FASETE ZA ZUBE ISKUSTVA

FASETE ZA ZUBE ISKUSTVA

Fasete su minimalno invazivne protetske nadoknade koje se izrađuje u svrhu poboljšanja izgleda pacijentovog osmeha. U poslednjih petnaestak godina za fasete za zube iskustva govore da su postale najpopularniji rad u stomatologiji, a naročito sa povećanim zahtevima pacijenata za „Holivudskim osmehom” kakav su dosad mogli da gledaju samo u filmovima. U ovom članku saznajte sve o iskustvima osoba koje ih nose!

Šta su Fasete za Zube?

Fasete su, poput listića tanki protetski rad, a postavljaju se na prednju površinu zuba. Najčešće prekrivaju prednjih šest do deset zuba. Popularno se zovu još i zubni viniri ili ljuskice. Sam postupak ugradnje je potpuno bezbolan i gotov u najčešće samo dve posete.

ljuspice za zube iskustva

Postoje dve vrste:

Fasete za zube su u kratkom roku, paralelno sa porastom popularnosti, doživele i veliki napredak u načinu proizvodnje i vrstama materijala od kojih se prave. Tako se danas, u većini dobro opremljenih stomatoloških ordinacija, pacijentima nude brojne vrste faseta koje ne zahtevaju minimalnu ili nikakvu pripremu zuba i kojima se postiže savršena estetika.

Koji Problemi se Rešavaju Izradom Faseta?

Fasete vraćaju prirodan oblik i boju zuba koji su oštećeni zbog nekog od sledećih razloga:

  • preterana upotreba fluorida ili antibiotika tetraciklina,
  • veliki ispuni (posebno amalgamski) na zubima,
  • učestala konzumacija kafe i jako obojene hrane,
  • pušenje cigareta ili
  • promene na zubima nastale kao posledica traume ili starenja.

Fasetama mogu da se isprave razni problemi, poput okrnjenih ili blago slomljenih zuba. Dalje, istrošeni zubi i zubi koji zbog svog oblika ili položaja odudaraju od idealnog mogu da se veoma uspešno nadograde uz pomoć faseta.

Osim toga, ljuspicama za zube može da se prektiju i neke mrlje koje ne mogu da se uklone standardnim postupkom izbijeljivanja. Nadalje, korisne su i za zatvaranje dijastema, odnosno razmaka između zuba.

U poslednjih nekoliko godina velika prednost se daje fasetama kod pacijenata koji imaju izraženu eroziju zuba kao posledicu gastroezofagealnog refluksa (GERB) ili preterane konzumacije zakiseljene hrane i pića (gazirani sokovi).

fasete za zube pre i posle ugradnje

Ljuspice za Zube Iskustva – Zasto se Treba Odlučiti za Izradu Faseta?

Pacijenti koji imaju nepravilan osmeh, odnosno zube nejednake veličine ili blago nepravilnog položaja, su idealni kandidati za ugradnju faseta. Većina odraslih pacijenata preferira izradu ljuspica u odnosu na postavljanje ortodontskog fiksnog aparata. On bi takođe mogao da popravi nepravilan osmeh i dosta je jeftiniji od faseta za zube, ali sama dužina postupka (od 1-3 godine) i činjenica da će pacijenti i dalje da imaju iste svoje zube samo poređane u pravilan niz, razlozi su zbog kojih se mnogo češće odlučuju za fasete.

Kada posmatramo fasete za zube iskustva govore da su one jedno od najboljih protetskih rešenja za pacijente koji su svakodnevno u komunikaciji i direktnom kontaktu sa većim brojem ljudi. Osobe kojima je vizualni izgled usko vezan uz uspeh na poslu, dobijanje novog izgleda u samo jedanom do par dana je velika pogodnost.

Pogledajte video jedne pacijntkinje koja opisuje svoje iskustvo pre i nakon ugradnje zubnih faseta.

Keramičke Fasete Iskustva Pacijenata

Pacijentima koji prvi put imaju bilo kakav fiksan protetski rad u ustima najteže je prvih nekoliko dana dok se ne naviknu na njega. Nakon toga se praktično zaboravi da postoji faseta u ustima.

Iskustva sa keramičkim fasetama su u najvećem broju slučajeva veoma pozitivna. Posebno na duže staze, kad pacijenti vide da uz samo malo bolju oralnu higijenu (temeljnije pranje zuba, upotreba zubnog konca ili waterpik oralnog tuša) mogu da održe njihov besprekoran izgled i produže vek trajanja za čak nekoliko godina.

Nosioci faseta od keramike mogu slobodno da uživaju u konzumiranju obojene hrane i pića bez straha da će prebojiti fasete ili da će da ostanu mrlje na njima. Sama površina keramičke fasete je savršeno glatka, što pacijent može i sam da oseti pod jezikom, a upravo to sprečava nakupljanje ostatka hrane, mrlja i pigmenata na njima i omogučava lako održavanje sjajnog izgleda fasete.

keramičke fasete iskustva

Iskustva sa Fasetama bez Brusenja (No Prep)

S obzirom na doba u kojem se nalazimo kad se svašta može da se napavi “preko noći”, non prep fasete danas su glavni izbor kod većine pacijenata. Tako se sve više odlučuju za brza i visokoestetska rešenja u odnosu na konvencionalni pristup koji neretko uključuje dugotrajnu terapiju ortodontskim fiksnim protezama.

Iskustva sa no prep fasetama su zadovoljavajuća, pogotovo jer su pacijenti često i sami angažovani u procesu izrade. Stomatolog pre nego što pošalje otisak zuba u zubnu tehniku, najprije izradi model koji prikazuje pacijentovu trenutnu situaciju i izgled zuba u ustima. Zatim zajedno sa pacijentom se dogovara konačan izgled i oblik faseta koje će on da nosi.

Kompozitne Fasete Iskustva Pacijenata

Kada pominjemo kompozitne fasete iskustva pokazuju da su velika prednost za osobe nižeg budžeta koje žele da drastično poprave izgled svog osmeha. Naročito je komforno ako se rade kao non-prep, odnosno bez ikakve pripreme zuba u samo jednoj poseti. Ipak pripremite se da ta intervencija traje duže, odnosno 1-3 sata.

Uz ovako brzo i efikasno rešenje kakvim su pacijenti veoma zadovoljni, dolazi i obaveza za pojačane mere održavanja. Naročito je važno da se izbegava konzumacija obojenih pića i jela. Kompozit kao estetski materijal vrlo lako zadržava pigmente na sebi, pa ove fasete bržo postanu „žute“ odnosno tamnije.

Iako su vrlo često u senci keramičkih faseta zbog smanjene trajnosti i slabijeg otpora na pucanje, uz pravilno čuvanje one mogu iznenađujuće dugo da traju, pa čak 5-7 godina.

kompozitne fasete iskustva pacijenata

Koje su Dobre Karakteristike Faseta?

 Karakteristike faseta uglavnom zavise od vrste materijala od kojeg su izrađene – što je materijal kvalitetniji (kao što je keramika kod keramičkih faseta) i fasete će biti jače odnosno manje sklone pucanju.

Uopšteno govoreći, dobre strane faseta su njihova ekstremno brza mogućnost popravljanja pacijentovog osmeha jer budu gotove u jednoj ili dve posete stomatološkoj ordinaciji. Sa fasetama, naročito kompozitnim, pacijent brzo dobije gotov rad. Za sve druge vrste protetskih radova, poput metalo-keramičkih krunica ili mostova, potrebno je nekoliko dolazaka kod stomatologa što produžava sam postupak dobijanja novog izgleda i do 7-10 dana. 

Nadalje, zahvaljujući konstantnom poboljšanju kvaliteta materijala od kojih se prave, danas se keramičke fasete, uz pravilnu oralnu higijenu, mogu održati nepromenjene i do deset godina u ustima. Velika prednost im je i što ne zahtevaju mnogo uklanjanja zdrave zubne supstance pa se samim tim čuva zubna struktura.

 PREDNOSTIMANE
KOMPOZITNE FASETE- Cena: 50-70 evra
- Brza Izrada
- Mogućnost popravke bez izrade nove
- Lakše Pucaju
- Moraju da se redovno poliraju
- Prebojavaju se hranom i pićima
KERAMIČKE FASETE- Teže Pucaju
- Ne moraju da se poliraju
- Ne prebojavaju se hranom i pićima
- Cena: 180-250 eva
- Ne mogu da se poprave

Fasete za Zube Iskustva – Mane Faseta

Kod fasete za zube iskustva pokazuju da je njena najveća mana sklonost pucanju ukoliko pacijent ne pazi, odnosno ako se ne pridržava striktnih uputstava stomatologa. Zubi na kojima su nalepljene ljuspice ne smeju direktno da učestvuju u odgrizanju ili žvakanju tvrde hrane. Takođe, trošak izrade faseta od keramike je poprilično veliki, naročito kada se uzme u obzir da moraju da se menjaju na svakih desetak godina.

Dalje, povećana osetljivost zuba je česta pojava nakon postavljanja faseta. S obzirom da se tokom brušenja blago uklanja zubna gleđ, ipak se gubi taj površinski zaštitini sloj zuba što dovodi do pojave osjetljivosti na hladne i tople nadražaje. U većini slučajeva ona prolazi spontano kroz par dana. Međutim, prilikom planiranja postavljanja ljuspica, ova nuspojava treba naročito da se uzme u obzir kod pacijenata koji već imaju problem sa preosetljivošću zuba na hladno, slatko i toplo (na primer kada postoje ogoljeni zubni vratovi), jer kod njih fasete nisu najbolji protetski izbor.

Da li su Bolje Fasete ili Navlake za Zube?

Kao što postoje za svaki proizvod, pa tako imamo i za fasete za i protiv razloge Zavisno od individualnih potreba pacijenta, svaki stomatolog će preporučiti ono što je za tu osobu najbolje. Ako je potrebna samo mala promena oblika zuba onda su izbor fasete, a ukoliko veći deo zuba nedostaje, ima veliku plombu ili je prisutna znatna karijesna lezija, onda su preporuka navlake za zube (keramičke ili metalokeramičke krunice).

fasete ili navlake za zube - fasete za i protiv

Sa gledišta struke, etički je uvek ispravno da stomatolozi budu što konzervativniji u pripremi zuba za nadoknade. Time se čuva što je moguće više zdrave zubne strukture.

I u jednom i u drugom slučaju, neophodno je bar minimalno brušenje zuba. Ipak, ono je u slučaju faseta značajno manje nego pri pravljenju zubne krunice. Kod faseta se uklanja od 0.1 do 0.5 mm debljine gleđi i to samo sa pradnje strane zube. Kod ostalih zubnih navlaka (krunice, mostovi) potrebno da se skine do 2 mm sa svake strane i da se zub takoreći smanji za oko 30% od njegove originalne veličine. Kao posledica toga se vrlo često javlja preosetljivost zuba na hladno koja je u većini slučajeva neizbežna, a razlog je taj što se brušenjem približavamo živcu unutar zubne šupljine i povećava se mogućnost njegove iritacije ili oštećenja. Ova postoperativna osetljivost može da potraje i do nekoliko nedelja nakon ugradnje, ali obično brzo nestane nakon nekoliko dana.

Da li Fasete Oštećuju Zube?

Na pitanje da li fasete oštećuju zube, u principu, najobjektivniji odgovor je DA. Čak i no prep fasete (fasete bez brušenja – Luminiri) zahtevaju blago uklanjanje zubne supstance, odnosno potrebno je da se malo “nahrapavi” površina zuba kako bi mogle da se adekvatno zalepe. Samim procesom ugradnje faseta pacijent dobija obavezu da redovno dolazi na stomatološke preglede na svakih nekoliko meseci jer ugradnja faseta vuče sa sobom i rizike poput pojave karijesa ili loma.

Pacijenti najpre treba da budu 100 % sigurni da su spremni na ugradnju faseta, jer je sam proces ireverzibilan. To znači da je fasete kasnije moguće ukloniti sa vaših zuba, ali same zubne površine su nepovratno izbrušene, pa je neohodno da se ponovo prekriju novim vinirima ili krunicama. Mogu da se jave i neočekivani troškovi usled loma ili ispadanja faseta, skidanja istih zbog pojave karijesa ispod, ulaganje u sredstva za održavanje higijene usta i zuba kao što je oralni tuš. Na sve ovo pacijent mora biti spreman jer su fasete rad koji ipak zahtevaju održavanje i ulaganje.

fasete za zube forum

Preporuke za Duže Trajanje Faseta

Preporučuje se redovno četkanje ljuskica četkicom za zube, korišćenje konca i oralnog tuša kako bi se adekvatno uklonile sve moguće zaostale naslage hrane. Zubi prekriveni fasetama su i dalje podložni nastanku karijesa jer one ne prekrivaju sve površine zuba već samo prednju . Četkanje zuba dva puta dnevno i korištenje konca barem jednom dnevno će pomoći u sprčavanju nastanka zubnog kvara. Izvrsna oralna higijena će uveliko da produži vek trajanja faseta, a one će se na zubima duže zadržati nepromenjene.

Redovni odlasci kod stomatologa barem dva puta godišnje su neophodni kako bi se utvdila očuvanost faseta i da li postoji potreba za eventualnim poliranjem.

Takođe je bitno da se napuste neke štetne navike poput otvaranja boce zubima, griženja olovke ili noktiju. Ukoliko je pacijent bruksista, stomatolog će mu napraviti specijalnu foliju odnosno štitnik za zube koju će nositi noću kako bi se spečilo udaranje zubima suprotne vilice u fasete i njihov lom.

Na kraju, preporuka kod pranja zuba je da se izabere nabrazivna pasta za zube, odnosno ona koja ne sadrži sitne abrazivne čestice, kao što su neke prirodne paste na biljnoj bazi . One pomažu u očuvanju sjaja faseta što ih čini beljim i lepšim. Ipak, skoro sve komercijalne paste sadrže abrazivne sastojke koji mogu da ogrebu površinu faseta, što dovodi do toga da posle nekoliko godina izgledaju dotrajalo i istrošeno.

Kada na kraju posmatramo fasete za zube iskustva pokazuju da pacijenti treba da budu svesni da su fasete velika investicija koja zahteva redovno održavanje, kontrole i ulaganje. Stalna briga o njima je neophodna za dugoročan uspeh ovakvog plana terapije i zadovoljstvo pacijenta koje gotovo nikad ne izostaje.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE