VINIRI CENA – Kolika je Cena po Zubu?

VINIRI CENA – Kolika je Cena po Zubu?

Kada kažemo viniri cena na koju pomislimo je uglavnom visoka. U ovom članku saznajte odgovore na pitanja KOLIKO KOŠTAJU viniri za zube, zašto su SKUPI i da li zapravo toliko VREDE?

Viniri Šta Su?

Viniri za zube su vrhunac savremene estetske protetike i kada ih pomenemo najčešće mislimo na one koji se prave od porcelana. Predstavljaju ljuspice, odnosno tanke fasete na zubima koje prekrivaju i maskiraju prednju površinu zuba.

viniri za zube cena

Njima se postiže najblaži oblik korekcije krunice zuba za razliku od cele veštačke krunice. Veoma uspešno zadovoljavaju i najzahtevnije estetske izazove kada pacijenti žele promenu u izgledu svog osmeha, bilo da je razlog okrnjenost zuba, promena boje ili manja korekcija njihovog položaja.

Prave se tako što se nakon uzetog definitivnog otiska visko preciznim silikonskim otisnim masama, sa ili bez prethodnog brušenja zuba u stomatološkoj ordinaciji, šalju u zubnu tehniku gde nastaju ručnim modelovanjem ili pomoću CAD/CAM tehnologije. Nakon toga ih stomatolog lepi preko vaših prirodnih zuba.

Mogu da se prave od porcelana ili kompozita (bele plombe). Razlikujemo tri vrste vinira prema materijalu i načinu na koji nastaju:

  1. Kompozitni viniri,
  2. Keramički (porcelanski) viniri,
  3. No prep viniri.

1. Kompozitni Viniri

Ove nadoknade su jedine koje se nešalju na izradu u zubotehničku laboratoriju, veđ se modeluju se direktno u ustima pacijenta u jednosj poseti. Postavljaju se bez prethodnog brušenja zuba, pa je na ovaj način prirodna zubna susptanca potpuno očuvana.

kompozitine fasete
Fasete od kompozita – PRE i POSLE

Procedura podrazumeva direktno lepljenje materijala od bele plombe na zube. Usled niže tržišne vrednosti kompozita koji se koristi, samim tim je i njhova cena znatno niža od faseta izrađenih od keramike. Pa tako kada se prave kompozitni viniri cena je najmanje i potrebno je da se izdvoji oko 40-70 evra po “komadu” u zavisnosti od grada u kom se nalazi stomatološka ordinacija gde se izrađuje. 

Takođe i vek trajanja ovih nadoknada je znatno kraći od druge dve vrste vinira i iznosi oko 2-5 godina.

2. Keramički Viniri Cena 

Keramički viniri se preporučuju ukoliko postoje odgovarajući uslovi za njihovo postavljanje. Zbog celog procesa brušenja zuba može biti malo nelagodniji proces u odnosu na postavku kompozitnih faseta. Naime, tokom ovog postupka je neophodno da se ukloni jako mala debljina gleđi zuba, svega oko 0,3-0,5 mm.

Uklanjanje gleđi i kvalitetni porcelan visoke čvrstoće omugućavaju znatno veću dugotrajnost ovih protetskih zubnih nadoknada u odnosu na obične kompozite. Kada se rade keramički viniri cena dostiže čak i do 300 evra po jednom zubu.

keramicki viniri cena

3. No Prep Viniri Cena

Non prep viniri se najređe prave jer se pri njihovoj izrade zubi uopšte ne smanjuju, već se samo maskiraju preko spoljašnje površine. Samim tim veličina zuba ne sme da bude velika i njihov položaj ne sme da bude mnogo izvan zubnog niza.

I ove ljuspice se izrađuju od najkvalitenije vrste stomatološkog porcelana, pa im je i cena slična kao prethodnim keramičkim vinirima. No prep viniri cena po zubu se kreće od 180 evra u Nišu, pa do 260 evra u Beogradu.

non prep viniri cena

Viniri za Zube Cena po Gradovima

GRADKompozitni Viniri Cena po ZubuKeramički Viniri Cena po ZubuNo Prep Viniri Cena po Zubu
Viniri Cena Beograd50-70 evra200-250 evra200-300 evra
Viniri Cena Novi Sad 40-60 evra190-240 evra190-270 evra
Viniri Cena Niš40-50 evra180-220 evra180-240 evra

Viniri Cena – Da li su Skupi Viniri za Zube?

Iako često pacijenti pitaju stomatologe zašto su viniri skupi, ipak naizgled to samo tako deluje. Proces pravljenja vinira od keramike je vrlo sofisticiran. Često zahteva upotrebu vrlo složenih i skupih uređaja, materijala, kao i odlično poznavanje njihove izrade kako bi se postigli svi visoki zahtevi u vidu dugotrajnosti i estetike.

Sve prethodno navedeno podiže troškove izrade, pa kada su u pitanju najsavremeniji viskokokvalitetni viniri cena na kraju samo deluje skupo. Ipak, na celu odluku da li će se i koliko platiti savršen osmeh treba gledati kao na jednu dugoročnu investiciju u sebe i svoje samopouzdanje.

2 thoughts on “VINIRI CENA – Kolika je Cena po Zubu?”

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE