SILIKONSKE PROTEZE – Elastične, Fleksibilne, VALPLAST

SILIKONSKE PROTEZE – Elastične, Fleksibilne, VALPLAST

Gubitak zuba nije samo estetski već i funkcionalni problem. Sve veći broj podataka pokazuje da sa gubitkom zuba susreću mlađe osobe, već oko tridesete godine. Osim estetike gde se menja izgled lica, narušavaju se i funkcije kao što su žvakanje i govor. Iz svih navedenih razloga rekonstrukcija zagrižaja kod krezubih pacijenata vrlo je važna, a može uspešno da se reši izradom udobne parcijalne silikonske proteze.

donja silikonska proteza

Šta su Silikonske Proteze?

Silikonske proteze, ili pod drugim nazivom Valplast proteze, predstavljaju najnoviju vrstu parcijalnih proteza savremene protetike.

Zovu se još i meke, elastične, fleksibilne ili Bio Dentalplast proteze koje na temperaturi usta postaju blago savitljive.

Za razliku od klasičnih proteza, silikonske proteze za zube su estetski bolje, tanje, lagane i blago savitljive. Specijalna najlonska vlakna u sastavu valplast proteze joj obezbeđuju blagu elastičnost na temperaturi usne duplje.

Samim tim su prijatnije za nošenje i pacijent ih brže prihvata, jer se lako adaptiraju u ustima na tkiva preko kojih leže.

Silikonska proteza za zube
Lako fleksibilna silkonska proteza za zube

Savremenije su rešenje od akrilatnih proteza, a materijal od kog se izrađuje valplast proteza je fleksibilan, a opet dovoljno čvrst i praktično potpuno otporan na prelom.

Ono što svaki pacijent koji ima ovu protezu mora da zna jeste da silikonska proteza, kada nije u ustima, mora uvek da se drži u vlažnoj sredini (vodi). U suprotnom, na suvom gubi svoja svojstva, postaje krta i sklona lomljenju.

Takođe, one nemaju nikakve metalne ili žičane kukice koje mogu da se lako vide na zubima. Kukice silikonske proteze se izrađuju u boji desni ili zuba od istog silikonskog materijala i potpuno su nevidljive pri osmehu.

Komplikacije kao što su povlačenje desni, karijes, parodontopatija i klaćenje zuba uzokovane žičanim kukicama se retko dešavaju kod nošenja ovih zubnih nadoknada.

zubne proteze silikonske i skeletirane

Kada se Izrađuju Silikonske Proteze?

Valplast proteza može da se izradi samo u slučaju krezubosti, a to je stanje kada pacijentu nedostaje 1 ili više zuba. Naravno, potrebno je da stomatolog proceni stabilnost, broj i raspored preostalih zuba za svaki poseban slučaj.

Takođe, silikonska proteza često predstavlja protezu izbora kod pacijenata koji žele protezu bez vidljivih metalnih kukica.

Odlično su se pokazale i kod pacijenata sa neravnim viličnim grebenima, koštanim izraštajima (egzostoze) i nakrivljenim zubima.

Indikacije za silkonske proteze za zube

Silikonska proteza se ne izrađuje kod bezubih pacijenata ili kada je prisutan jako mali broj (1-3) zuba u vilici. Zbog fleksibilne karakteristike valplast materijala od kog se pravi, ona ne spada u zubne proteze na vakum koji je neophodan da totalna zubna proteza ne bi spadala.

Totalne proteze od silikona ne mogu u toku žvakanja hrane da dovoljno čvrsto i stabilno stoje na bezuboj vilici, jer se one na temperaturi usta elastično deformišu i ugibaju pod pritiskom sila žvakanja.

Idealne su za izradu žabice, odnosno takozvane fliper proteze kada je potrebno da se nadoknadi najčešće samo 1, 2 ili 3 zuba koji nedostaju. Ove mini proteze se najčešće prave kao privremeno rešenje dok rana nakon vađenja zuba ne zaraste, ili trajno u slučajevima kada finsijski ili iz nekog drugog zdravstvenog razloga nije moguće da se ugradi implant ili napravi zubni most.

Fliper Silikonska Proteza - Žabica
Fleksibilna žabica od silikona sa kukicama u boji desni

Od Čega se Pravi Valplast Proteza?

Valplast je specijalan fleksibilan termoplastični najlon, uveden u stomatologiju još davnih 1950ih godina, materijal po kom su proteze i dobile naziv.

Na temperaturi usne duplje ovaj biokompatibilni teflonski materijal se blago savija, što protezu čini izuzetno fleksibilnom i udobnom mobilnom nadoknadom.

Dolazi u nekoliko nijansi ružičaste boje desni, pa čak može da bude beo ili providan. Boja proteze se bira za svakog pacijenta posebno i usklađuje sa prirodnom bojom desni.

Valplast termoplastični najlon
Termoplastični najlon od kog se pravi valplast proteza

Valplast proteze ne sadrže žičane elemente, a sam materijal se izuzetno dobro podnosi i pacijenti ga lakše prihvataju od akrilata, od kog se inače izrađuje parcijalna akrilatna proteza.

Termoplastični materijal je izuzetno komforan za pacijenta i ne izaziva nikakve neželjene reakcije u ustima.

Protezna ploča je izuzetno tanka, gotovo providna i prisno leži na tkivima čvrsto obuhvatajući desni i okolne zube na koje se naslanja. Pogledajte ovaj video koji pokazuje kako silikonska proteza izgleda.

Izrada Silikonske Proteze za Zube

Izrada proteze obuhvata četiri ili pet različitih faza, a svaka zahteva po jednu posetu:

 1. U prvoj poseti se vrši uzimanje otiska zuba pacijenta koji služi da se napravi gipsani model vilice na kome se planira fleksibilna proteza. Na ovom modelu može da se napravi individualna kašika ukoliko je potrebna. Ona se koristi u drugoj poseti za uzimanje preciznijeg definitivnog otiska.
 2. faza se radi u određenim slučajevima što procenjuje stomatolog. Ovde je potrebno de se uzme još jedan definitivni otisak koji je značajan za stabilnost valplast proteze.
 3. faza se naziva određivanje međuviličnih odnosa i važna je za izradu dobre proteze. Stomatolog određuje visinu zagrižaja, koja obezbeđuje da budući zubi pruže pacijentu kompletnu rehabilitaciju izgubljenih tkiva, kao i potporu mekih tkiva usana i obraza. Ovde se biraju oblik i boja veštačkih zuba, kao i boja desni buduće valplast proteze koja može biti u nekoliko različitih nijansi roze, providne ili bele boje.

  Valplast proteza i ključ za boju desni
  Moguće nijanse boje desni kod valplast proteze
 4. Proba postavljenih zuba je sledeća faza, kada se u ustima pacijenta proba model proteze u ružičastom vosku sa budućim zubima. Ukoliko je potrebno vrše se eventualne korekcije i izmene, i proteza se vraća u laboratoriju na konačnu izradu.
 5. Predaja silkonske proteze pacijentu i njena adaptacija u ustima je poslednja faza. Stomatolog proverava kako proteza leži na tkivima, a pacijentu se daju saveti za njeno korišćenje i održavanje. Pacijent treba da dodje u stomatološku ordinaciju već nakon 24 sata na prvi kontrolni pregled.

Prednosti Elastične Valplast Proteze

Najveće prednosti silikonske proteze u odnosu na parcijalne akrilatne i skeletirane proteze su:

 • Lako se vade i vraćaju u usta – Valplast proteza poseduje elastičnost, odnosno fleksibilnost i savitljivost koju joj pružaju termoplastična najlonska vlakna što omogućava njeno lako savijanje, ali i brzo vraćanje u prvobitno stanje
 • Proteza je dovoljno čvrsta, postojana i veoma otporna na lom pa često ima trajnu garanciju protiv preloma
 • Valplast materijal od kog se prave ne uzrokuje alergijske reakcije, pa je odličan izbor kod pacijenata koji su alergični na akrilat ili metal
 • Veličina ploče silikonske proteze koja ide preko nepca u nekim slučajevima može da se redukuje pa spadaju u komforne zubne proteze bez nepca
silikonske zubne proteze bez nepca
Gornja valplast proteza sa redukovanim nepcem
 • Period adaptacije je znatno kraći u odnosu na parcijalne vizil ili akrilatne proteze, jer pruža mnogo više komfora prilikom nošenja, tanja je i pacijenti je bolje prihvataju.
 • Prirodan izgled i boja, a kukice silikonske proteze za zube su skoro neprimetne jer se prave od istog materijala kao i ostatak proteze, pa ona estetski zadovoljava visoke kriterijume.

Nedostaci Silikonske Proteze

Mane silikonske proteze su:

 • Nemogućnost podlaganja. Tokom vremena dolazi do resorpcije kosti bezubog grebena koji nosi protezu i ona više ne naleže precizno na podlogu, što samim tim slabi stabilnost proteze. Zato se javlja potreba za podlaganjem, koje se ne može uraditi u slučaju valplast proteze.
 • Valplast proteza vremenom gubi svoja elastična svojstva pa je potrebno da se na svakih par godina izrađuje nova.
 • Mogu da se dodaju zubi ili repariraju u slučaju retkog preloma, mada ove procedure mogu da budu komplikovane što može da zahteva izradu nove proteze.
 • Nemogućnost poravke kukice, već je jedino moguće na to mesto da se doda žičana kukica.

  Valplast meke zubne proteze
  Prelom kukice fleksibilne zubne proteze silikonske se ne popravlja
 • Gubitak elastičnih svojstava ako se ne drži u vlažnoj sredini, pa zato uvek mora da se drži u čaši vode kada nije u ustima pacijenta.
 • Nešto manje je stabilna od skeletirane proteze koja se livenim metalnim kukicama čvršće vezuje za preostale zubima.
 • Cena silikonske proteze je veća u odnosu na druge parcijalne proteze.
 • Nakon nekog vremena može da dodje do promene boje proteze (potamni) i pojave neprijatnog mirisa jer silikon upija pigmente i materije iz pljuvačke i hrane.
 • Ne mogu da se prave totalne proteze od silikona kod bezubih pacijenata.

Kako se Koristi Silikonska Proteza?

Pre nego što se prvi put stavi u usta u stomatološkoj ordinaciji, valplast proteza treba da se potopi u vruću vodu 30-60 sekundi kako bi se zagrejala na temperaturu tela i omekšala dovoljno da se unese u usta u plastičnom stanju.

Nakon što se postavi na svoje mesto u vilici, silikonska proteza se ohladi, adaptira i čvsto obuhvati tkiva i zube na kojima leži.

Svaki naredni put, pre unošenja proteze u usta, nije potrebno da se stavlja u toplu vodu jer se sama proteza na temperaturi usne duplje blago savije i prilagodi tkivima.

valplast proteza u ustima

Vrlo je važno da se higijena proteze kao i nosećih tkiva drži na maksimumu, kako bi proteza trajala dugo i ispunjavala svoju ulogu bez smetnji u vidu upala na okolnim tkivima.

Ujutru se proteza pere četkicom i neabrazivnom pastom, a nakon jela se samo ispira mlakom vodom bliskoj temparaturi tela.

Uveče se ponovo pere i odlaže u posudu sa vodom. Ne preporučuje se spavanje sa protezom jer tkiva ležišta moraju da odmaraju preko noći.

Silikonska Proteza Iskustva

Iskustva pacijenata kod zubne proteze silikonske uglavnom su jako dobra. Kod osoba koje su ranije nosile parcijalnu pločasti ili totalnu akrilatnu protezu period adaptacije gotovo i da ne postoji. Kroz nekoliko dana pacijent je u potpunosti prihvata.

Za pacijente koji se prvi put susreću sa ovakvom vrstom nadoknade, ovaj period traje duže. Smatra se da je sasvim normalno da privikavanje traje i duže od mesec dana.

silikonske proteze za zube iskustva
Gornje meke fleksibilne zubne proteze se lako prihvataju

U početku je diskomfor najveći, pacijent ne može normalno da govori ni da žvaće, usta su puna pljuvačke. To je sasvim normalno, proteza je tokom perioda navikavanja strano telo u ustima. Kako vreme prolazi tako je i adaptacija bolja, pa se prvo smanjuje lučenje pljuvačke. Kako bi sebi olakšali, pacijentima se savetuje da u početku sisaju tvrde bombone.

Žvakanje se mora odvijati sa obe strane vilice, nikako ne bi valjalo žvakati samo na jednu stranu zbog stabilnosti proteze. U početku se savetuje mekša, ali nelepljiva hrana.

Govor se vremenom normalizuje, prestaje šuškanje koje se može javiti u početku. Vežbanje govora s protezom se preporučuje, najbolje je da vežbate čitanjem naglas.

Kod pacijenata koji nisu nosili nikakvu nadoknadu, a dugo su bez zuba, proteza u potpunosti izmeni fizički izgled. U početku čak može delovati da je fizički izgled pogoršan, usled rigidnosti mišića i napetog stanja. Međutim, kada se silikonska proteza nosi redovno, mišići se adaptiraju i opuste, a lice dobija prirodan i harmoničan izgled.

Lako fleksibilna silkonska proteza za zube
Kod silikonske proteze iskustva pacijenata su veoma pozitivna

Rane od zubne proteze su sasvim normalna i možda najdosadnija pojava na početku nošenja. Ranice na sluzokoži nastaju jer proteza naležući na tkiva na pojedinim mestima vrši jači pritisak.

Ako se to desi, najbolje je odložiti protezu na par dana i zakazati korekciju kod stomatologa. Pre odlaska proteza se nosi dva do tri sata, kako bi stomatolog imao jasan uvid u mesto koje je preopterećeno i kako bi znao gde da je stanji. Nakon korekcije proteza više ne stvara ranicu na tom mestu.

Silikonska Proteza za Zube Cena 

Cena ovakve proteze mnogo zavisi od kompleksnosti samog slučaja. Nekada je pre izrade same proteze neophodno uraditi pretprotetsku pripremu, koja uključuje sanaciju preostalih zuba, lečenje i plombiranje, a nekada i hirurške intervencije na kostima ili vađenje pojedinih zuba.

Najvažnije je napraviti plan celokupne terapije pre bilo kakvog rada.

Cena same proteze, bez dodatnih radova je uglavnom oko 400-550 evra. Ako je u pitanju privremena proteza koju pacijent nosi dok ne dođe do srastanja implanta, njena cena je nešto niža, a u nekim slučajevima je i uračunata u iznos celokupnog rada na implantima.Silikonska proteza cena

Održavanje Zubne Proteze Silikonske

Ono što je najvažnije kod održavanja valplast proteze jeste njena higijena. Kako ne sadrži žičane ili metalne elemente, valpast proteza se jako lako održava. Treba je prati najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče, a idealno posle svakog obroka da bi se ukolnili ostaci hrane.

Pere se mekom četkicom sa pastom bez abrazivnih čestica ili tečnim deteržentom. Na taj način se sprečava nastanak upale desni ispod proteze. Nikako se ne preporučuju abrazivne paste ni tvrde četkice koje bi mogle da oštete protezu.

Materijal ne trpi velike temperaturne promene, pa se savetuje da se silikonska proteza pere mlakom vodom. Ukoliko se pere u hladnoj vodi dolazi do skupljanja proteze koja se potom teško stavlja.

A ako je voda previše vruća, može doći do veće plastične deformacije materijala, nakon čega proteza više ne odgovara ležištu. Nikako se ne preporučuje iskuvavanje proteze, upravo iz ovih razloga.

Održavanje valplast proteze

S vremena na vreme proteza se može očistiti pomoću tableta za čišćenje zubne proteze koje mogu da se kupe u apotekama (Kukident, Val-Clean, Corega). Dovoljno je samo potopiti protezu u rastvor sode bikarbone ili rastvor za dezinfekciju prema uputstvu proizvođača. Preporuka je da se tokom noći silikonske proteze izvade is usta, operu i drže u čaši sa vodom, kako se ne bi sušile i izgubile svoja elastična svojstva.

26 thoughts on “SILIKONSKE PROTEZE – Elastične, Fleksibilne, VALPLAST”

 1. Poštovani,interesuje me da li je moguća izrada ove proteze u donjoj vilici obzirom da su preostali zubi
  2/3/4/5 s leve strane i 4/5 sa desne,na desnoj trojci je plomba?Hvala na odgovoru

  Reply
 2. Postovani,
  interesuje me da li je moguce kao duze resenje koristiti ovu protezu ako desno fali 4, a levo 5, gornja vilica (jer izbegavam brusenje zdravih zuba kao sto je u drugim slucajevima nuzno). A posebno me intgeresuje da li je podnose pacijenti koji su izrazeno gadljivi i da li ima NEPCE koliko vidim ne. Hvala 🙂

  Reply
 3. Danas mi je drugi dan sa ovom protezom (radili su mi i donju i gornju parcijalnu, sa nepcem).
  Rešenje sa ovim materijalom (valplast) mi je izgledalo bolje u odnosu na neke žice i metale u ustima.
  Prvi dan je naravno šok jer nikada nisam imala proteze a dugo sam bez zuba sa obe strane.
  Gadno me nažuljalo juče i jako me bolelo pa sam se zabrinula da neću moći da naviknem i pomislila da je nešto pogrešno urađeno. 😀
  Refleks na povraćanje se smiri prvog dana, danas je već bolje.
  Dan drugi: Jutros mi je doktor malo korigovao par mesta koja su napravila “žuljeve” i sada je udobnije, verovatno ću morati da odem bar još jednom da se potpuno uklopi i ukroji.
  Sad da naučim opet da pričam bez šuškanja i da jedem sa njom…
  Ovaj sajt sam našla tražeći više informacija o održavanju, mada sam dobila instrukcije. Veštački zubi prvi put, znate već. 🙂 Preporučujem.
  Pozdrav!

  Reply
 4. U nezgodi sam izgubila prednjih 6 zuba u gornjoj vilici. Ostali zubi su mi zdravi, sestice i sedmice imaju sitne plombe. Interesuje me da li bi u ovom slucaju bilo moguce napraviti silikonsku parcijalnu protezu? Da li bi ovakva proteza bila dobro trajno resenje?

  Reply
 5. Zanima me ako se uradi samo par zuba ne cela vilica. Da li je cena proteze ista? Naplaćuje li se po zubu ili kako već?

  Reply
  • Poštovana Jasna,

   u zavisnosti od rasporeda i broja preostalih zuba u vilici, ako se nadoknađuje veći broj zuba i to pogotovo sa obe strane vilice, onda se naplaćuje puna cena proteze. Postoje manje plastične akrilatne protezice, takozvane žabice, koje su znatno jeftinije kojima mogu da se nadoknade 1-2 susedna zuba koji nedostaju. Međutim, ukoliko se i takva žabica izrađuje od silikonskog ili verteks termosens fleksibilnog materijala, onda je cena ista kao kod cele proteze zbog načina pakovanja materijala u kapsule koja kada se jednom načne ne može ponovo da se koristi.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 6. Poštovani,
  U gornjoj vilici imam četiri svoja zuba (13,14,17 i 27). Postoji li mogućnost izrade proteze sa redukovanim nepcem, koja vrsta proteze i po kojoj ceni?
  Srdačan pozdrav! Unapred zahvalna
  Dara

  Reply
  • Poštovana Daro,

   u principu bi u Vašem slučaju mogla da se izradi proteza sa redukovanim nepcem, ali naravno definitivan odgovor možemo da Vam damo tek nakon detaljnog pregelda stanja preostalih zuba i njihovog potpornog aparata, kao i nakon analize rendgenskog snimka istih. Proteza koju mi preporučujemo je verteks termosens fleksi parcijalna proteza.

   Sradčan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply
 7. U gornjoj vilici ostala su mi samo četiri zuba, sedmice i osmice. Da li moze silikonska proteza u mom slučaju?
  Hvala

  Reply
 8. Postovani,trebam da promijenim totalnu gornju protezu i pojavila se opcija termosans koja izgleda privlacno,medjutim neki mi kazu da ne rade jer se nije dobro pokazala,samo akrilne,pa bih savjet iVase misljenje,hvala

  Reply
  • Poštovana,

   fleksibilna silikonska proteza nije najbolje rešenje kada je u pitanju izrada totalne proteze. Postoji opcija obične akrilatne proteze, kao i izrada posebnog tipa Verteks termosens proteze koja ima znatne prednosti u odnosu na akrilatnu. Ona je naime dosta tanja i lakša od akrilatne, skoro je potpuno nesalomiva i ima veoma blagu fleksibilnost kada se razgreje pod mlazom vruće vode, što joj omogućava odlično prijanjanje uz tkiva vilice.

   Srdačan pozdrav,
   ZUBARolog

   Reply

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE