ZUBOBOLJA – Saznajte Sve o Zubnom Bolu!

ZUBOBOLJA – Saznajte Sve o Zubnom Bolu!

Zubobolja predstavlja odbrambeni mehanizam samog zuba koji želi da nam ukaže da se nešto dešava unutar ili oko njega. U ovom tekstu saznajte kakva može da bude zubobolja kod odraslih, kako i zašto se javlja, kao i koji sve simpotomi zubnog bola mogu da se jave kod dece i trudnica. O svim načinima lečenja zubnog bola pročitajte u članku lek za zubobolju. 

bol u zubu - zubobolja

Šta je to Zubobolja?

Zubobolja predstavlja pojavu bola koji može da dolazi od zuba ili od tkiva koji ga okruzuju. Bol može biti različitog inteziteta u zavisnosti od stepena oštećenja zuba ili okolnog tkiva.

Najvažniji korak koji treba da uradite kada se javi bilo kakav osećaj nelagodnosi u zubu je da se javite stomatologu koji će vam postaviti nekoliko pitanja kao što su:

 • da li zub reaguje na hladno, tolpo ili slatko,
 • da li zubobolja prestaje brzo nakon nadražaja ili ne,
 • da li se bol javlja spontano sam od sebe,
 • da li možete tačno da odredite koji vas zub boli,
 • da li je bol lokalizovan ili se širi ka glavi, vratu ili drugim bliskim predelima.

U zavisnosti od opisa zubnog bola, stomatolog može da pretpostavi koji je njegov uzrok, ali svakako je detaljan klinički pregled u stomatološkoj ordinaciji neophodan. Često se pacijent upućuje da napravi snimak zuba, koji pomaže u otkrivanju problema.

Zubobolja Kako da Prestane?

Zubni bol se lečiodlsakom kod stomatologa. Ukoliko niste u mogućnosti da odmah odete, bol vam se javi za vreme vikenda ili ste možda na putu, postoje preparati koje možete uzeti privremeno da vam ublaže bol. Dataljno o njima pročitajte u članku Lek za Zubobolju.

Uzroci i Vrste Zubobolje

UZROCI ZUBOBOLJELEČENJE
KarijesPlombiranje Zuba
Zubni Živac - PulpitisLečenje Zuba - Vađenje Zivca
DesniKiretaža Džepa
SinusiLečenje Upale Sinusa
UmnjakVađenje Umnjaka

Zubobolja može nastati iz više razloga:

1. Najveći broj zubobolja je posledica dubljeg zubnog kvara, odnosno KARIJESA. Karijes je oboljenje zuba koje je uzrokovano bakterijama iz zubnog plaka. To znači da se karijes pre svega razvija kod onih osoba koje ne održavaju dobro svoju oralnu higijenu. Osim toga, u nastanku kvara zuba važnu ulogu igra i nasleđe, pa je stoga vrlo važno ići na redovne kontrole kod stomatologa.

Zubobolju koja se javlja kod dubokog karijesa (takozvani karijes dentina) karakteriše oštar bol na nadražaj kao što su slatko, hladno, toplo ili čak pri pranju zuba. Ova zubobolja na hladno traje koliko i kontakt sa draži ili par sekundi duže. Leči se plombiranjem zuba.

karijes i pulpitis uzročnici zubobolje

2. ZUBOBOLJA ŽIVAC – Ukoliko se duboki karijes ne popravi dok je jos uvek zahvaćen samo srednji sloj dentina, on nastavlja da se širi i zahvata zubni živac i nastaje pulpitis (upala zubnog živca). Bol u zubu koji se javlja kao posledica oštecenja zubnog živca je jako karakterističan: bol je spontan, jak, oštar, sevajući, dugotrajan, često se javlja uveče ili noću (noćna zubobolja) i dodatno je provociran najčešće toplim nadražajima (zubobolja na toplo). Leči se intervencijom koja se zove lečenje zuba odnosno vađenje živca. Kao prva pomoć mogu da se uzimaju lekovi protiv bolova kao što su Brufen, Kafetin, Diklofen, Panadol ili Nimulid.

Ukoliko se ne reaguje odmah, stanje može brzo da se pogorša i pređe u gnojnu upalu zuba najčešće praćenu otokom i jakim bolom. Tada je potrebno da se piju i antibiotici.

3. Desni predstavljaju meko tkivo koje okružuje zube. Zdrave desni imaju svetloružičastu boju i prekrivaju zube do granice između krunice i korena zuba.

Gingivitis predstavlja zapaljenje desni. Može da nastane kao posledica loše oralne higijene, neadekvatnih ispuna (plombi) ili loših protetskih radova koji oneomogućavaju pravilno održavanje higijene. Ponekad se može javiti i kod trudnica kao posledica hormonalnih promena koje se kod njih javlaju javljaju. U ovom slučaju upala desni spontano prestaje nakon porođaja, ali se u toku trudnoće preporučuje pojačana oralna higijena, kako bi se sprečila pojava komplikacija i nastanka parodontopatije.

Gingivitis - upala desni

Znaci koji pokazuju da je došlo do zapaljenja su tamno crvene desni koje su bolne i otečene. Javlja se i krvarenje desni, pa tokom pranja zuba pacijenti često primećuju krv. Kada nastane upala gingivalnog ili parodontalnog džepa, pacijent može da oseća nelagodnost, stalan tup ili pulsirajući bol u tom predelu, a na mestu upale se vide se otok i crvenilo.

4. ZUBOBOLJA I SINUSI– Sinusi su šupljine unutar kosti glave ispunjene vazduhom. U gornjoj vilici su smeštena dva gornovilična maksilarna sinusa, svaki sa po jedne strane u predelu lica ispod oka.

Upala sinusa se naziva sinusitis, a često može biti uzrok zubnog bola. Upala sinusa i zubobolja su često udruženi. Bol se najčešće javlja u zubima gornje vilice i to na zadnjim zubima čiji su vrhovi korenova bližu gornoviličnim sinusnim kanalima. Zubobolja se stvara prilikom zvakanju hrane, stiskanja zuba ili pri kuckanju zuba stomatološkim instrumentom.

Kada dođe do infekcije sinusa, dolazi i do nakupljanja tečnosti u njima. Tada se stvara tup pritisak i bol koji se prenose na zube gornje vilice. Promene položaja glave, najčešće prilikom njenog saginjanja ka podu, uzrokuje bol i nelogdnost.

zubobolja i sinusi

Simptomi koji mogu da ukažu da postoji upala sinusa su:

 • osećaj pritiska oko očiju, nosa i čela,
 • pojava guste sluzi iz nosa,
 • bol u uhu,
 • povišena telesna temperatura,
 • osećaj malaksalosti,
 • glavobolja,
 • bol i osetljivost u predelu gornjih zuba.

Ukoliko zapaljenje sinusa postoji, treba što pre krenuti sa antibiotskom terapijom.

5. ZUBOBOLJA RAST UMNJAKA – Umnjaci su poslednji zubi koji niču u vilici, najčešće od 18-21 godine života. Neretko predstavljaju problem zbog nedostatka prostora u vilici za njihovo pravilno nicanje koji se najčešće rešava vađenjem.

Kao jedan od ćestih problema vezan za umnjake, može da se javi i perikoronitis. Krakteriše ga stvaranje prostora (džepa) između desni i umnjaka koji je delimično nikao. Tada dolazi do nakupljanja veće količine bakterija i hrane u njemu koji se teško uklanjaju pranjem zuba, što često uzrokuje nastanak infekcije. Simptomi koji se javljaju su: nelagodnost pri žvakanju, otežano otvaranje usta (trizmus), stalan bol koji se širi ka grlu i oticanje limfnih žlezda vrata.

Kod upale desni oko umnjaka stomatolog će vam najpre očistiti džep, a potom će vam savetovati da zakažete rutinsko ili hirurško vađenje umnjaka.

rast umnjaka uzrokuje zubobolju

6. Iako veoma retko, može da se javi i ZUBOBOLJA OD PROMAJE. Ukoliko je osoba duže izložena jakoj promaji može da nastane zapaljenje uva i bol u uvetu, upala sinusa, jaka glavobolja, ukočenost vrata, a može da dođe i do takozvane neuralgije nerva lica. Neuralgija trigeminusa predstavlja zapaljenje jedne polovine lica, izuzetno je bolna i može da traje jako dugo.

Kada Može da se Javi Zubobolja?

Bol koji potiče od zuba može biti različitog inteziteta i karaktera.

ZUBOBOLJA NA HLADNO Bol koji se javlja kao posledica karijesa podrazumava da su bakterije prodrle duboko kroz gleđ i dentin zuba. Zbog toga zub postaje osetljiv na različite nadražaje kao sto su hladno, vruće i slatko. Kada na zubu postoji duboka karijesna lezija, bol koji se javlja je oštar i kratkotrajan, odnosno prolazi odmah nakon završetka samog nadražaja.

zubobolja na hladno

Intezitet bola dosta zavisi i od subjektivnog osećaja koliko je osoba osetljiva na bol. U svakom slučaju bi trebalo što pre da posetite stomatologa radi sanacije kvara na zubu. Ovakva jaka zubobolja može da se javi i kod starih ispuna kojima je vreme za promenu.

Takođe često se javlja i zubobolja nakon plombiranja kada je zub može i dalje da bude pomalo osetljiv čak nekoliko nedelja do par meseci posle popravke.

Ukoliko se zubni kvar ne leči, pre ili kasnije dolazi do zapaljenja zubnog živca. To podrazumeva da je karijes probio dublji dentinski sloj zuba i došao do samog zubnog živca. Bol koji tada nastaje je veoma jakog inteziteta, javlja se spontano bez ikakvog nadražaja i često se javlja u toku noći. Nekada taj bol može biti toliko jak da pacijent ima osećaj širenja bolnih senzacija u okolna tkiva usta, kao i na ostale delove glave kao što su oko, uho i vrat.

Kada kvar dođe do živca jedina moguća terapija je njegovo uklanjanje koje se vrši isključivo u stomatološkoj ordinaciji.

Bol koji potiče od zuba može jos biti polsedica oštecenja gleđi koja se najčešće dešava zbog nepravilne tehnike pranja zuba i korišćenja neadekvatne četkice za zube. Horizontalna tehnika pranja zuba u kombinaciji sa energičnim pranjem zuba tvrdom četkicom može da dovede do oštecenja zuba u vratnom delu. Zubi tada postaju izuzetno osetljivi na hladno (npr. hladna voda), slatko ili čak i na mehanički nadražaj pa se javlja takozvana zubobolja na dodir. Terapija podrazumeva promenu tehnike pranja zuba, upotrebu četkica sa mekanim vlaknima, a često je potrebno i pokrivanje ovakivih promena plombama.

Bol kod zuba može da se javi i u toku žvakanja. Moguće je da pacijent oseća ovakve nelagodnsoti nakon neke stomatološke intervencije, ali ako je sa zubom sve u redu, vremenom bi trebalo u potpunosti da nestane. Najčešće se ovakve nelagodnosti javljaju nakon lečenja zubnog živca ili previsoke plombe čiji je višak potrebno ukolniti.

Ukoliko se posle vađenja zuba jave jaki bolovi koji ne prolaze nakon jednog do dva dana potrebno je što pre da se javite stomatologu.

Bol moze da se javi i ukoliko je došlo do zapaljenja desni i stvaranja gingivalnog džepa. Džepovi nastaju kada dođe do povlačenja desni i kosti oko zuba. U njima se nakupljuju bakterije i ostaci hrane koji dovode do zapaljenja potpornog tkiva zuba. Kao posledica toga može da se javi tup bol. Terapija podrazumeva čišćcenje džepa i uklanjanje uzroka koji dovode do nastanka upale desni.

Bol može da se javi i ukoliko dođe do povrede ili preloma zuba. Stepen povrede može biti različit, pa samim tim vrsta i intezitet bola mogu da variraju. Postoji mogućnost da zub spolja bude bez ikakvih oštecenja, ali da koren i kost budu povređeni. Iz tog razloga kakva god da je povreda u pitanju, trebalo bi da što pre posetite stomatoga koji će vam uradite snimak zuba kao i detaljan pregled.

Simptomi Udruženi sa Zuboboljom

ZUBOBOLJA I OTOKOtok od zuba predstavlja jedan od najalarmantnijih simptoma. Obično podrazumava da je došlo do prodiranja infekcije iz zuba u okolne strukture. Prisutan je intezivan bol u tom predelu. Dok je otokeklina još mala, savetuje se da stavljate hladne obloge kako bi sprečili ili ublažili njeno uvećanje.

zubobolja otok

Kada se javi zubobolja sa otokom, vrlo je važno da se što pre javite stomatologu kako bi bila započeta terapija. Ona najčešće podrazumeva otvaranje zuba uzročnika da bi se omogućlo da istekne gnojni sadržaj kroz sam zub.i obavezno prepisivanje odgovarajućeg antibiotika. Ponekad terapija obuhvata i uklanjanje zuba koji je uzrok infekcije. Kada je oteklina većih razmera, potrebno je da se napravi rez na desnima u regiji otoka čime se postiže drenaža i brže isticanje gnojnog sadržaja.

ZUBOBOLJA I TEMPERATURA – Pojava temperature koja je udružena sa postojanjem zubobolje ukazuje da je došlo do pogoršanja i širenja već postojeće infekcije oko zuba u vilićnu kost. U tom slučaju potrebno je da se što pre javite stomatologu kako bi vam bila propisana adekvatna terapija u najkraćem mogućem roku.

GLAVOBOLJA I ZUBOBOLJA – Glavobolja je stanje koje se često javlja kod različitih oboljenja zuba, kao što su zapaljenje zubnog živca, a naročito ukoliko dođe do širenja infekcije zuba u okolna tkiva i kost vilice. Primenom nekog od lekova protiv bolova (analgetik), glavobolja će najčešće takođe proći, ali samo na kratko dok traje dejstvo leka.

Zubobolja kod Dece

Kod dece, kao i kod odraslih, bol u zubu može da se javi iz više razloga. Može da se javi kao posledica nicanja mlečnih zuba, nekada praćena jakom uznemirenošću i povišenom telesnom temperaturom. Ipak, prava zubobolja kod male dece, kao i zubobolja kod dece od 5 godina uzrokovana zubnim kvarom je nažalost veoma česta pojava.

Ukoliko se dete požali na bol u toku žvakanja, ili ga zub zaboli na hladno ili slatko, to nam takođe može ukazati na postojanje karijesa. Obično je kod dece bol subjektivno intezivnija, pa samim tim ono može da zaplače i na najmanji nadražaj koji oseti. Pošto su kod dece gleđ i dentin mlečnih zuba slabije strukture, bakterije lakše i brže prodiru, pa samim tim se karijes brže i lakše širi kroz zub.

zubobolja kod dece

Dečija zubobolja može da nastane i kada bakterije dospeju do zubnog živca. Bol koji se javlja je spontan, znači javlja se sam od sebe i to najčešće uveće ili noću. Ukoliko stomatolog ne ukloni bakterije iz mlečnog zuba, bilo stavljanjem plombe ili vađenjem živca, one mogu da se prošire i do zametka stalnog zuba koji se nalazi u blizini mlečnog i da ga oštete.

Mlečni zubi su jako bitni i  imaju važnu ulogu u očuvanju normalne anatomije vilice kao i prostora za stalne zube. Tako da je jako važno da ih održavamo zdravima i da ostanu u vilici do svog prirodnog menjanja sa stalnim zamenikom. Zubobolja kod dece se leči na sličan način kao i kod odrslih – popravkom ili vađenjem zuba uzročnika.

Zubobolja u Trudnoći

Zubobolja kod trudnica je dosta česta pojava. Trudnoća je stanje kada dolazi do prirodnog disbalansa hormona koji mogu uticati neželjeno i na usnu šupljinu. Koncentracija polnih hormona koja se menja uzrokuje da zubi i desni postanu osetljivije na bakterije, što lakše dovodi do nastanka infekcije.

Zbog toga je jako važno da se svi zubi izleče pre trudnoće, a u toku drugog stanja da se temeljno održava oralna higijena i redovno posećuje stomatolog.

zubobolja u trudnoci

Gravidni Gingivits (upala desni tokom trudnoće)

Ukoliko se javi u toku trudnoće, gingivitis može biti veoma neprijatan i izražen. Nekada uvećane i bolne desni prekrivaju skoro celu krunicu zuba. U ovom periodu naročito je važno da se peru zubi nakon svakog obroka, jer može doći do zadržavanja hrane između zuba i desni. Na ovaj način se nagomilavaju ogromne količine bakterija koje mogu da dovedu do upale desni. Karakterišu je pojava crvenila, otoka, bola i krvarenja desni.

Kod trudnica upala desni se najčešće javlja u drugom tromesečju. Ukoliko se gravidni gingivitis ne leči na vreme, on može da dovede do pojave parodontopatije. Ovo stanje nije ni malo naivno jer vremenom dovodi do rasklaćivanja i ispadanja zuba.

ZUBOBOLJA I DOJENJE – Vrlo je važno napomenuti da, kada se javi zubobolja u trudnoći i u toku dojenja, ne smeju da se prepisuju lekovi koji prolaskom kroz placentu ili kroz majčino mleko mogu da izazovu oštećenja, kao sto su: Kodein, Streptomicin i Tetraciklini.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR ILI PITANJE