sve vrste konca postoje, koji je od njih najbolji, kao i gde i za koliko novca možete da ih nađete.

Šta je Konac za Zube?

Zubni konac je sredstvo za održavanje higijene zuba u vidu dugačke niti koji može da bude okruglog ili trakastog oblika.

Glavna i osnovna uloga konca je da uz pravilnu manipulaciju očisti nepristupačne površine između zuba. Time se otklanja višak zaostalih komada hrane i dentalnog plaka, koji predstavljaju savršenu podlogu za naseljavanje štetnih mikroorganizama.

sta je zubni konac

Prednost konca se ogleda i u tome što, kada ga malo zavučemo ispod zubnog mesa, njime možemo da očistimo i delove zuba ispod nivoa desni. Time sprečavamo formiranje subgingivalnog dentalnog plaka koji  je ogroman faktor rizika za formiranje parodontalnih džepova i propadanje potpornog aparata zuba koji drži zub čvrsto u viličnoj kosti.

Koje Sve Vrste Konca Postoje?

Neka sveobuhvatna podela konca za zube ne postoji, uglavnom su se razvijale različite vrste tako što su proizvodjači osluškivali potrebe kupaca i usavršavali već postojeće proizvode. S obzirom da danas na tržištu postoji veoma veliki izbor, mi ćemo da vam otkrijemo koje sve vrste zubnog konca postoje i koji bi bio najbolji za vas. 

Prva podela se vrši na osnovu materijala od kojih su napravljeni:

  • SINTETIČKI – ovde spadaju konci napravljeni od niti najlona ili teflona koje najčešće kupujemo u prodavnicama,
  • PRIRODNI – koji su ekološki, napravljeni od biorazgradive svilene niti presvučene pčelinjim voskom ili voskom biljnog porekla. 

Ne tako davno su se pojavili i SATENSKI konci izrađeni od svilenkastih niti nalik spljoštenoj svilenoj traci. Ovaj dentalni konac se udobno obmotava oko prstiju i glatko klizi između zuba i ispod linije desni čime se  omogućava komforno iskustvo. Idealan je kako za uske tako i za široke zubne prostore.

Oral b satenska traka za čišćenje zuba

Druga podela je na osnovu materijala kojim su obloženi ili premazani. U sklopu procesa proizvodnje konca za zube, sintetičke niti se provlače kroz različita eterična ulja ili voskove, čime se povećava mogućnost da se proizvođači razlikuju od konkurencije po specifičnim aromama i ukusima. Zubni konac može da bude:

  • NEVOSKIRANI (unwaxed) – konac za zube bez voska koji nema nikakav premaz,
  • BLAGO VOSKIRAN ili
  • VOSKIRANI KONAC ZA ZUBE – koji lako klizi preko površina zuba i kod ovog tipa možemo da nađemo širok dijapazon ukusa od jagode, citrusa, mente, pa sve do ukusa žvakaće gume.

Treća podela se odnosi na tehničko rešenje samog proizvoda:

  • DEBEO ili TANAK,
  • DUŽE ili KRAĆE pakovanje od 10m pa do čak 200m.

Svaka od ovih karakteristika, ima svoju namenu. Pa tako deblji dentalni konac se koristi na mestima gde postoji više prostora za aplikaciju (razmaknuti zubi, kod dece, kod gingivalnih recesija odnosno povučenih desni). Tanak konac za zube kod jako zbijenih zuba i uzanih međuzubnih prostora.

Što se dužine tiče ona, naravno, zavisi od pakovanja, tj. ambalaže koju proizvođač ponudi (npr. 10m, 35m, 50m, 200m itd.).

SEGMENTIRANI KONAC

Primer ovog konca je takozvani Super Floss konac za zube koji ima tri dela: prvi je plastični kruti deo koji se lako provlači između zuba, drugi deo je u obliku sunđera i širi se u kontaktu sa pljuvačkom radi boljeg čišćenja, dok je treći deo u obliku regularnog konca. Ovaj konac je pre svega namenjen pacijentima koji nose neku od proteza za ispravljanje zuba – fiksnu protezu, ortodontski aparatić, imaju implante ili metalokeramičke i keramičke mostove na zubima. Segmentirani konac se koristi i na mestima gde se otežano koristi standardni konac za zube, posebno u slučaju prisustva fiksnog rada na implantima. Pogledajte ovaj video o Super Floss koji objašnjava kako da ga koristite. 

segmentirani konac - super floss

KONAC ZA ZUBE SA APLIKATOROM

Ovaj konac za zube sa držačem je najčešće u obliku latiničnih slova F ili Y. Ovaj takozvani zubni konac na štapiću ima plastični deo za koji se drži i gornji deo u obliku rašlji između čijih vrhova je razvučena nit konca. Držač (aplikator) se koristi radi lakše manipulacije koncem, kako bi se olakšao sam proces čišćenja. Idealan je za osobe koje imaju poteškoće da namotaju konac oko prstiju ili za upotrebu od strane dece.

zubni konac na štapiću
Konac za zube sa drškom

EKSPANDIRAJUĆI ZUBNI KONAC

Ovakav konac ima posebno svojstvo da nabubri i raširi se kada dođe u kontakt sa pljuvačkom ili tečnošću. Naime, nakon što se uvuče u prostor između dva zuba, konac počne da upija periodontalnu tečnost koja se u tom prostoru nalazi. Raširi se i na taj način ispuni razmak među zubima pa je čišćenje znatno efikasnije. Treba da ga kosriste osobe koje prirodno imaju veće odnosno šira područja između zuba. Obrnuto od ovoga, pacijenti sa teskobom zuba nikako ne treba da ga koriste već njima treba najtanji konac za zube.

ekspandirajući konac

DRŽAČ ZA ZUBNI KONAC

Postoje i nosači standardnog konca za zube, na engleskom se zovu Threader ili EEZ-THRU. Oni takođe olakšavaju uvalčenje konca u međuzubne prostore i imaju ulogu kao kruti deo. Prave u oblku plastične omče, nešto nalik velikoj plastičnoj igli. Kroz njih se provuče običan konac i presavije na dva dela pa se zajedno sa držačem provuče između zuba.

Koriste ih pacijenti sa fiksnom protezom ili se koristi kao zubni konac za mostove. Ono što je njihova najveća prednosti je to što mogu više puta da se koriste, samo se nakon upotrebe plastični deo opere toplom vodom, a upotrebljeni konac se baci. 

DRŽAČ ZA ZUBNI KONAC - Threader, eez-thru
Držač za konac za zube

POZNATI BRENDOVI KONCA ZA ZUBE

Uz ogroman broj različitih vrsta konca za zube, njihovih karakteristika, dizajna i tehničkih inovacija brendova koji ih proizvode, možemo izgubiti sate tragajući za onim koji baš nama odgovara. Zato ćemo pomenuti samo neke od najpoznatijih brendova, jer ako bi smo hteli da ih pobrojimo sve, spisak bi bio podugačak.

1. Oral B Konac za Zube

Sve više stomatologa preporučuje konac za zube Oral B u odnosu na bilo koji drugi brend. Ovaj proizvođač je razvio više tipova konca, tako da će se u njihovoj seriji sigurno naći neki konac koji će odgovarati potrebama skoro svakog pacijenta. Pa tako postoje nevoskirani (Oral-B Unwaxed), onaj koji lako klizi kroz uzane prostore između zuba (Oral-B Glide Floss), Super Floss i u vidu stenske trake (Oral B Satin Tape). Dosrtupan je kako u prodavnicama kao što su Lilly i dm, tako i online na sajtovima apoteka. Za konac za zube Oral B cena nešto varira po prodavnicama, pa najbolje pogledajte našu tabelu da uporedite.

oral b konac za zube razlicite vrste

2. Dent a Dent Konac za Zube sa Fluoridima

Ovaj konac se pravi samo kao voskirani sa ukusom mente i u veoma darežljivom pakovanju dužine 75m. Sadrži fluoride koji prilikom upotrebe ostaju na površini i ugrađuju se u strukturu zuba. Dent-a-dent konac je namenjen pre svega za odrasle pacijente, a može da se nađe samo u Lilly prodavnicama širom Srbije jer je njihova robna marka. Slična vrsta, odnosno zubni konac koji može da posluži kao zamena ovom je Dentility od istog proizvođača.

dent a dent konac za zube

3. Konac za Zube Colgate

Colgate TotaL Pro Gum konac je premazan prirodnim voskom, fleksibilan i specijalno dizajniran da lako klizi između zuba. Dolazi u manjem pakovanju od 25m. Colgate konac za zube može da se nađe u skoro svim bolje snabdevenim radnjama kao što su Lili i Maxi supermerketi.

colgate total pro gum floss

4. Lacalut Zubni Konac od Tankih Vlakana od Najlona

Ovaj konac se pravi od tankih najlonskih vlakana koji lako klize preko površina zuba. Ima aromu mentola, pa nakon upotrebe pruža osećaj svežine u ustima. Pakovanje sadži 50m zubnog konca, što je dovoljno za otprilike 4 meseca svakodnevne upotrebe. Lacalut zubni konac može da se kupi u dobro snabdevenim apotekama, kao i online.

lacalut dental floss

5. TePe Konac za Zube

Tepe konac za zube se proizvodi u obliku tanke čvrste trake koja se ne kida, a obložen je prirodnim pčelinjim voskom. Sve ovo mu omogućava da lako prolazi između uzanih zubnih spojeva u međuzubne prostore koje treba da se očiste. Ukupne dužine je 40m što je pristojna dužina za jedno pakovanje. TePe Dental Tape zubni konac ima ukus mente (mint) i nakon upotrebe ostavlja prijatan dugotrajan osećaj čistoće. Mesto gde najčešće može da se nađe je lokalna ili online apoteka.

tepe zubni konac

6. Sensodyne Zubni Konac sa Ekspandirajućim Vlaknima

Sensodyne Expanding Floss je napravljen od specijalnog tankog najlona čija su vlakna sabijena i dužine je 30m. Njegova karakteristika po kojoj se razlikuje od ostalih je sposobnost povećanja svoje debljine. Kada se zubni konac provuče kroz međuzubni prostor u kontaktu sa pljuvačkom, volumen vlakana se povećava, konac se širi i bolje čisti zube i desni. Presvučen je tankim slojem voska koji mu daje glatkoću i omogućava da konac lako klizi do teško pritupačnih mesta na površinama i između zuba.

sensodyne expanding floss

7. Curaprox Konac za Zube za Uske Međuzubne Prostore 

Curaprox DF834 od 50m je izuteno tanak navošteni konac za zube koji može da se progura i kroz veoma uzane prostore između prednjih i zadnjih zuba. Ukoliko imate teskobu zuba ili su vam se zubi preklapaju jedni preko drugih ovo je idalan konac za vas. Odlikuje ga i ukus mente, pa nakon korišćenja se osećate osveženi. Pored ovog tipa, Švajcarski proizvođač je napravio i druge vrste konca kao što su Curaprox DF820 PTFE od tanke teflonske trake i Curaprox DF845 namenjen za čišćenje fiksnih proteza, krunica, mostova i implanatata.

curaprox konac za zube df834

8. Reach Konac za Zube sa Fluoridima za Jačanje Gleđi

Reach konac proizvođača Johnson&Johnson sadrzi fluoride koji se oslobađaju prilikom upotrebe pa ojačavaju strukturu gleđi i pomažu u zaštiti zuba. Ovaj zubni konac je obavijen voskom i ima blagi ukus i miris mentola (mint). Pakuje se u dužini od 50m i dostupan je za kupovinu u online apoteci.

reach dental floss waxed

9. Nano Konac za Zube sa Ksilitolom

Nano Micro Riser Dental Floss je građen od mekanih mikrofiber vlakana koja se šire pri upotrebi u prostoru između zuba. Poseduje takozvanu Enamel Care Tehnologiju jer je obložen hidroksiapatitom koji se ugrađuje i ojačava spoljašnje slojeve gleđi zuba. Sadrži i Ksilitol koji ima prirodna antibaterijska svojstva i time smanjuje broj štetnih bakterij koje uzrokuju karijes. Preporučuje se i osobama koje pate od sindroma suvih usta (kserostomija).

nano konac za zube micro-riser

10. Thornton Konac za Zube kao Superkonac

Thornton Periodontal Floss je specijalno dizajniran konac koji predstavlja superkonac (Super Floss) i koristi se za čišćenje oko implantata, ispod metalokeramičkih i keramičkih mostova i fiksnih ortodonstskih aparata. Posebno je odličan za pacijenate koji boluju od parodontopatije. U pakovanju se nalazi 50 pojedičačnih komada za jednokratnu upotrebu.

thornton periodontal floss

11. Dontodent Konac za Zube za Svaki Budžet

Kada je u pitanju brend Dontodent konac za zube na štapiću od 40 komada i Sensitive Floss za osetljive desni i zube od 50m su zaštitni znak dm prodavnice. Tu može da se nađe i sasvim odličan voskirani, fluorisani, antikbakterijski konac ovog Nemačkog proizvođača sa ukusom mente 100m dužine od istog proizvođača za veoma povoljnu cenu od 129,00 RSD.

dontodent konac za zube dm

Zubni Konac Cena

Ako posmatramo sa aspekta pristupačnosti, danas je lakše nego ikada pre kupiti konac za zube. Često se pravi akcija ovih proizvoda, tako da u svakom trenutku mošete da kupite neki od njih po povoljnijoj ceni. U tabeli KONAC ZA ZUBE CENA pogledajte trenutne cene konca u prodavnicama u Srbiji, kao i gde možete da ih nabavite.  

BRENDDUŽINALillyMaxidmApoteka
Oral B Satin Mint25m285,99 RSD296,99 RSD259,00 RSD231,06 RSD
Dent-a-dent ili Dentility75m199,99 RSD---
Colgate Total Pro Gum25m265,99 RSD282,99 RSD265,00 RSD289,99 RSD
Lacalut Konac za Zube50m---370,65 RSD
TePe Dental Tape40m---356,70 RSD
Sensodyne Expanding Floss30m429,99 RSD-415,00 RSD380,00 RSD
Curaprox DF83450m649,99 RSD-649,00 RSD642,00 RSD
Reach Dental Floss50m---207,00 RSD
Nano Micro-Riser25m469,99 RSD---
Thornton Periodontal Floss50/kom----
Dontodent Sensitive Floss50m--229,00 RSD-

Gde Može da se Kupi? 

Svaki od ovih brendova ima svoje preopoznatljive proizvode, što bi nabrajanje učinilo još težim. Bitno je da se većina poznatih brendova mogu pronaći na mestu kao što je apoteka, Maxi ili drogerijama Lilly i dm.

Kada Koristiti Zubni Konac?

Kao sto smo već rekli, usled nepotpune mogućnosti da četkicom očistimo sve površine zuba, javlja se potreba za njegovim korišćenjem. Kao što je već poznato, pranje zuba četkicom i pastom, kao deo dnevne oralne higijene potrebno je da se obavi bar dva puta dnevno, ujutru nakon ustajanja i uveče pred spavanje. Kako je bitnije na koji način peremo zube od samog broja ponavljanja, ova formula se može primeniti i na odgovor kada koristiti zubni konac.

Iako zubni konac praktično nema rok trajanja, može da se desi da nakon perioda od 1 godine izgubi svoj ukus. Ukoliko se desi da zubni konac smrdi, odmah ga bacite i kupite novo pakovanje.

Treba da napomenemo da je korišćenje zubnog konca najefiksnije uveče pre spavanja i to PRE pranja zuba četkicom i pastom. Prisustvo pljuvačke u ustima tokom noći je dosta sniženo, a tada zubi nisu izloženi ispiranju i samočišćenju od strane iste. Količina bakterija u plaku se brzo umnožava, pa je on tokom spavanja potencijalno mnogo opasniji po zubna tkiva i desni.

Kada Koristiti Zubni Konac

Kako se Koristi Zubni Konac? – Zubni Konac Upotreba

Kada se pomisli na zubni konac upotreba nekima može da predstvlja veliki problem, dok je za neke osobe veoma laka. Istina je da se on prilično jednostavno koristi, upravo zahvaljujući svojim karakteristikama da je premazan voskom ili dizajniran u obliku trake za lakše klizanje preko zuba. Detaljnije o tome kako se koristi zubni konac možete da pročitate u našem članku KONAC ZA ZUBE – Kako se Koristi, Kada i Koliko Često?

Čisćenje aproksimalnih površina zuba koncem, na pravilan i adekvatan način, dovoljno je čak da se uradi i jednom u toku dana. Iako ovaj proces izgleda mukotrpno i zamorno u početku, kada postane rutina oduzimaće svega nekoliko minuta.

Nekada se desi da je zubni konac zapeo ili se zakačio za neki deo zuba. Tada je potrebno da posetite zubara da utvrdi šta je dovelo do toga, a uzroci mogu da budu zubni kvar, prelom, hrapava ili neadekvatno postavljena plomba.

zubni konac upotreba

Koji je Najbolji Zubni Konac

To je jako individualno pitanje i teško je da se baš neki proglasi kao najbolji konac za zube. Zbog toga i postoji ogroman broj proizvoda na tržištu, kako bi se donekle ispunile svačije potrebe. Treba pokušati sa više različitih proizvoda, dok se ne pronađe ono što konkretno odgovara osobi koja kupuje. To više zapravo zavisi od antomskih, morfoloških i funkcionalnih karakteristika zuba i vilica svakog pojedinca, nego od samog proizvoda. Što se cena tiče i one su takođe varijabilne, a ako ste u nedoumici oko bilo kog od ovih proizvoda uvek se prvo posavetujte sa vašim stomatologom. I za kraj da se malo našalimo – najbolji zubni konac je ipak onaj koji se redovno koristi.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE