VRSTE FIKSNE PROTEZE – Koju da Odaberete?

VRSTE FIKSNE PROTEZE – Koju da Odaberete?

Nepravilni zubi u nekim slučajevima mogu biti naizgled lepi. Međutim, čak i zubi koji izgledaju ravno i simetrično, mogu da imaju probleme za zagrižajem. Ukoliko želite da prekontrolišete ili ispravite svoje zube, potrebno je da obavite pregled kod specijaliste ortodonta. Doktor može da vam predloži različite tipove fiksnih aparata za zube. Čitajte dalje i saznajte koje sve vrste fiksne proteze postoje, a mi ćemo vam pomoći da se odlučite za najbolju za vas.

Šta je Fiksna Proteza za Zube?

Fiksna proteza je ortodontska naprava koja se koristi za ispravljanje rotiranih, pomerenih, razmaknutih ili zbijenih zuba, kao i korekciju nepravilnog zagrižaja. Naime, ona se primenjuje za vraćanje zuba u pravilan, simetričan i prirodan pložaj

Ukoliko vas interesuje čime sve još mogu da se isprave krivi zubi pročitajte u članku Proteze za Ispravljanje Zuba.

Koje Vrste Fiksne Proteze Postoje?

Fiksne proteze najpre delimo po izgledu na:

  • METALNE kod kojih je cela proteza napravljena od metala (prsten, bravice i žica),
  • ESTETSKE koje imaju bravice koji su približno u boji zuba pa su manje vidljive i naravno skuplje su. Tu spadaju keramička fiksna proteza i proteza sa safirnim bravicama.

vrste fiksne proteze

S obzirom na svoj položaj, odnosno na kojoj strani zuba se postavljaju, mogu biti:

  • Vestibularne – ovo su klasične proteze koje se lepe sa spoljašnje prednje strane zuba,
  • Lingvalne – nalaze se sa unutrašnje strane zuba prema jeziku, zovu se još i NEVIDLJIVE.

I treća podela, odnosno tipovi fiksne proteze prema načinu na koji je metalna žica pričvršćena u takozvane bravice na zubima, je na:

  • Ligirajuće kod kojih se žica pričvršuje za bravice pomoću gumice za protezu (ligatura),
  • Samoligirajuće kod kojih žicu drži klip u bravicama i ne trebaju im gumice.
VRSTAIZGLED BRAVICECENA po VILICI
MetalnaSiva metalna550-750 evra
KeramičkaBoja zuba750-1000 evra
SafirnaBela ili boja zuba850-1000 evra
LingvalnaSiva metalna1000-1200 evra

Klasična Fiksna Proteza sa Metalnim Bravicama

Fiksna proteza sa metalnim bravicama je najosnovnija proteza koja se viđa kod najvećeg broja ljudi koji je nose. Svi njeni delovi su napravljeni od metala tamno ili svetlo sive boje. Metalne bravice i žice su izrađene od čelika i pričvršćuju se na spoljašnju ili unutrašnju stranu zuba.

Ova vrsta proteza obično je najjeftinija opcija, ali je vrlo efikasna i jedna je od najčešćih tipova proteza koje se danas koriste. Cena metalne fiksne proteze iznosi oko 550-750 evra.

Međutim, iskreno jako ružno izgleda na zubima, a s obziom da u proseku treba da se nosi oko 2 godine, neke osobe ne žele da budu toliko dugo nezadovoljne svojim izgledom. Moguće je donekle poboljšati njenu pojavu korišćenjem gumica u različitim bojama oko metalnih bravica kako bi izgledala zanimljivije i privlačnije. 

metalna fiksna proteza

Kakva je to Estetska Fiksna Proteza?

Bravice na estetskoj fiksnoj protezi su izrađene od keramike ili safira. Ove estetske bravice su iste veličine i oblika kao kod obične metalne proteze. One su približno boje zuba pa su slabo uočljive. Idealna su alternativa metalnim bravicama jer su skoro prozirne ili bele.

Prednosti estetske fiksne proteze su to što su mnogo manje uočljive od standardnih metalnih, pa su stoga bolja opcija za sve kojima je izgled bitan i dok su pod tretmanom ispravljanja zuba. Takođe, bolja su alternativa nevidljivim lingvalnim protezama jer nema dodatnih laboratorijskih troškova. Jedini nedostatak im je nešto viša startna cena u odnosu na klasične.

Keramička Fiksna Proteza

Keramička fiksna proteza veličinom i oblikom vrlo je slična tradicionalnoj metalnoj protezi. Razlikuje se po tome što je izrađena od keramičkog materijala koji se stapa sa prirodnom bojom zuba. Samim tim je proteza manje vidljiva, a to je čini povoljnijom alternativom za neke pacijente kojima je pre svega važna estetika.

keramicka proteza

Ova vrsta fiksne proteze je jednako efikasna kao i sve druge u postizanju pomeranja zuba u željeni položaj. Međutim, obično su dosta skuplje od tradicionalne fiksne proteze za zube, a cena im se kreće od 750-1000 evra.

Keramičke bravice mogu da se preboje pigmentima iz hrane i pića ako se o njima ne brine pravilno. Ukoliko se odlučite za ovu protezu, posebno izbegavajte namirnice kao što su crveno bobičasto voće, cvekla, crno vino, kurkuma, kafa, crni čaj i pušenje cigareta.

Vrste Fiksne Proteze sa Safirnim Bravicama

Proteza sa safirnim bravicama, kako joj sam naziv kaže, ima estetske bravice za zube izrađene od monokristalnog ili polikristalnog safira u boji zuba. Zove se još i bela fiksna proteza. Prednosti koje ima ovaj aparat za ispravljanje zuba ima su čisto estetske prirode.

Nisu podložne prebojavanju kao keramiče bravice, ali ipak određena hrana koja se zadržava na njihovoj površini pa da prividno oboji i ove nevidljive bravice. Ali sama fiksna proteza od safirnog kristala neće promeniti boju bez obzira na to koliko crnog vina ili kafe konzumirate.

fiksna proteza safirne bravice

Ove safirne bravice za zube su znatno skuplje od keramičkih ili običnih fiksnih proteza od metala, ali se itekako isplate. Kada su u pitanju safir staklo bravice cena se kreće oko 850-1000 evra za jednu protezu. Safirne proteze takođe mogu da budu ligirajuće (monokristalne) i samoligirajuće (polikristalne).

Šta je to Samoligirajuća Proteza? 

Samoligirajuće proteze su vrste fiksne proteze koje koriste klipove na bravicama umesto elastičnih gumica za držanje žice koja služi da se vuku zubi. Kao rezultat toga, manja je količina trenja na protezi što dovodi do preciznijeg poravnanja zuba.

Samoligirajuće bravice su jednostavnije konstrukcije i pacijentima održavanje oralne higijene znatno lakše. Međutim, ove naprave su dosta skuplje od klasičnih ligirajućih.

fiksna proteza samoligirajuca bela proteza
Samoligirajuće bravice

Lingvalna Fiksna Proteza sa Unutrašnje Strane

Lingvalna proteza je slična tradicionalnoj po tome što je izrađena od metala, ali je pričvršćena sa unutrašnje strane zuba tako da se ne vidi spolja. Ove vrste fiksne proteze imaju očitu prednost jer su sakrivene iza zuba i nisu vidljive drugim ljudima.

Međutim, fiksna proteza sa unutrašnje strane je manje efikasna od svih prethodno opisanih i često joj je potrebno više vremena da se postigne željeno poravnanje zuba. Takođe, može da bude neugodna za pacijenta jer dolazi u direktan kontakt sa jezikom. Obično ju je teže čistiti jer se ne vide ostaci hrane koji se često zadržavaju na njoj.

S obzirirom da je u pitanju dosta komplikovanija estetska naprava kada je posredi lingvalna fiksna proteza cena se kreće znatno više od ostalih i iznosi od 1000-1200 evra po vilici.

lingvalna proteza

Kakva je to Nevidljiva Fiksna Proteza?

Nevidljiva proteza je termin koji se odnosi na ortodontski aparat napravljen od bravica u boji prirodnog zuba kako bi bile što manje uočljive i time pogodnije za nošenje. Različito od materijala od kojeg su izrađene, mogu biti keramičke, safirne ili s obzirom na način nošenja lingvalne.

Keramičke fiksne proteze imaju bravice od keramike. Žica koja ih povezuje je u početku terapije metalna jer je potrebno intemzivnije pomeranje zuba, a pred kraj terapije može biti bela kao i bravice.

Safirne ili kristalne proteze imaju prozirne ili bele bravice, a luk koji ih povezuje u početku je isto metalan, a posle može da bude bele boje.

Lingvalne proteze imaju sive metalne bravice koje se nalaze sa unutrašnje strane zuba. Iako su potpuno nevidljive, pacijenti se dosta teško naviknu na njh jer im vrlo često uzrokuje smetnje sa govorom, a često iritiraju jezik i okolno meko tkivo.

Koju Tip Proteze Odrabrati?

Nakon svega prethodno navedenog, svaka fiksna proteza za koju se odlučite da postavite je dobra i doneće Vam željeni rezultat. Najprecizniji odgovor koja je proteza optimalno rešenje baš za Vaš slučaj nepravilnosti položaja i zuba može da da samo specijalista ortodoncije nakon izvršenog pregleda. Ako vam se ponudi više opcija, odaberite onu koja se uklapa u vaš budžet i ispunjava lične esetetske preferencije. Ipak ćete je nositi samo par godina i sve vrste fiksne proteze se na kraju završene terapije bacaju.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE